Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki wzmacniacz lampowy ?

czester15.30

Rekomendowane odpowiedzi

Witam .

Posiadam kolumny podłogowe

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Chcę się cieszyć poprawnym dźwiękiem stereo o brzmieniu lampowym .

Pytanie nr. 1 --- Jaki wzmacniacz lampowy nowy pasowałby do tych kolumn ( chodzi mi o wzmacniacz nie zintegrowany ) , cena do 3000 zł. ?

Pytanie nr. 2 --- Czy można użyć wzmacniacza zintegrowanego Pioneer A 9 , który ma wyjście pre-out jako przedwzmacniacza i sterować nim lampowca ( w przyszłości przedwzmacniacz będzie lampowy )

Dlaczego zadaje te pytanie ? Dlatego że pewien pseudo elektryk w pracy mówił mi jeżeli wzmacniacz nie ma podłączonych kolumn to , gdy jest włączony mogą się spalić końcówki mocy . Czy jest to prawda ?

Ukryta Zawartość

Pytanie nr. 3 --- Obecnie mam połączenie " dobrego dobrego stereo " z kinem domowym . Pioneer A 9 podłączony jest pod pre- out Yamahy rxv 750 , kolumny frontowe pod dwukanałowy , satelickie pod wielokanałowy .

Moje pytanie brzmi : czy kino domowe będzie w miarę dobrze grało , gdy fronty są zasilane z lampowca, a satelickie z wzmacniacza tranzystorowego ?

Pytanie nr . 4 --- Może lepiej jakąś integrę ( tylko z dużą ilością wejść ) ?

Pozwolę sobie wkleić opis mego systemu :

Ampliltuner wielokanałowy wyjście pre - out wielokanałowe analogowe , wykorzystuje front kana lewy, prawy --- do wzmacniacza dwukanałowego np. wejście aux

DVD cyfrowym z amplitunerem wielokanałowym

cd analogowym z dwukanałowym wzmacniaczem

tuner ( oddzielne pudełko ) analogowym z dwukanałowym wzmacniaczem

dekoder N telewizja analogowym z dwukanałowym wzmacniaczem

dekoder N telewizja cyfrowym z amplitunerem wielokanałowym

komputer przez usb z dwukanałowym wzmacniaczem

Kolumny frontowe podpięte z dwukanałowym wzmacniaczem

Reszta kolumn i sub z amplitunerem wielokanałowym.

Amplituner wielokanałowy - yamaha rxv 750

Wzmacniacz dwukanałowy ( bez wbudowanego tunera , nie mylić z amplitunerem dwukanałowym ) - pioneer a 9

CD pioneer D6

DVD - yamaha S577

Tuner radiowy Yamaha TX- 492 RDS

Kolumny front - Definitive Technology BP 8

Centralna - ACOUSTIC ENERGY EVO CENTER

Tylne - monitor audio bronze b2, dwie sztuki

sub - Definitive Technology ProSub 80

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/83915-jaki-wzmacniacz-lampowy/

1. Kolumny mają dość wysoką skuteczność 91dB, tak więc będzie pasował w zasadzie każdy, nawet niewielkiej mocy. Do 3000zł największy wybór to chińczyki.

2. Możesz podłączyć pre out A9 do lampiaka. Ten Twój elektryk trochę źle się nauczył. Wzmacniacze półprzewodnikowe mogą być włączone bez głośników i nic im sie nie stanie. Lampowe generalnie nie powinny pracować bez obciążenia ale są wyjątki od tej reguły.

3. Kino domowe będzie lepiej grało ze wzmacniaczem lampowym pod warunkiem że wzmacniacz lampowy będzie lepiej grał od tego tranzystorowego.

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

Dzięki za odpowiedź. Będę rozglądał się za nową chińską lampą po wypłacie .

Jestem kompletnym laikiem w lampach . Mam jeszcze dwa pytania :

1. --- Czytałem na tym forum na temat biasu . Niewiele z tego rozumiem . Moje pytanie brzmi : Czy gdy nie będę zmieniał na inne lampy ( zamienniki ? ) potrzebny jest ten bias ? . Co to jest ?

