Skocz do zawartości
IGNORED

SACD w zwykłym CD

de_moon

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

chcę kupić płytę:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ale nie jestem pewien, czy pójdzie w zwykłym CD. niby jest opis formatu jako Audio CD, ale gdyby ktoś mógł ewentualnie potwierdzić, byłbym wdzięczny. sporo siana kosztuje i mam obawy...

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/84030-sacd-w-zwyk%C5%82ym-cd/
Gość

(Konto usunięte)

Praktycznie wszystkie płyty SACD wydawane są jako "hybrid", czyli również do odtwarzania w standardowych odtwarzaczach CD. Wtedy odtwarzacz korzysta z warstwy CD, a nie Super Audio CD.

Inną sprawą jest, czy warto w takim układzie płacić więcej za SACD, skoro i tak nie korzystasz z "dobrodziejstw" Super Audio.

Osobiście odpuściłem sobie i kupuję tylko standardowe CD i wolę np. K2 Mastering, czy też w ogóle wydania japońskie.

Gość

(Konto usunięte)

Mi się wydaje że to nie jest Super Audio CD. W opisie jest Audio CD.

To źle Ci się wydaje, kolego ;)

Po prostu Amazon nie posiada oddzielnej kategorii "SACD" i stąd standardowy opis "Audio CD".

A wystarczy spojrzeć na grafikę - odpowiednie logo "SACD" oraz cena odpowiednia... ;)

A potwierdzenie jest tutaj np. http://sklep.rms.pl/index.php?p4997,plyta-sacd-hybrydowa-gergely-boganyi-f-chopin-the-complete-nocturnes-2-sacd

ememka, gdyby była ta płyta bez SACD to oczywiście bym ją łyknął, ale zdaje się, że takowa nie występuje?

już pies trącał cenę, aby zagrała.

czyli powinna zagrać?

tutaj znalazłem opis, że to hybrydówka:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ale czy to to samo? spora różnica w cenie...

ooo OK. się zgraliśmy w czasie ;-)

dobra, nie mam wątpliwości. dzięki za info.

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Praktycznie wszystkie płyty SACD wydawane są jako "hybrid", czyli również do odtwarzania w standardowych odtwarzaczach CD. Wtedy odtwarzacz korzysta z warstwy CD, a nie Super Audio CD.

Inną sprawą jest, czy warto w takim układzie płacić więcej za SACD, skoro i tak nie korzystasz z "dobrodziejstw" Super Audio.

Osobiście odpuściłem sobie i kupuję tylko standardowe CD i wolę np. K2 Mastering, czy też w ogóle wydania japońskie.

Nie wszystkie płyty SACD występują jako hybrid.

Ja mam cztery płyty na osiem wszystkich,które są only SACD

Roger Waters In Te Flesh

Joe Satriani Strange Beautiful Music

Peter Gabriel Shaking The Tree

Chris Botti Night Sessions

Tak więc przy zakupach trzeba uważać

Satrianiego i Gabriela mogę opchnąć ;)

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

Witam,kazde SACD poleci na kazdym cd .

Pozdrawiam Mariusz.

Oczywiście, że nie. Daru przed chwila podał ci przykłady, ja dodam, ze np. wszystkie SACD z serii SHM-SACD są tylko jednowarstwowe.

witam,

chcę kupić płytę:

Ukryta Zawartość

ale nie jestem pewien, czy pójdzie w zwykłym CD. niby jest opis formatu jako Audio CD, ale gdyby ktoś mógł ewentualnie potwierdzić, byłbym wdzięczny. sporo siana kosztuje i mam obawy...

pozdrawiam

W sklepie stockfish, gdzie jest po 25 euro jest potwierdzenie, że to dwuwarstwowe SACD, a nawet stereo ;) więc pójdzie. Wujek gugiel się kłania :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam,kazde SACD poleci na kazdym cd .

