Skocz do zawartości
IGNORED

Poszukuje wysokiej klasy DACa w cenie okolo 2500zl

antymalkontent

Rekomendowane odpowiedzi

Poszukuje wysokiej klasy DACa w cenie do 2500zl moze byc uzywany (a nawet bym wolal w koncu bedzie lepiej) ale chodzi tylko o mozliwie najwyzsza jakosc w tej cenie.

Warunek konieczny - musi byc lepszy od arcama9cd - kiedys to bylo topowe zrodlo arcama.

A co do dzwieku i innych wlasciwosci to moze w trakcie rozmowy wiecej napisze teraz tak z grubsza co bym oczekiwal (jesli to bedzie niemozliwe to mozna pominac)

- wyjscia AES/EBU

- obsluga >16bit, minimum96kHz - mam takie nagrania - oczywiscie nie warunek tylko mile widziane

- dzwiek jak najwyzszej klasy przejrzysty i dobry w kazdym zakresie jak i dynamice, dobrze slyszalne wysokie i niemulacy i mocny na dole, nieostry...

chwilowy brak działalności w audio.

Witaj, nie wiem, czy dostaniesz coś w tej cenie, spełniającego Twoje warunki.

Może coś z chińskiej produkcji, ewentualnie jakiś dobry DIY.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

W przypadku fabrycznie nowego urządzenia, zwróć uwagę na PS Audio Digital III Link Dac oraz przede wszystkim na najnowszy Dac REGA. Jeśli mógłbyć zwiększyć budżet, to proponowałbym Ci rewelacyjny przetwornik NuForce DAC9.

W przypadku pytań służę pomocą

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Daki kupuje się od Audio Note do samodzielnego montażu, najwyższy możliwy model, w najlepszej wersji.

Dobrze złożone grają na 100kpln.

Trzeba tylko umieć lutować, no i wiedzieć jakie zamontować podzespoły w miejsce szajsu, który oni wyślą.

Pozdrawiam.

Daki kupuje się od Audio Note do samodzielnego montażu, najwyższy możliwy model, w najlepszej wersji.

Trzeba tylko umieć lutować, no i wiedzieć jakie zamontować podzespoły w miejsce szajsu, który oni wyślą.

Pozdrawiam.

Możesz podać linka gdzie można to zamówić?

Z nówek to Eastern Electric MiniMax, a z używanych to ciężko powiedzieć. Może napisz czy bawisz się w sprowadzanie z zagranicy. Jednak nie robisz DAC-a na PCM1704?

bawie sie w sprowadzanie z zagranicy wiec propozycje z zagranicy tez moga byc, chociaz jak na razie chce po prostu posluchac zeby znalezc cos odpowiedniego bo daca mam, wlasnie tego na PCM1704 ten na PCM1704 jest dokladny i przy dobrze nagranej naturalnej muzyce bardzo dobry ale potrzebuje bardziej energetycznego i jeszcze troche lepszego daca wiem ze bedzie ciezko w tej kwocie dlatego najpierw odsluchy i porownania najlepiej z obecnym dacem

Pozdrawiam.

no wlasnie nie chce mi sie juz bawic w skladanie okolo pol roku musialem czekac na tego na PCM1704 bo byly problemy ze zlozeniem pozniej uruchomieniem wiec wole cos kompetnego nowego lub uzywanego moze nawet byc chinskie jesli bedzie tylko lepiej gralo...

Ty lepiej zostaw tego DAC-a, a wzmaka zmień za tą kasę. Wątpię, aby ci się udało coś sklepać w kwestii DAC-a, bo nie wiem czy znajdziesz taką kostkę odpowiednią. ESS 9018 też nie podpasuje, więc tego EE Minimaxa skreśl z listy, może lampki byś musiał spróbować, chociaż do tego Minimaxa można wypierać między opampami, a lampką. Tylko, że ty potrzebujesz do testów DAC-a i tu jest pies pogrzebany. Może MHDT Havana DAC?

Ja tam bym na twoim miejscu zostawił DAC-a i szukał odpowiedniego wzmaka z werwą.

Ty lepiej zostaw tego DAC-a, a wzmaka zmień za tą kasę. Wątpię, aby ci się udało coś sklepać w kwestii DAC-a, bo nie wiem czy znajdziesz taką kostkę odpowiednią. ESS 9018 też nie podpasuje, więc tego EE Minimaxa skreśl z listy, może lampki byś musiał spróbować, chociaż do tego Minimaxa można wypierać między opampami, a lampką. Tylko, że ty potrzebujesz do testów DAC-a i tu jest pies pogrzebany. Może MHDT Havana DAC?

