Skocz do zawartości
IGNORED

szał kondycjonerów

Rekomendowane odpowiedzi

Planuje rozbudowę systemu. Mam Heliona FS 1700, czyli cztery gniazda. Będą podłączone: CD, przedwzmacniacz i dwie końcówki mocy. W rezultacie - kondycjoner zajęty. Ale jest jeszcze tuner i deck, będzie nagrywarka cd. Czy jak kupię drugi kondycjoner to mam go podłączyć do innego gniazda w ścianie, czy może, dla lepszego efektu, do pierwszego kondycjonera? Czy ktoś sprawdzał róznice między kondycjonerem podłączonym wprost to sieci a kondycjonerem podłączonym do drugiego kondycjonera? Sam już nie wiem, czy to jest dobre pytanie, czy może już sie kwalifikuję do szpitala dla psychicznie porąbanych audiofili?

kup dobrą liste sieciową, (gniazda z bolcami uziemiajacymi), podłącz ja krótkim ekranowanym kablem do jednego z gniazd kondycjonera, i zasilaj z niej urządzenia o małym poborze mocy (deck, CD, tuner, itp)

Jeszcze jak nie byłem "w pretensjach z Frydrysiakiem" to miałem wiele okazji odsłuchów tych skrzynek. Niestety zawsze miałem odczucie zamulenia dźwięku, spowolnienia, utraty dynamiki. W ostrych słabych systemach efekt ten postrzegany był jako wyłagodzenie i niby poprawę. Natomiast w lepszych zestawach brzmienie bez "zakłucacza" było lepsze. Spraw sobie zatem porządne kable prądowe i lepiej popraw zasilanie urządzeń, ich filtrowanie itd., chyba że wydając kolejne pieniądze czujesz się bardziej dowartościowany.

Witam...

Niektorzy mowia zeby dac sobie spokoj z kondycjonerem, tylko zastosowac jakas dobra listwe..OK nie ma sprawy........ To podajcie jaka (Panowie konkrety)!!!!albo gdzie takie cos mozna dostac.(jakis adresik www)....... Pozdrowka ..

Witaj!

Ja jako calkowity maniak, sluchalem chyba 10 roznych rodzajow listew komputerowych - Fellowes, Spark, Lestar. Obecnie z moim zestawem uzywam listwy Lestar - model, ktory nie jest juz obecnie produkowany. Wplyw na dzwiek pozytywny - wygladzenie wysokich, poglebienie basu, wzrost szczegolowsoci, plastycznosci. Spadek dynamiki - prawie zaden. Nejlepsze efekty pod wzgledem zmian brzmienia dawal najdrozszy model Fellowesa - POWIETRZE, BASISKO i szczegily - niestety bardzo duzy spadek dynamiki. Teraz zasila komputer. Przewaznie kazda listwa cos daje i cos zabiera. Z mojego doswiadczenia wynika, ze warto uzywac listew z jak najmniejszym tlumieniem. Kazda jednak dziala troche inaczej - Spark np. strasznie wycinal bas - swietnie sie sprawdzal w moim poprzednim przebasowionym systemie - obecnie sie nie nadaje. Poprobuj listew Lestar LF 530W - sa doskonale - jakkolwiek troche psuja rysunek sceniczny. Z komputerowych nie ma chyba jednak nic lepszego. Omijaj szerokim lukiem Multiprotector - strasznie muli... :-)

Powodzenia.

Mam jeszcze pytanko - czy ktos uzywal kondysjonera ESA silk. Podobno swietny - lepszy niz Heliony. Rozwazam zakup czegos takiego w przyszlosci.

ESA silk to nie kondycjoner, lecz FILTR. Widziałem to urządzenie wewnątrz - 2 warystory, parę drutów i kondensator. Raczej więc przypomina listwę. Wpływ na brzmienie ogólnie korzystny (więcej plusów niż minusów) ale z pewnością nie wart ceny. Za te same pieniądze dostaniesz kondycjoner.

Gość adamk do maleo

(Konto usunięte)

czy to znaczy że stosujesz ich filtry. jeśli tak to czy masz porównanie z czymś co wcześniej stosowałeś? a może oni robią jakieś specjalne warsje dla naszej braci?

Nie wiem o co wam chodzi, gdy piszecie że kondycjonery zabijajš dynamikę, spowalniajš dwięk?

Ja mam Heliona 1750 XP i o żadnym zamuleniu, degradacji dxwięku, braku dynamiki nie ma tu mowy, a to że soprany po jego podłšczeniu nieco łagodniejš, pojawia się więcej szczegółów i więcej basu jest tylko i wyłšcznie zaletš. Pewnie że zmiany na korzyć sš niewielkie, ale trudno mi uwierzyć aby kondycjoner w jakim systemie niszczył dwięk-mylę że zawsze zmiana będzie in plus, ewentualnie bez zmian, ale nie pogorszenie!!!

