Skocz do zawartości
IGNORED

Transport do rDACa albo...?

lux666

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

myślę, że reszta zestawu (o mnie, w skrócie NAD C352, rDAC, monitory na Seasach Prestige) na razie mi odpowiada i nie mam do niej większych zastrzeżeń. Uważam, że naturalną koleją rzeczy będzie rozbudowanie zestawu o CD, aczkolwiek inne propozycje są mile widziane. Myślałem nad CD w roli transportu, żeby nie zawsze musieć korzystać z komputera podczas odsłuchów. Interesowałoby mnie urządzenie używane w granicy, myślę, że 500zł +-10% z w miarę tanim laserem i nadającym się do połączenia z Arcamem. Co do brzmienia i innych wymagań:

- dla słyszących transporty - zwarty mocny bas i szczegółowa, ale nie jazgotliwa góra, miły dla ucha, lekko ocieplony wokal, masa brzmienia (zdaje sobie sprawę z ograniczenia budżetowego a wymagań, mniemam, że da się to wypośrodkować)

- dla reszty - solidnie wykonany z w miarę tanim laserem w razie padu

Dobrze, jakby był srebrny, ale to nie mus (ma grać, wygląd jest na dalszym planie, przykładem jest NAD, chociaż ma on swój osobliwy urok)

Jeżeli w tej kwocie nie ma sensu zmian proszę o propozycję w granicy o kilkaset zł wyższej, to sobie dozbieram. Reszty configu raczej nie planuję w najbliższym czasie ruszyć. Jest tu sporo osób, które miały lub/i mają NADa, Arcam też jest od jakiegoś czasu bardzo popularny, kolumny na Seasach są dobrze znane wielu osobom, więc myślę, że nie powinno być problemu. Odnośnie akustyki to na razie nie planuję zakupu niczego profesjonalnego, ale zestaw jest ustawiony dość symetrycznie, pokój jest stosownie zapełniony, także skupiłbym się na CD (raczej). Poza tym jeszcze conajmniej rok posiedzę na moich 10mkw także przeznaczanie po 3-5k na psozczególne upgrade'y chyba na razie nie ma sensu, ponieważ i tak sprzęt nie gra swoją pełnią.

Czy lepiej łączyć przez coax, czy optycznie?

Z góry dziękuję za pomoc.

https://www.audiostereo.pl/topic/84307-transport-do-rdaca-albo/

W tej kwocie to tylko Pioneer dv-300 z modem fikusa.

Do 1.000 zł

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Miałem go przez kilka miesięcy - bardzo fajny transport.

Ukryta Zawartość

Osobiście zainwestowałbym w lepsze PSU do rDACa (Piotrek608 coś tam struga za rozsądne pieniądze - może być fajne), a jako transport kupił coś taniego. rDAC nie jest przesadnie wybredny jeżeli chodzi o jakość transportu, jeżeli tylko wyjście będzie bit-perfect (w niektórych modelach DVD są z tym problemy) to powinno być OK.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Osobiście zainwestowałbym w lepsze PSU do rDACa (Piotrek608 coś tam struga za rozsądne pieniądze - może być fajne), a jako transport kupił coś taniego. rDAC nie jest przesadnie wybredny jeżeli chodzi o jakość transportu, jeżeli tylko wyjście będzie bit-perfect (w niektórych modelach DVD są z tym problemy) to powinno być OK.

No właśnie mam te PSU, aktaulnie je wygrzewam. Aktualnie dorwałem jeszcze wątek na mp3store i polecają (z tych dostępnych od ręki)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Zależy mi, żeby to nie był 15 letni klocek, który się niedługo sypnie.

Warto jeszcze spojrzeć na Marantze 63 czy 67?

A co do samego PSU to nie mam odniesienia do niczego droższego więc ciężko o sensowną opinię, mniemam, że brzmienie jeszcze się pozmienia, jak to było z samym przetwornikiem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Watpie czy uslyszysz jakakolwiek roznice podlaczajac do rDaca cd za 300 czy 3000zl. Moze lepiej kupic starego laptopa za pare stowek i podlaczyc przez usb, albo sprzedac daca i kupic cd playera.

