Skocz do zawartości
IGNORED

Monitory na GDN13/50/9 i Morelu MDT-29

Robertinus

Rekomendowane odpowiedzi

W niniejszym wątku chcę opisać własne zmagania z budową od podstaw dwudrożnych zestawów głośnikowych typu monitor przeznaczonych do nagłośnienie pokoju o powierzchni ok. 18mkw. Konstrukcje mają być oparte na jednych z najlepszych, zaprojektowanych przez inżynierów firmy Epos a produkowanych (niestety, obecnie już nie) przez Tonsil głośnikach GDN 13/50/9/1 6R pracujących w obudowach bass reflex , oraz tweeterach firmy Morel o symbolu MDT-29.

Poniżej zamieszczam dość szczegółowy projekt obudowy o pojemności 11,5 litra. Przewidziany materiał to MDF, na front 21mm, pozostałe ścianki 19mm. Natomiast wykończenie to fornir - "dąb modyfikowany" na fizelinie i dodatkowo pionowy pasek z forniru "dąb czarno srebrny" przez środek frontu.

Projekty zwrotnic są na razie zapożyczona od kolegi z forum, który je zaprojektował do bliźniaczo podobnych zestawów, ale po ukończeniu budowy i wygrzaniu głośników mam zamiar dokonać pomiarów i je (zwrotnice) zmodyfikować, jeżeli sam nie dam sobie z tym rady, to zwrócę się o pomoc do forumowych ekspertów w tej dziedzinie.

Projekt jest wciąż rozwojowy i, - wszystko zdarzyć się może...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/84805-monitory-na-gdn13509-i-morelu-mdt-29/
Opublikowano · Ukryte przez Yamnick, 5 Lipca 2011 - na prosbe autoras
Ukryte przez Yamnick, 5 Lipca 2011 - na prosbe autoras

I te dwa, male pierdzifleksy maja zapewnic naglosnienie pokoju 18m2? To chyba jakis zart. Co najwyzej materac tym sobie nadmuchasz.

Kolej na trochę fotek z początków budowy skrzynek:

Ukryta Zawartość

post-18469-0-26513200-1309888798_thumb.jpg

post-18469-0-72085100-1309888818_thumb.jpg

post-18469-0-55030700-1309888842_thumb.jpg

post-18469-0-91632900-1309888869_thumb.jpg

post-18469-0-19006000-1309888891_thumb.jpg

post-18469-0-46684000-1309888909_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W niniejszym wątku chcę opisać własne zmagania z budową od podstaw dwudrożnych zestawów głośnikowych typu monitor przeznaczonych do nagłośnienie pokoju o powierzchni ok. 18mkw. Konstrukcje mają być oparte na jednych z najlepszych, zaprojektowanych przez inżynierów firmy Epos a produkowanych (niestety, obecnie już nie) przez Tonsil głośnikach GDN 13/50/9/1 6R pracujących w obudowach bass reflex , oraz tweeterach firmy Morel o symbolu MDT-29.

Poniżej zamieszczam dość szczegółowy projekt obudowy o pojemności 11,5 litra. Przewidziany materiał to MDF, na front 21mm, pozostałe ścianki 19mm. Natomiast wykończenie to fornir - "dąb modyfikowany" na fizelinie i dodatkowo pionowy pasek z forniru "dąb czarno srebrny" przez środek frontu.

Projekty zwrotnic są na razie zapożyczona od kolegi z forum, który je zaprojektował do bliźniaczo podobnych zestawów, ale po ukończeniu budowy i wygrzaniu głośników mam zamiar dokonać pomiarów i je (zwrotnice) zmodyfikować, jeżeli sam nie dam sobie z tym rady, to zwrócę się o pomoc do forumowych ekspertów w tej dziedzinie.

Projekt jest wciąż rozwojowy i, - wszystko zdarzyć się może...

Nie szkoda tych Moreli do GDN?

Nie szkoda tych Moreli do GDN?

Myślę, że te GDN-y są warte czegoś lepszego na górze niż Tonsil, czegoś znacznie lepszego.

Napiszę wręcz, że połączenie tych GDN-ów z tweeterami Tonsila to profanacja, profanacja GDN-ów oczywiście.