Z moich obserwacji wynika, ze caly bajer z listwami polega na ukladach tlumienia. Listwy najprostsze bez ukladow - nic nie wnosza do dzwieku - jest dokladnie tak samo jak bez listwy. Im wieksze tlumienie, tym wiecej szczegolow wychodzi, bas robi sie glebszy i ogolnie tym wiekszym zmianom dzwiek podlega. Niektorym sie to moze podobac, innym nie. Generalnie jednak - wraz ze wzrostem tlumienia, spada dynamika, a raczej szybkosc dzwieku - skoki dynamiczne sa bowiem oddawane ok. Gdy wypialem Fellowesa z toru, bylem zdumiony tym, jak szybko nastepuja akcje muzyczne - blyskawicznie (mam kolumny JM Lab - hihi :-)

Dlatego polecam listwy, ktore posiadaja filtry tlumiace, jednak o jak najnizszych wartosciach. Multiprotector tlumi, bodajze 70dB - totalnie zmuli i zaburzy dzwiek - najepiej pozycz od kolegow rozne listwy i posluchaj sam. Ja jednak od siebie polecam model Lestar z filtrem o najslabszym tlumieniu. Wygladzi wysokie, poglebi bas, doda plastycznosci, ale nie zmieni totalnie charakteru dzwieku. Wydaje mi sie zreszta, ze wplyw listwy na dzwiek zalezy od konkretnego systemu - moze u Ciebie bedzie on znikomy. Trudno mi powiedziec. Pozdrawiam. Napisz, co wybrales i jak wrazenia.

wczoraj podpiąłem mój zestaw pod listwe LESTAR. Nie robilem jak na razie zadnych testów z listwą/bez listwy, jednak pierwsze wrazenie wskazuje na to ze nie ma poprawy jakosci dzwieku.

Mam jednak lepsze samopoczucie, ze listwa ma jakies bezpieczniki i jak cos nieciekawego w sieci sie zadzieje, pójda te bezpieczniki a nie sprzet. (taką mam nadzieje)

Jestem z niej wstepnie b. zadowolony.

Największą poprawe dzieku, jaką ostatnio udalo mi sie uzyskac nie wydając pieniedzy to przesuniecie kolumn w strone srodka pokoju tak, aby miedzy nimi nic nie stalo. (standardowo stoi TV no i stolik

Jesli nie ma poprawy jakosci - tzn., ze albo masz bardzo dobry prad, albo co bardziej prawdopodobne - komponenty Twojego system nie reaguja na listwe. Ogolnie nie sa to zmiany uderzajace. Powinienes jednak zauwazyc wyrazna roznice sluchajac doskonale osluchanych plyt - pewne dzwieki sie pojawia no i ogolnie powinno byc bardziej "gladko"

jak to mam bardzo dobry prąd. A jak bym mial zly prąd to by mi go listwa poprawiła???????????

Skoro listwa wartości "paru" groszy moze poprawiać zły prad, to dlaczego podobnego układu jak w listwie nie montować do wzmacniaczy nawet tych najtańszych, co by poprawiały prąd?

Gość homer_1

(Konto usunięte)

Alchemii ciąg dalszy:

dodam tylko że pracuję na listwie komputerowej nie pamiętam jakiej firmy i ostatnio zmuszony byłem czyścić sprzęt - więc powypinałem wszystkie złącza i wziąłem sie do roboty

po tym spiąłem na nowo i po włączeniu sprzętu zauważyłem pogorszenie dźwięku (był bardziej suchy mniej plastyczny) - po paru eksperymentach okazało sie że inaczej wpiąłem wtyczkę od wzmacniacza do gniazdka w listwie - przepiąłem ją do położenia pierwotnego i było lepiej. Ale na ile to była autosugestia a na ile fakt - tego nie wiem , ale odbywało się to późnym wieczorem i mogłem dość szczegółowo ocenić różnice w dźwięku - coś było na rzezczy...

Ja mam heliona 1750XP. Wpływ na dźwięk jest, ale mały zauważalny. Jednak wqrwia mnie trochę brzęczenie najprawdopodobniej transformatora. Jak jest cicho w nocy, szum z kondycjonera i z szufladki CD jest nieznośny. ESA silk jest w porządku. Wprawdzie to filtr, ale zmiana brzmienia jest nawet większa, niż w przypadku Heliona.

Właśnie jestem po pierwszych testach odsłuchu na filtrach zakuponych u FILTERCON-a , które zamontowałem na kable sieciowe(ekranowane) do CD i wzm. w obudowach ekranowanych i dodatkowo jest jeszcze dołożyłem switch-e, które przerywają tzw.pętlę masy. I co usłyszałem:

- scena dzwiękowa zdecydowanie uległa porawie

- lepiej kontrolowany bas,który nabrał mięsistości

- średnica i wysokie już w mniejszym stopniu uległy poprawie,ale daje im "+"

Testy przeprowadzałem w różnych położeniach switch-a przerywającego pętlę masy i najlepsze rezultaty to:

- położenie switch-a filtra CD - wyłaczony

- położenie switch-a filtra wzm. - załączony

Mogę tylko powiedzieć że za tak małe pieniądze wydane na filtry + dodatkowo obudowy i switch-e, warta jest tzw. gra przysłowiowej świeczki:)

Pozdrawiam

Gość audiofilll do arcodan

(Konto usunięte)

Witam

A ile zapłaciłeś za tą przyjemność.No i gdzie ewentualnie można je dostać . W którym miejscu na kablu podłączyłeś tego switcha. Te filtry mają chyba jakies włączniki tak , skoro pisałes ,ze jeden był włączony drugi nie.Ciekaw jestem jak by to zagrało u mnie na wymienionych sieciówkach.

Gość duzejot

(Konto usunięte)

Ostatnio "upgradeowałem" Heliona FS1700 do wersji 1750XP. Panowie! Rewelacja! Do tego, co powiedział Zyzio dorzuciłbym jeszcze wspaniałą mikrodynamikę (czego wcześniej mi brakowało) i lepszą panoramę (różnica nie ogromna, ale wyraźna). Uważam, że to duży postęp w stosunku do FS1700, choć i wtedy nie narzekałem ;)

Panowie proponuję odwiedzić stronke.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tam dwóch takich ,którzy z całą stanowczością twierdzą ,że sieciówki nie dają żadnej poprawy w brzmieniu i, że My audiofile to jesteśmy czystymi naiwniakami dających sie nabic w butelkę. Pozdr.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Pokaż nowe odpowiedzi