Skocz do zawartości
IGNORED

Okablowanie do systemu ROTEL- DYNAUDIO

bodek26

Rekomendowane odpowiedzi

Oczywiście cena za kabel głośnikowy nie wyższa niż 120 zł. za metr , interkonekt do 600 zł , za kable zasilające do 400 zł. Zależy mi na dzwięku analitycznym , zmiękczonym, dobrej stereofonii, głębi i muzykalności to wszystko w dobrej jakości i możliwości tych kwot które podałem.

• Użytkownicy+

Oczywiście cena za kabel głośnikowy nie wyższa niż 120 zł. za metr , interkonekt do 600 zł , za kable zasilające do 400 zł. Zależy mi na dzwięku analitycznym , zmiękczonym, dobrej stereofonii, głębi i muzykalności to wszystko w dobrej jakości i możliwości tych kwot które podałem.

Głośnikowe - audioqest midnight, lub bedrock,

IC - albedo, ultralink,

sieciowe - Vincent

Głośnikowe - audioqest midnight, lub bedrock,

IC - albedo, ultralink,

sieciowe - Vincent

Kolega mnie zwraca uwagę, a sam raczy żartować.

Audioqest z poprzedniej epoki, pozbawiony zupełnie plastyczności, niuansowości, fakt z dobrym basem, ale muzyka to coś więcej.

Rozumiem że to dla wyrównania niedoborów w dole pasma z IC Pana Grzegorza z Albedo, to jeszcze by się nawet dało obronić, ale nie z Dynaudio w zestawieniu, gdyż te kolumny potrafią zbyt wiele i to w dowolnym zestawieniu.

Sieciowych Vincent, nie mogę skomentować, gdyż nie mieszczą się w ramach pojęć, które możemy chyba przyjąć, jako podstawowe wymagania odnośnie akcesoriów używanych w technice stereo.

Ultralink, cokolwiek z tym napisem, radzę trzymać w innym pomieszczeniu niż Dynaudio.

Pozdrawiam.

Kupiłem na ebayu taniego bedrocka, za 45 funtów 2 x 1,8m

Gra :)

IC byle jakie, jakieś stare cable talki

Bedrock, to już coś, ale trzeba być ostrożny, grube przewodniki nie są tak uniwersalne, jak linki.

Ja bym nie polecał do Dynek i Rotela srebra,no i na pewno nie Ałdiokłest do głośników.Niedrogi kabelek i plastyczny to może być VdH Wind mk2,koszt to chyba 25Euro za metr,na wtórnym rynku można dostać taniej.

Do podstawek VAP wyłącznie głośnikowe Audioquesty! Z innymi nie zagra.

Doradzenie interkonektu możliwe będzie dopiero po podaniu marki i modelu stolika.

Z sieciówkami jest najprościej. Jakiego masz dostawcę energii?

;-P

kimber 4tc przetestuj (mam na sprzedaży)

aq cv-4

chord odyssey 2

Focal + Naim

Ja do Rotela używałem Tara Labs Prism omni 2,Kimber Kable 4vs,teraz Kubala & Sosna.Próbowałem Equilibrum,Monkey Cable,Albedo Air I,Audionova Moonwalk, .Ogólnie najlepiej wypada z miedzianymi kablami.Przynajmniej u mnie się to sprawdza,ale z innymi głośnikami.Dwa pierwsze kabelki mam na sprzedanie.

<iframe src='http://gunclub.ea.com/pl/profile/12192e93-377a-4251-95e2-3177f9f381d4/embed' height='410' width='468' scrolling='no' ></iframe>

kimber 4tc przetestuj (mam na sprzedaży)

Dwa pierwsze kabelki mam na sprzedanie.

To tu się robi taki mały kącik z polecaniem tego, co się ma akurat do sprzedania?

To ja polecam Audioquesta, koniecznie model Viper! Nic tak dobrze nie zagra z Dynaudio i Rotelem jak ten AQ! Serio-serio, świetny kabel.

I zupełnie przypadkiem niedrogo taki odstąpię... ;-P

To tu się robi taki mały kącik z polecaniem tego, co się ma akurat do sprzedania?

To ja polecam Audioquesta, koniecznie model Viper! Nic tak dobrze nie zagra z Dynaudio i Rotelem jak ten AQ! Serio-serio, świetny kabel.

