Skocz do zawartości
IGNORED

czy długość przewodu koaksjalnego ma znaczenie?

janekp2

Rekomendowane odpowiedzi

A na google nic nie pisza o tym leniu?

.

Ten kto doświatczył wybitnego zestawu w paskudnym pomieszczeniu i budżeciaka pod akustyką idealną odnajdzie spokój ducha...

W praktyce porównywałem tylko połączenie z PC do DAC w CD Audio Aero. Kompa przenosiłem pod DAC i sprawdzałem na 1m i później na 10m kablu - różnice? Nie wychwyciłem, chociaż róznice miedzy modelami różnych cyfrówek z reguły wychwytuję.

Obecnie komp wrócił na swoje miejsce i jest podłączony kablem 10m. Póki co jest to rozwiązanie przejściowe bo planuję Lapka + konwerter USB>S/Pdif > DAC.

Niestety nie próbowałem 10m kabla podłączać Transport CD - DAC.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Chociaż troszkę szukania nie zaszkodzi:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

no właśnie, mam zamiar złożyć sobie kabelek koaksjalny, mam odpowiedni przewód, a jak jest z długością?Ma to jakiś wpływ np. na jitter? U mnie wystarczyłoby 10 cm.

Witaj, możesz zdradzić na jakim kablu i wtykach będzie bazować Twoja konstrukcja?

Autor tematu potrzebuje 10 cm a nie 10 m. 10 cm to ryzyko zaklocen - w teorii. 10 m to za duzo na impulsy elektryczne i zaleca sie optyczny.

.

Ten kto doświatczył wybitnego zestawu w paskudnym pomieszczeniu i budżeciaka pod akustyką idealną odnajdzie spokój ducha...

Jeśli chodzi kable to koncentryczny stosuje się w kablówce i ma 75 ohm. Długość to on ma np. 30 metrów i więcej. No i jakoś sobie działa... No ale w audio jest dużo więcej teorii.... :)

Co do 10cm przewodu to jednak bym uważał na kwestie odbić jeśli chodzi o zastosowane wtyki. Bo dużo lepiej sprawuje się w tym temacie BNC.

pozdrawiam Arczi

10cm kabla? Czy sprzęty będą stały pupami do siebie? Jak nie, to rozumiem, że gięcie przewodu przy wtyczkach pod kątem prostym? Zapowiada się kolejny odcinek "A Je To?".

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.