Skocz do zawartości
IGNORED

Lampa 300B + JBL 4330

mario_11

Rekomendowane odpowiedzi

To projekt elektronika z Oławy.

Bardzo dobra konstrukcja i bije wszelkiej maści Abraxasy.

Gra u mnie z Yamaha Soavo 1, które właśnie zamierzam wymienić

na coś lepszego powyżej 90dB, stąd pomysł na te JBL'ki.

Co to znaczy bije wszystkie maści Araxsasy?......jak to Dubiel ma robić to pękam ze śmiechu.

Napisz jaka moc tego cacka,z jakich części zrobiony ma być i na jakich trafach.

Zamiast podziękować dla panów SA i Mamela za próbę rzetelnej pomocy i odpowiedzieć im dokładnie na pytanie co to za wzmak, Ty ciągle nie chcesz rozwijać tematu...

Lampka lampce nie równa i decydując się na trudne do napędzenia monitory(skuteczność to nie wszystko) trzeba wiedzieć, czy partner da radę taką damę w tańcu poprowadzić.

Przy mało wydajnym wzmacniaczu szukałbym głośników łatwych do wysterowania typu Tannoy.

Jaką sprawność mają te JBL?Moc nie ma nic do rzeczy, pamiętam odsłuch Project everest(stary model) z SETem na 300B Ogromne szafy a dźwięk przy przyłożonym 0,1W był fantastyczny.Tyle że te JBL miały ok. 105 dB sprawności a może lepiej.Jeśli 4330 mają powyżej 93 dB to będzie napewno ok.

Jaką sprawność mają te JBL?Moc nie ma nic do rzeczy, pamiętam odsłuch Project everest(stary model) z SETem na 300B Ogromne szafy a dźwięk przy przyłożonym 0,1W był fantastyczny.Tyle że te JBL miały ok. 105 dB sprawności a może lepiej.Jeśli 4330 mają powyżej 93 dB to będzie napewno ok.

nie pisz bzdur Kolego i zapoznaj się z granicznymi warunkami liniowej pracy głośnika w funkcji mocy

105dB może zabić dźwiękiem i bez odpowiedniej mocy, tylko jakim

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Czy ktokolwiek z szanownych czytał pytanie kolegi ?

"...Może ktoś z forumowiczów miał możliwość słuchać tych monitorów studyjnych..."

Póki co poszła krytyka wzmacniacza, jakiś ogólniki na tematy dopasowania ale nikt nie napisał "...Tak słuchałem jest tak a tak..."

"...Może ktoś z forumowiczów miał możliwość słuchać tych monitorów studyjnych..."

Póki co poszła krytyka wzmacniacza, jakiś ogólniki na tematy dopasowania ale nikt nie napisał "...Tak słuchałem jest tak a tak..."

cypher - nie staraj się być mądrzejszy od rozumu

pytanie było - "Czy wzmacniacz na 300B napędzi mi te kolumny?" - napędzi, co nie znaczy że to dobrany tandem

czy ktoś słuchał? - tak, słuchałem ale przecież nie z 300B bo byłoby to bez sensu

i na tym skończę

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Jest sporo materiałów w sieci o JBL 4330. Są to studyjne głośniki powstałe w czasach panowania tranzystorów ( 1980r. ) i do nich były przeznaczone. Wzmak 300B jaki by nie był, nie będzie w stanie ich w pełni kontrolować. Nie liczy się jedynie skuteczność ale także konstrukcja zwrotnicy, moc głośników, itd.

Te kolumny osiągają pełną dynamikę bez zniekształceń od 150W w górę. Zeby słuchać 300B z JBL'ami trzeba cofnąć się głęboko w przeszłość do lat 1950-1960. Wtedy w użyciu były lampowe wzmacniacze o mocach 15-30W i powstawały przenaczone dla nich kolumny.

cypher - nie staraj się być mądrzejszy od rozumu

pytanie było - "Czy wzmacniacz na 300B napędzi mi te kolumny?" - napędzi, co nie znaczy że to dobrany tandem

czy ktoś słuchał? - tak, słuchałem ale przecież nie z 300B bo byłoby to bez sensu

i na tym skończę

mamel zachowaj swoje uwagi do mojej osoby dla siebie.

Gdybyś odpowiadał pełnymi zdaniami na zadane pytania, łatwiej człowiekowi było by wyciągać wnioski.

BTW. Coraz częściej odnoszę wrażenie, że pięciu na krzyż specjalistów "lampowych" jak już siada do klawiatury to robi łachę, że napisze pół zdania a na dodatek każde słowo to objawienie. A jak się ktoś dopyta to dostanie zjeby bo przecież to oczywiste i dalsze tłumaczenia są zbędne. Przecież nikt "Was specjalistów" nie ciągnie do tablicy, nie chcesz nie pisz. A jak piszesz to na temat i pełnymi zdaniami. Czy to takie trudne ?

Ludzie życzliwości i tolerancji dla tych co pytają, nie każdy się urodził alfą i omegą. Forum jest po to aby pytać i dostawać odpowiedzi na zadane pytanie.

i ja również na tym skończę..

Gram tym wszelkiej maści Abraxasem od kilku lat, napędzam JBL L36 i jestem zadowolony. Paczki pomimo tylko 89 db są pod pełną kontrolą, basik trzymany za ryjek, reszta jak to z 300b. Doradzam posłuchanie bo różnie to bywa zestawy które teoretycznie się nie zgrają potrafią czasami zaskoczyc.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.