Skocz do zawartości
IGNORED

Dlaczego wszyscy się pozbywają exposure ?

proplayer

Rekomendowane odpowiedzi

Nie miałem okazji posłuchać żadnego exposure, ale co chwile widzę, że ktoś to chce sprzedać.

Modele 2010, 2010s, 2010s2 co chwile się pojawiają na allegro lub na innych stronkach w ogłoszeniach.

Czyżby oceny w prasie nijak się miały do realnego obrazu tego pieca ?

Gość Audio_Newby

(Konto usunięte)

Nie miałem okazji posłuchać żadnego exposure, ale co chwile widzę, że ktoś to chce sprzedać.

Modele 2010, 2010s, 2010s2 co chwile się pojawiają na allegro lub na innych stronkach w ogłoszeniach.

Czyżby oceny w prasie nijak się miały do realnego obrazu tego pieca ?

Nawet jeżeli, to nie ma co narzekać. Na pewno jest to dobry sprzęt i jest okazja złożyć porządny zestaw z używek za nie duże pieniądze.

Witam,

też mnie to dziwi, a rozglądam się trochę za używanym wzmacniaczem. Ciekawe też, jak rozbieżne są opinie na temat tego wzmacniacza. Co prawda tu model 2010S -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) "Lacking detail on more subtle music; Choral voices also lost some precision, while full orchestra sounded 'hard' and ill-defined", a u nas 2010 -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - "Bardzo dobra przestrzenność. Bardzo dobre zrównoważenie. Wysoka wydajność. Pierwszy raz z tak dużą przyjemnością słuchałem nagrań symfonicznych i chóru, pozostała super przestrzeń i lokalizacja instrumentów i głosów"

Być może są bardzo podatne na towarzyszącą elektronikę, a może są nierówne - tzn. różne egzemplarze różnie grają. Gdy ktoś kupuje w ciemno, może się okazać, że nie o to chodziło.

Pozdrawiam Stachu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Elementarna empatia: nie mów drugiemu, że urządzenie, które ma dopiero tydzień, jest kiepskie.

Co ciekawe - w UK nie ma ich jakiegoś "wysypu" na rynku wtórnym.

Raz tylko słuchałem Exposure wiele lat temu i moim zdaniem to są uczciwe wzmacniacze a nie wydmuszki.

U nas to rynkiem audio chyba jakieś mody rządzą... W UK ludzie trzymają swoje graty dłużej. Może to dlatego, że mają więcej możliwości kupowania "na spokojnie" i kupno jest bardziej przemyślane? A może dlatego, że są bardziej konserwatywni od nas? Nie wiem.

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

Witam,

też mnie to dziwi, a rozglądam się trochę za używanym wzmacniaczem. Ciekawe też, jak rozbieżne są opinie na temat tego wzmacniacza. Co prawda tu model 2010S -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) "Lacking detail on more subtle music; Choral voices also lost some precision, while full orchestra sounded 'hard' and ill-defined", a u nas 2010 -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - "Bardzo dobra przestrzenność. Bardzo dobre zrównoważenie. Wysoka wydajność. Pierwszy raz z tak dużą przyjemnością słuchałem nagrań symfonicznych i chóru, pozostała super przestrzeń i lokalizacja instrumentów i głosów"

Być może są bardzo podatne na towarzyszącą elektronikę, a może są nierówne - tzn. różne egzemplarze różnie grają. Gdy ktoś kupuje w ciemno, może się okazać, że nie o to chodziło.

Pozdrawiam Stachu

Z całym szacunkiem kolego

ale właśnie DLATEGO kupowanie w ciemno jest taką głupotą...

ODSŁUCHY Panowie,odsłuchy...

a z tego co wiem to wersje 2010 i ta z literką S

się różnią brzmieniowo...

;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W testach Audio Video, Exposure S2 jest oceniany dobrze ale odniosłem wrażenie,że na recenzencie sprawiał wrażenie jakby bardziej "prymitywnego" w dźwięku (dynamiczny, mocny, energetyczny, zdecydowany, większe zniekształcenia) niż sąsiadujący w teście Roksan Kandy 2 - bardziej delikatny, mniej brutalny, kontrolujący się. Czyli młot bojowy i szpada ? ;) .

Jak odzyskam mój słuch (czyli odetkam uszy) udam się na porównanie obu wzmaków. Do ROksana zachęca wielu użytkowników (szczególnie tych grających z kolumnami Monitor Audio). Warto więc zweryfikować. Exposure jest tańśzy..

Tu jeden z Userów pozbywa się czarnego S2. Ciekawe czy ma jakieś audiopowody do tego czy też zupełnie inne (ekonomiczne, wymiana sprzętu itd.)