I zupełnie przypadkiem niedrogo taki odstąpię... ;-P

Ja niczego nie sugeruję,po prostu mam i nie używam,bo właśnie cztery dni temu nabyłem Kubalę,wiec są do sprzedania.Parę

interkonektów też mam na sprzedanie,ale ich nie wymieniłem tutaj(chociaż kolega też chce kupić).Będą w dziale sprzedam podobnie jak i te głośnikowe.Tak przy okazji nadmieniłem tylko i napisałem że "Ja do Rotela używałem Tara Labs Prism omni 2,Kimber Kable 4vs",a nie że koniecznie polecam,bo z innym nie zagra(czytamy powoli i ze zrozumieniem w ten sposób unikniemy niepotrzebnych nieporozumień) :-).I tak jakie kable kupić zdecyduje sam zainteresowany.Więc najlepiej poczytać i posłuchać w miarę możliwości,tych które tu zostały wymienione,a potem podjąć decyzję.

:-)

Pozdrawiam.

<iframe src='http://gunclub.ea.com/pl/profile/12192e93-377a-4251-95e2-3177f9f381d4/embed' height='410' width='468' scrolling='no' ></iframe>

• Użytkownicy+

Kolega mnie zwraca uwagę, a sam raczy żartować.

Nie przypominam sobie, ale jeśli nawet, to nie oznacza, że tu musimy być złośliwi. Sprawa miała zapewne miejsce na bocznicy...(oczywiście mogę się mylić).

Audioqest z poprzedniej epoki, pozbawiony zupełnie plastyczności, niuansowości, fakt z dobrym basem, ale muzyka to coś więcej.

Dla mnie, to wybitny kabel. W zakresie basu wzorzec, ale całość też niezła, a już w szczególności do ceny. Kolega pytał o kable, do 120 zł za 1m. Ja lepszego kabla za te pieniądze nie znam. Gdyby dołożyć nawet jedno zero więcej, to nadal nie zmieniłbym zdania. Nie są to rzeczy wyssane z palca, miałem okazję porównywać go z kilkudziesięcioma (ok. 30 par) innych kabli. W większości były znacznie droższe, min.: Nordost Heimdall (~8000zł), XLO reference, Transparent (vave ?), NBS, MIT terminator, Albedo, Tara labs (?), Argentum (nie pomnę modelu, ale cena powyżej 4000zł), kilka Audioqestów, Cardas croos link. Testowałem u siebie i w droższych systemach znajomych.

Rozumiem że to dla wyrównania niedoborów w dole pasma z IC Pana Grzegorza z Albedo,

IC Albedo robi różne, w tej cenie można kupić Flata, u którego żadnych niedostatków nie zauważyłem. Pamiętam że pisałem o słabym basie w kablu głośnikowym tej firmy. O ile się nie mylę, był to najtańszy model Blue (wyższe modele nie mają tej wady).

to jeszcze by się nawet dało obronić, ale nie z Dynaudio w zestawieniu, gdyż te kolumny potrafią zbyt wiele i to w dowolnym zestawieniu.

Dynaudio potrafią wiele, ale nie w dowolnym ustawieniu (przynajmniej znane mi modele). Odradzałbym je łączyć z lampą (przynajmniej słabą), podobnie ze słabym tranzystorem. Nie najlepiej się zgrywają z ciepłą elektroniką. Dobrym pomysłem, jest zestawienie z mocnym jasnym piecem, trzymającym krótko bas. Nie sądzę, żeby Dynaudio w tym modelu, odeszło od "firmowego" brzmienia ...

Sieciowych Vincent, nie mogę skomentować, gdyż nie mieszczą się w ramach pojęć, które możemy chyba przyjąć, jako podstawowe wymagania odnośnie akcesoriów używanych w technice stereo.

???

Ultralink, cokolwiek z tym napisem, radzę trzymać w innym pomieszczeniu niż Dynaudio.

Kolega ma spięte klocki Ultralinkiem Audiophile MkII. Miałem je już wiele razy u siebie i tu mogę przyznać, że można lepiej. Jest tylko mały problem, raczej nie w tej cenie ... Ultralinki były lepsze niż Sonus oliva na srebrnych bulletach, Albedo blue, AQ (podstawowy za ok 500-600zł nowy), Nordosty w podobnej cenie, DMN Reson i kilka innych. Lepsze bezwzględnie były Tary labs, ale też droższe.

