Skocz do zawartości
IGNORED

Wątek o kablach w wydaniu cywilizowanym.

whitesnake

Rekomendowane odpowiedzi

Poszukuję kabli i zamierzam dość szeroko przejrzeć rynek pod tym kątem. Poszukiwania dotyczą mało standardowego produktu, więc chodzi mi po głowie nie tylko rynek audio.

Producent moich kolumn daje następujące wskazówki:

"Due to our inner-driver technology the woofers only work up to 150Hz. So, only cables with a bigger diameter should be used for the bass drivers just to insure to transmit the required currents without any problem. In the mid/high section wires with low inductance have always shown their benefits concerning liveness, transparency and spaciousness. There are many recommendable low-inductance cables on the market which themselves show different characters. We only use low-inductive cables by Clearwater to adjust all our speakers and these cables are also used for inner-wiring."

Nie znam kabli Clearwater. Trudno jest także znaleźć na rynku kable do tri-wiringu spełniające w/w założenia, a przynajmniej ja takich nie znam. Pozostaje więc, samemu coś sklecić.

Stąd kilka pytań laika, do bardziej osadzonych w temacie:

1. Jak znaleźć kabel " with low inductance" i co to w ogóle znaczy ?

2. Jeśli chodzi o "bigger diameter" to lepiej połączyć ze sobą dwa, tego samego typu kable o przekroju 3mm, czy kupić jeden grubszy o przekroju 6mm, czy może nie ma to żadnego znaczenia?

3. Kabel ma być izolowany? Z ekranem? Jakim? A może macie jakieś konkretne modele lub producentów?

3. Jaką przyjąć konstrukcję takiej instalacji? Plecionka? Osobne linie w dużym oddaleniu? Coś innego?

4. jaka konfekcja? gdzie znaleźć widełki i banany potrafiące pomieścić w sobie te wszystkie średnice?

W założeniu ma być to tani kabel do nietaniego sprzętu. Mam więc nadzieję, że mieści się w kontekście zakładki i zarazem przyda się tym, którzy dopiero zaczynają przygodę z audio.

Czy da się tanio i dobrze? Zobaczymy... podchodzę to tego bez uprzedzeń i w odróżnieniu od kablowych sceptyków, z jakimś tam doświadczeniem w obcowaniu z bardzo drogimi kablami. Celem tej zabawy nie jest udowadnianie czegokolwiek. Celem jest znalezienie dobrego okablowania zaczynając poszukiwania od najniższej półki, a nawet DIY z wykorzystaniem kabli przemysłowych.

Chciałbym aby każdy kto ma jakieś doświadczenia w tym temacie, zechciał bez obaw podzielić się swoimi przemyśleniami. Mamy tu kilku kolegów produkujących kable - jeśli możecie się uaktywnić bez wchodzenia w wasze sekretne "patenty", to piszcie śmiało... Kable mają być niedrogie, więc jeśli ktoś nie widział dotychczas sensu w wydawaniu dużych pieniędzy... to wasza chwila. Obiecuję, że nie odpuszczę wszelkim Helukablom, czy Telefonikom.

O bezwzględne powstrzymywanie się od zabierania głosu proszę jedynie wszystkich niesłyszących różnic i tych, którzy chcą sobie potrolować. Jeśli ktoś będzie miał problemy z samooceną, dla spokoju pozostałych - obiecuje pomóc!

Wydaje mi się,że będziesz szukał długo tych tanich kabli.

Czy nie lepiej pójść inna drogą-kupić markowe z drugiej ręki za trzecią część ceny-to tylko lużna sugestia.

Mając niezłe klocki-zastanawiająca i jednocześnie zadziwiająca jest Twoja chęć poszukiwań czegoś co po prostu

może nigdy nie znajdziesz?......choć szczerze będę śledził wątek nieustająco z zapartym tchem w sposób

cywilizowany,abys byl usatysfakcjonowany.Szkoda tylko,że nie podałeś jaka ma to być rozpiętość cenowa.

