Skocz do zawartości
IGNORED

Teksonor CD 9 + SME III

piotr122

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Posiadam gramofon jak w tytule ale nie ma praktycznie żadnych informacji o nim w sieci.

bardzo proszę o pomoc. Jeżeli ktoś zetknął się/ ma jakieś info będę b. wdzięczny.

Poglądowo kilka fotek - podczas "remontu". Dodam, że ramie zostało zamontowane - w oryginale było chyba inne.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-28128-0-75092000-1308472051_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/84184-teksonor-cd-9-sme-iii/

Włoski gramofon z 1994 roku.

xniwax

Dzięki, może jakieś bliższe info?

tak to wyglądało jakieś pół roku temu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W SME 3009vIII w oryginale headshell nie jest wymienny.

Ano zgadza się. Ale kupiłem z zamontowaną wkładka Ortofon Concorde i ta rzeczywiście była popsuta. Ten headshel został zamontowany i na razie trzyma geometrię a w dzwieku nie zauważyłem jakiś niepokojących objawów więc na razie odłożyłem zakup całego CA-1 na później.

Nie wiem czy rozsądnie bo może poprawiłbym brzmienie.

Jaką masz teraz masę efektywną?

No właśnie - a jak to zmierzyć? Ramię jest "low mass" i zostało dociążone odważnikiem chyba 5g. co spowodowało, ze mozna spokojnie zamontować wkladkę jaka mam teraz czyli Sumiko Pearl. Wkładka waży 6g. a nacisk jaki stosuje to 1,8g. ( w stosunku do maxymalnie zalecanych 2g.)I tu ciekawe bo antyscating według skali na ramieniu mam ustawiony na ponad 2,5g - ale po iluś tam godzinach odsłuchu ustawiłem "na ucho" i tak jest najlepiej.

Może jednak coś robie nie tak i mozna dźwięk jeszcze poprawić - jak myślisz?

Na temat napędu niestety wiele nie można napisać, z tego co sie orientuje to solidna maszyna, sprzedawana była bez ramion tylko sam napęd lub z własnym ramieniem.

Dcp_6073-1.jpg

Dcp_6072-1.jpg

100_0572-1.jpg

100_0573-1.jpg

Inne modele

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Na temat napędu niestety wiele nie można napisać, z tego co sie orientuje to solidna maszyna, sprzedawana była bez ramion tylko sam napęd lub z własnym ramieniem.

Dcp_6073-1.jpg

Dcp_6072-1.jpg

100_0572-1.jpg

100_0573-1.jpg

Inne modele

No właśnie - informacji jak na lekarstwo. Ale dzięki za wszystkie. Napęd jest w istocie zbudowany jak czołg. Waga całości to ok.25 kg. Napęd stanowią 2 paski, świetne regulowane i naprawdę tłumiące nóżki (mimo, że plastikowe).Porównywałem dźwięk z PRO-JECT PERSPECTIVE z wkładką Sumiko Evo III. Noooo, rzecz mocno subiektywna ale dla mnie był to ten poziom jakości dźwięku (chociaż grały inaczej).

masza1968

Odezwij się jeżeli możesz - zawsze warto się czegoś nauczyć nowego.

Rzeczywiście z tym ramieniem coś ie tak. Nawet o spodu nie wygląda tak jak 3009 III. Sprawdź czy wyciąga się rurka z headshelem.

W sumie to powinieneś poszukać takiej rurki zdarzają się czasem na e-bayu.

Napęd rzeczywiście wygląda bardzo zachęcająco jak dobrze kręci to będziesz miał pożytek z niego. Pytałeś o masę ramienia, musisz zdjąć całą przeciw wagę odpiąć wkładkę i wtedy zważyć ramie odczyt powie Cie jaką masę ma ramię. W załączniku masz instrukcję do SME 3009 III.

Powodzenia i pozdrawiam,

Paweł

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Rzeczywiście z tym ramieniem coś ie tak. Nawet o spodu nie wygląda tak jak 3009 III. Sprawdź czy wyciąga się rurka z headshelem.

W sumie to powinieneś poszukać takiej rurki zdarzają się czasem na e-bayu.

Napęd rzeczywiście wygląda bardzo zachęcająco jak dobrze kręci to będziesz miał pożytek z niego. Pytałeś o masę ramienia, musisz zdjąć całą przeciw wagę odpiąć wkładkę i wtedy zważyć ramie odczyt powie Cie jaką masę ma ramię. W załączniku masz instrukcję do SME 3009 III.

Powodzenia i pozdrawiam,

Paweł

paweljazz, bardzo dziękuję. Kurcze teraz mi nagadaliście a już żyłem w przekonaniu, ze jest w miarę ok.

No nic - rozkręcam/ważę/szukam rurki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.