Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki kabel do recablingu słuchawek?

pumachange

Rekomendowane odpowiedzi

Jaki kabel do recablingu słuchawek wybrać ?

Tanio i dobrze :)

CO myślicie o tym ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Używam słuchawek CAL plus karta dżwiękowa zewnętrzna Sound Blaster X-Fi Surround 5.1 Pro.

Kabel chciałem przedłużyć do 3 metrów.

Nie jestem może aż takim audiofilem ,że odczuje supełek na kablu :) ale tez potrafię odróżnić czysty dźwięk od łomotu :)

Ukryta Zawartość

To niespodzianka: kable nie grają.

A jak chcesz koniecznie zrobić recabling, to Cordial CPK220 polecam. Solidny, niezbyt gruby, miękki przewód. Stoi po 4PLN/m. Przy odrobinie chęci da się go wsadzić w Neutrika NTP3RC-B.

Z dobrych kabli jeszcze Conducfil Sonolene 3014, ale jest trudno dostępny w PL (czyli nie do dostania).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) a to przed chwilą znalazłem. średnica zewn. 3.8mm, 0.14mm grubość żyły. Brzmi obiecująco. Na pewno łątwiej będzie zarobić go w ww. Neutriku, ale może być mniej solidny od Cordiala.

Ukryta Zawartość

Lust is my sister, my muse and my whore

I stand on the mountain, and pray for the war

Z dobrych kabli jeszcze Conducfil Sonolene 3014, ale jest trudno dostępny w PL (czyli nie do dostania).

Można go dostać w sklepie:

Ukryta Zawartość

Sklep prowadzi sprzedaż wysyłkową - wystarczy zadzwonić.

do rekablingu CAL! Conducfil nadaje się świetnie (wiem bo sam taki zrobiłem).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

www.myspace.com/loszmi

To niespodzianka: kable nie grają.

Tia... podlacz prosze zrodlo ze wzmacniaczem zwyklym cienkim drutem chinolem nieekranowanym, a co sobie bedziemy zalowac, tak z 5 metrow conajmniej... i prosze powiedz mi, ze masz nadal czyste najwyzsze tony i nic nie buczy w tle :D

Zgodze sie z ov_Darkness.

Kable w tych sluchawkach z cala pewnoscia nie zagraja.

Nie zagraja praktycznie w zadnych ...

Za slabe sluchawki, za slabe kable ...

Lepiej przeznaczyc fundusze na lepsze przetworniki ...

A o nieekranowanym kablu do telefonu nie ma tutaj mowy, temat dotyczy jakoby nie bylo sluchawek

i wymiany tego co tam oryginalnie jest (zapewnie hinskie) na cos lepszego ...

Jak juz sie kolega, autor watku upiera to cokolwiek, za wiecej niz te pare zl za metr, byloby strata pieniazków ...

Pozdrawiam.

Na pewno znaczenie ma jakość kabla w sensie jego wytrzymałości mechanicznej, warto zmienić wtyk na najlepszy jaki się uda dostać.

Z doświadczenia polecam dwa: kątowe Neutriki (tanie i dobre) NTP3RC, oraz Switchcrafty.

Znalazłem fotkę (z head-fi.org) z bezpośrednim porównaniem (oczywiście są również niklowane w srebrnej obudowie Neutriki i czarne switchcrafty)

Ukryta Zawartość

Switchcraft jest drogi, ale pancerny, wysokiej jakości i przyjmuje bardzo grube kable (pow.6mm)

Ukryta Zawartość

Pytanie: stosowałeś ten kabelek, słuchałeś?

Mam ten kabelek i nie zauważyłem aby zasługiwał na jakiekolwiek słuchawki i zastanawiam się dlaczego od czasu do czasu jest polecany.

Mam ten kabelek i nie zauważyłem aby zasługiwał na jakiekolwiek słuchawki i zastanawiam się dlaczego od czasu do czasu jest polecany.

A Ty próbowałeś nim rekablować jakieś słuchawki że tak źle go oceniasz??

Ja rekablowałem nim kilka modeli słuchawek, świetnie sprawdził się z moimi Senkami HD650 w przypadku których pokonał Cardasa którego miałem przez jakiś czas

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do CAL polecam Cordial CMK 209, lub CMK 422 i wtyk Neutrik NYS231BG.

Wymiana przewodu w tych słuchawkach, coś tam jednak zmienia na plus :-)

Najlepiej przekonać się samemu.

A Ty próbowałeś nim rekablować jakieś słuchawki że tak źle go oceniasz??

Gdybym nie sprawdził, to bym się nie wypowiedział.

Sprawdziłem go w TD880 i HD600 jak również jako interconekt i okablowanie wewnętrzne różnych układów i nie sprawdził się w ani jednym przypadku.