Pozdrawiam Mariusz.

manio

Na tych płytach co podałem jest napisane:

"This disc is designed for use in super audio cd players only"

Na tej płycie od krompac też

Przetłumacz sobie sam.

I nie spieraj się,jak nie wiesz.

Wystarczy zajżeć na stronę wydawcy płyty

Ukryta Zawartość

Wyrażnie jest napisane:

Gergely Bogányi - piano (FAZIOLI F 308)

SACD Stereo requires SACD player. This Hybrid Disc contains also a CD layer playable on any standard CD player.

Chyba wszystko się wyjaśniło.

A na dobrym odtwarzaczu CD zabrzmi lepiej niż na tanim odtwarzaczu SACD :-)))

Ukryta Zawartość

jeszcze raz dzięki za info. już zamówiłem płytkę :)))

W przypadku wątpliwości polecam zagladac na strone sa-cd.net tam jest dokladny opis plyt wydawanych w tym formacie. Tu jak widac plyta jest bybrydowa i nagrana tylko w wersji stereo.

Pytanie retoryczne do „znawcow” tematu - jezeli wg niektorych wszystkie plyty sacd graja na zwyklych odtwarzaczach cd to po kiego grzyba produkowac odtarzacze sacd?

Wszyscy myślą tylko o sobie. Tylko ja myślę o mnie.

W przypadku wątpliwości polecam zagladac na strone sa-cd.net tam jest dokladny opis plyt wydawanych w tym formacie. Tu jak widac plyta jest bybrydowa i nagrana tylko w wersji stereo.

Pytanie retoryczne do „znawcow” tematu - jezeli wg niektorych wszystkie plyty sacd graja na zwyklych odtwarzaczach cd to po kiego grzyba produkowac odtarzacze sacd?

Nie no po to część płyt sacd jest dwu warstwowa,żeby i tak kupił ja ktoś kto nie posiada odtwarzacza sacd.

Ale ja mam inne pytanie odnośnie sprzętu,bo tu się nie bardzo orientuje.

Jeśli do odtwarzacza sacd aby polepszyć jego jakość podłączymy zewnętrznego daca i dalej móc odtwarzać płyty sacd to ten że dac też musi być przystosowany do sacd (jeśli tak to podajcie jakiś model bo nic nie mogę znalezć

Pzdr.

Nie no po to część płyt sacd jest dwu warstwowa,żeby i tak kupił ja ktoś kto nie posiada odtwarzacza sacd.

Ale ja mam inne pytanie odnośnie sprzętu,bo tu się nie bardzo orientuje.

Jeśli do odtwarzacza sacd aby polepszyć jego jakość podłączymy zewnętrznego daca i dalej móc odtwarzać płyty sacd to ten że dac też musi być przystosowany do sacd (jeśli tak to podajcie jakiś model bo nic nie mogę znalezć

Pzdr.

Z odtwarzacza SACD nie jest wyprowadzany sygnał cyfrowy SACD,więc nie ma sensu podłaczać daca bo i tak w formacie tym nie zagra nawet jakby potrafiłby zdekodować SACD.Jest to zabezpieczenie "podobno" przed piractwem.

Są odtwarzacze,które wyprowadzają sygnał cyfrowy SACD ale pod HDMI

Oczywiście, że nie. Daru przed chwila podał ci przykłady, ja dodam, ze np. wszystkie SACD z serii SHM-SACD są tylko jednowarstwowe.

W sklepie stockfish, gdzie jest po 25 euro jest potwierdzenie, że to dwuwarstwowe SACD, a nawet stereo ;) więc pójdzie. Wujek gugiel się kłania :)

Ukryta Zawartość

Sugerowalem sie plytami SACD ktore posiadam,graja one na zwyklym cdeku.Njwidoczniej sie mylilem i nie wszystkie SACD beda graly na zwyklym odtwarzaczu cd.Sorki

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

A wystarczy mieć podstawowe pojęcie o ewolucji nośników dźwięku ;)

SACD nie powsatał przede wszystkim, by jakoś znaczącą podnieść jakość dźwięku, bo to można już uzyskać m.in. poprzez dobry (re)mastering, K2 Mastering, itp. i zwykłe CD zagra lepiej na dobrym odtwarzaczu CD, niż SACD w kiepskim wieloformatowcu.

