Skocz do zawartości
IGNORED

Czy słyszysz różnice pomiędzy 24bit a 16bit?

ARTON55

Czy słyszysz różnice pomiędzy 24bit a 16bit?  

257 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy słyszysz różnice pomiędzy 24bit a 16bit?

• TAK
      108
    • NIE
      65
    • NIE WIEM
      92
  2. 2. Czy słuchasz plików typu FLAC lub WMA Studio Master?

• TAK
      211
    • NIE
      48
  3. 3. Czy słuchasz BluRay?

• TAK
      47
    • NIE
      211
  4. 4. Czy słuchasz SACD lub DVD Audilo?

• TAK
      97
    • NIE
      161
  5. 5. Czy słuchasz innych formatów?

• TAK
      196
    • NIE
      62

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano · Ukryte przez Yamnick, 3 Sierpnia 2011 - trolling
Ukryte przez Yamnick, 3 Sierpnia 2011 - trolling

"Gdzie ptasiek siądzie tam znak zostawia"

av-27801.jpg

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

ARTON55 to niestety prawda że mało wiesz o audio. Nawet bardzo mało. Mimo poważnego wieku zachowujesz się jak napalony młodzian chcący wszystkim udowodnić za wszelką cenę że jego jest najlepsze. Oczywiście doskonale zdaję sobie sprawę że kompletnie nie zrozumiesz co mam na myśli a może nawet mnie zablokujesz. Nie dbam o to. Dlatego między innymi przestałem pisać w tym wątku.

ARTON55 to niestety prawda że mało wiesz o audio. Nawet bardzo mało. Mimo poważnego wieku zachowujesz się jak napalony młodzian chcący wszystkim udowodnić za wszelką cenę że jego jest najlepsze. Oczywiście doskonale zdaję sobie sprawę że kompletnie nie zrozumiesz co mam na myśli a może nawet mnie zablokujesz. Nie dbam o to. Dlatego między innymi przestałem pisać w tym wątku.

Puste słowa. Chór frustratów.

Puste słowa. Chór frustratów.

Wiem że ciężko przyjąć prawdę do siebie. Najbardziej sfrustrowany i zakompleksiony jesteś Ty próbując nadrobić dobrym samopoczuciem i mentorskim tonem na forum. Ale wiesz... Wmawianie innym swoich przywar jest takie niemęskie...

Puste to są ściany, a prawda jest taka, że w d... byłeś i g... słyszałeś - przepraszam, ale skoro mamy już nie owijać w bawełnę to proszę bardzo - też nie dbam o blokadkę, zresztą nie blokujesz nikogo specjalnie, bo inaczej wątek był by już na n`tej stronie.....

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Kompletnie nie rozumiem idiotycznych zagrywek nadgorliwego moderatora w tym wątku. Na forum nie można napisać prawdy tak? Ale oberwać to można co chwilę będąc mieszanym z błotem przez założyciela wątku który mimo że nic nie wie to świetnie się czuje.

Nie masz zwidów, moderacja niech idzie na naukę moderowania, bo im to niestety nie idzie. Komercja, układziki, dziurawe harpenciki i darceliki nirvanowskie po forum się panoszą, artonowskie SACD i bobcatowe 5.1 - wolność słowa dla liderów forum!

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Tym bardziej, że SACD multich nijak się ma do zakładki "stereo" ale co tam.

Modoracja chołubi jak niegdyś XYZ-eta dopóki nie przejrzy na oczy.

Owszem tamat tytułowy jest ciekawy ale nie w sposób "BobArtonowy", który nie wnosi, a raczej znosi zainteresowanie tym czym usilnie chcą się wyróżnić.

Tym bardziej, że SACD multich nijak się ma do zakładki "stereo" ale co tam.

Modoracja chołubi jak niegdyś XYZ-eta dopóki nie przejrzy na oczy.

Owszem tamat tytułowy jest ciekawy ale nie w sposób "BobArtonowy", który nie wnosi, a raczej znosi zainteresowanie tym czym usilnie chcą się wyróżnić.