Ja tam bym na twoim miejscu zostawił DAC-a i szukał odpowiedniego wzmaka z werwą.

ze wzmacniaczami jest ciezko i testowalem wzmacniacz na innych zrodlach wszystko z nim w porzadku i dobrze sie zgrywa z kolumnami co jest rownie wazna bo wymiana wzmacniacza + wymiana kolumn to nie na razie jak bede sie wyprowadzal kiedys to sie pomysli nad podlogowymi kolumnami obecnie te wystarcza, mialem tez potezny wzmacniacz do testow troche slabszy od obecnego i byl znow problem z gora i muleniem wiec obecnie jest dobrze

takze na tym dacu jest mniej energetycznie niz na niektorych zrodlach to jest bardzo dobry dac w tej cenie tylko do innego zestawu np z podlogowymi kolumnami

Zrobisz jak uważasz, moim zdaniem twój wzmak jest wąskim gardłem i nie zdziwiłbym się jeśli okazałoby się, że twoje poszukiwania DAC-a okażą się walką z wiatrakami przy tej cenie. Rzucę ci trzy nazwy i drąż temat, może do czegoś dojdziesz: Eastern Electric Minimax, MHDT Havana DAC i Cary Xciter DAC.

W tym ostatnim siedzi kostka AKM4399, ostatnio szukałem informacji o tej kostce, bo Schiit wypuszcza nowego DAC-a na niej i na jakimś forum DIY kilka osób porównywało ją do ESS 9018 twierdząc, że nie jest tak "nudna" jak Sabre, do tego zachowuje wszystkie jej plusy, ale podaje muzykę w bardziej muzykalny sposób. Podobno PCM1704 jest zbliżona brzmieniowo do Sabre, a główna różnica to wokale damskie.

W każdym razie na twoim miejscu trzymałbym się tego DAC-a, co masz teraz i budował tor od niego.

Zrobisz jak uważasz, moim zdaniem twój wzmak jest wąskim gardłem i nie zdziwiłbym się jeśli okazałoby się, że twoje poszukiwania DAC-a okażą się walką z wiatrakami przy tej cenie. Rzucę ci trzy nazwy i drąż temat, może do czegoś dojdziesz: Eastern Electric Minimax, MHDT Havana DAC i Cary Xciter DAC.

W tym ostatnim siedzi kostka AKM4399, ostatnio szukałem informacji o tej kostce, bo Schiit wypuszcza nowego DAC-a na niej i na jakimś forum DIY kilka osób porównywało ją do ESS 9018 twierdząc, że nie jest tak "nudna" jak Sabre, do tego zachowuje wszystkie jej plusy, ale podaje muzykę w bardziej muzykalny sposób. Podobno PCM1704 jest zbliżona brzmieniowo do Sabre, a główna różnica to wokale damskie.

W każdym razie na twoim miejscu trzymałbym się tego DAC-a, co masz teraz i budował tor od niego.

no ok to pomysle... hmmm sansui zintegrowane juz przerabialem i ten sie okazal najlepszym kompromisem mimo ze sa lepsze bo jako jedyny ma naprawde dobra szczegolowa wyrazna gore pasma... hmmm naprawde ciezko bo trzeba by sporo wiecej wydac za wzmacniacz niz chce przeznaczyc na daca zeby byla wyrazna poprawa i odpowiadal tak moim preferencjom jak obecny... w ostatecznosci popracuje nad transportem a zestaw zostanie taki jaki jest

no ok to pomysle... hmmm sansui zintegrowane juz przerabialem i ten sie okazal najlepszym kompromisem mimo ze sa lepsze bo jako jedyny ma naprawde dobra szczegolowa wyrazna gore pasma... hmmm naprawde ciezko bo trzeba by sporo wiecej wydac za wzmacniacz niz chce przeznaczyc na daca zeby byla wyrazna poprawa i odpowiadal tak moim preferencjom jak obecny... w ostatecznosci popracuje nad transportem a zestaw zostanie taki jaki jest

Może rzeczywiście tak spróbuj, bo za 2500zł nie kupisz rasowego DACa nawet DIY. Natomiast opowieści o tym jak brzmi która kość DAC, to przy współczesnych kostkach DAC z góry oferty producentów za ostatnie powiedzmy kilkanaście lat, to czyste science fiction. Przykładowo - jeśli ktoś myśli, że płytki Twisted Pear Buffalo32 to rzetelne źródło na temat brzmienia ESS9018 to znaczy, że niewiele w życiu słyszał. A wystarczy posłuchać, najlepiej zanim się zobaczy tę ogólnie panującą biedę wokół Sabre, żeby nie było, że się słuchający zasugerował. W moim przypadku właśnie tak było. No ale z drugiej strony, dobra metoda na tworzenie forumowych legend. Robimy kiepską aplikację i słyszymy różnice w artefaktach wynikających z niewłaściwej pracy DACów o różnych technikach przetwarzania.

W tej cenie nie znajdziesz lepszego Daca niż Arcam. Wiem bo sam porównywałem. Wyszło na to że nie warto sprzedawać Cd. Jeśli kupię Daca to tylko dla wygody a Arcama raczej zostawię. Można zapytać za jaki bezcen go sprzedałeś.

