Skocz do zawartości
IGNORED

FN - bieżące koncerty (Bethoveen,ASM,YL)

broy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wieczorową porą,

Wybieram się na rzutem na taśmę na koncerty ASMutter (chętniej) i Yundi Li (z rozpędu, aby tego geniusza klawiatury zobaczyć na żywca)- kto jeszcze?

A z innej beczki: na ostatnim, podobno całkiem udanym, koncercie fenomenalnej ekipy FN (Bethoveen, Missa Solemnis) nie byłem: w poczuciu obowiązku oddałem bilety moim starszym, chcąc się jednocześnie udać na koncert dziadka saksofonu Sonny'ego R. do SK, na który takowoż nie dotarłem.

Niejako winny nieobecności na tym ważkim wydarzeniu w naszej pięknej stolicy, przesłuchuję właśnie jedyne wykonanie tego wielkopomnego dzieła (Karajan, Berliner Ph., DG 445 543-2 1986 z serii Masters), jakie posiadam. No cóż, wielki Karajan, wielki Bethoveen, a razem troszkę jakby przyciężkie i za głośne. A głosy choć czyste - trochę jakby męczące...

I co dalej, skoro jakoś nie zachwyca?

Znam jeszcze wykonania Gardinera (mam) i Herreweghe (słuchałem). Gardiner bliższy Karajanowi, choć nieco bardziej finezyjny, Herrweghe jak zwykle lekki, zwiewny, z przejrzystą fakturą, stawia na modlitwność i skupienie, ale mnie nie przekonuje. Beethovena nie da się zagrać tymi samymi środkami co Bacha.

A Missa Solemnis w FN to była REWELACJA! Kto by się spodziewał, co? Po koncercie spotkałem Papamka i Arka z żonami, więc mogliśmy podzielić się wrażeniami na gorąco.

Idę oczywiście na Anne Mutter, wobec czego muszę w poniedziałek zadzwonić do pracy i powiedzieć, że

1. zalało mi mieszkanie

2. mam czterdzieści dwa stopnie gorączki

3. umarł mój bliski wujek/stryjek (babcię już uśmierciłem w czasie Festiwalu Beethovenowskiego)

Yundi Li na szczęście nie koliduje z pracą i mam już bilety.

A pierwszego czerwca się nikt się nie wybiera, żeby wsłuchać się w hiszpański renesans? Byłem chyba jednym z pierwszych, którzy kupili bilety, wobec czego zaklepałem sobie pierwszy rząd w samym środeczku, yes!

Pozdrawiam.

Starsi też zachwyceni, Missa leci u nich od tygodnia ;-)

Gardinera poleca także Łętowski w Przewodniku Płytowym i pewnie masa innych osób, ja natomiast chętnie posłucham mistrza z Gandawy (co za wspaniałe miasto!).

O koncercie z początku czerwca nie wiedziałem, jak są bilety, to oczywiście kupię.

PS. Jeszcze parę koncertów i uśmiercisz pół Warszawy ;-)

Missa Solemnis - koniecznie sprawdź Klemperera EMI Classics #67547.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Głosy niekoniecznie idealne, ale wizja i spójność koncepcji! interpretacja ekspresyjna i ekstatyczna - a przy tym z pełnym wyczuciem duchowego wymiaru dzieła.

Gardiner to kompletnie nie dla mnie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

romekp

Ok, to się spikniemy, do zobaczenia! Ja siedzę daleko, bo jak na melomana przystało mam tanie bilety ;-))

Dong,

Dokładnie wyczułeś me odczucia: "zagrane z wyczuciem duchowego wymiaru dzieła" - tego właśnie szukam. Nie ma to jak stary, dobry Klemperer - ileż to już wspaniałych płyt dziadek Otto nam zafundował, ej...

Dziś słucham jednak dla odmiany Mszy h-moll w wyk. Mistrza z Gandawy, bo od trzech dni katuję Parrotta - genialne!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.