Skocz do zawartości
IGNORED

Najlepszy kawałek którego nie poznał świat?

Jakew

Rekomendowane odpowiedzi

Był rok, hmm… pewnie z 1973. Już nie towarzysząca Czesławowi Niemenowi grupa muzyków nazywająca się SBB była stosunkowo mało znana.

Doszło do zdarzenia, którego do dziś nie pojmuję.

Zespół wystąpił w Szczecińskim Parku Kasprowicza na starej rozpadającej się scenie naprzeciwko kąpieliska Arkonka (sic).

Przypadkowo z Bratem i ferajna kolegów jechaliśmy rowerami z jeziora Głębokie leśna alejką. Stanęliśmy jak wryci słysząc grę Zespołu.

Publiczność? Przypadkowi plażowicze nie rozumiejący tego rodzaju muzyki…

Wstrząsnęło nami z Bratem. Od tego dnia inaczej pojmowaliśmy muzykę!

A co grała grupa?

Oto próbka z tamtych lat:

Niewiele kapel w Europie tak technicznie potrafiło zagrać!

Zwróćcie uwagę na Józka Skrzeka (klawisze i bas).

Dziś już nie ma śladu po starej poniemieckiej scenie. Nikt zapewne nie pamięta tamtego zdarzenia. A i o zespole niewielu pamięta…

Następna kapitalna kompozycja:

Z tą Omegą to nie do końca tak jest:)

"W 1970 r. swoim największym przebojem, utworem "Gyöngyhajú lány" (Dziewczyna o perłowych włosach), Omega zdobyła nagrody: w czerwcu, na festiwalu Barbarella w Palma de Mallorca i w listopadzie na Yamaha – Festival w Tokio, gdzie za drugie miejsce każdy członek zespołu otrzymał motocykl. Przebój został wydany przez JVS na SP."

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

@Grzegorz7 - a więc słynny sygnał Studio 2 pochodzi z utworu Cięcie! Ciekawe czy płacono tantiemy za każde odtworzenie (było ich chyba tysiące), czy też nabyto ten motyw w jednej transakcji.

>...Zespół wystąpił w Szczecińskim Parku Kasprowicza na starej rozpadającej się scenie naprzeciwko kąpieliska Arkonka (sic)...

Scene ta i ja pamietam, choc nie bylem na tym koncercie, ale bylem w tym mniej wiecej czasie na ich niesamowitym koncercie na tylach walow Chrobrego, przy pomniku Adama Mickiewicza. Pomnik stoi do dzisiaj, nawet pozostal ten plac na ktorym po raz pierwszy slyszalem ich muzyke, i takze pozostawila ona do dzis w mojej pamieci.

A na wystepie Omegi bylem w Szczecinskim Slowianinie, ktory nadal promuje kocerty, choc juz na nie chodzi moja corka,

Ja z kolei nigdy nie zapomnę świetnego koncertu SBB w Świnoujściu.

Był rok 1979, a ja z rodzicami spędzałem wakacje nad morzem.

To była chyba pierwsza trasa koncertowa zespołu po dłuższej przerwie,

po nagraniu w Niemczech dwóch płyt: Follow My Dream i Welcome.

A koncert w świnoujskim otwartym amfiteatrze był znakomity - jedna, prawie dwugodzinna suita, bez żadnych przerw

i zapowiedzi, składająca się w całości z angielskojęzycznych kawałków z tych dwóch właśnie płyt.

Jakość dźwięku była rewelacyjna, a najbardziej utkwiło mi w pamięci niesamowite solo na perkusji Piotrowskiego,

którego wspomagał ręcznie na bębnach Apostolis.

To był prawdopodobnie najlepszy koncert jaki kiedykolwiek widziałem na żywo.

dla fanów SBB

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Diese Platte ist ein Dokument musikalischer Magie - ta płyta jest dokumentem muzycznej magii, pisze fan zza Odry:)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

@Grzegorz7 - a więc słynny sygnał Studio 2 pochodzi z utworu Cięcie! Ciekawe czy płacono tantiemy za każde odtworzenie (było ich chyba tysiące), czy też nabyto ten motyw w jednej transakcji.

Dokładnie.

To tylko cwaniak Rubik zarabia krocie na sygnale dla Wiadomości ;)

Nie sądzę aby w tamtych czasach było podobnie…

... - jedna, prawie dwugodzinna suita, bez żadnych przerw

i zapowiedzi,

A jak Wam się podobają współcześni "artyści"; ledwo taki pojawi się na scenie i już drze jape: "Jak się bawicie Opole?!" albo "Cześć Opole",...

;D

Mnie też w latach 70 SBB bardzo się podobało.Mam pytanie,jak teraz po latach odbieracie tę muzykę?

Trzeba mieć zaparcie ;).

Jakość techniczną nagrań, niestety słychać...

Nawet mi najlepiej podobają się płyty czarne...

Ale magia i technika wykonawców jest niesamowita!

Prawdopodobnie SBB to najlepszy polski band ever, może jeszcze Niemen miał podobnie dobry band, poza tym nikt nigdy i do dziś dnia nie grał na takim poziomie, no question

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.