Skocz do zawartości
IGNORED

Wątek o kablach w wydaniu cywilizowanym.

whitesnake

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano · Ukryte przez Fr@ntz, 22 Czerwca 2011 - trolling
Ukryte przez Fr@ntz, 22 Czerwca 2011 - trolling

Kable i elektronika bardzo często modyfikują natomiast harmoniczne - to dlatego, mimo że charakterystyka przenoszenia się nie zmienia, odbieramy dźwięk jako jasny, lub przeciwnie - jako ciemny.

Oprawić te złote myśli w ramki i dać do działu: "Popisy samozwańczych fachowców-nieuków", "Nowa Fizyka", czy cuś:-)

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

Opublikowano · Ukryte przez palton, 23 Czerwca 2011 - Brak powodu
Ukryte przez palton, 23 Czerwca 2011 - Brak powodu

w tym co napisałem zabrakło słowa 'zniekształcenia' - urządzenia bowiem mogą brzmieć jasno lub ciepło w zależności od spektrum zniekształceń harmonicznych które generują, a przy tym mieć charakterystykę równą jak stół. Mam jednak wrażenie, że każdy inteligentny człowiek czytający ten temat (a spośród takich do tej pory rekrutowały się osoby zabierające głos w tym wątku) zrozumiał w mig co miałem na myśli.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Bardzo ciekawa debata nad kablami.Mam dwa pytania do ludzi z "branży"-jezeli 3m drogich kabli ma mniejsze podbarwienia i wieksza rozdzielczosc to co wnosi kilkadziesiąt metrow zwykłych przewodow w studiu nagraniowym gdzie powstała płyta odsłuchiwana na kablach za kosmiczne pieniadze?Kable audio to technologia-tylko jaka?Nie ma w Polsce nikogo kto by miał najmniejsze nawet pojecie co jest w srodku transparenta,nordosta,tary itd. a nawet audionovy i equlibrum.Szukałem w internecie,dzwoniłem i nikt nie jest w stanie odpowiedziec na proste pytanie: jak zmierzyc czystosc miedzi 6N a co dopiero ją wyprodukowac i ile by kosztowała?W Volvo sa np. silniki Forda a co jest w drogich markowych kablach (kto i gdzie produkuje kable dla drogich marek)?

Jak to co? Miedź, srebro, węgiel, różne ich kmbinacje, sploty oploty, a w niektórych - i te są zapewne najlepsze - magiczne puszki z filterkami ;-)

Bardzo ciekawa debata nad kablami.Mam dwa pytania do ludzi z "branży"-jezeli 3m drogich kabli ma mniejsze podbarwienia i wieksza rozdzielczosc to co wnosi kilkadziesiąt metrow zwykłych przewodow w studiu nagraniowym gdzie powstała płyta odsłuchiwana na kablach za kosmiczne pieniadze?Kable audio to technologia-tylko jaka?Nie ma w Polsce nikogo kto by miał najmniejsze nawet pojecie co jest w srodku transparenta,nordosta,tary itd. a nawet audionovy i equlibrum.Szukałem w internecie,dzwoniłem i nikt nie jest w stanie odpowiedziec na proste pytanie: jak zmierzyc czystosc miedzi 6N a co dopiero ją wyprodukowac i ile by kosztowała?W Volvo sa np. silniki Forda a co jest w drogich markowych kablach (kto i gdzie produkuje kable dla drogich marek)?

a gdzie produkowane są komponenty audio?, części elektroniczne?, komputery?, głośniki?

wszystko jest z dalekiego wschodu - bo to ma sens ekonomiczny - drogie kable to też: izolatory, wtyczki, opakowania, konfekcja - ktoś to musi robić, możliwie tanio - żeby narzuty wielokrotności tysięcy procent były możliwe :-)

co do wnoszenia zniekształceń przez kable itd - dawno temu robiłem eksperymenty polegające na np. nagrywaniu dźwięku przez bardzo różnej jakości i długości kable. I od strony elektrycznej - wszystkie kable wg mnie wszystko "przenosiły", nagrywały - ale nie były w stanie tego odtworzyć, pokazać przy odczycie.

dopiero na dobrych i bardzo dobrych kablach przy odczycie - udawało się te wszystkie niuanse z nagrania usłyszeć (często nawet po latach)

tak więc fizycznie kable działają :-)

i na ogół nie jest tak, że kabel coś usuwa, obcina - przenoszą to czego nawet nie słychać na nich :-)

do jakiego momentu - nie wiem, bo od lat nie nagrywam :-)

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

co do wnoszenia zniekształceń przez kable itd - dawno temu robiłem eksperymenty polegające na np. nagrywaniu dźwięku przez bardzo różnej jakości i długości kable. I od strony elektrycznej - wszystkie kable wg mnie wszystko "przenosiły", nagrywały - ale nie były w stanie tego odtworzyć, pokazać przy odczycie.

