Skocz do zawartości
IGNORED

Hi-Fi w kościołach ?

jurek

Rekomendowane odpowiedzi

Zna ktoś kościół, w którym nagłośnienie ołtarza nie jest realizowane za pomocą obrzydliwie brzmiących głośniczków?

Może zachęcić księży, żeby wyszli zza nędznych mikrofonów i głosili Słowo Boże akustycznie? :)

https://www.audiostereo.pl/topic/84003-hi-fi-w-ko%C5%9Bcio%C5%82ach/

Mniej idiotów chodzących do kościoła słuchać głośniczków, a nie treści słów tam wypowiadanych.

Wsłuchaj się w organy w Kamieniu Pomorskim jak nie chcesz słuchać księdza.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Miałem kiedyś okazję posłuchać organów z kościoła w Gdańsku Oliwie. Pięknie...

Zgadza się. Pięknie brzmią same organy, nagłośnienie ma niewiele do gadania.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Nagłośnienie jest zbędne, gdy jest dobra akustyka. W kościołach przecież odbywają się nie tylko koncerty organowe, ale nawet i symfoniczne. Natomiast nie wiem, czego można by słuchać na "zwykłej" mszy. Muzycznie rzecz biorąc to na ogół totalne dno.

Ale dawniej (XVIIIw.) bywało, że nawet ateiści przychodzili do kościoła posłuchać takiego Schutza czy Bacha.

Gość Audio_Newby

(Konto usunięte)

Paaanie ksiądz ma inne potrzeby niż głośniczki w kościele.... trzeba mieć dobry samochód mieć czym zmoczyć gębę a o jeszcze bardziej przyziemnych fizjologicznych potrzebach nie wspominając. Aczkolwiek owszem na plebani bardzo dobry sprzęt RTV jest potrzebny - bardziej niż w domu Boga bo on i tak duchowo działa. A tak po za tym to komisję majątkową nam zlikwidowali, kryzys Panie i na tace już tyle nie dają.

Nagłośnienie jest zbędne, gdy jest dobra akustyka. W kościołach przecież odbywają się nie tylko koncerty organowe, ale nawet i symfoniczne. Natomiast nie wiem, czego można by słuchać na "zwykłej" mszy. Muzycznie rzecz biorąc to na ogół totalne dno.

Ale dawniej (XVIIIw.) bywało, że nawet ateiści przychodzili do kościoła posłuchać takiego Schutza czy Bacha.

Kilka lat temu miałem okazję posłuchać mszy w kościele unickim w Supraślu (kościół oparty o tradycję prawosławną). Organów to może tam nie było, ale jak posłuchałem śpiewów to szczęka opada. I to była zwykła msza, żadna tam specjalna uroczystość. Coś niesamowitego...

A później poszedłem dwie ulice dalej do kościoła katolickiego, ale już wejść nie dałem rady. Taki kontrast. Baby śpiewały jakby je ktoś zarzynał. Każda chciała być usłyszana. A śpiewanie chórem polega chyba na czymś zupełnie odwrotnym... Wyszło z tego fatalne zawodzenie w stylu tzw. "darcia kota", które z wychwalaniem chwały Pana, delikatnie mówiąc, niewiele miało wspólnego...

Fanom dobrej muzyki "kościelnej" mogę polecić dwa miejsca. W obu można posłuchać rewelacyjnej muzyki cerkiewnej na najwyższym światowym poziomie.

1. Sobór Św. Włodzimierza w Kijowie (Ukraina). Chór męski po prostu mnie powalił na kolana - rewelacja.

2. Sobór w Sinai (Rumunia, pomiędzy Braszowem a Bukaresztem) - absolutnie rewelacyjne wykonania (dopóki pośrodku mszy nie weszła do środka cerkwi wycieczka hiszpańska. Przewodnik wraz z dużą grupą turystów spacerował po cerkwi skutecznie przekrzykując śpiewających mnichów i pokazując co ciekawsze detale. Nigdy w życiu tak się nie wstydziłem za "europejczyków"...)

Polecam wszystkim zwolennikom muzyki wokalnej, dawnej (ale new age też ...).

Co ciekawe nigdy nie słyszałem dobrego chóru w żadnej świątyni katolickiej. Ciekawe dlaczego ?

Z hi-fi do nagłośnienia zeszło na:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

No to będziesz mieć znowu okazję. Od lipca ruszają koncerty, może się spotkamy.

