Skocz do zawartości
IGNORED

Wątek o kablach w wydaniu cywilizowanym.

whitesnake

Rekomendowane odpowiedzi

Zapytam nieskromnie?:) Czy mówisz może o moim systemie? Jeżeli tak (a nawet, jak nie), to później kwestię kabli u mnie rozwinę.:)

Bardzo przepraszam...może mi sie uda rozwinąć wątek do końca,bo zauważyłem nieskromnie,że u kolegi gra pewnie słabiutko-bo słabe kable-to złe granie.

Co do modelu XLO, tańszy od signature, jest seria referentz.

W technice okablowania istnieje bałagan kompetencyjny.

W kablach dotyczących zasilania sieciowego bodaj największy.

Nie dziwię się, że może dochodzić do sytuacji opisanej wyżej.

Brak referencji może skutkować próbą resetowania jak zostało to opisane.

Technika w zasilaniu wbrew pozorom nie jest taka prosta, firmy używają wyszukanych technologii, aby osiągnąć wartość dodaną.

To krótka kołdra, jak już pisałem wcześniej, jak ktoś pociągnie jakiś parametr do góry, może stracić inny i zgubi harmonię.

W miarę pewne i na swój sposób referencyjne mogą być te kable, które są zbudowane w sposób tradycyjny, lecz możliwie doskonały materiałowo.

>globtroter1

jednak kabel powinien prezentować cale pasmo linniowo i czysto, dzwięcznie na wysokich, z dobrą rozdzielczością srednicy i różnicowaniem basu - a to chyba trudno dostac w kategori "zwykły" - najczęściej będzie piach i uśrednianie przekazu...

ps

XLO to jest guma, czyli usrednianie i brak otwartosci, oczywiscie tylko imho.

globtroter1 - wydaje mi się, że jak już minie pierwszy szok jaki wniosła u Ciebie zastosowana korekcja akustyki (aktywna i pasywna), to znowu zaczniesz doceniać zmiany jakie potrafią wnieść dobre kable. Zmiany te nie są na pewno tak spektakularne jak poprawa akustyki, ale w dłuższym okresie będą również istotne IMO.

Droższe kable to nie tylko mniejszy/inny zestaw podbarwień, ale także większa rozdzielczość. A tej już nie poprawisz korygując akustykę.

PS. Zawsze warto trzymać jakiś tani (aby nie bolało finansowo) kabel jako referencję. Inaczej faktycznie można się pogubić, i zamiast 'lepiej' jest tylko 'inaczej'. U mnie za taką budżetową referencję robią Shunyaty Diamondback i vdH The First.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Bardzo przepraszam...może mi sie uda rozwinąć wątek do końca,bo zauważyłem nieskromnie,że u kolegi gra pewnie słabiutko-bo słabe kable-to złe granie.

Stary,

Nie wiem jak u mnie gra. Mi się w miarę podoba. Pewnie da się lepiej. Ja bym chciał:)

Dzielę się jednak konkretnymi obserwacjami, bo uważam, że warto dla "dobra" innych. Z kablami bywa róznie. I nie ma tu dogmatów.

W kiepskich warunkach akustycznych, w nie najlepiej zestawionym systemie modelowanie dźwięku kablami może okazać się w pewnym stopniu skuteczne, u mnie też długo było.

Moja refleksja dotyczy jednak kwestii skali i ceny. Wychodzi jednak "gorzej" i o wiele drożej. Wg mnie taniej i skuteczniej jest zrobić profesjonalną adaptację pasywną i później aktywną akustyki.

Sam się dziwiłeś, że sprzedaję wszystkie swoje kable. Jak myślisz dlaczego?