Póki co mam dla Ciebie kilka propozycji-do wypróbowania konekt srebrny rca-grający w obie strony inaczej,

oraz także srebrny phono.

Zauwazyłem w Twoim wpisie mocną fascynację tematem,wręcz nazwałbym to podnieceniem-ponieważ dwukrotnie

w swoim wpisie punkt nr3 sie powtarza-więc napisz co Tobie do tej pory wpadło w ręce godnego uwagi.

4. jaka konfekcja? gdzie znaleźć widełki i banany potrafiące pomieścić w sobie te wszystkie średnice?

Chcesz w jednym bananie/widełku zmieścić wszystkie średnice na raz?

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Witaj

Nie dam na razie żadnej konkretnej rady, ale odezwij się do globtrotera1. On w tej chwili "ćwiczy" głośnikowce pochodzące spoza rynku audio, także wielożyłowe i to podobno z dobrym skutkiem. Myślę, że sporo wydacie na rozmowy telefoniczne do siebie :-)

A jak wpadnę do Ciebie niedługo, to wezmę trochę drutów i pobawimy się. Może np, tri wiring trzema różnymi kablami?

Pozdrawiam Stempur

Czy nie lepiej pójść inna drogą-kupić markowe z drugiej ręki za trzecią część ceny-to tylko lużna sugestia.

Mając niezłe klocki-zastanawiająca i jednocześnie zadziwiająca jest Twoja chęć poszukiwań czegoś co po prostu

może nigdy nie znajdziesz?

Sugestia jest słuszna i zgodna moim pierwszym odruchem. Niestety nie tak łatwo znaleźć kable projektowane swiadomie do tri-wiringu.

Podłączenie na przypadkowych drutach x3 daje lepsze efekty niż x1 renomowanego kabla za kilkanaście tysięcy. Więc dlaczego nie podrążyć tematu?

......choć szczerze będę śledził wątek nieustająco z zapartym tchem w sposób cywilizowany,abys byl usatysfakcjonowany.

Mam nadzieję, że będziesz w nim takżę pisał. Pamiętam Twoje kable ze srebra - fajnie to grało.

Szkoda tylko,że nie podałeś jaka ma to być rozpiętość cenowa.

Pierwszy poziom to powiedzmy 2tyś, za całość kabli głośnikowych w tri-wiringu. Z tym, że interesują mnie nie tylko kable brandowe.

Póżniej zobaczymy, zależnie od wyniku.

Póki co mam dla Ciebie kilka propozycji-do wypróbowania konekt srebrny rca-grający w obie strony inaczej,

oraz także srebrny phono.

W tej chwili bardziej interesują mnie kwestie kabli głośnikowych, ale dobrego IC także nie odmówię wypróbować.

Witaj

Nie dam na razie żadnej konkretnej rady, ale odezwij się do globtrotera1. On w tej chwili "ćwiczy" głośnikowce pochodzące spoza rynku audio, także wielożyłowe i to podobno z dobrym skutkiem. Myślę, że sporo wydacie na rozmowy telefoniczne do siebie :-)

A jak wpadnę do Ciebie niedługo, to wezmę trochę drutów i pobawimy się. Może np, tri wiring trzema różnymi kablami?

Pozdrawiam Stempur

Mam nadzieję, że globtroter1 opisze tu wyniki swoich doświadczeń. W moich sklepach zabrakło już kabli do falowników :).

Zabieraj wszystko, co wpadnie Ci w ręce... temat jest u mnie na topie.

Chcesz w jednym bananie/widełku zmieścić wszystkie średnice na raz?

Tak. Chciałbym z jednej strony mieć jedną parę widełek, a z drugiej 6 bananów :). Jeśli się da oczywiście.