"Oni rzekli: Panie, tu są dwa miecze. Odpowiedział im: Wystarczy." (Łk 22, 38)

"Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz!" (Łk 22, 36)

Do Daras66

Nigdy nie kupiłem sprzętu przed odsłuchem. Wiem, co to znaczy, więc nie musisz prawić truizmów. :)

Jednak opinie użytkowników lub pism są pierwszym sitem, bo chyba żaden człowiek nie ma dość czasu, cierpliwości i możliwości, by przesłuchać wszystko z jakiejś kategorii cenowej. A akurat wśród używek jest to tym większym problemem.

Pozdrawiam.

Elementarna empatia: nie mów drugiemu, że urządzenie, które ma dopiero tydzień, jest kiepskie.

Myślę, że to przypadek, że pojawiło się naraz kilka ogłoszeń o sprzedaży Exposure - słuchałem kilku wzmacniaczy. Moim zdaniem, to przyzwoity sprzęt, za rozsądną cenę.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Myślę, że to przypadek, że pojawiło się naraz kilka ogłoszeń o sprzedaży Exposure - słuchałem kilku wzmacniaczy. Moim zdaniem, to przyzwoity sprzęt, za rozsądną cenę.

zgadzam się w 100%

miałem zestaw tej firmy a cd zostało mi do tej pory,bardzo fajne klocki,osobiście wolę Exposure od Cambridge Audio i Rotela,Expo "przypomina" mi trochę Creeka IMHO

proszę zobaczyć jaki jest "wysyp" innych firm :-)

No właśnie nikt na allegro używanego Kandy 2 nie sprzedaje. U nas też nie ;)

"Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz!" (Łk 22, 36)

Ale właśnie te polecane wzmaki w granicach 1.5-2 tys takie jak exposure 2010 oraz np. naim 5i są tak jakby kupowane przez ludzi i zaraz idą na sprzedaż, tak jakby naprawdę były kiepskie, że zaraz się je sprzedaje.

Wypada mi tylko potwierdzić,swego czasu grał u mnie 2010,solidna budżetówka z uczciwie skalkulowaną ceną,niepretensjonalny design,dobry wzmacniacz na początek lub dla tych,których niespecjalnie pociągają nieustanne zmiany.

l'enfant sauvage

Kiedyś w UK standardem brytyjskiego brzmienia były ciepło grające kolumny i jasno grający wzmacniacz. Razem grało to bardzo dobrze. Obecnie charakter dźwięku i kolumn i wzmacniaczy stał się bardziej uniwersalny (może dlatego trudniej jest spasować) i jasno grające wzmacniacze mogą być odbierane jako kiepskie (bo pokazujące całą mizerię tanich kolumn), albo zbyt agresywne.

Może dlatego są takie okazje ?

Gość Audio_Newby

(Konto usunięte)

Ale właśnie te polecane wzmaki w granicach 1.5-2 tys takie jak exposure 2010 oraz np. naim 5i są tak jakby kupowane przez ludzi i zaraz idą na sprzedaż, tak jakby naprawdę były kiepskie, że zaraz się je sprzedaje.

Nie sądzę, że takie kiepskie.... zwyczajnie apetyt rośnie w miarę jedzenia. Kupisz takiego Exposure za 2000 zeta. I fajowo gra ale uzbierasz kasę akurat jakaś premia w robocie wypadnie no to kupujesz wzmaka już za 3000-4000 zł a starego sprzedajesz bez większej straty. Tak się to kręci. Sam tak robię :) Aktualnie na celowniku nowe kolumny.

Kiedyś w UK standardem brytyjskiego brzmienia były ciepło grające kolumny i jasno grający wzmacniacz. Razem grało to bardzo dobrze. Obecnie charakter dźwięku i kolumn i wzmacniaczy stał się bardziej uniwersalny (może dlatego trudniej jest spasować) i jasno grające wzmacniacze mogą być odbierane jako kiepskie (bo pokazujące całą mizerię tanich kolumn), albo zbyt agresywne.

Może dlatego są takie okazje ?

Trafne spostrzeżenie,chętnie posłuchałbym np.3010 z jakimiś starszymi Ruarkami,taki układ ma prawo bardzo dobrze zabrzmieć.

l'enfant sauvage

Ja wiem? Zależy, czy za klasyka brytyjskiego brzmienia uznać chłodnego i dość "sterylnego" Audiolaba, czy może "gorącego" Krakena, o którym raczej nie napisałbym, że jest/był jasnym wzmacniaczem...

A Exposure 2010 wydał mi się przy odsłuchu taki...nijaki, tzn. poprawny, ale nie zapadł specjalnie w pamięć, niczym szczególnym się nie zapisał. Podobnie naim 5i - myślę, że sporo ich krąży dlatego, że marka znana, model dość tani, więc każdy audiofil skusi się na wypróbowanie, po czym często szybko rozczaruje się i na szczęście łatwo odsprzeda, bo kolejny audiofil chce "skosztować" magii naima itd się to toczy (na marginesie: ale naima serii 3 wspominam ciepło, fajny był).

pozdrawiam

W testach Audio Video, Exposure S2 jest oceniany dobrze ale odniosłem wrażenie,że na recenzencie sprawiał wrażenie jakby bardziej "prymitywnego" w dźwięku (dynamiczny, mocny, energetyczny, zdecydowany, większe zniekształcenia) niż sąsiadujący w teście Roksan Kandy 2 - bardziej delikatny, mniej brutalny, kontrolujący się. Czyli młot bojowy i szpada ? ;) .