W tej cenie nie znajdziesz lepszego Daca niż Arcam. Wiem bo sam porównywałem. Wyszło na to że nie warto sprzedawać Cd. Jeśli kupię Daca to tylko dla wygody a Arcama raczej zostawię. Można zapytać za jaki bezcen go sprzedałeś.

Moim zdaniem dołoży 500 i kupi daca duużo lepszego brzmieniowo od rDaca.

Mam na myśli Protagonista - niestety nie do końca spełnia on wymagania ze względu na brak wyjścia AES/EBU

Pozdrawiam

----------------------------------------------------

za 1500 lub 1550 chyba... jak wspomnial poprzednik protagonist zagral lepiej, ale przekracza budzet takze mozna lepiej od arcama w przystepnej cenie trzeba tylko wiedziec co jest dobre

sonik77, to może napisz autorowi z czym porównywałeś.

Proszę bardzo: Musical fidelity tri-vista, Stello DA 100, Audionemesis. A co do Protagonista kolega słyszał i potwierdził że to już bardzo dobry dac, ale cena około 3,5kpln. Jakiś czas temu ktoś sprzedawał za 3,0 kpln.

Stello da100 moze pobił. Z wersja signature (+dobry transport) ARCAM nie ma szans. Wiem bo miałem

u siebie wszystkie topowe cd arcama (cd9, cd23, cd36).A ARCAM rdac po coaxie nie ma co nawet porównywać do stello signature czy tez topowych modeli cd arcama. Po USB nie słuchałem.

Większości nie znam, ale miałeś w Aramcie jakieś zasilanie czy na stockowej wersji? Bo jakoś nie chce mi się wierzyć, żeby stockowy Arcam bił Stello.

Wersja normalna, łączony po RCA tymi samymi kablami.Kolega który miał Stello też nie mógł uwierzyć. Sprzedał go i kupił innego Daca.

Wersja normalna, łączony po RCA tymi samymi kablami.Kolega który miał Stello też nie mógł uwierzyć. Sprzedał go i kupił innego Daca.

sonik77 -proszę nie opowiadaj takich bajek!! Miałem rDaca z zewnętrznym naprawdę dobrym zasilaczem zrobionym specjalnie pod arcama przez Piotrka608 i mam stello najnowszą wersję -powiem tak :nie było arcama do czego porównywać bo stello gra duuużo lepiej.Dodam żę dobry dac potrzebuje dobrego transportu i dobrych kabli ,jeżelio stello tego nie dostał to miał prawo zagrać tylko dobrze ale nawet wtedy byłby lepszy od rDaca i to z dobrym zasilaniem w komplecie.

marantz 8003 sacd ,calyx 24/192 dac+calyx power supply [wersja signature by GFmod], burson audio Ha-160[full GFmod], harmonix hs-101 GP ic,audiolot alf-2200 ,furutech 3ts762 35[g] i 25[g]x2 ,furutech 3ts20 35[g] i 25[g] x2 ,furutech fx alpha Ag coaxial ,grado rs2i ,sennheiser hd600,akg k701,

sonik77 -proszę nie opowiadaj takich bajek!! Miałem rDaca z zewnętrznym naprawdę dobrym zasilaczem zrobionym specjalnie pod arcama przez Piotrka608 i mam stello najnowszą wersję -powiem tak :nie było arcama do czego porównywać bo stello gra duuużo lepiej.Dodam żę dobry dac potrzebuje dobrego transportu i dobrych kabli ,jeżelio stello tego nie dostał to miał prawo zagrać tylko dobrze ale nawet wtedy byłby lepszy od rDaca i to z dobrym zasilaniem w komplecie.

Nergal, sonik77 nie pisze o rDAC'u ale o cedeku Arcama który antymalkontent sprzedał i to właśnie z Arcamem 9 porównywał przetworniki zewnętrzne.

Proszę o czytanie wszystkich postów. Jak pisał nergal666 pisałem o porównaniu cd Arcam A9 z Dacami na które się nie zdecydowałem.O Rdacu nie było mowy w moich porównaniach. Zresztą kolega który miał Rdaca mówił że to przeciętny Dac. Pozdrawiam

Przepraszam miało być to kolega berylium.

No tak faktycznie ,mój błąd ,przepraszam autora wątku.

marantz 8003 sacd ,calyx 24/192 dac+calyx power supply [wersja signature by GFmod], burson audio Ha-160[full GFmod], harmonix hs-101 GP ic,audiolot alf-2200 ,furutech 3ts762 35[g] i 25[g]x2 ,furutech 3ts20 35[g] i 25[g] x2 ,furutech fx alpha Ag coaxial ,grado rs2i ,sennheiser hd600,akg k701,

Moze toto:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.