Jeśli tri-wiring to coś ciekawego-choć jesli zwrotnica jest prawidłowo wykonana to moim zdaniem pod

niskotonowe powinienes dac srebro,natomiast pod wysokotonowy na pewno miedż,a pod średnio-tu musisz się z

czyms wstrzelić metoda prób i błędów...chociaż mam i tu swój typ.Gdybyś gdzieś znalazł stary kabelek

klangfilmu-to był bodajże jakis nieokreślony kompozyt-też gra.W kwocie wymienionej powinieneś się zmieścić.

Jeśli tri-wiring to coś ciekawego-choć jesli zwrotnica jest prawidłowo wykonana to moim zdaniem pod

niskotonowe powinienes dac srebro,natomiast pod wysokotonowy na pewno miedż,a pod średnio-tu musisz się z

czyms wstrzelić metoda prób i błędów...chociaż mam i tu swój typ.Gdybyś gdzieś znalazł stary kabelek

klangfilmu-to był bodajże jakis nieokreślony kompozyt-też gra.W kwocie wymienionej powinieneś się zmieścić.

Szczerze mówiąc to myślałem o odwrotnej konfiguracji: Gruba miedź na bas, cieńsza na średnie i srebro na wysokie.

Na bas np. coś takiego :).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jakieś za, lub przeciw? Wygląda na mocną rzecz...

Ukryta Zawartość

1. Jak znaleźć kabel " with low inductance" i co to w ogóle znaczy ?

2. Jeśli chodzi o "bigger diameter" to lepiej połączyć ze sobą dwa, tego samego typu kable o przekroju 3mm, czy kupić jeden grubszy o przekroju 6mm, czy może nie ma to żadnego znaczenia?

Inductance = indukcyjność. Podawana w mikrohenrach/m. Im "bigger diameter" kabla tym mniejsza rezystancja (dobrze) ale większa indukcyjność (źle). Cały myk polega właśnie na tym (w uproszczeniu) aby kabel dzięki swej konstrukcji miał odpowiednio niską zarówno rezystancję jak indukcyjność. Wraz ze wzrostem indukcyjności kabla rośnie tłumienie wyższych częstotliwości + przesunięcia fazowe. Dlatego ma sens (teoretyczny) stosowanie różnych kabli - grubszego w LF a cieńszego w HF.

A może spróbujesz zastosować kabel do Bi-wiringu,właśnie z miedzi a na góre pojedyńczy srebrny?Łatwiej znaleść.Bas z miedzi moim zdaniem jest pełniejszy,mniej napompowany i przez to naturalniejszy.Gorzej będzie tego dokonać mając granice ceny tak ustawioną.Nie ukrywam,ze jest to wydatek...to trzy kable,jednak.

Inductance = indukcyjność. Podawana w mikrohenrach/m. Im "bigger diameter" kabla tym mniejsza rezystancja (dobrze) ale większa indukcyjność (źle). Cały myk polega właśnie na tym (w uproszczeniu) aby kabel dzięki swej konstrukcji miał odpowiednio niską zarówno rezystancję jak indukcyjność. Wraz ze wzrostem indukcyjności kabla rośnie tłumienie wyższych częstotliwości + przesunięcia fazowe. Dlatego ma sens (teoretyczny) stosowanie różnych kabli - grubszego w LF a cieńszego w HF.

Dziękuję. Czy jest jakiś sposób mierzenia tego parametru? Producenci podają coś takiego?

Rozumiem, że ogólnie mniejszą rezystancję będą miały kable wielożyłowe, a jak u nich z indukcyjnością?

A może jakiś konkretny typ kabla do zastosowań profesjonalnych, charakteryzuje się niską indukcyjnością?

Przy okazji... może tak ustalmy kwestie bazowe.

Co to znaczy duża średnica, w kontekście kabla głośnikowego?

2mm, 6 mm, 10 mm, czy to rzecz względna i zależy np. od mocy wzmacniacza?

A może spróbujesz zastosować kabel do Bi-wiringu,właśnie z miedzi a na góre pojedyńczy srebrny?Łatwiej znaleść.Bas z miedzi moim zdaniem jest pełniejszy,mniej napompowany i przez to naturalniejszy.Gorzej będzie tego dokonać mając granice ceny tak ustawioną.Nie ukrywam,ze jest to wydatek...to trzy kable,jednak.