Uwaga! Mam aktualnie na "sprzedaż"... następujące myśli na potrzeby audiofilii i muzyki:

-Nauczył się Pan czegoś od publiczności?-Tak, aby ją ignorować tak bardzo, jak to tylko możliwe. J. Zorn

globtroter1 - wydaje mi się, że jak już minie pierwszy szok jaki wniosła u Ciebie zastosowana korekcja akustyki (aktywna i pasywna), to znowu zaczniesz doceniać zmiany jakie potrafią wnieść dobre kable. Zmiany te nie są na pewno tak spektakularne jak poprawa akustyki, ale w dłuższym okresie będą również istotne IMO.

Droższe kable to nie tylko mniejszy/inny zestaw podbarwień, ale także większa rozdzielczość. A tej już nie poprawisz korygując akustykę.

PS. Zawsze warto trzymać jakiś tani (aby nie bolało finansowo) kabel jako referencję. Inaczej faktycznie można się pogubić, i zamiast 'lepiej' jest tylko 'inaczej'. U mnie za taką budżetową referencję robią Shunyaty Diamondback i vdH The First.

Bardzo cenna uwaga-ponieważ wczoraj tylko podłączyłem dwie sieciówki transparenta reference mm zamiast podstawowego reference i poprawiła sie każda

składowa dżwięku-według mnie najbardziej kontrola basu oraz separacja instrumentów.Kable zmieniłem w cd-ku i dac-u.

...

Dlatego napisałem, ze nie wykluczam, ze znajdę lepsze, choć nie koniecznie droższe, i nie tylko inne i bardziej spektakularne kable. Ostatnio bardzo podobały mi się kable Jorma (strasznie drogie), ale dla równowagi chętnie posłucham też tanich i podobna bdb kabli Beldena.

Whitesnake ma chyba podobny problem.

Osobiście, na dzisiaj, kable uważam za jeden z ostatnich punktów w moim poszukiwaniu dobrego dźwięku.

Uwaga! Mam aktualnie na "sprzedaż"... następujące myśli na potrzeby audiofilii i muzyki:

-Nauczył się Pan czegoś od publiczności?-Tak, aby ją ignorować tak bardzo, jak to tylko możliwe. J. Zorn

Stary,

Nie wiem jak u mnie gra. Mi się w miarę podoba. Pewnie da się lepiej. Ja bym chciał:)

Dzielę się jednak konkretnymi obserwacjami, bo uważam, że warto dla "dobra" innych. Z kablami bywa róznie. I nie ma tu dogmatów.

W kiepskich warunkach akustycznych, w nie najlepiej zestawionym systemie modelowanie dźwięku kablami może okazać się w pewnym stopniu skuteczne, u mnie też długo było.

Moja refleksja dotyczy jednak kwestii skali i ceny. Wychodzi jednak "gorzej" i o wiele drożej. Wg mnie taniej i skuteczniej jest zrobić profesjonalną adaptację pasywną i później aktywną akustyki.

Sam się dziwiłeś, że sprzedaję wszystkie swoje kable. Jak myślisz dlaczego?

Nie chciałeś korzystać z pożyczki providentu-dlatego sprzedajesz kable i wakacje za pasem)).Teraz już na serio....

Lubisz zabawę w audio i jednocześnie lubisz kombinować,a dla mnie kable są nie zwykłymi drutami-tylko bardzo zaawansowanym technicznie urządzeniami.

To akurat są te których osobiście używam w swoim systemie.

Także powtarzam powtórnie bez dobrych kabli nie ma dobrego grania,bo wszystko musi być dobre[co najmniej]-wtedy gra,gdy jest inaczej gra niedobrze.

Teraz pozwolisz,że ja zapytam....słyszysz u siebie harmoniczne??

Jesli nie to wepnij dobre kable,wtedy usłyszysz,bo czy teraz je słyszysz to mam po prostu duże wątpliwości.

...Teraz pozwolisz,że ja zapytam....słyszysz u siebie harmoniczne??

...

Bdb pytanie. Słyszę. A Ty słyszysz i odbierasz to wszystko jako harmoniczne, czy raczej część to zniekształcenia i szumy.