Na pewno znaczenie ma jakość kabla w sensie jego wytrzymałości mechanicznej, warto zmienić wtyk na najlepszy jaki się uda dostać.

Z doświadczenia polecam dwa: kątowe Neutriki (tanie i dobre) NTP3RC, oraz Switchcrafty.

Znalazłem fotkę (z head-fi.org) z bezpośrednim porównaniem (oczywiście są również niklowane w srebrnej obudowie Neutriki i czarne switchcrafty)

Ukryta Zawartość

Switchcraft jest drogi, ale pancerny, wysokiej jakości i przyjmuje bardzo grube kable (pow.6mm)

A gdzie moglbym kupic takiego neutrika w polsce?

Gdybyscie mogli jeszcze polecic jakis cienki kabelek do wymiany w px100 to bylbym wdzieczny. Jedyny warunek to zeby izolacja byla taka jak w kablu w k518 - miekka i "zamszowa" w dotyku.

Ukryta Zawartość

server unreachable;--

Gdybym nie sprawdził, to bym się nie wypowiedział.

Sprawdziłem go w TD880 i HD600 jak również jako interconekt i okablowanie wewnętrzne różnych układów i nie sprawdził się w ani jednym przypadku.

A jaki się sprawdził ?

Ten kabel jest polecany ze względu na średnicę. Mało jest na rynku zbalansowanych mikrofonowych kabli o tak małej średnicy.

I co to znaczy nie sprawdził?

Za sztywny?

Panowie a może wiecie gdzie kupię końcówki wtykane do Senków HD 525

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

Ten kabel jest polecany ze względu na średnicę. Mało jest na rynku zbalansowanych mikrofonowych kabli o tak małej średnicy.

Za sztywny?

Odpowiedź i pytanie adresowane jest do mnie?

Tak. chciałbym wiedzieć, jakie są według Ciebie wady tego przewodu. Ja używam łatwiej dostępnego CPK220, gdyby nie to, że trzeba ściąć mu odrobinę izolacji, żeby wlazł w Neutrika, byłby idealny. Jest miękki i wytrzymały.

Teraz stoi przede mną recablingowy Mt.Everest:

wymiana kabla w Philipsach SHE9700 i naprawa/zrobienie kabla do UE Triple.Fi - wersja z mikrofonem... Za oryginał chcą 20USD (za kawałek kabelka.. w dodatku trzeba ssać z USA)

Jeszcze gorzej z zamiennikami (potrafią kosztować po 200-300USD - tyle, co same słuchawki!!?! Jakim trzeba być idiotą, żeby kupić coś takiego. W dodatku jakiś bałwan robi te kable ze srebra w teflonie... powodzenia przy wciskaniu ich zwiniętych do kieszeni kilka razy dziennie...

Za sztywny?

Czyli nie stosowałeś tego kabelka i tylko powieliłeś zasłyszane, przeczytane opinie? No cóż, ja właśnie z takich powodów sam wszystko sprawdzam i weryfikuję, a jego mała średnica nie jest dla mnie żadną zaletą, a sztywność wadą.

Tak. chciałbym wiedzieć, jakie są według Ciebie wady tego przewodu.

Jakie są wady? Hmm. Nie ma zalet i to już wystarczy, żaden zakres pasma nie zasługuje na polecenie, łącznie ze sceną, stereofonią, głębią. Jedyna zaleta, to niska cena ale skoro sam kabelek jest kiepski to i tak wyrzucone pieniądze, jedyna pociecha, że małe.

Nie ma zalet i to już wystarczy, żaden zakres pasma nie zasługuje na polecenie, łącznie ze sceną, stereofonią, głębią. Jedyna zaleta, to niska cena ale skoro sam kabelek jest kiepski to i tak wyrzucone pieniądze, jedyna pociecha, że małe.

Naprawdę dziwią mnie takie radykalne słowa na temat tego kabla, aż mi trudno uwierzyć czy naprawdę mówimy o tym samym kablu....???!!! . Ja mam zupełnie przeciwne odczucia niż @Henryk Kwinto, ale to może kwestia innego toru..?? U mnie ten kabelek każdym słuchawkom które nim rekablowałem otworzył dźwięk, poprawia się z nim przestrzeń, szczegółowość, kontrola basu, nasycenie dźwięku. @Henryk Kwinto czy robiłeś rekabling w wersji symetrycznej? Czy lutowałeś ekran do czegoś w ogóle? Jakie wtyki jack stosowałeś? Dodam że Cordiala CMK 422 próbowałem i mi się dużo mniej podobało z Beyerynamic dt 880 niż właśnie Conducfil Sonolene 3014.

