Skocz do zawartości
IGNORED

Co w tych kablach głośnikowych siedzi? Podejście z elektrycznego punktu.

malikali

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Nie podoba mi się to co reprezentował epos m22i z yamaha rxv3900, Dźwięk mało szczegółowy, przygaszony. Postanowiłem trochę pokombinować z przewodami, dotychczas miałem procab ls25 jeszcze z poprzednich zestawów. Zakupiłem do testów kable z podobnej półki cenowej ale innego pokroju klotz LY225. Do tej pory raczej podchodziłem dystansem do kabli głośnikowych bo średnia była moja wiara w nie, aż do dziś. Okazało się iż klotz gra zupełnie inaczej, dźwięk jest bardziej zarysowany wyostrzona aż za bardzo góra wyraźniejsza średnica, ogólnie sam kabel zrobił to co chciałem uzyskać ale trochę przesadził. Zacząłem się zastanawiać czemu prawie identyczne przewody grają zupełnie inny dźwięk, dopatrzyłem się tylko jednej istotnej różnicy klotz LY225 to kabel który składa się z 50 nitek po 0,50mm a procab LS25 składa się z 210 nitek o grubości 0.12mm. Pyzatym same kable różnią się w niewielkim stopniu pojemnością parametry wklejam poniżej.

Pro cab LS25

przekrój żyły: 2,5 mm2

wykonanie żyły: BC 30 x 7 x 0.12 mm

izolacja zewnętrzna: PVC

kolor kabla: czarny

średnica zewnętrzna: 9 mm

impedancja żył: 6,6 Ohm/km

pojemnosć żyła - żyła: 118 pF - metr 1kHz

klotz LY225

Przekrój poprzeczny rdzenia 2.5 mm2

Rdzeń (ilość włókien/grubość) 50x0.25 mm

Materiał rdzenia miedź beztlenowa

Izolacja rdzenia - PVC

Średnica zewnętrzna 7.5 mm

Impedancja rdzenia [W/km] <7.5

Pojemność (1 kHz,pF/m) 170

Skąd bierze się taka ogromna różnica w brzmieniu czy ma na to wpływ ilość i grubość nitek w przewodzie? Mam w planach zakupić jeszcze kabel LY240 ale nie wiem czego się spodziewać. Czy ktoś miał podobne doświadczenia z przewodami?

To nie musi być prowokacja. Mi doswiadczenie mówi, że multistrand'y głosnikowe tak mają jakby dodawały szczegółów, które nie koniecznie istnieją i jakoś czasami "ciekawiej" brzmią w tańszych systemach. Osobiście preferują solid core z bdb przewodników w bdb dielektryku, które są obiektywniejsze, a szczegółów szukam gdzie indziej.

Gość rydz

(Konto usunięte)

Tak tak ,o tych kablach i innych jest wpisów na forum tyci,tyci!

A takie doświadczenia na temat kabli to nic innego jak następne wypociny mnożące się na forum.

DO KOSZA Z TYM!

To nie żadna prowokacja z mojej strony, temat kabli był mi obcy bo w wcześniejszym systemie z niższej półki przyznam się że nie słyszałem nic z podmian różnych kabli, a procaby w zasadzie kupiłem dlatego bo się dobrze układają pod ścianą :) W obecnym systemie taka zmiana jest słyszalna, dlatego pytam was na co zwracać w takim układzie uwagę kupując kabel głośnikowy. Na rynku jak wiadomo kabli jest dużo ceny dochodzą do kilka tyś zł, ale chyba nie ceną należy się kierować.

To nie żadna prowokacja z mojej strony, temat kabli był mi obcy bo w wcześniejszym systemie z niższej półki przyznam się że nie słyszałem nic z podmian różnych kabli, a procaby w zasadzie kupiłem dlatego bo się dobrze układają pod ścianą :) W obecnym systemie taka zmiana jest słyszalna, dlatego pytam was na co zwracać w takim układzie uwagę kupując kabel głośnikowy. Na rynku jak wiadomo kabli jest dużo ceny dochodzą do kilka tyś zł, ale chyba nie ceną należy się kierować.

Jak to nie ceną?! Oczywiście, że ceną!

Na pewno nie obce ci hasła o kablach za 100 żł/m, albo za 1000 zł/m i oczywiście czym droższy, tym lepszy.

Zwykle na kable należy przeznaczyć powyżej 90% zakładanego budżetu. Przykład - masz 10 tys. do wydania na kino domowe - 9 tyś na kable, 1 tyś na pozostały (mało ważny) sprzęt.

Audiophools - goo.gl/NJkF8

Panowie przepraszam za offtopic ale namierzyłem tu paru który używają taśm Jantzenów ;-)

dlatego też będę wdzięczny za podesłanie na priv zdjęć Waszych Jantzenów z zarobionymi końcówkami i krótkim słowem jak je wykonać i czy np potrzebna jest dodatkowa izolacja np w postaci teflonu lub innej masy izolującej poza pcv.

Taśmy można znaleźć tu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ale nie wiem czy to dobry adres

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Jak sie ją napręży nad jakimś pudłem rezonansowym, to może i zagra, ale nie jestem przekonany, że zabrzmi w sposób akceptowalny.

