Skocz do zawartości
IGNORED

Ayon CD-07s

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryte

...jako parotygodniowy posiadacz Ayona CD-07s, zgadzam sie z ta recenzja. Podobnie jak w Twoim przypadku, tak mnie wciagnal, ze nie bylem w stanie juz go oddac po odsluchach. Pare nocek juz zaliczonych tez mam za soba :)

Dodalbym jedynie jedno zdanie - ze Ayon jest jak narkotyk - czym wiecej sie go slucha, tym trudniej go wylaczyc... warto miec to na uwadze jesli komus przyjdzie posluchac Ayona tylko przez 15 min...

• Redaktorzy
Ukryte

Witam w klubie. Najdziwniejsze jest to, że pakując po testach 1sc czułem, że wypuszczam z rąk coś wyjątkowego, ale dałem radę. Z 07s już tak gładko nie poszło. Po wpięciu do systemu siedzieliśmy z Małżowiką i tylko zmienialiśmy do bladego świtu płyty. W dodatku sugestia, że 07s powinien zostać padła właśnie z jej ust :-D

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Ukryte

Fr@ntz

Moja wiedza o elektronice którą przytaczasz porównując starszą i nowszą wersję odtwarzacza jest więcej niż marna. Ciekawi mnie zatem czy uzasadnione jest dopłacanie 1000 pln. do wersji 07s, co zyskuję rozpatrując to w kategoriach prezentacji dźwięku ?

• Redaktorzy
Ukryte

dopłacając 1kzł zyskujesz wejście coaksjalne i "poprawione" USB akceptujące "gęste" pliki. Jak wygląda brzmieniowe porównanie 07 do 07s niestety nie wiem, bo nie miałem możliwości posłuchać starszej wersji

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Ukryte

Warto kupić tego ayona wyłącznie jako DACa (Skylla raczej nie wchodzi wgrę)?

Mam zestaw słuchawkowy Staxa (SR-507 + SRM-007t) i za źródło robi mi studyjny Mytek DAC Stereo96.

Chciałbym sprawdzić moje Staxy z jakimś gęściejszym źródłem z dobrą przestrzenią.

Warto go brać na odsłuch? Słyszałem opinie, że Staxy i Ayon się nie polubią...

• Redaktorzy
Ukryte

w granicach 8-10kzł można z pewnością znaleźć ciekawe przetworniki, ale jeśli masz możliwość odsłuchu 07s to polecam. Ja do swojego wpiąłem wszystkie inne źródła cyfrowe (poprzez switcha Audio Authority)

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Ukryte

Miło się czytało tą recenzję :) W przyszłości zamierzam wymienić wzmacniacz na wymarzonego McIntosha MA 6900, no i z racji tego, że jest on czarny będę zmuszony wymienić również źródło na czarne. Kto wie, może Ayon byłby dobrym kompanem dla amerykańskiej legendy? ;) chociaż cena 7-mki oscyluje w granicach używek CD Maca. Ech! ;)

PS.A co do płyt CD jeszcze żyją i długo będą to czynić! :)

• Redaktorzy
Ukryte

Czy jako DAC gra inaczej niż integra? Mocno czuły na transport?

Zarówno LG-DP1W jak i dekoder eNki grają zdecydowanie gorzej od "pokładowego" transportu CD, ale z drugiej strony nie pamiętam, żeby do tej pory tak dobrze im to wychodziło ;-) 07s jest muzykalny i wyrozumiały dla gorszego materiału, ale zasada "shit in, shit out" nadal działa.

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Ukryte

Teraz powinienen zbluzgac ludzi ktorzy sie podniecaja tym sprzetem bo jest CHINSKI. A jak wielu audiofilow pisze na tym forum : przeciez chinski sprze nie moze grac. A ten jest produkowany w Honk Kongu.

moze najpierw dowiedz sie lepiej o tej firmie zanim zaczniesz glosic farmazony.

mozesz zaczac od tego (ostatni akapit po prawej stronie na dole):

http://www.highfidelity.pl/@main-282&lang=

Ukryte

Pisze prawde. Moze mi jeszcze powiesz ze Vincent jest niemiecki? Na nim jest made in germany, co nie jest prawda. Wstyd sie przyznac i tyle. Wiele firm ma fabryk w chinach i prawie malo kto o tym wie. Przejedz sie do Chin i pozwiedzaj.