Czegos tu nie rozumiem. W jaki sposób kontrolowałes proces nagrywania? Te same kable przy nagrywaniu przenosiły niuanse, a przy odczycie zmieniały własnosci?

W jaki sposób stwierdziłes po latach, że współczesne kable przenoszą wiecej? możesz opisać te niuanse, które pojawiły sie po latach?

To żart jakiś? ;-)

To nie żart, jeśli komuś coś się w pale nie mieści..musi zacząć zastanowiać się nad jakością i pojemnością własnej pały.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

bum

Widać ale cieszy, że się rozwijasz rozwijając tematy już dawno rozwinięte i zwinięte.

Pamięć trzeba ćwiczyć, co niniejszym robię.

bum

czego nie rozumiesz?

jeśli przyjąć, że kable ograniczają* - to w moich "eksperymentach" okazało się, że ograniczają część "odsłuchową"

tzn - słabe kable elektrycznie przenoszą niuanse, natomiast nie są w stanie ich pokazać w trakcie odczytu.

taki jest wniosek

czyli krótko mówiąc - nie jest tak, że kabel degraduje dźwięk w sposób "nieodwracalny", uszkadza go, kompresuje czy jakkolwiek to nazwać - on po prostu pokazuje dźwięk na swoją miarę

*zakładam, że wszystkie kable (sonicznie) degradują dźwięk - jedne mniej, inne bardziej

nie ma kabli "poprawiających" :-)

nie wiem, czy mogę ci to jeszcze jakoś wyjaśnić?

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

159 wpisów, a tu proszę jeden, który powinien być ponawiany po, co drugim wpisie.

159 wpisów, a tu proszę jeden, który powinien być ponawiany po, co drugim wpisie.

że niby ja?

żartujesz :-)

zresztą nie o to chodzi - kable same w sobie, jako element niezbędny a jednocześnie b.znaczący - są fascynujące...

walka z materią we mgle niemalże ezoteryki i "eteryki" - rozumiesz? :-)

jeśli dodać do tego całą tą otoczkę - rynkową i marketingową, snobizm, psyche i rywalizację, potrzeby i aspiracje, pychę :-)...

ale najgorsza jest świadomość - że przez kiepskie kable naprawdę możemy dużo tracić

a z kolei drogie - nie dadzą nam gwarancji pełnego komfortu - ona poniekąd jest dołująca

taka.... matnia?

:-)

Ważne, by zdążyć przed obłędem, zanikiem celu czyli odtworzeniem muzyki(raczej jej słuchaniem), który staje się mało istotny. Gdy traktujemy dodatki jako zabawę, a nie cel...jeszcze nie jesteśmy zgubieni ;)

Dodatki są fascynujące.

Audiograde

Nie panikuj i nie wywnętrzaj się nadto-bo bum i tak nie zrozumie-lepiej wal ten tekst mu na pw))

Ważne, by zdążyć przed obłędem, zanikiem celu czyli odtworzeniem muzyki(raczej jej słuchaniem), który staje się mało istotny. Gdy traktujemy dodatki jako zabawę, a nie cel...jeszcze nie jesteśmy zgubieni ;)

Dodatki są fascynujące.n

na pewno

ale i tak wszystkim rządzi psychologia... :-)

jeden ma taką strukturę, inny inną

i te same obiektywnie działania u obu mogą być dyktowane innymi potrzebami, przymusami wewnętrznymi, czy wreszcie manifestacją... (ego?)

także wobec siebie

myślę, że najmniej szkodliwą (teoretycznie)jest chęć dążenia ku ...nirvanie :-)

bo czy nie ona ma być zapomnieniem o trudach tej wędrówki?

przewrócona ósemka nieskończoności nam się z tego robi, wąż zjadający własny ogon :-)

a ja bym bardzo nie chciał, żebyśmy musieli fascynować się ...wpiętymi topowymi kabelkami :-)

może dlatego, że byłby to już koniec ogona?