Bedrock, to już coś, ale trzeba być ostrożny, grube przewodniki nie są tak uniwersalne, jak linki.

Bedrock jest dla mnie słabszy niż Midnight. Ma wprawdzie odrobinę lepszą górę (całościowo jest też jaśniejszy, więc może dawać taki efekt), ale za to sporo słabszy na basie. Pomimo to, a właściwie dlatego, radziłbym po przemyśleniu Bedrocka. Dynaudio wolą nieco jaśniejszy charakter, a masywny bas nie jest im tak potrzebny (wręcz może szkodzić, same z siebie mają go w nadmiarze). Oczywiście wiele zależy od preferencji, no i sporo od pomieszczenia. Tutaj niewiele wiemy ...

Pozdrawiam

Robert

Witam , proszę o poradę w doborze okablowania do mojego systemu. Rotel RA-05 ,CD-06 ,RT-06 ,Dynaudio DM 2/7 ,podstawki VAP ER-96 . Dziękuję

Może dodam jeszcze, że mam w drugim systemie Rotela 01, który jest dźwiękowo identyczny z 05. Podobnie miałem cd 965, który był poprzednikiem 02, a teraz 06. Myślę, że dźwiękowo są bardzo zbliżone. To ta sama konstrukcja, nastąpił tylko mały lifting. Dynaudio znam doskonale, model Audience 52 miałem u siebie przez kilka m-cy.

Polecałem już kilka razy kable AQ, do Dynek z Rotelem. Tu masz kolegę, który kupił Bedrocka

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) możesz go zapytać.

To jego sprzęt (wprawdzie lampa, ale mocna -40wat) : "cd rotel 965bx,dac audio gd 19df ,wzmacnaiacz manley stingray, kolumny contour 1.1, kabelki audioquest bedrock(glosnikowe) i kimber inter"

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dziękuję za informację i sugestię , postaram się odsłuchać kable AudioQuest.Moim typem jest zdecydowanie AudioQuest Type-8 oraz AudioQuest King Cobra 0,5m RCA . Jestem również zainteresowany kabelkami ATLAS, dokładniej Atlas Hyper 2.0 i Atlas Cables Explorer RCA. A co sądzicie o duecie QED Genesis Revelation Speaker Cable i QED Reference Audio Evolution Cable 0.5m .Jeśli ktoś z forumowiczów ma wiedzę o wspomnianych kabelkach, to proszę o krótki opis.

Pozdrawiam.

Dziękuję za informację i sugestię , postaram się odsłuchać kable AudioQuest.

Mam nadzieję, że nie kierujesz się moim wpisem nt. AQ do Dynaudio i Rotela - to był żart ;) AQ to dobre kable, ale równie dobre będą dowolne inne. Wpływ kabli na brzmienie jest marginalny, a próby rzeczywistego modelowania brzmienia kablami są z góry skazane na niepowodzenie. Osoby piszące o kablach ze zbyt szczupłym dźwiękiem czy też ze wzmocnionym basem pieprzą po prostu głupoty, chwili uwagi niewarte. No chyba, że ktoś chce się pośmiać.

Kup dowolne kable, które będą porządnie zbudowane, nie będą miały żadnych tajemniczych puszek, zmieszczą się w Twoim budżecie i nosić będą miłą Twemu sercu nazwę. Czy będą kosztować 100, czy 1000 zł, "zagrają" podobnie.

PS. Opla sprzedam... ;)))

Dziękuję za informację i sugestię , postaram się odsłuchać kable AudioQuest.Moim typem jest zdecydowanie AudioQuest Type-8 oraz AudioQuest King Cobra 0,5m RCA . Jestem również zainteresowany kabelkami ATLAS, dokładniej Atlas Hyper 2.0 i Atlas Cables Explorer RCA. A co sądzicie o duecie QED Genesis Revelation Speaker Cable i QED Reference Audio Evolution Cable 0.5m .Jeśli ktoś z forumowiczów ma wiedzę o wspomnianych kabelkach, to proszę o krótki opis.

Pozdrawiam.

dynaudio 2/7 jest troszkę ocieplona na basie, nie polecam plecionek które ocieplają bo bas zacznie być już bułowaty

musisz raczej wybrać głośnikowe które wykonturują bas np aq cv-4 a nie atlas hyper 2.0 czy qed

Focal + Naim

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.