A później poszedłem dwie ulice dalej do kościoła katolickiego, ale już wejść nie dałem rady. Taki kontrast. Baby śpiewały jakby je ktoś zarzynał. Każda chciała być usłyszana. A śpiewanie chórem polega chyba na czymś zupełnie odwrotnym... Wyszło z tego fatalne zawodzenie w stylu tzw. "darcia kota", które z wychwalaniem chwały Pana, delikatnie mówiąc, niewiele miało wspólnego...

Chór typu "moher beret". Później piszą artykuły "Dlaczego Matka Boska jęczy". Niewielu organistów parafialnych potrafi zagrać z życiem i jajem, może teksty pieśni kościelnych wymagają takiej umartwiającej lini melodycznej. Jednym słowem skonać można czasami. Ale koncerty organowe to już inna bajka :) na szczęście.

Z hi-fi do nagłośnienia zeszło na:

Ukryta Zawartość

No rzeczywiście tutaj to był lekki offtop z mojej strony :).

Ukryta Zawartość

Kilka lat temu miałem okazję posłuchać mszy w kościele unickim w Supraślu (kościół oparty o tradycję prawosławną). Organów to może tam nie było, ale jak posłuchałem śpiewów to szczęka opada. I to była zwykła msza, żadna tam specjalna uroczystość. Coś niesamowitego...

To z grubej rury. Cóż, nie w każdej cerkwi jest dobry chór. Słyszałem prawosławnego arcybiskupa, który żalił się, że młodym słoń na ucho nadepnął (skoro słuchają popu, nie popa, trudno się dziwić), w chórze same starsze babki.

A tutaj jako konkurencję trzeba by wystawić jakąś mszę trydencką spiewaną przez scholę dominikańską, albo chociażby jakąś mszę ze śpiewami z Taize.

Cześć.

Najlepsze organy w Gdańsku, prawdopodobnie także jedne z najlepszych w Polsce znajdują się w kościele Św. Mikołaja. Instrument był odnowiony w latach siedemdziesiątych i wciąga piszczałką ten w Oliwie, tyle tylko, że nie wygląda tak efektownie.

Zachęcam do odsłuchu.

pozdrawiam

Zna ktoś kościół, w którym nagłośnienie ołtarza nie jest realizowane za pomocą obrzydliwie brzmiących głośniczków?

Pamiętam, że w latach dziewięćdziesiątych moja dawna parafia (Gdańsk - Wrzeszcz)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) nie używała standardowych głośniczków, tylko dużych kolumniszcz typu estradowego ;)

Nie wiem jak jest tam obecnie.

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Duże kolumny typu estradowego mają to do siebie że słabo pasują do ołtarza i w ogóle istotnych elementów wystroju tradycyjnie kojarzonych z kościołami. IMO wyzwanie dla architektów z jednej strony, a konstruktorów sprzętu nagłaśniającego z drugiej. Problem w tym że ludożerce w domu wystarcza zwykłe radyjko, dlatego nie ma potrzeby porządnego nagłaśniania kościoła.

W kościołach nie tworzy się systemów estradowych nie tyle ze względów estetycznych, ale przede wszystkim ze względu na względu na warunki akustyczne, które generalnie są złe. Zespół wielu malutkich głośniczków zniweluje pogłos, który spowodują dwie centralnie umieszczone kolumny.

Może zachęcić księży, żeby wyszli zza nędznych mikrofonów i głosili Słowo Boże akustycznie? :)

Kiedys widzialem Altusy.

?👈

Wy już naprawdę nie macie się czym zajmować...? Następny temat może "Hi-Fi na dworcu centralnym..." . . . ? ? ?

Na dworcu może nie, ale np. "HI-FI w agencjach towarzyskich i salonach masażu - co i jak gra w polskich burdelach?"

... oczywiście najbardziej wiarygodne byłyby odsłuchy własne...

W kościołach nie tworzy się systemów estradowych nie tyle ze względów estetycznych, ale przede wszystkim ze względu na względu na warunki akustyczne, które generalnie są złe. Zespół wielu malutkich głośniczków zniweluje pogłos, który spowodują dwie centralnie umieszczone kolumny.

No w końcu ktoś na temat!

Dokładnie tak jest, pionowo ustawiony rząd małych głośniczków szerokopasmowych zmienia kierunkowość promieniowania takiej smukłej wysokiej kolumny i dla tego w pomieszczeniach z dużym pogłosem dźwięk staje się bardziej zrozumiały dla ogółu.