Audiograde

Nie panikuj i nie wywnętrzaj się nadto-bo bum i tak nie zrozumie-lepiej wal ten tekst mu na pw))

sa

ja tam staram się ludzi nie oceniać

dopóki na to nie zasłużyli :-)

jak pisałem gdzieś wyżej - to co przekazuję imho ma być dla wszystkich, a nie dla jednej osoby

może kiedyś komuś coś się do czegoś przyda, "zaświeci żarówkę"

poruszamy się w "ciemnej materii" tak naprawdę.

moje ostatnie "odkrycia" - przewracają mi w dużej części dotychczasową wizję sytuacji

i co mam z tym zrobić? - zanegować zjawisko?

potwierdzone przez innych?

sorry - zaczynam pisać jak 747 - a nie oto mi chodzi :-)

A może powiesz w jakim Volvo?Tym najtańszym?

A tak na marginesie...wątek chyba zbacza z kursu.

A może powiesz w jakim Volvo?Tym najtańszym?

A tak na marginesie...wątek chyba zbacza z kursu.

moim zdaniem jednak niekoniecznie :-)

mam np bardzo poważne i ugruntowane spostrzeżenia co do przewagi znaczenia kwestii izolatorów i geometrii nad kwestią czystości materiału

Wiecie Panowie, przykro mi to stwierdzić, ale niestety po tym wątku (między innymi) widac jak na dłoni, ze zdolność do poprawnego i logicznego myślenia, do wyciągania wniosków, kojarzenia faktów, a także precyzji w formułowaniu wypowiedzi to cechy bedące w może powolnym, ale jednak nieustającym zaniku.

P.S.

Do tego dodałbym jeszcze jedną cechę, która w przeciwieństwie do wymienionych wcześniej zdaje sie być w pełnym rozkwicie. Chodzi mianowicie o kompletny brak samokrytycyzmu.

Człowiek i kable nie są doskonałe, czego jeszcze oczekujesz?

Składam tym samym samokrytykę za przykładem kolegi wyżej.

Niech tu kto posprząta na tej stronie, Proszę!

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Opublikowano · Ukryte przez Fr@ntz, 23 Czerwca 2011 - nie na temat
Ukryte przez Fr@ntz, 23 Czerwca 2011 - nie na temat

Niech tu kto posprząta na tej stronie, Proszę!

Przecież jest to "wydanie cywilizowane", po co tu sprzątać?

Rafael, racja, racja, gdzie się podziała moderacja? Fajny wątek a połowa wpisów NIE NA TEMAT!

Moderaaaaaacjooo!

W ostatnich 4 wpisach faktycznie nie ma słowa o kablach.

jak dzieci....

i w dodatku niektórzy to - kable

inni mają przymus żądania składania przez otoczenie samokrytyki

z przez siebie jedynie akceptowalnymi, "racjonalnymi" wnioskami i modusem dochodzenia do prawdy

co to jest - 1956?

jedno jest pewne - Orwell to przewidział

Widać, że z tym myśleniem kłopoty są. Jaki Orwell ...

Pisząc o samokrytycyźmie (a nie o samokrytyce!), miałem na myśli nabranie wiekszego dystansu w stosunku do samego siebie, ponieważ niektórym sie wydaje, ze wszystkie rozumy pozjadali i piszą bez ładu i składu. I wychodzi z tego bełkot, który co chwile korygować trzeba.

Przykład?

Wypowiedzi naszego wspaniałego Kolegi Elberotha (niestety jest on bardzo wdzięcznym obiektem do demonstracji takich zjawisk). Wszystko mu jedno, dla niego harmoniczne i zniekształcenia harmoniczne to to samo, czy jakaś wyimaginowana wielkość niemierzalna ma 15% czy tez 25 to tez bez znaczenia itp. itd. Wtręty obcojezyczne, smietnik jezykowy...

I tak juz od samego poczatku. A Ty czytelniku tych watpliwej jakości wypocin domyślaj się o co mu w danym momencie chodzi ...

bum - czy mi się dobrze wydaje? - ty masz misję?..

a może to tylko dzisiejsza solar flare tak działa

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.