Skocz do zawartości
IGNORED

Uniwersalne kolumny do Harmana Kardona 3490

jarett

Rekomendowane odpowiedzi

Co wiemy:

Jest ampli HK3490 + cedek HD980 (będzie jeszcze przystawka do iPoda). Jest salon 45m2. Jest muzyka każdego niemal rodzaju (od chilloutu, przez elektronikę, jazz, po rock progresywny). Jak więc widać nie jest to nie wiadomo jak audiofilski zestaw i bardzo szeroki zakres muzyki jaki ma obsłużyć.

Szukam kolumn podłogowych adekwatnych do klasy tego sprzętu. Budżet 2000-2500 zł. Preferowane ciepłe brzmienie. Nie brzydzę się używkami i nie spieszy mi się jakoś straszliwie z zakupem. Oczywiście będę starał się poodsłuchiwać je w miarę możliwości ale potrzebuję 3-5 propozycji, które mają szansę dobrze zagrać z tym sprzętem, żeby nie strzelać na ślepo.

Polecam posłuchać Monitor Audio BX6. Dobrze grają w podanym zestawieniu, są uniwersalne i dadzą rade na 45m.

Z audio jest jak z chlebem, jeden lubi słodki a drugi kwaśny.

Dlaczego nie HK 980 lub 970 ? Nie musiałbyś się trzymać 8-Ohmówek ...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dlaczego nie HK 980 lub 970 ? Nie musiałbyś się trzymać 8-Ohmówek ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No sprzęt jest jaki jest - kupiony okazyjnie a poza tym zależało mi na ampli.

W każdym razie dzięki za propozycje.

A co powiecie o Heco Metas xt501?

Spotkałem się jeszcze z wieloma pozytywnymi opiniami Warfedalach 10.6/10.7 ale jakoś nie mam przekonania do marki.

Polecam posłuchać Monitor Audio BX6. Dobrze grają w podanym zestawieniu, są uniwersalne i dadzą rade na 45m.

BX6 grubo poza budżetem... ewentualnie BX5, nad którymi zresztą się zastanawiałem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co wiemy:

Jest ampli HK3490 + cedek HD980 (będzie jeszcze przystawka do iPoda). Jest salon 45m2. Jest muzyka każdego niemal rodzaju (od chilloutu, przez elektronikę, jazz, po rock progresywny). Jak więc widać nie jest to nie wiadomo jak audiofilski zestaw i bardzo szeroki zakres muzyki jaki ma obsłużyć.

Szukam kolumn podłogowych adekwatnych do klasy tego sprzętu. Budżet 2000-2500 zł. Preferowane ciepłe brzmienie. Nie brzydzę się używkami i nie spieszy mi się jakoś straszliwie z zakupem. Oczywiście będę starał się poodsłuchiwać je w miarę możliwości ale potrzebuję 3-5 propozycji, które mają szansę dobrze zagrać z tym sprzętem, żeby nie strzelać na ślepo.

Zdecydowanie przed zakupem posłuchaj Roth Oli 4. Jest to moja subiektywna ocena, głośniki wyśmienicie brzmią z elektroniką H/K, jak i ocena klientów z salonu, którzy niejednokrotnie już wybierali zestawienie H/K HK3490, HK3390, HK980 + HD 980, no i oczywiście do tego Rothy Oli 4, bądź 50. W razie możliwości zapraszam na odsłuch.

Oczywiście, jeśli forumowicz nie ma po drodze do Białegostoku to głośniki można odsłuchać w innych sklepach w Polsce.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

totalnie nie mam przekonania do Rothów jako marki, a za bardzo nie mam gdzie ich we Wrocławiu odsłuchać.

Słuchałem za to dzisiaj Warfedali 10.6 (wprawdzie na HK980, ale powiedzmy, że oddaje to klimat) i odpadły - są zbyt duszne, a dodając jeszcze do tego duszną naturę HK to mieszanka mogłaby być nieciekawa. W porównaniu do nich spodobały mi się natomiast 'jakieś' Klipshe i 'jakieś' Cantony. Piszę 'jakieś' bo oczywiście posiałem gdzieś świstek, na którym miałem zapisane modele :)

Nawet gdybym miał gdzie odsłuchać Oli 50 to odpadają ze względu na cenę.

Po przebrnięciu przez recenzje i forumowe wypowiedzi wnioski są następujące:

Albo zmieszczę się w budżecie i kupię Paradigm Monitory 7v6, które jednak są dla mnie trudne do zaakceptowania ze względu na wygląd.

Albo dołożę 500-600 zł i szarpnę się na Monitor Audio BX6 (BX5 chyba jednak nie dadzą rady z pomieszczeniem) lub Heco Metas XT 701 (a może wystarczą 501 żeby napędzić mój salon?).

Pora je gdzieś upolować na żywo.