Zwykłe odtwarzacze CD nie oferują po prostu dźwięku wielokanałowego, a taki posiada większość nośników SACD - nie wszystkie, ale większość.

A wystarczy mieć podstawowe pojęcie o ewolucji nośników dźwięku ;)

SACD nie powsatał przede wszystkim, by jakoś znaczącą podnieść jakość dźwięku, bo to można już uzyskać m.in. poprzez dobry (re)mastering, K2 Mastering, itp. i zwykłe CD zagra lepiej na dobrym odtwarzaczu CD, niż SACD w kiepskim wieloformatowcu.

Zwykłe odtwarzacze CD nie oferują po prostu dźwięku wielokanałowego, a taki posiada większość nośników SACD - nie wszystkie, ale większość.

Ciepłe farmazony i czysta ściema. Jak SACD powstało to o K2 jeszcze nikt nie słyszał. Z CD z K2 mastering nigdy nie osiągnie się tego co można z SACD. To jest czysta hipokryzja i nie ma takiej możliwości bo są to zupełnie różne formaty kodowania. K2 posiada podstawową wadę jest zapisem 44,1kHz/16bit a więc tym samym co zwykłe CD. To co go odróżnia to opracowany staranny sposób przygotowania wydawnictwa opatentowany przez JVC i używany tylko przez tę wytwórnię. W związku z tym nigdy się nie upowszechni.smilee.gifsmilee.gifsmilee.gif

Gość

(Konto usunięte)

Ciepłe farmazony i czysta ściema. Jak SACD powstało to o K2 jeszcze nikt nie słyszał. Z CD z K2 mastering nigdy nie osiągnie się tego co można z SACD. To jest czysta hipokryzja i nie ma takiej możliwości bo są to zupełnie różne formaty kodowania. K2 posiada podstawową wadę jest zapisem 44,1kHz/16bit a więc tym samym co zwykłe CD. To co go odróżnia to opracowany staranny sposób przygotowania wydawnictwa opatentowany przez JVC i używany tylko przez tę wytwórnię. W związku z tym nigdy się nie upowszechni.smilee.gifsmilee.gifsmilee.gif

Artonku, bardzo dziękuję za wyczerpującą informację, mimo że znana mi jest ona już od dawna :)

Moja wypowiedź jednak nie tego dotyczyła, tylko była odpowiedzią na wczesniejszy post. I celowo nie zagłębiałem się w niej w istotę techniczną K2 vs SACD. A jeśli już, to istotne w mojej wypowiedzi było, że CD zabrzmi lepiej na dobrym odtwarzaczu CD, niż SACD na kiepskim multiformatowcu.

Ale nie o to naprawdę chodziło :)

Informacja najistotniejsza: zwykłe odtwarzacze CD nie oferują dźwięku wielokanałowego jak SACD.

No to bezsensu.

SACD zabrzmi lepiej na dobrym pleyerze niż CD na dobrym. I to jest uczciwe i rzetelną kwintesencją na właściwym poziomie porównawczym. Krętaczyku mały. smilee.gifsmilee.gifsmilee.gif

SACD oferuje dźwięk STEREO i wielokanałowy!.smilee.gif

Gość

(Konto usunięte)

No to bezsensu.

SACD zabrzmi lepiej na dobrym pleyerze niż CD na dobrym. I to jest uczciwe i rzetelną kwintesencją na właściwym poziomie porównawczym. Krętaczyku mały. smilee.gifsmilee.gifsmilee.gif

SACD oferuje dźwięk STEREO i wielokanałowy!.smilee.gif

I niech stanie się Światłość! :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.