Łatwo to pomylić. Ja właśnie z tego powodu część kabli wywaliłem.

Nie da się nie słyszeć harmonicznych ... to przecież część dźwięku. Swoją drogą, ciekawe czy dało by się na komputerze wyciąć harmoniczne i pozostawić tylko dźwięki podstawowe jakiegoś instrumentu ... założę się że większość nie poznałaby jaki to instrument właśnie gra :)

Kable i elektronika bardzo często modyfikują natomiast harmoniczne - to dlatego, mimo że charakterystyka przenoszenia się nie zmienia, odbieramy dźwięk jako jasny, lub przeciwnie - jako ciemny.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

>globtroter1

jednak kabel powinien prezentować cale pasmo linniowo i czysto, dzwięcznie na wysokich, z dobrą rozdzielczością srednicy i różnicowaniem basu - a to chyba trudno dostac w kategori "zwykły" - najczęściej będzie piach i uśrednianie przekazu...

.....

No właśnie! Pojawia się pytanie, czy ten "piach i uśrednienie przekazu" to wina (zwykłych=poprawnych) samych kabli jest, czy też prawdziwa przyczyna leży jednak gdzie indziej?

Droższe kable to nie tylko mniejszy/inny zestaw podbarwień, ale także większa rozdzielczość. A tej już nie

Intuicja podpowiadała mi podobny scenariusz. Byłem dotąd przekonany, że korekcją można sobię jedynie barwę regulować.

Ostatnio jednak, globtroter1 zmieniał przy mnie ustawienia tego swojego ustrojstwa i zmiany te miały ogromny wpływ także na wygląd całej sceny, przejrzystość, gładkość dźwięku. Nie jakiś tam marginalny wpływ. To był pokaz różnic jakie występują pomiędzy najtańszym przeostrzonym drutem i np. Transparentem Reference XL.

Ogólnie dziwne rzeczy się tam działy, np.: okazało się, że efekt przeostronej (poszrapanej) góry wcale nie wynika z nadmiaru wysokich tonów, a wprost przeciwnie z ich niedostatku...

Ogólnie dziwne rzeczy się tam działy, np.: okazało się, że efekt przeostronej (poszrapanej) góry wcale nie wynika z nadmiaru wysokich tonów, a wprost przeciwnie z ich niedostatku...

Bardzo proszę o bardziej szczegółowe wyjaśnienie tej kwestii-jesli istnieje taka mozliwość.

Bardzo proszę o bardziej szczegółowe wyjaśnienie tej kwestii-jesli istnieje taka mozliwość.

to proste - poszarpana charakterystyka, brak liniowości, gładkości przebiegu

posłuchajcie sobie dobrego nagrania wibrafonu czy fletu - instrumentów, które "gładko ciągną" poprzez pasmo

na dobrym sprzęcie / kablu jest to szokujący dżwięk - swoim realizmem

na słabszym / s.kablach - jakoś tam gra... :-)

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Ciągłość dźwięku, głębia wysokofrekwencyjna, wewnętrzny porządek w zakresie subtelnej mikro dynamiki, harmoniczne, harmoniczne od harmonicznych, stabilność, tego typu zjawiska potrafi "załatwić" w systemie przykładowo jedna tylko nylonowa siatka ozdobna, na jednym tylko kabelku sieciowym, głośnikowym, nawet nie dopuszczam myśli, że ktoś dopuściłby do swojego systemu interkonekt wykonany w takiej "technologii".

Wystarczy aby jedno tylko z urządzeń, które pracuje w systemie, jako elementu swojej konstrukcji, nie posiadało najwyższej jakości gniazda sieciowego, a nastąpi degradacja parametrów, brak warunków pracy dla wszystkich kabli użytych w systemie, na czele z inetkonektami.