Watpie czy uslyszysz jakakolwiek roznice podlaczajac do rDaca cd za 300 czy 3000zl. Moze lepiej kupic starego laptopa za pare stowek i podlaczyc przez usb, albo sprzedac daca i kupic cd playera.

Spoko, mam dobrą stacjonarkę z porządną płytą główną i zasilaczem, jest też listwa z filtrem także nie narzekam, od biedy po usb mogę podłączyć do telewizora i lecieć po toslinku. Już mniej więcej jestem nakierowany, dzięki.

W tej cenie mogę Ci polecić CD, którego sam używam jako transportu z rdacem - Arcam CD72. Laser Sony KSS-213 Pojawiają się czasem za kilka stówek. Szybki, bezawaryjny, idealny transport ... i srebrny w kolorze rdaca ;-)

Jak masz wzmacniacz NAD-a, to kup CD tej firmy, w tym samym kolorze, oczywiscie z wyjsciem cyfrowym, i po sprawie, i tak bedzie bardziej potrzebny optycznie niz uzytkowo bo i tak sluchal bedziesz plikow. Ja zrobilem podobnie, choc w odwrotnej kolejnosc ( DAC-a i serwer muzyczny kupilem po CD ),

Także polecam Ci odtwarzacz tej samej firmy co masz wzmacniasz. Wszystko będzie wyglądało elegancko a nie jak półka ze sprzętem w komisie rtv. Mam zestaw NADa i rDAC i gra to naprawdę dobrze. Jakbyś się uparł nad dvd pioneer to niedługo będę sprzedawał swoje dv-310, więc napisz PM to się zapewne dogadamy (mam go od nowości i używam bardzo rzadko).

Ps Ja używam cd do słuchania muzyki a nie zgrywania od kogoś. Nie ma sklepu gdzie można kupić najnowsze wydawnictwa muzyczne w wersji elektronicznej, więc pisanie, że odtwarzacza cd nie opłaca się kupować, jest bardzo naciąganą opinią.

No pliki są niezmiernie wygodne, nei da się ukryć. Ale chyba każdy miłośnik muzyki powinien mieć coś chociaż imitującego CD, dlatego wyszedłem z założenia, że przyda mi się jakiś grajek.

Dzięki wszystkim za życzliwą pomoc i co najważniejsze, choć raz bez kłótni - jednak można. W razie zakupów wiem już co i jak oraz do kogo się zgłosić.

Pozdrawiam i miłego dnia :)

można pionka zrobić na goldmunda transport :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

można pionka zrobić na goldmunda transport :)

LOL dobry patent :D

No już dotarło do mnie DV-300 i coax Profigolda OxyPure. Gra to nieco inaczej niż po usb, mniej szczegółowo, ale z wiekszym wykopem. Orientujecie się, ile czasu powinien pogrzać się układ odpowiedzialny za gniazdo coax w rDACu. Czy gra to już tak, jak powinno? Za jakiś czas planuję moda dvd, na razie muszę się osłuchać, ale jest fajnie. Jeszcze raz dzięki za pomoc.

PS. Ten mod u Lampizatora ile kosztuje? Wiem, że można samemu, ale z elektroniką nie mam za wiele wspólnego :P

mójDV-393 przerobiłem samodzielnie na podstawie projektu lampizatora o którym dużo na forum - gra to bardzo dobrze lepiej niż USB i lepiej niż cd w roli transportu.

LOL dobry patent :D

No już dotarło do mnie DV-300 i coax Profigolda OxyPure. Gra to nieco inaczej niż po usb, mniej szczegółowo, ale z wiekszym wykopem. Orientujecie się, ile czasu powinien pogrzać się układ odpowiedzialny za gniazdo coax w rDACu. Czy gra to już tak, jak powinno? Za jakiś czas planuję moda dvd, na razie muszę się osłuchać, ale jest fajnie. Jeszcze raz dzięki za pomoc.

PS. Ten mod u Lampizatora ile kosztuje? Wiem, że można samemu, ale z elektroniką nie mam za wiele wspólnego :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.