Skocz do zawartości
IGNORED

gdzie kupię Real Cable bm400?

harmanek

Rekomendowane odpowiedzi

>Rafko

Powiedz czy twoje Jamo Flat II chowają trochę basy? Real Cable bardziej je eksponują a ja chciałem je trochę wyciąć bo mam aż nadto basu po zastosowaniu interkonekta Profigolda 4200. Po prostu słuchanie męczy już przy 1 kawałku. Oczywiście biegałem z kolumnami po pokoju wiedząc iż Tannoy'e są cholernie czułe na ustawienia. Poaz tym mam taką sytuację:

Siadam na kanapie to basy cichną wstaję - walą, przechodzę lekko na bok - jest IDEALNIE. Może to głupie co piszę ale tak właśnie jest a uszy wyrosły mi protopadle więc to chyba nie jest ich wina.

Pozdro

>Harmanek

Powiem Ci szczerze że w porównaniu z Jamo Flat II, Real Cable mają lepszą kontrolę basu, jest go mniej, jest bardziej sprężysty i słychać go tylko wtedy gdy ma być. Ja odniosłem raczej wrażenie że jest go nawet trochę za mało.... Dlatego dziwi mnie trochę to co piszesz! Może masz kolumny za blisko ściany, albo rogu pokoju??? Czy masz wytłumiony pokój? Może po prostu to co słyszysz to dudnienie????

Poza wszystkim to ten cały PGA 4200 też nie jest najlepszym kablem, może wypożycz też jakiś inny interkonekt. Ja już próbowałem z paroma i zdecydowanie słychać większą różnicę w dźwięku niż po wymianie głośnikowego. Często bas był dość "wyszczuplony"!

Mam przyczynę!!!! Cholerna szfka pod TV i mała odległość od rogu powodowała, iż prawa kolumna była niejako uwięziona.

Poza tym, po zmianie interkonektu na zrobiony przez kumpla (z dobrego kabla) poszło znacznie lepiej. Faktycznie budżetowy PGA 4200 to tylko na chwilkę. Jade dzisiaj do TOP-HIFI, może pożyczę parę kabli sygnałowych. Nad głośnikowym już nie medytuję, Real Cable całkiem mi teraz odpowiada choć tym razem góra wydaje się być trochę przejaskrawiona. Swoją drogą do końca nie wierzyłem, że Tannoy'e tak reagują na różne ustawienia. Wcześniej bieganie z nimi po pokoju nie dawały efektu. Inny problem zauważyłem w tym, że najdłuższa ściana pokoju (mieszkam w starym budownictwie) to 5 metrów samych prawie okien. Tylko żaluzje, żadnych kotar czy firanek. To chyba też ma jakiś wpływ.

>Harmanek

Po ponownym przeczytaniu Twojego wpisu jestem przekonany że chodzi tu o akustykę pomieszczenia. Musisz pokombinować coś z ustawieniem. Koniecznie dywan na podłodze, zasłony i jak naj mniej gołych ścian. poza tym wygląda mi na to że masz chyba trochę za małe pomieszczenie na te kolumny. W jak dużym pomieszczeniu stoją??????

P.S.

Pisz do mnie na priva.

W TOP-HIFI mają Audioquesty, Monster Cable. Te drugie wdg mnie tłumią trochę dźwięk, więk możęsz mieć znowu potężniejszy bas, ale za to trochę obcinają górę, więc wypróbuj! Dobry i niedrogi kabel to Audioquest Cooperhead, ale chyba tam nie mieli do wypożyczenia. Mają go za to w TOP-HIFI na Nowogrodzkiej ;-)))))))

Miłego szukania.....

Miałem taką samą kombinację kabli - Profigold i JamoFlat, efekt też miałem podobny. Pomogly granitowe podstawy pod kolumny, a pod podstawami gruba wykładzina. O odsuwaniu kolumn od rogów pokoju nie muszę pisać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.