Na temat GDN 13/50/9 wiele było pisane na tym i innych forach - warto poczytać, jeszcze lepiej posłuchać.

Jutro postaram się przygotować i "wrzucić" zdjęcia z fornirowania, tym czasem kolejne fotki z klejenia skrzynek:

Ukryta Zawartość

post-18469-0-43933500-1309891416_thumb.jpg

post-18469-0-84543700-1309891434_thumb.jpg

post-18469-0-37840500-1309891454_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wiem, czy nie za późno... ale ja radziłbym dać jeden otwór bass reflex i na dodatek z tyłu. Wiem, trudniej jest ustawić takie kolumienki, ale różnica w brzmieniu na korzyść jest spora. Przestrzeń i klarowność.

Nie wiem, czy nie za późno... ale ja radziłbym dać jeden otwór bass reflex i na dodatek z tyłu. Wiem, trudniej jest ustawić takie kolumienki, ale różnica w brzmieniu na korzyść jest spora. Przestrzeń i klarowność.

Wiem.

Niestety monitory nie mają - delikatnie ujmując - zbyt wiele swobody wokół siebie i wykonanie otworu BR z tyłu mogłoby znacznie pogorszyć jakość przekazu.

Cóż, to jest świadomy wybór.

Z drugiej strony z B-R trochę się zapatrzyłem na Acoustic Energy AE1:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ok, życzę więc powodzenia. BR z przodu daje znowuż poczucie ciepełka, aury, zawoalowania, to też ma swoje zalety. Zrobiłem kilkanaście monitorów, często na tych samych głośnikach, tylko inna konstrukcja obudowy, różnice zawsze mnie zadziwiały. Jeśli mógłbym Ci jeszcze poradzić... Gdy będziesz stroił głośniczki, na ten czas spraw, abyś zwrotnicę miał na zewnątrz. To ułatwia strojenie, daje możliwość szybkiej podmiany kondensatorów, rezystorów.

Zrobiłem kilkanaście monitorów, często na tych samych głośnikach, tylko inna konstrukcja obudowy, różnice zawsze mnie zadziwiały. Jeśli mógłbym Ci jeszcze poradzić...

Mógłbyś cos więcej na ten temat? Bede budował kolumny od zera (moge więc zastosować dowolną obudowę) i bardzo ciekawi mnie to co napisałeś.

Robertinus, o tym gdnie czytałem wiele pochlebnych opinie, nie miałem niestety okazji go słuchać, stąd pytanie do Ciebie - ta górka na 1,5 khz nie daje się we znaki? Słychać ją? Na ilu khz jest podział?

El sueño de la razón produce monstruos.

Mógłbyś cos więcej na ten temat? Bede budował kolumny od zera (moge więc zastosować dowolną obudowę) i bardzo ciekawi mnie to co napisałeś.

Sama konstrukcja obudowy, to temat rzeka, choć najważniejszy jest oczywiście dobór głośników i ich zestrojenie. Moje zwrotnice to zawsze zwrotnice II rzędu na cewkach powietrznych i polipropylenowych kondensatorach (tutaj odradzam tanie Jantzeny, polecam Audyn, zwykłe, na 400V). Natomiast obudowy były przedmiotem wielu eksperymentów, wypełnione piaskiem (nawet monitory), ze zwężającymi się ściankami, ze ściankami grubymi na 4-5cm, z pochylonymi frontami, itd... itp. Każda "grała" inaczej. Tak w skrócie: obudowa musi być masywna, nie tylko front, lepsza jest płyta wiórowa niż MDF (wióra lepiej tłumi rezonanse), front łatwiej z kolei z MDFu, BR raczej z tyłu (rezonanse tylnej strony membrany głośnika, wydobywające się z otworu BR zagłuszają niuanse, wprowadzają nieczystości), obudowa powinna być głęboka i niekoniecznie wąska, dobrze jest załamać lekko krawędzie frontu. Warto przesunąć wysokotonówkę maksymalnie do krawędzi obudowy, daje to możliwość eksperymentowania z ustawieniem, a brzmieniowo daje lepszą głębię (wysokotonówka do środka) lub szerszą scenę (na zewnątrz). Pamiętaj, obudowa ciężka, masywna, to słychać!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki Jędrek.

