Skocz do zawartości
IGNORED

Magnat Supreme 800 czy Wharfedale Crystal 40

Misiek!

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Stoję osttanio nad strasznym wyborem! Potrzebuję kupić kolumny do nowego pokoju. Pokój 12m^2. Paczki będą napędzane amplitunerem SONY STR DE345 (impedancja 4-16ohm; 100W na kanał przy 8Ohm). Chodziłem po sklepach. Słuchałem swoje ulubione płyty. Chodziłem się przespać z myślami. W sumie największy wybór był w Saturnie. Kolumny podstawkowe mi po pewnym czasie odpadły jako jedna możliwość. Zostały mi więć podłogowe. Po selekcji obecnych tam kolumn (cena, rozmiar) wybrałem dwa modele:

- Wharfedale Crystal 30

- Magnat Supreme 800

Odłsuchiwałem na nich właśnie dziś. Oczywiście już było widać (a raczej słychać), że Magnat ma na prawdę wieszą efektywność. W pewnych momentach miałem wrażenie, że słuchając Crystali wsztskie instrumenty mi się jakoś zlewały. Słuchałem z płyt Depeche Mode, Europe i Wishbone Ash. Jutro chyba jeszcze raz pojadę z innymi płytami i jeszcze raz potestuję. Gdybym się zdecydował na Wharfedale, to wziąłbym Crystal 40, bo podobno są lepsze.

Lecz jakie jest wasze zdanie o tym? Co byście wybrali z z tych dwóch?

Ty chcesz słuchać muzyki czy robić jakiś dudniący łomot ? bo jak chcesz słuchać muzyki to kup sobie do tego metrażu kolumny podstawkowe a nie podłogówki z dwoma niskotonowcami.

Czytałem już dużo tematów na forum na temat kolumn do małego pokoju, ale w sumie to sam nie wiem co kupić. Myślałem tez o JBL ES20, ale sam nie wiem. Polecicie coś w mniej więcej takiej samej klasie cenowej?

Biorąc pod uwagę Twój metraż pomieszczenia, możesz spokojnie się zastanowić nad, moim skromnym, osobistym zdaniem, rewelacyjnym produktem w przedziale do 1000 zł. Mianowicie mam na myśli głośniki marki KODA, konkretnie model TPS-600F.

PS: Napomnę tylko, iż miałem okazję odsłuchu tych głośników w pomieszczeniu 11 m2. Żadnego efektu nadmiaru bassu nie wykryłem :)

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Jak koniecznie muszą być podłogówki to zapoluj na Allegro na Audio Academy Phoebe II albo IIs , nie mają nadmiaru basu i powinny być ok do takiego pomieszczenia , no i na pewno są o niebo lepsze od wymienionego tu marketowego badziewia.

Jak koniecznie muszą być podłogówki to zapoluj na Allegro na Audio Academy Phoebe II albo IIs , nie mają nadmiaru basu i powinny być ok do takiego pomieszczenia , no i na pewno są o niebo lepsze od wymienionego tu marketowego badziewia.

Rozumiem, iż jest to opinia wyrażona po obiektywnym odsłuchu czy jedynie wygenerowana nadmiarem audiofilskiego snobizmu? Nieco żenujące.

Jestes po odsluchu obu konstrukcji i pytasz ktore masz wziac? Brzmienie ma sie chyba tobie podobac? A nie nam. Kolmny ktore wymieniles to sa najnizsze serie chyba obu marek. moze Jak masz troche grosza to kup Magnat Quantum 555. Wiele lepsze od Supreme. Albo jak na taki pokoj Magnat Quantum 603 lub inne podstawkowce.

Audio Academy polecane powyzej to juz inna polka cenowa wiec oczywiste jest ze beda graly lepiej, ale czy masz tyle do wydania? Bo za ta kase to juz wybor jest bardzo duzy, nie tylko sposrod Audio Academy.

?👈

Rozumiem, iż jest to opinia wyrażona po obiektywnym odsłuchu czy jedynie wygenerowana nadmiarem audiofilskiego snobizmu? Nieco żenujące.

Owszem , miałem (nie)przyjemność słyszeć wymienione jbl-e i magnaty i raczej dobrej jakości dźwięk się z nich nie wydobywa , no chyba że ktoś lubi nadmiar kiepskiej jakości basu i cykającą górę , a za audiofila się nie uważam :)

A czego oczekujesz za 600zł, bo za tyle mozna kupic Supreme 800. A nawet i za 400zł. Chcesz cos lepszego to poslucjha starej serii 70x, albo jeszcze lepiej 90x. 60x tez nie najgorsza.

?👈

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.