2. --- Jeżeli kupię lampę z " odczepami" ( wyjścia głośnikowe ? ) na 4 omy i na 8 omów , to moje kolumny w które wyjścia muszę podłączyć ?

Ja mam podobna sytuacje. Mam amplituner KD Cambridge Audio 640r ktory sluzy mi jako przedwzmacniacz, podlaczam do niego 50 letnia 8 watowa koncowke mocy grundiga na lampach ell80. Co jest najdziwniejsze mimo sporej roznicy w mocy (cambridge na papierze ma jej z 10 razy wiecej) jakos nie slysze roznicy na korzysc CAmbridgea, pomijam fakt ze lampa gra poprostu o niebo lepiej. W tej chwili mam 4 kanaly napedzane lampami i skonczy sie na tym ze Cambridge bedzie tylko i wylacznie przedwzmacniaczem a amplifikacja bedzie w 100% lampowa.

Moim zdaniem takie rozwiazanie jest optymalne z tym ze ja osobiscie wybral bym jakas integre lampowa zamiast koncowki (mozliwosc podlaczenia np. dobrego DAca lub cd bezposrednio do wzmaka celem odsluchu w stereo), w ten sposob bedziesz mial dobre stereo i w wypadku KD doskonala amplifikacje na kolumny frontowe.

91db daje Ci juz spore mozliwosci w wyborze lampy, moje kolumny maja 92db i 8 wat napedza je do poziomow glosnoci bedacych w normalnych warunkach lokalowych, conajmniej dyskomfortowymi. Nie znam coprawda twoich kolumn wiec trudno mi powiedziec jaka lampa dobrze z nimi zagra, mi osobiscie podoba sie dzwiek wzmacniaczy na el84, praktycznie kazda aplikacja tej lampy ktora slyszalem, robila na mnie bardzo dobre wrazenie (leben 300cx, klein hummel v120, diy, telefunken concerto 2500). Te lampy sa poprostu cholernie muzykalne, maja doskonala kontrole i sa dosyc wydajne pradowo, sa przy tym relatywnie tanie i ich wybor jest spory.

Ja osobiscie szukam dobrej amplifikacji opartej na el84 na fronty i center, reszte bede napedzal ell80. Co to bedzie, tego jeszcze nie wiem...

Wiele lampiaków to od strony technicznej końcówka mocy, a od strony funkcjonalnej integra. Mają one kilka wejść i potencjometr głośności a tuż za nim końcówka mocy. Tak więc jeżeli coś ma kilka wejść nie koniecznie z technicznego punktu widzenia jest integrą.

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

Wiele lampiaków to od strony technicznej końcówka mocy, a od strony funkcjonalnej integra. Mają one kilka wejść i potencjometr głośności a tuż za nim końcówka mocy. Tak więc jeżeli coś ma kilka wejść nie koniecznie z technicznego punktu widzenia jest integrą.

Jeśli taki lampiak ma czułość około 0,5V, to można go nazwać integrą. Jeśli powyżej 1V - jest to końcówka mocy.

Nie chcę gasić entuzjazmu autora wątku, ale prawdopodobnie te 91dB efektywności jego kolumn (nawet z poprawką, że to bi-polar i można to mierzyć na różne sposoby) ma tyle samo wspólnego z prawdą co pasmo przenoszenia do 22 Hz na dole przy dwóch głośniczkach mid-bass o średnicy 13 cm. Zalecałbym krytyczne czytanie danych podawanych przez producentów sprzętu "supermarketowego", zwłaszcza jeśli nie ma podanych warunków "pomiaru" i np. spadku w dB na charakterystyce przenoszenia.

Z opisu wynika też, że są to raczej kolumny czteroomowe.

Nie zmienia to konkluzji, że można sobie na próbę kupić tani wzmacniacz na pentodach albo tetrodach (EL34, EL84, 6L6). Maksymalna wtopa to ledwie 2-3 tys. PLN. Tańszy (ale mniej cool) sposób na poprawę dźwięku - odsunąć te kolumny od ścian.