Jak odzyskam mój słuch (czyli odetkam uszy) udam się na porównanie obu wzmaków. Do ROksana zachęca wielu użytkowników (szczególnie tych grających z kolumnami Monitor Audio). Warto więc zweryfikować. Exposure jest tańśzy..

Tu jeden z Userów pozbywa się czarnego S2. Ciekawe czy ma jakieś audiopowody do tego czy też zupełnie inne (ekonomiczne, wymiana sprzętu itd.)

Kolega wywołał mnie do odpowiedzi:)

Odpowiadam, chodź odpowiedź będzie pewnie uznana za tendencyjną:) ale naprawdę wzmacniacz Exposure 2010 S2, które wystawiłem na sprzedaż...tutaj i na allegro i hifi giełda (wraz z innymi moimi elementami systemu) gra rzetelnie, uczciwie, energetycznie, czysto i oceniam go w samych superlatywach. nie ma tu żadnej "przewałki" po prostu zmieniam całośc systemu na urządzenie ALL IN ONE firmy T+A...niestety dla mnie bardzo drogie, ale wygodne....robie się wygodny na starość:)

A tak wogóle, to rzeczywiście jest kilka produktów Exposure ostatnio w sieci na sprzedaż...To czysty zbieg okoliczności, choć uważam, że to dobrze dla tej zacnej firmy...Gdyby nie to urządzenie T+A, które kilka dni temu zobaczyłem, wogóle bym nie zrezygnował z Exposure...

w końcu kompletny system:)             Geodezja - Geologia - Górnictwo

Słuchałem zzestaw 2010 bez s z kolumanmi monitor Audio grało bajecznie jeden z lepiej grających zestawów za nieduże pieniądze jaki miałem okazję słyszeć . Potężny kontrolowany bas , wspaniała średnica , barwa dużo niuansów góra jak w sam raz ( nie krzykliwa ) Zagrły każdy repertuar od Rocka przez metal po jazz i poważną , każda płyta cieszyła :) . Kupiłem 3010 w zestawieniu z kompaktm 2010S oraz kolumami Studio 16 hertz grało niestety bardzo sucho na średnicy z bardzo obciętą górą jedynie bas był wzorcowy ale mocno odstawał od reszty wina kolumn wolą lampę niż tranzystor . Ogólnie wzmaki z dużym potencjałem i jak każdy czułe na pozostałe elementy toru :) , Kumpel na jego głośnikach był zachwycony . Także sprzedają ci którym się nie zgrał z resztą toru tak też i ja postąpiłem :).

Kupiłem kiedys ex-demo exposure 3010S za 2200 zł. Super wzmacniacz muszę powiedzieć! Równe granie. Dla mnie rewelka szczególnie za tą cenę. Kontrolował dynaudio 52SE do końca.

Aha. Najbardziej zdziwil mnie fakt jaką to ma mikrodynamikę na niskich poziomach głośności że już słuchając cicho wieczorkiem rzadne szczegoły nie znikały.

.

Ten kto doświatczył wybitnego zestawu w paskudnym pomieszczeniu i budżeciaka pod akustyką idealną odnajdzie spokój ducha...

Exposure to świetne wzmaki - nie wiem jak te nowe S2 - ale starsze 2010 czy 3010 - były doskonałe za cenę za jaką można je nabyć. Bardzo je osobiście lubię i uważam je za jedne z lepszych w swojej cenie jakie słyszałem.

Jak przy każdym elemencie w audio - wszystko należy łączyć z głową - w PL panuje tendencja do tzw. "odsłuchów gazetowych" - tzn. ma 5-6 gwiazdek to biorę !!! - a później 5 gwiazdkowe kolumny, kable, odtwarzacze połączone - ni ch... razem nie chcą grać... bo niestety przed zakupem się nie posłuchało oraz nie pomyślało czy charakter danego urządzenia pasuje już do reszty toru.

Expo polecam właśnie raczej do "spokojnie" grających kolumn - Spendor, Harbeth - tu będzie doskonale, wydaje mi się że również dobrze będzie z Dynaudio, może z ATC...

Czasem bywa takli problem,że nie można odsłuchać w Salonie Audio wzmaka z dokładnie tymi kolumnami co mamy. A pożyczenie do domu zwykle kosztuje np. 10 procent ceny.

Co do recenzji i gwiazdek - ktos już tu napisał,że nie da się przesłuchać wszystkiego z danej półki cenowej. Więc czytamy recenzję, zawężamy poszukiwania, czytamy fora, pytamy użytkowników i.. idziemy na odsłuch.

• 2 lata później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.