Ze zwrotkami tak właśnie zamierzam zrobić, o ile ja to będę robił, ale do tego jeszcze długa droga.

Tomq88,

Ja tych GDN-ów słuchałem jedynie w monitorach Tonsila Premium Sat, słuchałem ich całe 20 minut i to niezbyt głośno, ale np. średnica zagrała mi miodnie, wiem, że z Morelem można się spodziewać dalszej poprawy brzmienia.

Miałem się umawiać na kolejny odsłuch, ale tak mi jakoś niezręcznie, nie znam człowieka zbyt dobrze a ostatnio jego żona prosiła by słuchać cicho bo mają małe dziecko.

Odpuszczę więc, niedługo może będę słuchał swoich.

Nie zwróciłem uwagi na górkę na ok. 1,5kHz, czytałem o niej później, wcześniej - podczas odsłuchów - nie miałem pojęcia, że problem istnieje. Wiadomo jak się słucha na obcym systemie, nie ma z czym porównać.

Ja wstępnie planuję podział na ok. 2,5kHz, ale to jeszcze nie jest ostateczna decyzja.

Generalnie to nawet zastanawiałem się czy zamiast Morela nie zastosować Seasa 27TBFC, wtedy można by dzielić poniżej 2kHz.

Dzięki Jędrek.

Ze zwrotkami tak właśnie zamierzam zrobić, o ile ja to będę robił, ale do tego jeszcze długa droga.

Tomq88,

Ja tych GDN-ów słuchałem jedynie w monitorach Tonsila Premium Sat, słuchałem ich całe 20 minut i to niezbyt głośno, ale np. średnica zagrała mi miodnie, wiem, że z Morelem można się spodziewać dalszej poprawy brzmienia.

Miałem się umawiać na kolejny odsłuch, ale tak mi jakoś niezręcznie, nie znam człowieka zbyt dobrze a ostatnio jego żona prosiła by słuchać cicho bo mają małe dziecko.

Odpuszczę więc, niedługo może będę słuchał swoich.

Nie zwróciłem uwagi na górkę na ok. 1,5kHz, czytałem o niej później, wcześniej - podczas odsłuchów - nie miałem pojęcia, że problem istnieje. Wiadomo jak się słucha na obcym systemie, nie ma z czym porównać.

Ja wstępnie planuję podział na ok. 2,5kHz, ale to jeszcze nie jest ostateczna decyzja.

Generalnie to nawet zastanawiałem się czy zamiast Morela nie zastosować Seasa 27TBFC, wtedy można by dzielić poniżej 2kHz.

Zostań przy tym Morelu! Jest o wiele łatwiejszy w strojeniu, może schodzić do 1000Hz, no i brzmienie! Słodkie i detaliczne zarazem, a gdy pokusisz się o usunięcie ferrofluidu... to za tę kasę rekord świata. Znam te głośniczki, mam je w obecnych monitorach, można je śmiało porównać do Dynaudio.

Robertinus czy mógłbyś zdradzić w jakim programie zrobiłeś rysunki techniczne obudowy?

Projekt robiłem w AutoCad 2008, pracowałem z tym programem zawodowo przez kilka lat i obecnie nawet projekty pcb do termotransferu w nim robię. Po wykonaniu projektu konwertowałem go programem "Do PDF" i w tej wersji zamieściłem na forum.

Jędrek,

Oczywiście, ostatecznie wybrałem Morela ze względów, o których piszesz. Ale z tym usunięciem ferrofluidu to dałeś mi do myślenia. Generalnie nie boję się mechaniki precyzyjnej i jeśli ferrofluid jest do usunięcia to pewnie dam sobie z tym radę, ale co z charakterystyką takiego głośnika, co tracę a co zyskuję - no, co zyskuję to już napisałeś - czy zwrotnica będzie w stanie wyciągnąć krzywą do akceptowalnego kształtu?