Opublikowano · Ukryte przez Fr@ntz, 19 Czerwca 2011 - spam
Ukryte przez Fr@ntz, 19 Czerwca 2011 - spam

Kolumny po prostu sobie zrób, nie daj się naciągnąć na fabryczne oszczędności, za sumę 3 tyś zł. możesz zrobić kolumny najwyższej klasy, które będziesz miał na lata, ewentualnie zmiany, coś w początkowym torze. Nie potrawisz zrobić obudowy? sklep coś z MDf-U coś z powierzonego projektu, jest ich mnóstwo.Służę pomocą bezpłatnie.

www.remontdesign.pl

Ukryta Zawartość

Kliknij na standboxenen, a potem wybierz firmę, która najbardziej Ci pasowała w projekcie.

Ukryta Zawartość

Nie no, muszę zapytać

Czy Monitor Audio BX5 wystarczą do nagłośnienia takiej powierzchni? Zaznaczę, że właściwa część salonu (na którą będą skierowane kolumny) ma 35 m2. Dodatkowe 10m2 to kuchnia, lekko wgłębiona z boku, ale niczym nie oddzielona. Całkiem przyjemnie grają, ale wyglądają na strasznie maluśkie. BX6 są troszkę przydrogie (i nie słyszałem ich)...

Jak się uparłeś na MA , to najprędzej BR6 , starsza seria. Do poszukania , w tej cenie da się kupić .

Albo moje ulubione do takich powierzchni :

Ukryta Zawartość

M

Ukryta Zawartość

Gość Gość

(Konto usunięte)

Jak się uparłeś na MA , to najprędzej BR6 , starsza seria. Do poszukania , w tej cenie da się kupić .

Albo moje ulubione do takich powierzchni :

http://allegro.pl/infinity-kappa-8-2-potezne-bestie-i1645369669.html

M

Niestety HK3490 nie da rady tym Kappom. Miałem HK980 podpięty pod Infinity RSIIIb. Musiałem zmienić wzmak. Ale pod rozwagę powinieneś wziąć Acoustic Energy Aelite 3. Kupisz je w cenie ok. 2500zł. Mam je w kinie domowym i próbowałem je z HK980 na 35-40mkw. Było bardzo dobrze.

Niestety HK3490 nie da rady tym Kappom. Miałem HK980 podpięty pod Infinity RSIIIb. Musiałem zmienić wzmak. Ale pod rozwagę powinieneś wziąć Acoustic Energy Aelite 3. Kupisz je w cenie ok. 2500zł. Mam je w kinie domowym i próbowałem je z HK980 na 35-40mkw. Było bardzo dobrze.

HQ150 , nie piszę o Kappach 8 czy 9 , tylko o 8.2i , o wiele łatwiejszych do napędzenia . W każdym razie powinno sie posłuchać , jak są gdzieś w pobliżu . AE 3 też warte grzechu :)Widziałem też ostatnio w ogłoszeniach Chorusy 836 , ale pewnie cena za wysoka.

M

Heco bardzo mocno rozważam, ale na razie nie miałem okazji ich posłuchać. Ale jeśli już to mierzyłbym w Metasy albo Cleany (używane) a nie Victy.

Na MA nie uparłem się wcale ale ich z kolei słuchałem i mi odpowiadają (wizualnie również :) ), jestem po prostu ciekaw czy BX5 by wystarczyły. AE3 również dorzucę do obserwowanych - wyglądają rzeczywiście na godne zainteresowania.

• 2 tygodnie później...

Witam ponownie. Dziś kolejne 2 odsłuchy.

1. JBL Studio 180. Nie interesowałem się nimi, ale zachęcił mnie design i dość ciepła recencja w ostatnim (bodajże) 'hi-fi choice'. Nie można kupować na podstawie recencji. Bałem się, że po podłączeniu do HK będą nieznośnie duszne i dudniące. Ale bas nie przeszkadzał mi tak bardzo jak na siłę wyciągnięta i sucha góra.

2. Dali Concept 6. Pozytywne zaskoczenie. Dość ciepłe i otwarte brzmienie bez dominacji żadnego pasma, sprężysty bas. Ogólnie wydają się być uniwersalne. Podobają mi się (również wykonanie przyzwoite). Niestety znów rodzą się obawy, czy kolumny te (wyglądające dość skromnie) napędzą moje pomieszczenie i czy dadzą radę z cięższym brzmieniem (nie słucham go często ale jednak, a odsłuch był na jazzie i jakimś lżejszym gitarowym graniu). Co sądzicie?

rozpatrujesz za małe kolumny na takie pomieszczenie, Dali Concept 8 - te byłyby ok

Paradigm 7v6, słabsze i gorzej grające od MA BX6, spróbuj odsłuchać te ostatnie, mogę Ci dać namiar na sklep gdzie je można było kupić za ok 2,7 tys.

Heco Metas 70x to też jest dobry kierunek

Z Paradigmów się wyleczyłem. Niestety - jakkolwiek one brzmią - nie zniosę ich widoku w salonie :)

Z namiaru chętnie skorzystam, ale nie ukrywam, że największe nadzieje wiążę z Heco. W przyszłym tygodniu mam nadzieję odsłuchać 701 i BX6 i może jeszcze jakieś mi w salonie podpowiedzą.

