Skocz do zawartości
IGNORED

wyjście koaksjalne do laptopa

janekp2

Rekomendowane odpowiedzi

"wyjście koaksjalne do laptopa"

Wyjście skąd do laptopa? Czyli laptop miałby mieć wejście koaksjalne? Nie spotkałem. No i czemu miałoby to służyć?

pomyłka, z laptopa oczywiście, do zewnętrznego DACa

Laptopy chyba zwykle mają wyjście optyczne (specjalna wtyczka wkładana do małego jacka). Są jednak przejściówki z optyka do coaxiala. np.:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

No to może to:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

@ janekp2

Naprawdę warto precyzować swoje posty...a tematy wątków tym bardziej, bo forum to nie śmietnik.

Wnioskuję, że szukasz konwertera USB/SPDIF - jest ich wiele, w różnych cenach.

Do jakiego DAC ma iść sygnał? Pytam, żeby nie było potem propozycji konwerterów droższych od DAC-a którego masz.

I raczej z takiego konwertera nie wyjdzie 24/192 (choć są takie) tylko 24/96.

Pozdrawiam

Xen

Buduj zestaw z głową. Ona na zawsze zostanie w Twoim systemie! ;)

Może konwerter USB > optyk/coax/Aes-EBU Styleaudio Carat TII i AN Zero razem chyba zmieścisz się w 3kzł

styleaudio-caratii_max.jpg

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Zgoda, rzeczywiście procentowo liczba DAC z dobrą implementacją USB nie jest aż tak wielka.

Chyba jednak warto od razu poszukać takiego DAC.

Jeśli jednak spodoba sie DAC, który nie ma USB, albo ma słabe - to proponowałbym

Digital Interface Audio-gd, Hi-face (zmodowany), może MF V-link lub ewentualnie SB Touch lub Classic (ale tu tez

po modyfikacjach).

A jeśli miałoby być tanio to Teralink X2, tylko wtedy trzeba uważać trochę z basem.

Udanych poszukiwań życzę - aczkolwiek warto też napisać jak ma to grac i w jakim torze.

Pozdrawiam

Xen

Wyjście optyczne pozwala ominąć problem pętli mas i śmieci przesyłanych po masie od PC (laptop podłączony do gniazdka może być źródłem problemów).

ps. za nieco ponad 3 tys. jest Mytek Stereo96 DAC (ma system usuwania jittera, a regulacja wygląda na porządną). Nie miałem tego modelu, ale opinie są bardzo pozytywne.

Wyjście optyczne pozwala ominąć problem pętli mas i śmieci przesyłanych po masie od PC (laptop podłączony do gniazdka może być źródłem problemów).

ps. za nieco ponad 3 tys. jest Mytek Stereo96 DAC (ma system usuwania jittera, a regulacja wygląda na porządną). Nie miałem tego modelu, ale opinie są bardzo pozytywne.

Mytek to raczej ustrojstwo z półki profesjonalnej, do studiów nagraniowych. Może i gra nieźle, ale raczej w sposób beznamiętny , no i na półce to ja bym go nie

postawił :) Ale co kto lubi.

Wyjście optyczne bym odradzał: wyprowadzone z karty z płyty głównej może dać marny sygnał, wymaga też zrobienia konwersji sygnału (i to dwa razy).

Chyba, że mówisz o wypuszczeniu optyka z konwertera - ale i tak moim zdaniem lepiej jest skorzystać z koaksjala, taki przewód spisuje się lepiej. Poza tym sam konwerter izoluje galwanicznie od kompa, można też kupić USB2ISO i do niego podpiąć USB.

Pozdrawiam

Xen

dziękuję za pomoc, już kupiłem DACa z wejsciem USB 24/96

jest tylko jeszcze pytanie, DAC mam zastąpić mi preampa, jak mam teraz podpiąć pod niego analogowy tuner? chyba potrzebny jest jakiś konwerter AD?

Mytek to raczej ustrojstwo z półki profesjonalnej, do studiów nagraniowych. Może i gra nieźle, ale raczej w sposób beznamiętny , no i na półce to ja bym go nie

postawił :)

Jak Mytek gra beznamiętnie, to typowe dac'ki konsumenckie zupełnie nie grają ... po prostu cisza :]

Wyjście optyczne bym odradzał: wyprowadzone z karty z płyty głównej może dać marny sygnał, wymaga też zrobienia konwersji sygnału (i to dwa razy).