Mam ten głośnik w swoich monitorach na seasie i tym tonsilu. Mogę powiedzieć tyle, głośnik mistrzostwo, lepszy od AWX-a dlatego kibicuję Twoim poczynaniom. Jak rozmawialiśmy na PW to zapomniałem wspomnieć że testowałem go w obudowie z wytłumieniem i bez (gąbka piramidka)- zostało bez ale myślę że kwestia gustu ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam ten głośnik w swoich monitorach na seasie i tym tonsilu. Mogę powiedzieć tyle, głośnik mistrzostwo, lepszy od AWX-a dlatego kibicuję Twoim poczynaniom. Jak rozmawialiśmy na PW to zapomniałem wspomnieć że testowałem go w obudowie z wytłumieniem i bez (gąbka piramidka)- zostało bez ale myślę że kwestia gustu ;)

Benek161,

Dzięki za wsparcie i uwagi dotyczące wytłumienia.

Ja też będę z tym eksperymentował.

Właśnie między innymi dzięki Twoim uwagom zdecydowałem się poeksperymentować z tymi GDN-ami. Mam nadzieję, że nie będę żałował, przynajmniej większość tych, którzy się z nimi spotkali zapewnia mnie o tym, że warto ich zaaplikować.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Wczoraj obiecałem fotki z fornirowania.

Oto i one:

Najpierw konstrukcja powstała na potrzeby uzyskania właściwego docisku płatów forniru klejonego wikolem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-18469-0-46806100-1309965823_thumb.jpgpost-18469-0-00855900-1309966885_thumb.jpg

Po przyklejeniu forniru ostrzem nożyka do tapet postanowiłem zmniejszyć do minimum naddatki. W przypadku tego forniru (dąb modyfikowany) zarówno w poprzek jak i wzdłuż słojów ów nożyk radził sobie doskonale.

Jak widać przy cięciu wzdłuż słojów ostrze prowadziłem "z ręki" zostawiając 1 do 1,5mm naddatku do zeszlifowania, natomiast w przypadku cięcia w poprzek słojów wspomagałem się paskiem MDF-u o grubości 3mm. prowadząc ostrze po płaszczyźnie tego paska HDF uzyskiwałem właściwy margines do zeszlifowania.

To ważne by ów margines przy cięciu poprzecznym nie był zbyt wąski - 3mm w moim przypadku było w sam raz - a to dla tego, że takie cięcie powoduje lekkie strzępienie brzegów na głębokość nawet do 2mm w kierunku płaszczyzny forniru. Margines 3mm pozwalał mi zeszlifować i pozbyć się w całości tych postrzępionych brzegów.

post-18469-0-03363300-1309967704_thumb.jpgpost-18469-0-99775900-1309967719_thumb.jpg

Tu krawędzie z minimalnym naddatkiem forniru przygotowane do szlifowania papierem ściernym o granulacji "60" naklejonym na drewnianym klocku.

post-18469-0-43443500-1309967919_thumb.jpgpost-18469-0-90776400-1309967944_thumb.jpgpost-18469-0-17198500-1309967965_thumb.jpgpost-18469-0-19669800-1309967982_thumb.jpgpost-18469-0-29588400-1309967998_thumb.jpg

Cdn...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Robertinus, bravissimo! Tylko nie lakieruj błyszczącym lakierem, mat albo półmat. Polecam również na koniec wnętrze skrzynki pomalować rozcieńczonym 1:1 wikolem. To również ma wpływ. A co do pytania różnic w charakterystyce MDT29 bez ferrofluidu... Dawno temu pan Jakub Nyka poradził mi wykonać ten krok. Usuwanie ferrofluidu jest dziecinnie proste. Najtrudniej pokonać barierę psychologiczną. Ja zrobiłem to za pomocą chusteczki higienicznej (cewka) i pasków kartonu (szczelina). Trzeba to doprowadzić do absolutnej suchości. A teraz sedno: głośniczek będzie grał nieco ciszej, będzie schodził jeszcze niżej w charakterystyce. Zniknie zapiaszczenie i zasiarczenie, charakterystyczne dla ferrofluidu. Ilość "powietrza" w muzyce, gładkość wokali, oddanie mikro detali... Za cenę większego narażenia na spalenie cewki... Tylko, że w twoim przypadku, chyba szybciej padłaby ta tonsilowska 13... ;-)