Jutro jestem ustawiony na odsłuch Metasów i MA. Na swojej elektronice więc nie będzie niedomówień. Ale tak się jeszcze zastanawiam...

Między Metasami XT501 a XT701 nie ma jakiejś porażającej różnicy mocy (20W). Na dodatek 501 mają większa moc niż BX6, mimo że są od nich mniejsze.

Może jednak 501 starczą do mojego pomieszczenia? Jak to w ogóle ocenić ?

to tylko suche dane techniczne, oprócz mocy ważna jest też efektywność (również realna, nie w danych technicznych) więc to tylko zależy od tego na ile uczciwie producent podał te dane

jeśli już to raczej MA będą mocniejsze ponieważ na basie grają 3 głośniki a nie 2 (konstrukcja 2,5 drożna a nie 3 drożna jak Heco, tzn w MA są 2 basowe + 1 niskośredniotonowy a w Heco są 2 basowe + średniotonowy)

jeśli chodzi o ustawność to w MA możesz zatkać wszystkie bas refleksy, one mogą grać jako konstrukcja zamknięta (jakość basu jest nawet lepsza), w większości kolumn taki zabieg powoduje całkowity zanik basu

także zamiast danych technicznych po prostu słuchaj kolumn a resztą się nie przejmuj (ewentualnie zwróć uwagę na tą "ustawność" jeśli mają stać blisko ścian)

No i stało się... wróciłem do domu z odsłuchów z metasami xt701...

Metasy poszły na pierwszy ogień i po wynalazkach, których do tej pory słuchałem.. wielkie wow! to jest mój dźwięk! Nawet moja żona doceniła (a do tej pory upierała się, że ona w ogóle nie odróżnia tych brzmień). Ale oczywiście, żeby nie popaść w nagły zachwyt.. sprawdziliśmy kilka innych.

BX6 niestety nie było. BX5 podłączyliśmy więc raczej z ciekawości i po 3 utworach daliśmy sobie spokój. Zbyt krzykliwe, stopa w perkusji jakby ktoś walił kijem o pudełko po butach. Może dlatego, że były prawie świeżo z kartonu (grały ponoć ledwie 2h), być może dlatego, że pomieszczenie odsłuchowe było spore więc małe MA grały mocno wysilone.

Potem egzotyk - Polk Audio RTi A5. Zupełnie nie dla mnie. Może zbyt prawdziwe - jako amator chyba nie potrafię jeszcze docenić niepodbarwionych brzmień. Utwory koncertowe brzmiały na nich po prostu kiepsko. W studyjnych nie podpadła mi bardzo wyeksponowana średnica (zagłuszająca górę) i trochę rozmydlony bas. A i cena poza zasięgiem.

Po analizie naszych żali i zachwytów, sprzedawca podstawił Monitor Audio RX6 stwierdzając, że na bank nam się spodobają. I tak się rzeczywiście stało. Zdecydowanie najlepsza kolumna w całej stawce z pięknym sprężystym, mięsistym ale nienachalnym basem. Świetna scena. Kiepska cena. Prawie dwukrotność naszego budżetu. I tylko dlatego odpadły.

Drugie miejsce zajęły Heco (były już po 20-30h grania więc miały przewagę), a ze względu na bardzo korzystną cenę i ochy-achy żony nad ich wyglądem - te właśnie kupiliśmy. Myślę, że to fajne kolumienki jak na pierwszy zakup. Bardzo kulturalne i wyrównane - nie dominuje tu żadne pasmo i żadnego nie brakuje. Bas nie tak żywy jak w RX6 (troszkę bardziej dudniący), ale mimo to ładny. Troszkę ewentualnie brakuje im górnego środka, ale może mi się wydaje.

Zanim kolumienki trafią do docelowego miejsca będą musiały się podusić pare miesięcy w moim aktualnym salonie (17m2) i będę musiał pod nie zrobić wielkie przemeblowanie :) Teraz potrzeba mi jeszcze kabli do nich (i interkonektu). No właśnie - co wybrać - żeby było adekwatne do reszty elementów?

PS. I na koniec banalna chociaż wcale nie tak oczywista konkluzja. Słuchać słuchać i jeszcze raz słuchać! Sam jestem zupełnym świeżakiem, sam byłem prawie gotów kupić kolumny bez odsłuchów i pewnie te 6 czy 7 modeli, które słyszałem to wcale nie jest dużo. Ale to co czyta się w recenzjach, to co czyta się na forum to tylko wypadkowa różnych gustów, interesów różnych grup, a nieraz niestety zwyczajnych bzdur. Brzmienia potrafią być tak skrajnie różne, że grzechem byłoby wydawać na kolumny więcej niż kilkaset złotych bez odsłuchów. To mówiłem ja - amator, do innych amatorów :)

A teraz pomóżcie mi z kablami :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.