Napisałem to przekornie, z przymrużeniem oka, bo to kolejny wątek śmierci na tym Forum. :)

Autorze, zechcij troszkę poczytać. NA temat kabli było już tyle mówione, że jest w czym wybierać. I żadne tam elektryczne punkty widzenia, tylko własne uszy Ci powiedzą co dalej z tym zrobić.

.

Jeśli chcesz lekko odświerzyć brzmienie systemu i dodać detali polecam 50Ohm coax Aircom Plus, jedyna wada to potworna sztywność ale na lekko przymulone systemy wyborny.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Jeśli chcesz lekko odświerzyć brzmienie systemu i dodać detali polecam 50Ohm coax Aircom Plus, jedyna wada to potworna sztywność ale na lekko przymulone systemy wyborny.

A nie lepsze są 75Ohm coaxy?

przetestuj taki

Ukryta Zawartość

jeszcze inny będzie efekt

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

Witam !

Czytam i czytam n to forum i po raz kolejny jest o kablach głośnikowych. Może trzeba raz na zawsze zakończyć tą dyskusję!!!.

Kable mają ogromne znaczenie w tym co słyszymy. Takie samo jak dźwięk, lepszego(czytaj droższego ) wzmacniacza i takie samo jak dźwięk lepszego(droższego CD). Dlaczego?!. Nie potrafię odpowiedzieć na to pytanie bo zapewne tak już jest. Czytając forum dziwię się osobom które negują znaczenie kabli w systemie, albo robią to specjalnie albo mają w tym jakiś interes. Może mają sprzęt, który nie jest w stanie ukazać różnicy w dźwięku. Po podłączeniu takiego okablowania(czytaj lepszego) słychać za każdym razem różnicę w dźwięku. Sam mając kiedyś wzmacniacz nad 3240 PE i CD Philips po podłączeniu interkonektu monster inter-link 400 usłyszałem ogromną różnicę w dźwięku. Natomiast w sprzęcie klasy budżetowej tj klasy B, każda zmiana kabli skutkuje zmianą brzmienia. Jeżeli, ktoś chce posłuchać czy słychać różnicę w dźwięku, zapraszam na odsłuch można się zdziwić. Mam różne kabelki po-zdr. Grzegorz,

A nie lepsze są 75Ohm coaxy?

75 nie próbowałem, ale mówię poważnie koszt niewielki i warto spróbować.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

75 nie próbowałem, ale mówię poważnie koszt niewielki i warto spróbować.

Też mówię poważnie, stosuję 75Omo'we wtyki RCA Canare wraz z Beldenem 1694a (kabel koncentryczny).

Witam !

Czytam i czytam n to forum i po raz kolejny jest o kablach głośnikowych. Może trzeba raz na zawsze zakończyć tą dyskusję!!!.

Kable mają ogromne znaczenie w tym co słyszymy. Takie samo jak dźwięk, lepszego(czytaj droższego ) wzmacniacza i takie samo jak dźwięk lepszego(droższego CD). Dlaczego?!. Nie potrafię odpowiedzieć na to pytanie bo zapewne tak już jest. Czytając forum dziwię się osobom które negują znaczenie kabli w systemie, albo robią to specjalnie albo mają w tym jakiś interes. Może mają sprzęt, który nie jest w stanie ukazać różnicy w dźwięku. Po podłączeniu takiego okablowania(czytaj lepszego) słychać za każdym razem różnicę w dźwięku. Sam mając kiedyś wzmacniacz nad 3240 PE i CD Philips po podłączeniu interkonektu monster inter-link 400 usłyszałem ogromną różnicę w dźwięku. Natomiast w sprzęcie klasy budżetowej tj klasy B, każda zmiana kabli skutkuje zmianą brzmienia. Jeżeli, ktoś chce posłuchać czy słychać różnicę w dźwięku, zapraszam na odsłuch można się zdziwić. Mam różne kabelki po-zdr. Grzegorz,

Dokładnie zgodzę się z powyższą wypowiedzią, sam do niedawna nie chciałem wierzyć w tego typu rzeczy jak przewody drut to był dla mnie drut byle by był gruby:). Obecnie na lepszym wzmacniaczu i kolumnach sam doświadczyłem tej zmiany dźwięku i to nie takiej że trzeba się wsłuchiwać godzinami! Wniosek z tego jest jeden im lepszy system mamy tym bardziej zmusza nas to do sięgnięcia głębiej do kieszeni na przewody, bo jeśli już mamy drogi sprzęt to dążymy do tego żeby grał jak najlepiej prawda:)

Przed założeniem tego wątku przeleciałem trochę po forach, można się pogubić jedni mówią to inni jeszcze coś innego. Osobiście myślę że sprawa kabli to też jest trochę indywidualna i zależna od systemu, bo to co sprawdzi się u znajomego nie koniecznie może zagrać u nas. A więc wychodzi z tego że pozostaje tylko metoda prób.

Imacman ............ sya.au

Ja z tym taśmami Jantzena na poważnie, jak nie Jantzen to ukręcę sobie z RK50 3-21 z 4ech lub 6 żył :)

Pochwalicie się jak nie tu to na PW ?

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.