Nie chcę gasić entuzjazmu autora wątku, ale prawdopodobnie te 91dB efektywności jego kolumn (nawet z poprawką, że to bi-polar i można to mierzyć na różne sposoby) ma tyle samo wspólnego z prawdą co pasmo przenoszenia do 22 Hz na dole przy dwóch głośniczkach mid-bass o średnicy 13 cm. Zalecałbym krytyczne czytanie danych podawanych przez producentów sprzętu "supermarketowego", zwłaszcza jeśli nie ma podanych warunków "pomiaru" i np. spadku w dB na charakterystyce przenoszenia.

Z opisu wynika też, że są to raczej kolumny czteroomowe.

Nie zmienia to konkluzji, że można sobie na próbę kupić tani wzmacniacz na pentodach albo tetrodach (EL34, EL84, 6L6). Maksymalna wtopa to ledwie 2-3 tys. PLN. Tańszy (ale mniej cool) sposób na poprawę dźwięku - odsunąć te kolumny od ścian.

To są moje czwarte kolumny , " ewuluowałem " , tonsil alton , tonsil altus ( największa lipa na te czasy ) , JBL E 90 ( dobre ale do kina , za duże na 12 m.kwadratowych ).

Te bi - polary mają super głębię , bas jest niższy od JBL - li , ale na pewno nie schodzi tak nisko ja w parametrach .

Ciągałem te kolumny na różne sposoby . Ogólnie nie jest źle .

Byłem w sklepie audiofilskim w Białymstoku na Starobojarskiej , usłyszałem lampę z innymi kolumnami , nie pamiętam z jakimi i od tej pory mi nie pasi .

Może za kolumnami na ścianie dać jakieś wytłumienie , jakie ?

Czyniłem próby z arkuszem styropianu , miałem wrażenie jakby wszystko było stłumione ( nie potrafię opisywać prawidłowo tych zjawisk ) , może materiał był odpowiedni ?

Z jakiegoś powodu nie mogę edytować tekstu.

Doradźcie mi jeszcze co można przykleić za kolumnami na ścianie.

Pokój jest średnio " wytłumiony " .

W przedniej ścianie tam gdzie są frontowe kolumny , jest regał o szerokości cztery siódme szerokości ściany . We wnękach mam wstawione fronty . W regale tym są wyjęte szyby , jest telewizor kineskopowy , książek jak na lekarstwo .

STOJĘ PO ŚRODKU POKOJU WZROK MAM SKIEROWANY NA FRONTY

Z tyłu po lewej stronie mam szafę , po prawej centralnie okno z firankami i zasłonami .

Po lewej stronie mam drzwi do pokoju .

Za plecami na ścianie wisi niewielka kapa.

Za plecami przy tylnej ścianie jest rozłożona wersalka .

Sufit jest z suchego gipsu malowany , a ściany z takiej starej , kiedyś stosowanej twardej płyty pilśniowej , no i tapeta .

Tylko na tylne ścianie jest tapeta taka karbowana , nie gładka .

Na podłodze jest dywan .

Pokombinuje za waszym doradztwem z wytłumieniem , a później kupię tanią lampę na próbę .

Zalecałbym krytyczne czytanie danych podawanych przez producentów sprzętu "supermarketowego", zwłaszcza jeśli nie ma podanych warunków "pomiaru" i np. spadku w dB na charakterystyce przenoszenia.

Z krytycznym czytaniem parametrów zgadzam w 100% , ale te kolumny bi - polary to chyba nie jest produkt z marketów i supermarketów ( chyba , że na zachodzie to tak)

O tej firmie w Polsce mało kto wie . Był tylko jeden test tej marki w literaturze ( miesięczniku ). Więcej nie .

Wiem dlaczego tak się stało z opowieści pierwszej ręki , ale się nie wypowiem się na forum i prywatnych wiadomościach , nie chcę być ewentualnie pozwany do sądu za publiczne " oskarżenie " bez podania dowodów.