To ocywiście dobry pomysł. Jeśli metody chałupnicze zawiodą, lub nie wystarczy mi umiejętności to tak zrobię. Kupię sobię Harmonixa i będzie spókój. Na razie jednak chciałbym popróbować mniej konwencjonalnych pomysłów. Wiesz... wszystko jest już na miejscu - to czym mam się bawić? :)

Dziękuję. Czy jest jakiś sposób mierzenia tego parametru? Producenci podają coś takiego?

Rozumiem, że ogólnie mniejszą rezystancję będą miały kable wielożyłowe, a jak u nich z indukcyjnością?

A może jakiś konkretny typ kabla do zastosowań profesjonalnych, charakteryzuje się niską indukcyjnością?

To dobry pomysł. Jeśli metody chałupnicze zawiodą, lub nie wystarczy mi umiejętności to tak zrobię. Kupię sobię Harmonixa i będzie spókój.

Na razie jednak chciałbym popróbować mniej konwencjonalnych pomysłów. Wiesz... wszystko jest już na miejscu - to czym mam się bawić? :)

Producenci kabli audio podają (czasem) indukcyjność kabla dla określonej częstotliwości - np. 20kHz.

Producenci kabli do falowników, spawarek, śrutowników itd. raczej nie :P ...bo dla 50Hz nie ma znaczenia

Tak, są mierniki indukcyjności, ale daj sobie spokój. Ogólnie poszukiwanie kabla audio wśród kabli energetycznych to moim zdaniem pomyłka.

Jak będziesz miał farta, to może cos sensownego trafisz do basu, ale czy warto ?

Jeśli szukasz tanich kabli do testów, to może Jantzen, słuchałem w dwóch konfiguracjach, w tym jedna na bi-amplingu - mogę spokojnie polecić.

Niską indukcyjność w stosunku do efektywnego przekroju mają taśmy. Za to pojawia się większa pojemność ...nie ma łatwo

Ogólnie poszukiwanie kabla audio wśród kabli energetycznych to moim zdaniem pomyłka.

Jak będziesz miał farta, to może cos sensownego trafisz do basu, ale czy warto ?

Rynek kabli audio jest bardzo wyraźnie pozycjonowany. Nikt nie sprzeda Ci niczego tanio, jeśli nie musi.

Dlatego wydaje mi się, że poszukiwanie poza utartymi schematami może mieć sens.

Nawet jeśli obarczone jest sporym ryzykiem, to zabawy będzie przy tym co nie miara...

Przy okazji... może tak ustalmy kwestie bazowe.

Co to znaczy duża średnica, w kontekście kabla głośnikowego?

2mm, 6 mm, 10 mm, czy to rzecz względna i zależy np. od mocy wzmacniacza?

To ocywiście dobry pomysł. Jeśli metody chałupnicze zawiodą, lub nie wystarczy mi umiejętności to tak zrobię. Kupię sobię Harmonixa i będzie spókój. Na razie jednak chciałbym popróbować mniej konwencjonalnych pomysłów. Wiesz... wszystko jest już na miejscu - to czym mam się bawić? :)

Wiem,wiem tylko dlaczego Harmonix?Ja go odsprzedałem i kupiłem głośnikowce HMS GF i jak na razie gram i nic co podepnę,nie kręci mnie na zmianę.Musisz ustalić jeszcze długość tych kabelków.

Poszukuje jeszcze do odsłuchu HMS GF sieciówki i IC na XLR.

Jeszcze jedno.Jak chcesz bawić sie w otwieranie otwartych drzwi,musisz uważać na zakup-odsprzedać nieznane,jest ciężko...można wtopić.

Wiem,wiem tylko dlaczego Harmonix?Ja go odsprzedałem i kupiłem głośnikowce HMS GF i jak na razie gram i nic co podepnę,nie kręci mnie na zmianę.Musisz ustalić jeszcze długość tych kabelków.