Ukryte

Pisze prawde. Moze mi jeszcze powiesz ze Vincent jest niemiecki? Na nim jest made in germany, co nie jest prawda. Wstyd sie przyznac i tyle. Wiele firm ma fabryk w chinach i prawie malo kto o tym wie. Przejedz sie do Chin i pozwiedzaj.

Obecnie nie ma ani jednego produktu na swiecie chociaz bez jednego elementu robionego w Chinach - tania sila robocza wygrywa. W przypadku produktow chinskich audio problemem jest konstrukcja, ktora zawsze trzeba poprawiac bo jest skopana przez "chinskiego inzyniera" - tutaj Gergard czuwa na tym i technologicznie nie jest to produkt chinski, a to ze czesc elementow jest tam robiona, to dobrze bo znajac realia austriackie (tu mieszkam) CDek ten kosztowalby 15 tys zl, gdyby w calosci robiony byl w Austrii. Z reszta nawet podzespoly tam robione sa w jego fabrykach pod jego okiem...

Z reszta o czym gadamy, posluchaj, bo w odroznieniu od wszystkich CDkoch chinskich jakie sluchalem - ten gra!

Ukryte

Vincent sa calosciowa robione w chinach, niemiecji jest tylko projekt. Nie mowie o elementach. Zreszta. Swans- made in canada.

Nie wiem za bardzo co w tych glosnikach jest kanadyjskiego. Wzmaki prima luma tez robione 100% w chinach.

Kup sobie chinski cd, np za 20.000 Y w przeliczeniu wyjdzie jak ten Ayon. Myslisz ze zagra gorzej ?

• Redaktorzy
Ukryte

Dla mnie jeśli tylko urządzenie gra dobrze i pracuje bezawaryjnie a w razie "zonka" dystrybutor zapewnia sprawną obsługę serwisową to może pochodzić z Mongolii, Zimbabwe, czy Burkina Faso.

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Ukryte

Jeśli piszesz w taki sposób jak tu, to się nie dziwię...wcale.

Nawiasem mówiąc Vincent dawno już przestał być niemieckim projektem.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Opublikowano (edytowane) · Ukryte
Ukryte

Dla mnie tez. Tylko dlaczego gdy napisze sie w zakladce hi-end cos o xindaku,swans, jest sie od razu wysmiewanym ze to chinskie rzeczy ?

Wyluzuj chłopie! I co z tego, że ktoś coś wyśmiewa? :))

Jeden woli ogórki, drugi ogrodnika córki! ;)

PS. Dla mnie nie ma znaczenia, czy mój Vincent jest Chiński, Niemiecki, czy Arabski. Gra dźwiękiem, który mi się podoba i to ma znaczenie, a to, że Pan X, czy Y jest cynikiem? Widocznie ten typ tak ma ;)))))

Pozdrawiam

Edytowane przez goliatpl
  • 1 miesiąc później...
Ukryte

dostałem informację z pierwszej ręki i jest różnica w dźwięku między 07 i 07S. Cytuję bo sam nie słuchałem: "7s jest znacznie lepszy. Ma też lepszy DAC. To niby niewiekie zmiany, ale dźwięk jest pełniejszy i gęstszy."

Ukryte

dostałem informację z pierwszej ręki i jest różnica w dźwięku między 07 i 07S. Cytuję bo sam nie słuchałem: "7s jest znacznie lepszy. Ma też lepszy DAC. To niby niewiekie zmiany, ale dźwięk jest pełniejszy i gęstszy."

opinia Pana Wojtka :) ???

uzywam 07 i nie wiem czy zmienic w niej lampy, czy przejsc na 07s lub 1sc...

pare tygodni temu sluchalem stuningowanej cd2 (lampy i jeszcze cos wymienione) no i spora roznica wzgledem oryginalu

w osobnym watku pytalem o podkrecenie 07 ale narazie cisza...

• Redaktorzy
Ukryte

Z tego co widzę w Nautilusie powinny stać obie wersje 7ki. Wystarczy zadzwonić i umówić się na odsłuch. Jeśli są między nimi jakieś różnice to powinny być słyszalne nawet w niezbyt dobrze, bądź w ogóle nie znanym systemie.

Fr@ntz

"I am an audiophile"