To znaczy,że kto ma teraz zawiązane oczy z tej moderacyji??....... wszystkie zielone majom??....... i Arton ich swoim usmiechem zahipnotyzował chiba.

Modoracja chołubi

Hołubi pisze się przez samo "h". Patrz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Co to jest "modoracja"? W przytoczonym Słowniku Języka Polskiego PWN nie znalazłem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Widzisz, tak pieprzycie o tym SACD, że "C" mi przeniosło do "hołubić", a "modoracja" od mody i racji.

To ostatnie sobie interpretuj jak chcesz, wisimitotu.

Wasza piaskownica, wasze dyrdymały.

CD jeszcze się zgodzę że eksponat ... ale STEREO?

To ja powiem inaczej - 5.1 to eksponat. Potrzeba rozstawienia aż 6 głośników by "grało" jest taka nienowoczesna. Dodatkowo trzeba wszystkie satelity rozstawić w odpowiednich miejscach, by kąty były identyczne co jest z powodu ilości satelit kłopotliwe (w stereo mamy tylko dwie kolumny, więc zachodu dużo mniej). Przestrzeń z tylko dwóch źródeł - to jest coś ... i nie zagraca pokoju jak ten relikt 5.1.

:)

Eksponat to jest składnik ekspozycji w muzeum. Nie zaś generalnie wszystko, co gdzieś stoi. Zgoda, 5.1 jest trudniejsze do rozstawienia niż stereo. Wszelako pragnę zauważyć, że mono jest od stereo znacznie łatwiejsze pod tym względem. Pełna przestrzeń z dwóch źródeł jest nieosiagalna. Fizyki nie oszukasz. Protestuję przeciw używaniu określenia "zagraca". To może być ozdoba pokoju :)

5.1 nie jest żadnym reliktem. Rozwija się, może nie tak szybko jak my, wielokanałowcy, byśmy tego pragnęli, ale jednak.

Wiadomości o mojej śmierci są zdecydowanie przedwczesne.

Mark Twain

szkoła dżwienku

Bez komentarza.

Piszę tak dlatego-bo liczą sie fakty nic więcej.....no i realia,a nie klikanie,więc wykorzystaj szansę-o

Fakty powiadasz. Jak można słuchać i robić prezentację na 15m² z trzema ścianami szczelnie wyłożonymi gąbkami dającymi martwy dźwięk!? Audiofilski kretynizm. To są fakty. Pozwolisz, że będę kierował do Ciebie na odsłuchy.

To Twój jest kolega-ta sama szkoła dżwienku Waszego,więc nalezałoby popróbować troszkę,żeby na AS tegorocznym nie dac po prostu dupy))

Ja się handlem nie zajmuję. Powinieneś zawiązać spółkę z Florkiem z Wolumenu co robi najlepsze wzmaki na bańkach i ma dobry srebmy ukraiński drut, jeżeli jeszcze nie wpółpracujecie. Przed wejściem do pokoju umieście napis THE BEST OF UKRAINE STARY AUDIOFIL AND FLOREK COMPANY.

Tak samo jest z analogiem i cyfrą. Ta druga technologia na wykresie jest idealna, ale jak się zaczyna słuchać to słychać, że to jednak nie jest to....

Najlepiej jak się na domowym szpulaku słucha nagrań z tunera - znamy fanów analogu tylko z prawdziwym graniem to niema nic wspólnego. Skonfrontuj swoje doświadczenia z muzyką na żywo i zauważ, że fajne nie ma nić wspólnego z prawdziwym.

Można lubić analog (sam lubię słuchać z magnetofonu od czasu do czasu), pisać że to ma duszę itp. itd. a gdzie indziej czegoś brakuje - tylko to nie implikuje faktu, że to automatycznie najlepszy format na świecie. Zresztą nie ma formatów idealnych.