Poszukuje jeszcze do odsłuchu HMS GF sieciówki i IC na XLR.

Może dlatego , że nie mam pojęci co to jest HMS GF :)?

Podoba mi się przestrzeń Harmonix'a, czarne tło MITów, wybrzmienia Furutecha Reference, nie lubię za to Audioquesta za rozjaśnienie i podkreślanie obu krańców pasma.

Moje kable nie muszą być długie - głośnikowe max 2 m.

HMS Gran Finale mają czarne tło i wybrzmienia Furutecha(tydzień temu oddałem)moje mają tylko 1,35m...do monosów wystarczą.Wiesz co,miałem kiedyś Passa XA-60.5,posiada go teraz kolega i jak znajde czas to posłucham tych kabli w jego systemie.U innego kumpla wypadały świetnie

z Audią Fight(100W w kl.A)i z Passami Ferst Watt ale najważniejsze,że grają u mnie już dwa lata.GRAJĄ.Spójrz na Audiomarkt.de to Niemiecka strona i Niemieckie kable.

Gość Patrick

(Konto usunięte)

"Spójrz na Audiomarkt.de to Niemiecka strona i Niemieckie kable."

Nie wiem czy "Audiomarkt.de" to dobry pomysl => w/g znawcy tematyki audio (w bardzo szerokim spektrum) z Waszego podworka Szanowmego Kolegi Zyzia to strona z horrendalnie przegietymi cenami w ogole nie odzwierciedlajaca obowiazujacych na rynku DE cen. To tak tylko gwoli informacji/ostrzezenia zeby sie nie wpakowac w klopoty...

Do autora watku pozwolilem sobie wyslac PW.

HMS Gran Finale mają czarne tło i wybrzmienia Furutecha(tydzień temu oddałem)moje mają tylko 1,35m...do monosów wystarczą.Wiesz co,miałem kiedyś Passa XA-60.5,posiada go teraz kolega i jak znajde czas to posłucham tych kabli w jego systemie.U innego kumpla wypadały świetnie

z Audią Fight(100W w kl.A)i z Passami Ferst Watt ale najważniejsze,że grają u mnie już dwa lata.GRAJĄ.Spójrz na Audiomarkt.de to Niemiecka strona i Niemieckie kable.

Spróbuj proszę, ciekaw jestem jak to zagra. EC są jakby nie patrzeć, lekko cieplejsze.

Niestety nie ma aktualnie nawet bi-wi, a poza tym wszędzie typowo niemieckie "Kein internationaler Versand".

Co do różnicy między Passem a EC to EC grają nieco pełniejszym dźwiękiem,masywniejszym jakby grubszą kreską rysują dźwięk.W pozostałych aspektach są bardzo podobne.Co do wysłania to nie jest problemem ale to już na PW.Najpierw musiałbyś odsłuchać,bo oni do odsłuchu nie wysyłają.Mają tego w każdym mieście multum.

"Spójrz na Audiomarkt.de to Niemiecka strona i Niemieckie kable."

Nie wiem czy "Audiomarkt.de" to dobry pomysl => w/g znawcy tematyki audio (w bardzo szerokim spektrum) z Waszego podworka Szanowmego Kolegi Zyzia to strona z horrendalnie przegietymi cenami w ogole nie odzwierciedlajaca obowiazujacych na rynku DE cen. To tak tylko gwoli informacji/ostrzezenia zeby sie nie wpakowac w klopoty...

Do autora watku pozwolilem sobie wyslac PW.

Zawsze można się targować,kupiłem na tej stronie już kilka kabli i zawsze miałem upust od ceny.Co do cen na Audiomarkt.de to sprawa dyskusyjna,są tańsze rzeczy niż na innych portalach i droższe...jak wszędzie,nie ujednolicałbym,że akurat ta strona jest droga,żresztą cena zawsze jest taka jaką klient jest w stanie zapłacić.Jest jeszcze Niemiecki Ebay.Poleciłem tą strone tylko z jednego powodu...to Niemieckie kable są.