Rozpatrywanie cech charakterystycznych dowolnego kabla, bez uwzględnienia potrzeb, jakie konieczne są aby zaistnieć mogły zalety jego parametrów, zalety jego wartości dodanych, jest błędem, prowadzącym do zauważonego tutaj zjawiska konieczności "resetu".

Ilość rażących błędów w podejściu do techniki hi - end, jakie odnaleźć można w urządzeniach czy kablach, a przede wszystkim kablach, nie jest mała, przeciwnie.Pięknie wyglądające siateczki ozdobne, czy zabezpieczające, są tego najlepszym dowodem i przykładem, o zakrętkach przy interkonektach już nie wspominając.

Co do XLO, to napiszę tylko życzenia dla wszystkich uczestników rynku audio, aby starczyło im umiejętności i wiedzy, rozpoznawalności zagadnień i trafności technologii stosowanej we własnych produktach, na takim poziomie, jaki prezentuje amerykański producent.

Intuicja podpowiadała mi podobny scenariusz. Byłem dotąd przekonany, że korekcją można sobię jedynie barwę regulować.

Ostatnio jednak, globtroter1 zmieniał przy mnie ustawienia tego swojego ustrojstwa i zmiany te miały ogromny wpływ także na wygląd całej sceny, przejrzystość, gładkość dźwięku. Nie jakiś tam marginalny wpływ. To był pokaz różnic jakie występują pomiędzy najtańszym przeostrzonym drutem i np. Transparentem Reference XL.

Jest cała masa niezbyt drogich akcesoriów-stożki,absorbery etc.można pobawić się blatami lub podkładkami ze sklejki.Takie akcesoria dość wyrażnie wpływają na system.Jeżeli potrzebne jest uspokojenie,złagodzenie,płynność i gładkość-sugerowałbym sklejkę.

Np.takie:

czym byście nie mieszali, zawsze wychodzi na to, że korekcja musi być

a miało przecież grać samo, takie było założenie sprzętu bez gałek

i znowu ktoś załadował masy w bambuko

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Czym lepsze kable tym mniej dobrych nagrań :)

Przypomina mi się przyjaciel który stołował się długo po knajpach. Zaproszony na naprawdę wyśmienite przyjątko, pierwsze co zrobił przed skosztowaniem to nawalił do potrawy pieprzu i soli

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Przy tej cenie i grubości dowolna aplikacja;

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Przy tej cenie i grubości dowolna aplikacja;

Ukryta Zawartość

kable o takiej średnicy nie nadają sie na wysokie tony

uśredniają mnóstwo mikroinformacji

Ukryta Zawartość

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

...tak to kable "efekciarskie"...absolutnie odzieraja muzyke z finezji i niuansow...

...to skąd się wzięły opinie w sieci?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...to skąd się wzięły opinie w sieci?

Ukryta Zawartość

gdybym wierzył opiniom ludzi - i działał "w ciemno" - wydałbym kilka razy w życiu nieodzyskiwalny majątek

:-)

tyle okrzyczanych rzeczy miałem w domu i okazały się... słabiutkie, bardzo słabiutkie

a były to często sztandarowe, flagowe rzeczy za naprawdę niemałe pieniądze, z doskonałą prasą :-)

powiem ci więcej - są na świecie np kolumny po kilkadziesiąt tysięcy, słuchałem.... - nawet gdyby mi ktoś dopłacał - to bym nie chciał ich słuchać na codzień

czy coś ci to mówi a propo opinii? :-)

Ukryta Zawartość

Mówimy o kablach,akcesoriach,kształtowaniu dżwięku nie o kolumnach.Mnie nie jest szkoda wydać parę zł jeżeli wypatrzę coś ciekawego.Z jednym się zgodzę,opinie zwłaszcza na tym forum,o wielu firmach są delikatnie mówiąc nietrafione.Kierując się nimi nie kupiłbym,nie cieszyłbym się z tego co mam.

gdybym wierzył opiniom ludzi - i działał "w ciemno" - wydałbym kilka razy w życiu nieodzyskiwalny majątek

czy coś ci to mówi a propo opinii? :-)

Bo to są sugestie :))) Nie dajmy się zwariować trzeba samemu posłuchać i ocenić!

