Skocz do zawartości
IGNORED

czy Magnat Supreme 100 są lepsze od prism 150

daniel93

Rekomendowane odpowiedzi

witam

Wymieniam kolumny podstawkowe z prism amethyst 150

zastanawiam się nad magnatami supreme 100 zależy mi na jak najlepszych tonach wysokich i średnich

oraz dobrej lokalizacji przestrzennej namacalności obiektów

zastanawiam się też nad/Wharfedale Diamond 10.1 droższa opcja albo magnat 200

lub wasze propozycje do 250 zł max

zależy do czego mają być :

-czy pozostaną nadal tylko jako surrandy ?

-wymieniasz tylne czy zamieniasz przednie na mniejsze ?

-magnaty 200 mają najlepsze pasmo przenoszenia i dynamikę ( wg opisu ) i głośnik basowy 17cm , z kolei 100 mają już malutki basik 11cm

-wharfedale też pewnie ładnie zagrają ( basik 12,5cm wiec też średni , ale na surrandy wystarczy )

u mnie nie akurat zmiana amplitunera spowodowała że z tylnych głośników zacząłem słyszeć to czego nigdy nie słyszałem , każdy szelest , szmer , wysokie tony nagle jakby się pojawiły ( o basie nie piszę bo Wharfedale WH-2 mają 2x10cm basiki w zamkniętej małej obudowie , central już w otwartej większej i tam nawet bas się wydobywa )

czego oczekujesz od zmiany głośników ?

Zmieniam głośniki 5.0 2 podstawki 2 podłogowe i 1 centralny

ale na razie tylko 2 podstawkowe kupie potem kolejne dwie i centralny

głównie gram i oglądam filmy lubie jak kolumny są b.szczegułowe dosyć dynamiczne i mają namacalny dźwięk ale nie tak że nieda się ich słuchać bo są zbyt natarczliwe i piskliwe. od basu nie oczekuje zbyt wiele może go wogule nie być dlatego że posiadam subwoofer jbl e150 :)

Mój amplituner to yamaha htr-5930 całkowicie spełnia moje wymagania tylko prismy musze wymienić ponieważ dokładam biurko do pokoju i nie mam miejsca na kolumny podłogowe :(

Od zmiany oczekuje bardziej przejżystego dźwięku więcej szczegułów i lepszej namacalności

Zmieniam głośniki 5.0 2 podstawki 2 podłogowe i 1 centralny

ale na razie tylko 2 podstawkowe kupie potem kolejne dwie i centralny

głównie gram i oglądam filmy lubie jak kolumny są b.szczegułowe dosyć dynamiczne i mają namacalny dźwięk ale nie tak że nieda się ich słuchać bo są zbyt natarczliwe i piskliwe. od basu nie oczekuje zbyt wiele może go wogule nie być dlatego że posiadam subwoofer jbl e150 :)

Mój amplituner to yamaha htr-5930 całkowicie spełnia moje wymagania tylko prismy musze wymienić ponieważ dokładam biurko do pokoju i nie mam miejsca na kolumny podłogowe :(

Od zmiany oczekuje bardziej przejżystego dźwięku więcej szczegułów i lepszej namacalności

napisałeś tak , że za bardzo to i ja nie kumam

zaczynasz od wymiany tylnych głośników czyli od d...y strony ?

muzyki słuchasz jakiejś w stereo czy tylko grasz ?

bo jak tak to 4x satelity + centralny wystarczą , ale problem to masz raczej w amplitunerze

to najniższy model i wymiana samych kolumn na troszkę lepsze niewiele zmieni , co innego jak byś zmienił amplituner , być może okazało by się że i obecne kolumny zagrają lepiej ( aczkolwiek to najtańsze z najtańszych dodawane do kina Yamahy aby coś tam zagrało )

subik fajny , ale np moje kolumny po odpowiednim ustawieniu amplitunera nie będą potrzebowały suba w kinie :-) ( kiedyś w to nie wierzyłem , ale nowy amplituner zrobił swoje )

ja bym zaczął wymianę od amplitunera , potem od kolumn frontowych a na koniec od reszty kolumn

Dzięki i tak zmieniam kolumny bo muszę

zastanawiałem sie nad amplitunerem może jakiś nad albo cambridge audio za 800-1000 zł był by lepszy od mojego ? NP TAKI -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Super pilne pytanie będzie mnie stać na ten amplituner

czy jest on wart tej ceny i czy jest dobry ?

Ukryta Zawartość

:) Biore tego denona czytałem o nim i jest super

do tego wezmę cieplejsze kolumny bo słyszałem że on gra bardzo ostro i szczegułowo

Ukryta Zawartość

Magnat 200 raczej nie są szczegółowe, grają (jak dla mnie) dość ciężko. Wysokie tony nie są szczególnie ładne, średnica nieco cofnięta. Nie sądzę żeby Ci podeszły. Jeśli już to coś z wyższej serii quantum, ale to już inna cena...

Super pilne pytanie będzie mnie stać na ten amplituner

czy jest on wart tej ceny i czy jest dobry ?

Ukryta Zawartość

:) Biore tego denona czytałem o nim i jest super

do tego wezmę cieplejsze kolumny bo słyszałem że on gra bardzo ostro i szczegułowo

Miałem kiedyś zestawiony ten model Denona z kolumnami Wharfedale Diamond 9.5. Dźwięk był rewelacyjny jak na cenę :-)

Ukryta Zawartość

Dzięki czyli biorę denon + Wharfedale :)

I drugie pilne pytanie wiem że to stary model i gnębi mnie ile jeszcze wytrzyma

rok dwa może więcej a jak coś się stanie to ile kosztuje naprawa

Dzięki czyli biorę denon + Wharfedale :)

I drugie pilne pytanie wiem że to stary model i gnębi mnie ile jeszcze wytrzyma

rok dwa może więcej a jak coś się stanie to ile kosztuje naprawa

Hmm - skontaktuj się z wróżką :-P

A tak na poważnie to chyba nikt ci nie udzieli odpowiedzi na to pytanie bo i skąd ma to wiedzieć.

Zarowno Magnaty 100 jak i 200 jak i Wharfedale Diamond nie graja wysokimi tonami, jelsi zalezy ci na nich idz w kierunku Magnat Quantum, Quintasy 5000R ale tu gorzej ze srednica.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.