Do tego w Polsce mało znane.

Niską indukcyjność w stosunku do efektywnego przekroju mają taśmy. Za to pojawia się większa pojemność ...nie ma łatwo

Ale taśmy pojedyncze można ustawić rantami do siebie (zamiast na siebie) czyli w jednej płaszczyźnie lub w ogóle puścić osobno, co powinno wyeliminować prawie całkowicie pojemność. Sam myślę nad takim rozwiązaniem.

Druga sprawa, jeżeli tanio i przemysłowo, to może kształtka z miedzi? Ja tam z kablami nie mam większego doświadczenia ale kiedyś podłączyłem na niskotonowcu kształtkę/płaską o grubości 2mm i szerokości 6mm (12mm2) odwiniętą z transformatora sporej mocy (a też mam trzy drożne kolumny ale w OZ, w osobnych skrzynkach każde z pasm) i powiem szczerze, że miałem spore poczucie poprawy basu. Ponieważ nie jestem osłuchany jak większość tu osób, to dlatego piszę o poczuciu, że było lepiej :). Mam nadzieję, że nie było to tylko wrażenie, bo ciągle teraz szukam jakiejś podobnej kształtki ale już estetyczniejszej w wyglądzie :), właśnie ze względu na to pamiętane wrażenie lepszej kontroli i wypełnienia basu. Ponieważ to bardzo sztywne druty były, to każdy biegun leciał osobno mając jedynie jakąś własną delikatną fabryczną owijkę izolacyjną z impregnowanego włókna szklanego. Można powiedzieć, że zrobiłem osobne szyny dla danych każdego bieguna z osobna :))). A podłączałem bezpośrednio, bez wtyków. Taki mój pomysł dla ciebie do sprawdzenia we własnych warunkach, bo ciekawi mnie czy podobnie to będzie w twoim wypadku. Na pewno nie jest to wygodne ze względu na sztywność, ale jak masz możliwość dorwania takiego trafka z jakiegoś szrotu, to można protestować, bo tanio będzie na pewno. Dzięki twojemu tematowi chyba na moich nowych monoblokach też posprawdzam sobie te druciska. Chociaż rozważam jeszcze rozwalenie cewki taśmowej o boku taśmy ok 4cm i grubości chyba ok 0,2mm też może być nie najgorzej ,tylko szkoda mi psuć dobrych dwudrożnych zwrotnic mimo że leżą nieużywane.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-17560-0-80620600-1307951078_thumb.jpgpost-17560-0-61997200-1307951164_thumb.jpg

:)))

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Szukaj swojego dźwięku ale... nie wciskaj na siłę go innym :)))

Druga sprawa, jeżeli tanio i przemysłowo, to może kształtka z miedzi? Ja tam z kablami nie mam większego doświadczenia ale kiedyś podłączyłem na niskotonowcu kształtkę/płaską o grubości 2mm i szerokości 6mm (12mm2) odwiniętą z transformatora sporej mocy (a też mam trzy drożne kolumny ale w OZ, w osobnych skrzynkach każde z pasm) i powiem szczerze, że miałem spore poczucie poprawy basu.

Pomysł jest dobry... wart przebadania. Chętnie go wypróbuję, muszę tylko dorwać jakaś cewke taśmową.

To może zadzialać, w końcu w samej zwrotnicy tez sporo tego siedzi i nie preszkadza.

A podłączałem bezpośrednio, bez wtyków. Taki mój pomysł dla ciebie do sprawdzenia we własnych warunkach, bo ciekawi mnie czy podobnie to będzie w twoim wypadku. Na pewno nie jest to wygodne ze względu na sztywność, ale jak masz możliwość dorwania takiego trafka z jakiegoś szrotu, to można protestować, bo tanio będzie na pewno.

Sztywność mnie nie przeraża, wiele firmowych kabli też nie grzeszy elastycznością.