Z ocen o moich kablach na PW dowiaduję się że moje kable:

a) mają za mało basu

b) mają za dużo basu

c) mają w sam raz bas i są OK

i moim zdaniem wszyscy słuchający i testujący mają rację :)

Bo to są sugestie :))) Nie dajmy się zwariować trzeba samemu posłuchać i ocenić!

Z ocen o moich kablach na PW dowiaduję się że moje kable:

a) mają za mało basu

b) mają za dużo basu

c) mają w sam raz bas i są OK

To nie sugestie -tylko fakty.

Kazdy kabelek połączeniowy wszelaki mozliwy zachowuje się w połączeniu z różnymi klockami inaczej..i to nie tylko Twój tylko każdy jeden kabel.

Stąd mój nacisk od dawna na dobór tego wszysykiego-czyli konfiguracja.

oo to słabooo... z samooceną :-)

moje przewracają ludziom światopogląd... ale są niedostępne :-)

dzięki temu nie mam stresu odpowiedzialności

To nie sugestie -tylko fakty.

Kazdy kabelek połączeniowy wszelaki mozliwy zachowuje się w połączeniu z różnymi klockami inaczej..i to nie tylko Twój tylko każdy jeden kabel.

Stąd mój nacisk od dawna na dobór tego wszysykiego-czyli konfiguracja.

Wiemy wiemy, ostatnio doznałem bardzo ciekawego odkrycia na tranzystorze moje prototypowe kable "84" w ogóle odsłuchowo nie różniły się od moich topowych z serii S-UP, G-UP po podpięciu "84"-ek do lampy zostawiły moje S-UP i G-UP daleko w tyle.

To tyle systemów i porównań

W kablu liczy się technologia.

Wszystkie jakoś grają, posiadają przewodniki, raczej wyśmienite, izolatory raczej dobre, geometrię, wtyki, sposób montażu, itp.

Natomiast jeśli zastosowano przemyślane rozwiązanie, w oparciu o zasady fizyki, to taki kabel zawsze będzie miał przewagę.

Wykaże się nią, w każdych warunkach, w najbardziej nawet teoretycznie niekorzystnej konfiguracji sprzętu, z dowolnym rodzajem muzyki.

Technologia w kablu, ma jednak warunek przydatności, mianowicie musi współistnieć z duchem muzyki, ma też wyzwania, a są nimi właśnie uniwersalność, konieczna z punktu widzenia, potencjalnie dużej możliwej ilości typów i modeli sprzętu, z jakim może tworzyć połączenia.

Można zadać pytanie, czy dane konkretne rozwiązania techniczne są korzystne, czy możliwie wiernie dokonują przekazu, czy naginają go na swój sposób.

Firmy konstruują swoje produkty w bardzo nawet odmienny sposób, do tego potrafią znaleźć logiczne uzasadnienie przyczyn tego stanu rzeczy.

Może to powodować zamieszanie, wśród osób, które chcą skonfigurować system, a nie posiadają jeszcze dostatecznego doświadczenia.

Dlatego tak pozornie prosta sprawa, jak przewód audio, czasami stwarza tyle problemów, lub jest źródłem poszukiwań właściwego typu, może być też źródłem zagubienia się i konieczności "resetu", o czym już była mowa w wątku.

Z drugiej jednak strony, przeważnie wiemy czego, jakiego efektu dźwiękowego, jakiej charakterystyki brzmienia, możemy spodziewać się po wpięciu danego typu kabla, pochodzącego od danego konkretnego producenta.

Doza niepewności polega tylko na tym, że za każdym razem nie wiemy jaką uzyska synergię w danej konkretnej konfiguracji, otoczeniu i jakości zasilania 230V.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.