Już nieraz się spotkałem ze zjawiskiem akustycznym w kościołach że jeszcze mały zespół występujący live był zrozumiały. Jak wparowała duża orkiestra to z całą swoją mocą zaczynała walczyć ze ścianami i zrobiła się kakofonia dźwięków a nie koncert.

Tak że wyjaśnijmy sobie sprawę ;owszem duży pogłos będzie w kościołach ale nie Hi-Fi tego drugiego szukał bym prędzej na zakrystiach? :)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Pytanie zatem czy nie byłoby rozsądnym budować nowe kościoły tak, żeby był mniejszy pogłos. Jakieś materiały tłumiące na ścianach czy cuś. W końcu kościół nie jest po to żeby było jak za Króla Ćwieczka, tylko żeby efektywnie głosić Słowo Boże. A sposób percepcji przez lud się zmienia wraz z rozwojem techniki dostępnej dla onego ludu.

WItajcie

Niedowiarków dobrego brzmienia zapraszam do Krakowa, na Kazimierz, do kościoła św. Katarzyny. W ramach Festiwalu Mahlera jedna symfonia juz została a druga dopiero będzie zagrana w najbliższą niedzielę.Obydwie z towarzyszeniem chórów. Zapraszam do Krakowa

Akustyka kościelna to dość skomplikowany temat. Kościoły budowane w danym okresie miały akustykę dostosowaną do aktualnej praktyki kompozytorskiej i wykonawczej. Z reguły średniowieczny (bardzo rozległa epoka) chór (równie dobrze 4 osoby pokrywające od basu do falsetu jak i szesnastokrotność tej czwórki) stał sobie w jednym skrzydle transeptu (te ramiona krzyża prostopadłe do nawy) a organy zamontowane były naprzeciw w drugim skrzydle. Organy na zachodniej ścianie to właściwie dopiero XVII/XVIII wiek i później.

Wszystkie źródła głosu były powietrzne - bez strun etc. ewentualnie serpent/krumhorn czyli taka trąba basowa. Z tych boczków organy i chór walił na skrzyżowanie z nawą i stamtąd wszystko się rozpraszało. W gotyku dostrzeżono że mocno obciążona kolumna/filar potrafi dobrze odbijać drgania i często odpowiednio konstruując żebra sklepienia i dobierając służki mocniej obciążano jedną z kolumn/filarów w skrzyżowaniu - tą na które zabudowana była ambona (wbrew nazwie nie służąca do polowania na dzikiego zwierza, chyba że Adama Zwierza (popieram, z dużego kalibru) ). Człowiek nauczony odpowiedniej emisji (przepona, oddech, artykulacja) stojąc na takiej ambonie potrafił być zrozumiały w całej nawie, księża odprawiający nabożeństwa musieli być również po trosze aktorami i muzykami bo trivium i quadrivium wraz z nowszymi odkryciami były elementarną podstawą wykształcenia (dlatego też księża mieli pojęcie o geometrii, sztuce, wraz z radą miejską potrafili rozpoznać i nająć dobrego kantora etc). Dźwięk miał być słyszalny i nieźle zrozumiały, lokalizacja źródła nie była potrzebna bo to w liturgii było nieistotne - liturgia miała otaczać w czym można nawiązać do niektórych pomysłów dramaturgii muzycznej w XIX i XX wieku.

Np.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kiedy w baroku weszły szerzej składy instrumentalne i eksperymenty to zaczęto zmieniać warunki. To ciągła ewolucja. Instrumenty smyczkowe brzmią w gotyckich wnętrzach nieciekawie bo i nie po to te hale były budowane. W wielkim TW-ON w Warszawie chór gotycki śpiewający Binchois będzie jak na akustycznej pustyni.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Piotr

Dziękujemy za interesujący wpis.

Podejrzewam, że ambony nie były umieszczane w przypadkowych miejscach.

Szkoda, że dzisiaj służą tylko ku ozdobie.

Czy dzisiejsze kościoły projektuje się z posznowaniem zasad akustyki ?

Również przyłączam się do podziękowań. Tym niemniej wychodząc od celu:

Dźwięk miał być słyszalny i nieźle zrozumiały, lokalizacja źródła nie była potrzebna bo to w liturgii było nieistotne - liturgia miała otaczać ...

po uwzględnieniu postępu technologicznego można to dziś rozwiązać inaczej, z uwzględnieniem nagłośnienia hi-fi.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.