Wtyki przy takich taśmach można sobie pewnie odpuścić, nie bede ich jednak wlutowywał bezpośrednio w kolumnę.

Ominięcie gniazd pewnie zadziałałoby na plus, ale nie chciałbym grzebać w kolumnach.

Co do taśm to robi je Goertz,jeśli coś nie pokręciłem i fakt jest taki,że bas z tych taśm jest większy.Kiedyś jak miałem z nim problem polecano mi właśnie tą firmę ze względu na te taśmy.A tutaj masz linka do HMS-a z Ebay-a

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ten już do Bi-Wi

Ten akurat nie zauważyłem 5m ale też są oczywiście nowe i krótsze.Trzeba szukać,jak coś znajde podrzuce.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli chodzi o tasmy goertza-to posiadałem srebrne-powód sprzedaży brak bi-wiringu i za ostra góra....ale było

to spowodowane za dużą ilością grzybków w barszczu-bo w kolumnach kable srebrne-więc nie moglo być inaczej.

Tasmy goertz możesz popróbować-bo posiadają impedancję 2-4 ohmy-czyli podobną jak impedancja głośników.

Istnieje więc w pewnym stopniu dopasowanie elektryczne-co skutkuje wieloma pozytywami-jakimi???min.lepsza stereofonia,rozdzielczość instrumentow,głębszy zwarty bas-to zaobserwowałem.

Jesli już znajdziesz te kable to o przelutowanie od strony wzmaka będę mógl Ci polecić konkretnego gościa-

-on naprawdę umie lutować,a nie smarkać))

Te alpha core goertz-y bym popróbował...tylko niekoniecznie srebro.

Przemyśl sprawę bo to może być to czego szukasz.W tri-wiringu naprawdę jest spore pole manewru,istnieje wiele

dopasowań-chociaz musisz zdac sobie sprawę z tego że kable cienkie też przewodzą wcale nie gorzej od tych do

których dałeś linka wczoraj-są jeszcze dość ciężkie 1 metr=66 deko.

Według mnie powinienes coś kupić i to dość szybko-bo z pisaniny nic się konkretnego nie dowiesz.

Masz w razie czego alternatywę w postaci harmonixa-co do którego masz przekonanie i zaufanie-w przciwieństwie

do mnie.Za 2000 kable powiedzmy 2,5 metrowe można do tri-wiringu złożyć i to dość bezkompromisowo.

Kable przemysłowe powinieneś sobie odpuścić dla mnie to robota jest troszkę po omacku,wręcz szukanie na oślep.Kupuj goertz-y miedziane,jakieś srebro-może ukraińskie sound argentum-trzeci kabel do ustalenia-

na razie można wpiąć to co masz-bez lutowania-wtedy sie przekonasz czy warto wchodzić i sie angażować mocno.

Ustaliłeś sobie ambitny cel-jestem ciekawy tego rozwiązania..tylko zrezygnuj z przemysłówki-bo to jest

moim zdaniem zła droga-gdyby była właściwa-to firm specjalistycznych od kabli by nie było.

Co do taśm to robi je Goertz,jeśli coś nie pokręciłem i fakt jest taki,że bas z tych taśm jest większy

Coś jest chyba na rzeczy z tymi Goertz. Słuchałem ich na basie ma moich zestawach u wytwórcy mich głośników. Nawet sobie zamówiłem ale już z rok brak odzewu, po za tym zmieniłem sprzęt i długości inne teraz byłyby potrzebne. Był to MI2 - miedziany. Pomagało mu oczywiście adaptowane akustycznie pomieszczenie dlatego nie potrafię z czystym sumieniem powiedzieć, który czynnik bardziej za tak dobry i uwaga... z dużą informacją i barwą, bas bardziej odpowiada. Jednak w pamięci ten dźwięk mi siedzi do dziś. W tranach trzeba zaciski spiąć układem RL kompensującym pojemność taśmowych kabli aby podobno nie uszkodzić końcówki mocy.