Arton i neomammut są doprawdy siebie warci w "wyzewnętrznianiu się" ze swoich przekonań ;)

Ja nigdzie nie twierdzę, że jakiś format jest najlepszy na świecie. Co najwyżej, że jest dużo lepszy od CD 16bits.

Zachęcam do ciekawych i merytorycznych wpisów.

Jeden się sporo nacytował a jak przyszło co do czego to sie okazało, że nie ma nic do powiedzenia /Romekjagoda/. Innego przycisnąłem by raczył się merytorycznie wypowiedzieć to po paru zdaniach z wiedzy się wyprztykał /Neomammut/.

Coś skromnie.

>Kylie

Wygoda i praktyka to jedno jakość w postaci pełnej prezentacji to drugie.

Jeden się sporo nacytował a jak przyszło co do czego to sie okazało, że nie ma nic do powiedzenia /Romekjagoda/. Innego przycisnąłem by raczył się merytorycznie wypowiedzieć to po paru zdaniach z wiedzy się wyprztykał /Neomammut/.

Coś skromnie.

Arton, stwierdzam publicznie, że jesteś manipulatorem, kłamcą i brak ci zdolności logicznego myślenia i czytania. [Jeśli moderacja ma zastrzeżenia do tego wpisu, chętnie wyjaśnię przyczyny. - to nie jest wpis obraźliwy, a konstatacja faktu.]

A z takimi jednostkami nie zwykłem rozmawiać.

Przewiń sobie na poprzednią stronę i znajdź w swojej wypowiedzi zdanie, że nie zamierzasz czytać tego co inni napisali i że mam Ci to jeszcze raz streścić, co zostało wcześniej streszczone (dotyczyło to akustyki). Ignorowanie rzeczy niezrozumiałych jako reakcja obronna umysłu niepotrafiącego ich pojąć to dość typowe dla pewnej grupy osób zachowanie. Jeśli masz człowieku problemy z czytaniem, to nie obwiniaj innych, że potrafią pisać, a ty tego nie rozumiesz. Nie zamierzam uczestniczyć w tym pokracznym wątku, ale nie życzę sobie także, byś szkalował moje imie. Zrozumiano?

Powrót po dłuższej przerwie...

>Kylie

Wygoda i praktyka to jedno jakość w postaci pełnej prezentacji to drugie.

Jednak o kwestii kosztów też nie można zapominać. Wolę STEREO za kilka (czy nawet kilkanaście) tys. zł. od 5.1 w tej samej cenie, bo dostanę wyższą jakość i pełniejszą/naturalniejszą prezentację.

Jeden się sporo nacytował a jak przyszło co do czego to sie okazało, że nie ma nic do powiedzenia /Romekjagoda/.

Z tego co pamiętam Romekjagoda gadał z sensem, więc nie wiem co się go czepiasz .

Zacząłem się gubić w Twych przydługich logicznych wywodach. Wykąż mi w dwóch zdaniach moją niekompetencję i przedstaw włąściwe i kompetentne w/g Ciebie poglądy w sprawie akustyki.

>Romekjagoda

Mieszasz i mieszasz a z wypowiedzią do tej pory masz problemy.

>Romekjagoda

Mieszasz i mieszasz a z wypowiedzią do tej pory masz problemy.

To ty masz problemy z tym co wcześniej o akustyce napisałem. Za to, że nie rozumiesz, nie pojmujesz i nie potrafisz czytać ja nie odpowiadam. Inni dyskutanci w wątku zrozumieli i się do moich wypowiedzi merytorycznie odnieśli. Tylko ty, biedny niepełnosprytny potrzebujesz streszczeń, bryków, opracowań, etc.

Odnieś się człowieczku do argumentów, a nie do osoby, bo na takim gówniarskim poziomie ja po prostu nie rozmawiam. Postaraj się o merytoryczne wpisy z twojej strony, to ludzie zaczną Cię szanować. U mnie szacunek, którym dażę wszystkich z automatu od początku - straciłeś.

EOT.

Powrót po dłuższej przerwie...