Robertinus, bravissimo! Tylko nie lakieruj błyszczącym lakierem, mat albo półmat. Polecam również na koniec wnętrze skrzynki pomalować rozcieńczonym 1:1 wikolem. To również ma wpływ. A co do pytania różnic w charakterystyce MDT29 bez ferrofluidu... Dawno temu pan Jakub Nyka poradził mi wykonać ten krok. Usuwanie ferrofluidu jest dziecinnie proste. Najtrudniej pokonać barierę psychologiczną. Ja zrobiłem to za pomocą chusteczki higienicznej (cewka) i pasków kartonu (szczelina). Trzeba to doprowadzić do absolutnej suchości. A teraz sedno: głośniczek będzie grał nieco ciszej, będzie schodził jeszcze niżej w charakterystyce. Zniknie zapiaszczenie i zasiarczenie, charakterystyczne dla ferrofluidu. Ilość "powietrza" w muzyce, gładkość wokali, oddanie mikro detali... Za cenę większego narażenia na spalenie cewki... Tylko, że w twoim przypadku, chyba szybciej padłaby ta tonsilowska 13... ;-)

Mam zamiar lakierować Hartzlackiem Satin, wcześniej kaponem.

Może jutro uda mi się nakleić fornir na fronty, jak wyschnie to zaszlifuję krawędzie i przetrę całość wilgotną gąbką, po odparowaniu wilgoci zeszlifuję podniesione włókna i wygładzę całość płótnem ściernym na klocku. Myślę, że płótno o granulacji 120 będzie właściwe.

Następnie wszystko polakieruję Kaponem, jak wyschnie to go przeszlifuję i wyfrezuję otwory dla głośników oraz rur bass reflex. Po dopracowaniu krawędzi otworów i wywierceniu kolejnych dla nakrętek kłowych będę lakierował już Hartzlackiem, ile warstw? - wyjdzie w trakcie prac.

Ech, kusisz z tym usunięciem ferrofluidu... Ale i tak najpierw posłucham trochę na oryginale, później zobaczymy - może i ulegnę pokusie.

Wiem, że obrazki fajnie się ogląda dla tego wrzucę jeszcze fotkę oklein na frony, które dziś przygotowałem.

Oczywiście ta strona z taśmą malarską to strona wierzchnia. Ciemne paski to orzech.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do przyklejenia bocznych okładzin z forniru stosowałem widoczny na jednej z fotek klej, klej nieco przypomina butapren, ale jednak nie śmierdzi aż tak jak butapren, dobrze się aplikuje i najważniejsze - mimo, że dość rzadki to nie przesiąka przez fornir, stosowałem płaty o grubości 0,6mm na fizelinie, paski orzecha były bez fizeliny.

Oczywiście klej doskonale sprawdził się w oklejaniu powierzchni łukowych, tu niebagatelną rolę odegrał wałek do ciasta. Tym wałkiem bez problemu udało mi się docisnąć fornir na łukach, sprawdził się też na krawędziach. Krawędzie klejone klejem kontaktowym dociskałem wałkiem unosząc jeden jego koniec o kilka stopni nad płaszczyzną forniru - wyszło super.

Jestem zadowolony z efektów bo wszystko to robię pierwszy raz i nie powiem, miałem trochę obaw czy sobie poradzę.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-18469-0-19100200-1310075874_thumb.jpg

Szlifowanie przeprowadzałem płótnem ściernym "60" naklejonym na klepkę parkietową.

post-18469-0-51869200-1310076047_thumb.jpg post-18469-0-42438600-1310076059_thumb.jpg

Poniżej zdjęcia skrzynek przygotowanych do naklejenia najważniejszego arkusza forniru.

post-18469-0-71211800-1310076767_thumb.jpgpost-18469-0-65798600-1310076779_thumb.jpgpost-18469-0-34543700-1310076791_thumb.jpgpost-18469-0-09946400-1310076805_thumb.jpgpost-18469-0-41406400-1310076823_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Szybkimi krokami do finału fornirowania.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-18469-0-55339000-1310154596_thumb.jpgpost-18469-0-44547400-1310154610_thumb.jpgpost-18469-0-62539200-1310154619_thumb.jpgpost-18469-0-68082700-1310154634_thumb.jpg

Jutro szlifowanie i kapon.