Co to za układ RL?Miał te taśmy kolega,widziałem je wpięte i słuchałem(miedziane)ale bez żadnego dodatkowego systemu.

Moim zdaniem tri-wi daje dużo możliwości i na bas można jeszcze wpiąć VdH Revelation...jest świetny w tym zakresie a średnice z górą zasilić przejrzystymi kabelkami,ważna jest tylko długość...jednakowa koniecznie.

Co to za układ RL?Miał te taśmy kolega,widziałem je wpięte i słuchałem(miedziane)ale bez żadnego dodatkowego systemu.

Sorry to chyba RC nie RL :). Kondek jest na pewno a to co zatopione w koszulce to raczej rezystor chyba :) nie sprawdzałem. Co by to nie było, to w każdym razie za zadanie kompensować pojemność przewodów taśmowych. Wiem, że do lampy ten układ nie jest wymagany. W tranzystorach ma rolę jakby go zabezpieczyć przed uszkodzeniem. Podobno bywają takie przypadki. Mam w domu takie coś, bo zamówiłem sobie kiedyś taśmę Goertza FLAT ale że mam lampę, to nie stosuję go. To są szeregowo podłączone jakiś kondek i rezystor, którymi zwiera się zaciski na kolumnie. Możesz to dostać w loudspeakershop.eu gratis do takiego kabelka Goertza.

Pamiętam tego Goertza,że był podpięty do BAT-a tranzystorowego 2x200W i nie było w nim tego RL.Nic się nie stało złego ale mogę do niego zadzwonić i zapytać.

Tu wzmiankują o tym RClinku nawet sprzedawcy. Tak więc może i w tym coś jest.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaopatrzyłem się dzisiaj w 12 bananów, widełki i kilka metrów kabli. Można ćwiczyć.

Na pierwszy rzut poszedł zwykły, dwużyłowy kabel miedziany: plecionka z rdzeniem (solid), wszystko razem o średnicy 4,5mm2.

Wpiąłem go na bas, na średnio tonowym pozostawiając Gabriel Gold. Zdecydowanie wzrosła czytelność sceny, zwiększyło się wypełnienie. Cięższe kawałki grają z dużo większą masą i bez wyostrzeń. Bi-wiring pokazuje swoje zalety nawet na tak podstawowym kawałku drutu. Ogólnie wrażenie bardzo pozytywne, choć zdecydowanie nie jest to granie pozbawione wad. O ile czytelność sceny wzrosła to sam bas stał się monotonny, prawie pozbawiony artykulacji. W ciężkich utworach metalowych nie robi to większej różnicy, a nawet zapewnia miłego kopa. Jednak w utworach gdzie podstawa basowa jest zbudowana na akustycznym kontrabasie jest mniej miło. Kontrabasy brzmią jakby miały strasznie grube struny z gumy. Jest bas, jest go dużo, ale atak jest mocno rozmiękczony i całość brzmi jakby na jednakowym poziomie dynamicznym - zero różnicowania. Ilościowo super - jakościowo na razie nuda.,

Niech sobie to pogra, zobaczymy czym rozkwitnie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na początek sugerowałbym dwie pary porządnych zworek widełki/banany np.Stereovoxa + Cardasa,lub Siltecha+ Straightwire.Szukałbym kabla Straightwire Black Silk lub Crescendo w wersji ``shot gun``(nie wiem czy to prawidłowa pisownia-jedno przyłącze od strony wzmaka-biwire od kolumn) i do tego Stereovoxa lub Nordosta na górę.Można poszukać Cardasa Quadlink 5-c lub Hexlink 5-c(tylko nie z ebay.de bo tam na aukcjach sprzedają podróby) i do tego Stereovoxa-przebitka jakość cena na tych kablach jest niesamowita.

O Stereovoxie słyszałem dużo dobrego, teraz to się chyba nazywa VESPA, tego drugiego nie znam.

Przyjdzie czas i na takie wynalazki, na razie chciałbym trochę poeksplorować niższe półki.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.