Jednak o kwestii kosztów też nie można zapominać. Wolę STEREO za kilka (czy nawet kilkanaście) tys. zł. od 5.1 w tej samej cenie, bo dostanę wyższą jakość i pełniejszą/naturalniejszą prezentację.

Możesz wolić STEREO nikt Ci nie broni. Porównaj nagrania na dobrej płycie i na porównywalnych dobrej klasy zestawach STEREO i MULTICHANNEL. Skonfrontuj to z tym co można usłyszeć na żywo. A potem napisz gdzie jest pełniejsza i naturalniejsza prezentacja. Nic tak nie oddaje akustyki i atmosfery sali koncertowej jak MCH bo STEREO jast ułomne tak jak MONO wobec STEREO.

To ty masz problemy z tym co wcześniej o akustyce napisałem. Za to, że nie rozumiesz, nie pojmujesz i nie potrafisz czytać ja nie odpowiadam. Inni dyskutanci w wątku zrozumieli i się do moich wypowiedzi merytorycznie odnieśli. Tylko ty, biedny niepełnosprytny potrzebujesz streszczeń, bryków, opracowań, etc.

Odnieś się człowieczku do argumentów, a nie do osoby, bo na takim gówniarskim poziomie ja po prostu nie rozmawiam. Postaraj się o merytoryczne wpisy z twojej strony, to ludzie zaczną Cię szanować. U mnie szacunek, którym dażę wszystkich z automatu od początku - straciłeś.

EOT.

???????????????

A nie mówiłem, że na proste pytanie nie jesteś wstanie odpowiedzieć.

Wolę STEREO za kilka (czy nawet kilkanaście) tys. zł. od 5.1 w tej samej cenie, bo dostanę wyższą jakość i pełniejszą/naturalniejszą prezentację.

Możesz wolić STEREO nikt Ci nie broni. Porównaj nagrania na dobrej płycie i na porównywalnych dobrej klasy zestawach STEREO i MULTICHANNEL.

Error (5.1 kosztujące tyle samo co 2.0 nie będzie porownywalnej klasy)

To jest nieustający dylemat. Czy zjeść malutkeńką, taką tycią miseczkę czarnego astrachańskiego kawioru popijając francuskim szampanem z najwyższej półki i nic ponadto, czy też może za tę samą kasę pełen, wielodaniowy, bardzo smaczny i obfity obiad. Ja wolę to ostatnie rozwiązanie.

To jest nieustający dylemat. Czy zjeść malutkeńką, taką tycią miseczkę czarnego astrachańskiego kawioru popijając francuskim szampanem z najwyższej półki i nic ponadto, czy też może za tę samą kasę pełen, wielodaniowy, bardzo smaczny i obfity obiad. Ja wolę to ostatnie rozwiązanie.

Albo czy lepiej zjeść paczkę mini-batoników (te z biedronki, czy nawet gorszych słodyczy w większych ilościach, bo te mini batony czasem nie są złe) za ~4,5zł czy w podobnej cenie dwie małe paczuszki Kinder Bueno White :)

(wolę to ostatnie rozwiązanie)

- te porównania są średnio precyzyjne

Nie lubię tych masowych ogólnoświatowych słodyczy w rodzaju Kinder Bueno White, czy inny Mars, takich samych w hipermarkecie w Dallas, Tokio, Pekinie, Montrealu, Pradze, Moskwie, Nowym Jorku, Zurichu, Wiedniu i w Warszawie. Wolę jakieś specjalności miejscowe.

Z dobrym wielokanałem jest problem daleko wykraczający poza same głośniki i elektronikę do nich - mimo że już samo to czyni 2.0 atrakcyjniejszym w danym budżecie. Mianowicie pomieszczenie - pod dobry wielokanał należałoby właściwie zaprojektować dom od zera. Wygospodarowanie jednej ściany z symetrycznymi odbiciami (pod stereo) jeszcze da się zrobić. Z drugą, przeciwległą, jest znacznie gorzej - zwłaszcza że we współczesnej architekturze większe pomieszczenia rzadko mają regularny, prostokątny kształt.