To jest jedyny oficjalny dystrybutor na Polskę . ( moja wiedza pochodzi z przed dwóch lat )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie chodziło mi o krytykowanie tych kolumn. Problem tylko z tym, że w wielu przypadkach producenci urządzeń kierowanych do szeszego grona nabywców robią sobie jaja z podawaniem parametrów ich produktów, bo i tak wiedzą, że potencjalni klienci (jak również sprzedawcy) nie mają wiedzy ani możliwości, aby je zweryfikować (stąd te pasma przenoszenia od 20 Hz, moc w impulsie, itp.).

W normalnych warunkach niedrogie kolumny bipolarne robione są po to, aby w pomieszczeniach o słabszej akustyce wprowadzić swoistą wersję przestrzeni, czy sceny ("super głębia", o której piszesz), przy wykorzystaniu odbić. Moim zdaniem nie ma sensu specjalne wytłumianie przestrzeni wokół tych kolumn, ale raczej pozostawienie im miejsca na trochę "oddechu", na wypromieniowanie dźwięku. Jeżeli teraz stoją "we wnękach", to może trzeba byłoby je trochę wystawić, np. na czas słuchania.

Są tacy, którzy uważają, że akustycznie można przygotować do słuchania i 12 m2. Ale trzeba sobie jasno powiedzieć - nie poprzez wytłumianie bez pomiarów. Albo wsadzanie do środka styropianu. Pamiętaj też, że jak nawrzucasz do środka jakichś fantów, to mała kubatura pomieszczenia jeszcze się zmniejszy. Ze względu na konstrukcję kolumn nie są też właściwe standardowe porady dotyczące rozpraszania dźwięku.

Czyli jeszcze raz - wystawić kolumny z wnęk i dać im żyć.

Ok. Wyciągnę do z wnęk ile się da i posłucham z tydzień .

Przepraszam , chyba zawracam głowę ludziom na tym forum .

Problem może tkwić gdzie indziej .

Muzyka ze źródła CD , płyta orginalna , dobra realizacja to jest naprawdę Ok.

Dużo słucham radia RMF , radio Zet , na tych kanałach pomimo mocnego sygnału coś mi nie pasuje , natomiast czasami włączę w nocy trójkę , gdy leci jakiś blus , lub piosenki polskie z PRL - lu to jest jak z płyty CD .

Mieszkam w linni prostej od Białegostoku 40 km , na te programy radiowe nadajnik dużej mocy , moja antena kierunkowa jest ze wzmacniaczem , typowo radiowa .

Zauważyłem jeszcze jedną rzecz . Pracuję w wielkim hałasie tak wielkim , że noszę zatyczki do uszów ( stopery ) i słuchawki ( ochronniki ). Pracuję dziesięć godzin, gdy przychodzę do domu z drugiej zmiany , to wtedy mi nie pasuje dźwięk . Natomiast po śnie odpoczynku na drugi dzień jest lepiej .

Hałas wpływa na całe ciało. To że zatkasz uszy zmienia tylko tyle że nie stracisz słuchu, jednak całe ciało jest rozchwiane i wpływa to na wszystkie jego funkcje.

Hałas wpływa na całe ciało. To że zatkasz uszy zmienia tylko tyle że nie stracisz słuchu, jednak całe ciało jest rozchwiane i wpływa to na wszystkie jego funkcje.

Faktycznie roztrajam się od tego hałasu . Chyba muszę wrócić do swojej starej metody poprawienia dźwięku w moim systemie , zacząć oglądać telewizor , co za tym idzie słuchać dźwięku z telewizora i słuchania super " nagłośnienia " samochodowego moich kumpli ( wystarczy minuta , żeby utwierdzić się w przekonaniu wyższości mego systemu kina domowego i " stereo " . Bywa zawsze tak , że oni się zachwycają a ja potwierdzam z grzeczności , nie psuje im zabawy ( na forum tego nie oczekuję ) , dostałem rzetelne rady , zostałem sprowadzony na ziemię ze swoimi bi - polarami , ( raczej wyższego pułapu nie sięgnę ze względów finansowych ) .

Jest taki jeden utwór który kojarzy mi się z ciepłym dźwiękiem lampowym , grany często w święta w radiu ( oczywiście źródło dźwięku które podaję nie jest najlepsze )

Barry Manilow - Jingle Bells

Ukryta Zawartość

Między innymi dlatego spróbuję z lampą .

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.