Marny sygnał pod jakim wzgl.? Napisz co z tego że będzie "podwójna konwersja" skoro więcej i tak z tego korzyści niż wad (korzyść: odseparowanie mas, tak że nie powstanie pętla).

Chyba, że mówisz o wypuszczeniu optyka z konwertera - ale i tak moim zdaniem lepiej jest skorzystać z koaksjala, taki przewód spisuje się lepiej. Poza tym sam konwerter izoluje galwanicznie od kompa, można też kupić USB2ISO i do niego podpiąć USB.

Pozdrawiam

Xen

Podłączałem do PC po coax i miałem przydźwięki z monitora (!!!) ... po optyku jak ręką odjął - to tyle w kwestii sprawdzania się lepiej coax :)

ps. Jaki konwerter ?

dziękuję za pomoc, już kupiłem DACa z wejsciem USB 24/96

jest tylko jeszcze pytanie, DAC mam zastąpić mi preampa, jak mam teraz podpiąć pod niego analogowy tuner? chyba potrzebny jest jakiś konwerter AD?

No możnaby, ale to po prostu bez sensu dwukrotnie konwertować sygnał z analogowego, do cyfrowego i potem DACiem jeszcze raz do analogowego. Najlepiej jakby DAC miał funkcję preampa dla sygnału analogowego. Taką funkcję posiada

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

@ janekp2

A tak z ciekawości - jaki DAC w końcu wybrałeś?

@ Kyle

Sygnał optyczny marny dlatego, że zwykle wychodzi z wbudowanej w płytę główną karty dźwiękowej, która na 100% nie ma porządnego zegara, nie wspominając o dwóch (dla wielokrotności 44.1 i 48). A to oznacza wysoki jitter i kiepski timing - czyli dwie najbardziej negatywne rzeczy dla sygnału audio z komputera. I jeszcze konwersję sygnału na optyczny i potem powrotną - z optycznego. Przy użyciu dobrej karty dźwiękowej z zegarami optyk też może być dobrym rozwiązaniem, co kto lubi.

Odseparowanie mas - ok to faktycznie optyk ma na plus, aczkolwiek korzystając z USB lub koaksjala ani razu nie zaobserwowałem przydźwięku.

Zwykle wystarczy wpiąć komputer w inne gniazdko ścienne, przy użyciu konwertera USB/SPDIF też jest izolacja galwaniczna, dzięki transformatorom. Podałem też info o USB2ISO, też pomaga. Tak naprawdę to w każdym DAC taka izolacja powinna być na wejściu USB i koaksjalnym, a że nie zawsze jest, to już inna historia.

Pozdrawiam

Xen

Sygnał optyczny marny dlatego, że zwykle wychodzi z wbudowanej w płytę główną karty dźwiękowej, która na 100% nie ma porządnego zegara, nie wspominając o dwóch (dla wielokrotności 44.1 i 48). A to oznacza wysoki jitter i kiepski timing

Jeśli chodzi o 44,1 khz i 48 khz - ja nie zauważyłem takich problemów na nowszych Realtek 8xx jak na Audigy 1, który faktycznie siał wielkimi IMD (wszystko konwertował kiepsko do 48k). ... więc nie wiem czy czasem te Realtek 8xx nie mają dwóch taktowań.

A co do jittera - nawet nie wiem jak to wygląda w przypadku integr (nie natknąłem się na pomiary). Pewnie nie najlepiej - dla tego profilaktycznie warto kupić DAC z dobrym "jitter killerem" (retaktowanie i te sprawy, co eliminuje jitter).

Różne firmy mają różne rozwiązania eliminacji jittera:

Mytek - SuperLock

TC Electronic - JET

Antelope Audio - jakiś Oven Controlled Clock + 64 bit Technology

... są takie DAC które nie mają zaawansowanych systemów usuwających jitter i tam moze być problem ... np. DR DAC

kupiłem takie coś, umieram z ciekawości jak zagra...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kupiłem takie coś, umieram z ciekawości jak zagra...

Ukryta Zawartość

digitally controlled volume control stage
Czyli regulacja głośności nie będzie powodowała rozjazdu balansu przy cichym odsłuchu, bo jest cyfrowa (a rozjazd ma często miejsce przy zwykłych analogowych potencjometrach).

Dziwne. Wg. spec. DAC ten ma ładne THD+N 0,001% , a SNR tylko 105< dB ale kostka na której jest oparty czyli AD1955 ma ładne 120 dB SNR.

A tak poza tym to ładny DAC, z bardzo porządnie wyglądającym pilotem. ;)

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.