Pełna przestrzeń z dwóch źródeł jest nieosiagalna. Fizyki nie oszukasz.

Jak to się ma do fizyki? Wiadomo, że fizyki się nie oszuka ale nie wiem co miałeś na myśli.

Jest osiągalna pełna przestrzeń z dwóch kolumn głośnikowych. Poszukaj sobie na ten temat w publikacjach AES. A w jednym z ich dzienników z 1971r jest nawet na to wyprowadzenie matematyczne. Po prostu muszą być spełnione pewne (dosyć wymagające) warunki, aby zapewnić odpowiednie efekty psychoakustyczne. Znam płytę gdzie efekt jest całkiem z tyłu z dwóch kolumn w przeciętnym pomieszczeniu i ze średniego sprzętu (tak, z tyłu za mną, za plecami) - Tomorrow in a Year (The Knife). Spadające krople słychać ze wszystkich stron. Jak w kinie na DD. Tutaj może być efekt jakiegoś odbicia w pokoju, ale to nie istotne. Byłem przekonany o 180 stopniach, ale teraz już wiem, że jest możliwe 360 stopni.

A w kolumnach dipolowych wydaje mi się, że sprawa może być jeszcze łatwiejsza, ale nie mogę znaleźć wiarygodnych źródeł na ten temat.

System gra dobrze, albo nie....

>Kylie

STEREO jest wstanie dać radość słuchania. To rozumiem i sam kożystam z takiej możliwośi. Jednak gdy rozpatrywać temat pod względem pełnego akustycznego zobrazowania to MCH pokazyje zdecydowanie wyższośc. Czy jest praktyczne? No właśnie. Jednak co do pryncypiów nie mam watpliwości. Jest taka płyta Roger Waters: Ça Ira SACD musical. Zafunduj sobie odsłuch Multichannel a po nim STEREO.

Ukryta Zawartość

Lub PINK FLOYD Dark Side Of The Moon SACD. Napewno jej w wersji MCH nie miałeś możliwości słyszeć jak sądzę. Pójdź sobie na odsłuch wielokanałowy i dwukanałowy.

Ukryta Zawartość

Zorientujesz się co to jest wielokanał.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zastanawiające jest to że Gienek w garażu z byle czego potrafi zrobić CD przewyższający każdy odtwarzacz firmy Denon,Sony itp. z labolatorium, budżetem na 1000000000000000$ z setką lub tysiącami inżynierów siedzących w elektronice audio od 40 lat ??

Znajomy siedział parę lat w Japonii i obraz HIGH ENDU całkowicie inaczej się przedstawia w porównaniu do cytat: "głuchych polskich audiofili"

Firmy ESOTERIC,SONY,PIONEER,ACCUPHASE,DENON stoją na samej górze, a u nas byle Gienek robi lepiej niż zespół inżynierów.

Również wspominał że najwyższe modele np. Sony nie projektują głusi ludzie, liczący tylko na zarobek jak ma to miejsce w garażowych firmach,tylko inzynierowie audiofile.Podobno format SACD powstał w Japoni i został stworzony w fazie wstępnej dla audiofili.

U nas 16 bitowy TDA zmontowany na bilecie kolejowym, opracowany w latach 70-tych gra lepiej niż konstrukcja opracowana przez inżynierów - audiofilów ze scalakami, elektroniką i technologią 21 wieku.

W kraju kwitnącej wiśni wśród audiofili króluje format SACD .A u nas BEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE, a co po niektórzy maniacy 2 kanałów dostają drgawek na SACD DVD-Audio Multichanel :-)

Ale nie o tym chciałem jak myślicie czy nie wartało by założyć dział MULTICHANEL ?? niby jest Kino domowe ale to nie ma nic wspólnego z tym działem.

Ja to się ma do praw fizyki? Wprost z nich wynika. Podobnie jak fakt, że Wisła nie popłynie pod górę od Gdańska do Krakowa.