Skocz do zawartości
IGNORED

PARADIGM MONITOR 7 v.6

mizerd

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Niestety jestem nadal na etapie wybierania zestawu i planuję odsłuchać kolumny PARADIGM MONITOR 7 v.6

Dostałem poniższą propozycję ze sklepu co o niej myślicie?

Świetnie brzmi z kolumnami Paradigma MISTRAL MM-4. Brzmienie powala dynamiką i muzykalnością.

Ciekawa propozycja to XINDAK A-06. Charakterystyczne tranzystorowe brzmienie z odrobinę ocieploną górą.

Najlepiej jednak zaszaleć i szarpnąć się na Naim NAIT 5i-2 lub nawet XINDAK MT-3.

A może jeszcze jakieś propozycje wzmacniaczy które dobrze będą współgrać tymi kolumnami.

Pokój 0k 20 m2. Muzyka rock, soundtraki, pop, heavy metal.Zródło cd pioneer A-504 póki co może do późniejszej zmiany.Budźet coć około 1500.

Pozdrawim

https://www.audiostereo.pl/topic/84594-paradigm-monitor-7-v6/

Paradigmy mają to do siebie że dobrze grają ze wszystkim. Oczywiście dobrym "wszystkim", nie byle jakim. Ponieważ Twój CD jest nieco rozjaśniony (zmień go), a Paradigmy też do specjalnie ciepło grających nie należą - to powinieneś kupić raczej cieplej grający wzmacniacz. Z drugiej strony po co kupować wzmacniacz pod odtwarzacz który i tak degraduje dźwięk ?

Mogę Ci oczywiście podać kilka świetnie grających wzmacniaczy (w tej cenie naprawdę masz w czym wybierać !)- ale powinieneś to zrobić inaczej.

1. Posłuchaj Paradigmów, zobacz czy ich brzmienie Ci się podoba. Jeżeli tak, wypożycz do domu, podłącz do czegokolwiek i zobacz czy to na pewno jest to.

2. Jeżeli odsłuch w domu Ci się spodoba, kup je.

3. W zależności od tego jakie brzmienie wyjdzie u Ciebie - dokupisz wzmacniacz - cieplej lub jaśniej grający. Ale dopiero po odsłuchach kolumn w twoim domu !

4. Jak już będziesz miał wzmacniacz - podłączasz go w domu i robisz kolejny odsłuch. W zależności od otrzymanego dźwięku ...

5. dokupisz dobry odtwarzacz CD (używany do np. 500 zł) który zniweluje braki lub doda coś, czego nie ma w dźwięku.

Tak uzyskuje się synergię. Strzelanie na ślepo nie bardzo ma sens.

Sprawę ułatwia fakt że Paradigm ma wspólnego dystrybutora z Xindakiem i Mistralem. Możesz więc wypożyczyć do domu i wzmacniacz i kolumny - i zobaczyć jak to gra razem.

U mnie grają od dwóch dni Z HK980 i HD980.

Nie mogę jednak nic powiedzieć o dźwięku bo w pokoju pustki....Remont.

Jestem ciekawy efektu końcowego i po wygrzaniu.

Kupowałem bez odsłuchów....

DAPHILE, Arcam irDac, Musical Fidelity A3, Paradigm studio 40.4 + REL T5,ibasso DX120,DX100, Iriver H140 eph100 HD650. 

Witam,

U nas na salonie podłączaliśmy M7v6 z Denonem PMA/DCD-710,PMA/DCD-510,HK AVR160,Yamahą RX-V467,AVR-1909/10/11. Jak ktoś już wyżej pisał te kolumny ze wszystkim grają świetnie, Paradigmy grają dosyć ostro górą. Ten tytanowy gwizdek idealnie sprawdza się na tej metalowej gitarce Marka Knopflera. Kolumny te wymagają bardzo długiego wygrzewania. Na początku mogą wydawać się nieco mulaste, ale właściwą sprężystość niskich tonów i ogólną witalność uzyskują po dwóch trzech tygodniach solidnego (ale bez przesady) grania. Wiadomo, że każdy ma nieco inne oczekiwania od dźwięku więc moim zdaniem ważne jest aby jednak najpierw posłuchać. Kolumny te są dosyć wąskie i mają niewielkie głośniczki (14cm) ale wydaje mi się, że do 20 metrowego pokoju grzechem byłoby wziąść np. model niższe podstawkowe Titany. M7 v6 napewno do 20m będą dobre. Alternatywą dla nich są troszkę większe Monitor Audio BX6 (świetny bas nieco ciemniejsza od Paradigmów góra no i ciut droższe)dobre ceny na priv'a

jeśli duży % rocka i tego heavy metalu to z nowych kolumn i do tej muzyki nie kupisz nic lepszego w podobnej cenie

z tańszych wzmacniaczy dobrze z nimi gra Advance MAP 105, najlepiej współpracuje natomiast najtańszy Jungson (do kupienia tylko za granicą), z używanych można się rozejrzeć za starszymi Nadami (3240PE, 3140, 3130, 30x0), HK 680, na pewno to bardziej opłacalne od nowych (a i dźwięk lepszy)

Koledzy chciałbym się podłączyć pod wątek ponieważ również jestem zainteresowany kolumnami Paradigm 7 v6.

Mam budżet 4500zł i chciałbym kupić 2 kolumny stereo + wzmacniacz. Pokój 18m2 głównie będe słuchał muzyki house oraz od czasu do czasu coś spokojniejszego pokroju Stinga.

Narazie mam na oku jedynie zestaw Paradigm 7 v.6 + Xindak MT-3 w cenenie 4448zł z wysyłką. Co o nim sądzicie czy te głośniki nie będą się gryzły z tym wzmacniaczem ? Może ktoś zaproponuje jakiś inny zestaw z którego powinienem być bardziej zadowolony jeżeli chodzi o muzykę House. Dodam jeszcze że wzmacniacz chciałbym podłaczyć do mixera Allen & Heath Xone 22 a do niego gramofon stanton t.92 + laptopa przez kartę :

Creative x-fi notebook. Jest to mój pierwszy zestaw audio dlatego nie chciałbym wyrzucić pieniędzy w błoto.

ps. Może któryś element zestawu który podałem będzie ok ale w zestawieniu np z innymi kolumnami lub innym wzmacniaczem ? Dziękuje bardzo za pomoc jakby co podaje moje gg 2470236. Chętnie pogadam sobie z osobą która zna się na rzeczy i znajdzie chwile czasu na rozmowe ze mną. Pozdrawiam

Z tego co ja zebrałem informacje to kolumny jasne i ostre.

Choć jeden głos rozsądku:)

Gdzie tu bas?

Za 3 kzł możesz mieć całkiem fajne, "nieco" używane kolumienki...

Słuchać, słuchać i jeszcze raz słuchać. I nie tylko po salonach i sklepach...

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

• 7 miesięcy później...

Podłącze się z jednym pytaniem.

Do paradigm 7.6 chciałbym dokupić subwoofer. Jaki byłby wskazany. Wzmacniacz to HK980.

Basu nie chcę w iliści burzącej ściany. Ma być tyle ile trzeba. Naturalnie. Najlepiej z oferty paradigma. Nie wiem czy aktywny czy pasywny. Pokój 24m. Muzyka różna oprócz łup-łup. Może być używka, zwłaszcza, że budżet ograniczony.

DAPHILE, Arcam irDac, Musical Fidelity A3, Paradigm studio 40.4 + REL T5,ibasso DX120,DX100, Iriver H140 eph100 HD650. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.