Tak przy okazji - czy może ktoś potwierdzić mi z pomiarów suwmiarką jaką faktycznie średnicę na Morel MDT-29?, nota podaje, że jet to 94mm, ale chcę się upewnić przed frezowaniem a nie mam jeszcze tych tweeterków.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

MDT29 mają front idealnie 94mm i 2mm grubość. Polecam frezować na 95mm, ten milimetr luzu na średnicy jest niezbędny (grubość warstw lakieru + zeschnięcie się forniru). Zbyt precyzyjne dopasowanie w przyszłości może okazać się problemem.

MDT29 mają front idealnie 94mm i 2mm grubość. Polecam frezować na 95mm, ten milimetr luzu na średnicy jest niezbędny (grubość warstw lakieru + zeschnięcie się forniru). Zbyt precyzyjne dopasowanie w przyszłości może okazać się problemem.

Dzięki za pomoc.

Tak właśnie planowałem, dodać 1mm i frezować siodło głośnika. Niestety w przypadku GDN-ów nie jest to już takie oczywiste, wykonanie kosza z ABS-u niesie ze sobą niewielkie zniekształcenia geometrii. W przypadku moich głośników jeden ma owalizację ok. 0,3mm, a drugi ok. 0,7mm. To już sporo i nic się z tym nie da zrobić. Podczas frezowania wooferki wezmę ze sobą i będę pasował na miejscu.

Parę fotek z prac:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-18469-0-66500400-1310217625_thumb.jpgpost-18469-0-60371200-1310217635_thumb.jpg

Paczki są już po ostatecznym szlifie i za chwilkę "jedziemy" z kaponem.

W międzyczasie powstaje cyrkiel z HPL-u do frezarki górnowrzecionowej.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ładna robota. Oby tak dalej.

Dzięki, mam nadzieję, że podołam.

Powoli zaczynam się zastanawiać na czym postawić swoje monitorki, kolce odpadają, może jakieś podkładki antywibracyjne?

Co polecacie, co sami stosujecie do takich konstrukcji i gdzie to kupić?

Moje monitory stoją na gumowych krążkach, standy już jednak na kolcach. A tak w ogóle, na czym chcesz je postawić?

Na razie będą stały na półkach przymocowanych do ścian, w planach mam jednak zmianę architektury tego pokoju, wtedy może zastosuję standy.

Na tygodniu rozejrzę się w asortymencie marketów budowlanych, może znajdę np. coś takiego:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Skoro zrobiłeś skrzynki, dasz radę zrobić i standy. Półki przymocowane do ścian? To za duże pudła, by to mogło zagrać, nie będziesz miał sceny, głębi. To po prostu nie zagra.

Ukryta Zawartość

Jakiś czas temu "uszlachetniłem" koledze parkę M1. Standy są masywne, ciężkie... I łatwe w ustawieniu. Tak samo wcześniej M1 grały na półeczkach, to znaczy, usiłowały grać... Po drobnej modyfikacji grają z MF A2, a właściciel nie może wyjść z podziwu, jak...

Ukryta Zawartość

Skoro zrobiłeś skrzynki, dasz radę zrobić i standy. Półki przymocowane do ścian? To za duże pudła, by to mogło zagrać, nie będziesz miał sceny, głębi. To po prostu nie zagra.

To rozwiązanie tymczasowe i na razie tak musi pozostać, zdaję sobie sprawę z niedogodności takiego ustawienia.

Niestety nie zawsze - przynajmniej od razu - mamy to, co byśmy mieć chcieli.

No i jak tam kapon i frezowanie?

Jeszcze w sobotę udało mi się dwa razy polakierować kaponem, ładnie wydobył kontrast usłojenia.

Dziś natomiast wykonałem wyfrezowania, wyszło pięknie, równiutko. Teraz już z górki, a tak się bałem tego frezowania.

Nie miałem już dziś zdrowia by robić foty, ale może uda mi się jutro, najpóźniej po jutrze to nadrobić.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.