Naprawdę dziwią mnie takie radykalne słowa na temat tego kabla, aż mi trudno uwierzyć czy naprawdę mówimy o tym samym kablu....???!!! . Ja mam zupełnie przeciwne odczucia niż @Henryk Kwinto, ale to może kwestia innego toru..?? U mnie ten kabelek każdym słuchawkom które nim rekablowałem otworzył dźwięk, poprawia się z nim przestrzeń, szczegółowość, kontrola basu, nasycenie dźwięku. @Henryk Kwinto czy robiłeś rekabling w wersji symetrycznej? Czy lutowałeś ekran do czegoś w ogóle?

Zawsze jak testuje kabelek, to sprawdzam wszystkie opcje z ekranem i również z żyłami, czyli przerobiłem wszystkie możliwości. Krótko o wadach: wysokie nie czyste, średnica nie gładka i niskie rejestry zlewające się w jedno, dla przykładu, gdy słucham jednocześnie 3 kontrabasów, to na tym kablu trudno odróżnić który kontrabas co gra i jeszcze taka ogólna wada, nerwowo, przyjemność słuchania mierna, dźwięk nie wciąga i nie frapuje.

Może nasze różnice wynikają z tego, że ja porównuję do sporo lepszych kabli, zarówno droższych jak i w podobnym przedziale cenowym.

Może nasze różnice wynikają z tego, że ja porównuję do sporo lepszych kabli, zarówno droższych jak i w podobnym przedziale cenowym.

Czy możesz podać przykład jakiś sporo lepszych kabli słuchawkowych wg Ciebie?

Henryku napisz proszę na jakich słuchawkach testowałeś i z jakimi kablami porównywałeś Conducfila.

Ciekawi mnie to bo muszę przyznać ze moje doświadczenia z tym kabelm są zgoła odmienne od twoich.

@H_K, a mógłbyś wyjaśnić powód swojego wjazdu do tego wątku i tę zapamiętałość w powtarzaniu bzdur? Dziesiątki osób ma zrekablowane CAL i inne słuchawki tym kablem przez kogoś lub samemu, i są bardzo zadowoleni. Pozytywną zmianę zarejestrować można z byle lepszego playera mp3, np. iRivera E10, serii ifp, H, iHP, iPoda Nano 1G, itp. Jak komuś źle gra Conducfil Sonolene, to znaczy, że albo niezły syf w sygnale wchodzi na niego po stronie wejścia, albo jest dziwnie/źle/niechlujnie polutowany, albo wiara, że wtyczki ze sklepu elektronicznego wcale nie są gorsze od Reanów, Neutrików lub podobnych. No ale to nie pierwszy raz wychodzi, że wróżenie z fusów i wiedzenie z góry to podstawowe narzędzia poznawcze nieuznających różnic w brzmieniu kabli.

CPK220 użyłem kiedyś w liczbie 2 sztuk równolegle. Ma bardzo fajne brzmienie, ciekawsze od CMK422, ale Conducfila nic nie pobije w oddaniu faktury dźwięków. Do tego daje świetny efekt, jak się zainwestuje w jack Furutecha, ale to sugestia raczej dla posiadaczy droższych słuchawek, bo do CAL!? Kto to widział. :P

@H_K, a mógłbyś wyjaśnić powód swojego wjazdu do tego wątku i tę zapamiętałość w powtarzaniu bzdur? Dziesiątki osób ma zrekablowane CAL i inne słuchawki tym kablem przez kogoś lub samemu, i są bardzo zadowoleni. Pozytywną zmianę zarejestrować można z byle lepszego playera mp3, np. iRivera E10, serii ifp, H, iHP, iPoda Nano 1G, itp.

Wjazdu!! No bez przesady. Kiedy czytam gdy ktoś poleca coś czego nigdy w życiu nie sprawdził, nie posłuchał, a powtarza jedynie przeczytane opinie, to ośmieliłem się opisać moje doświadczenia z tym kabelkiem. Możliwe, że w CAL się sprawdzają w stosunku do fabrycznego kabelka, nie wiem, nie sprawdzałem. Możliwe też, że sprawdzają się w różnego rodzaju przenośnych odtwarzaczach typu MP3, konkurując ponownie z fabrycznymi kiepskimi kabelkami ale w skali ogólnej ten kabelek niczym szczególnym się nie wyróżnia. Takie jest moje zdanie i tylko tyle.

Jak komuś źle gra Conducfil Sonolene, to znaczy, że albo niezły syf w sygnale wchodzi na niego po stronie wejścia, albo jest dziwnie/źle/niechlujnie polutowany, albo wiara, że wtyczki ze sklepu elektronicznego wcale nie są gorsze od Reanów, Neutrików lub podobnych. No ale to nie pierwszy raz wychodzi, że wróżenie z fusów i wiedzenie z góry to podstawowe narzędzia poznawcze nieuznających różnic w brzmieniu kabli.

Nie masz zielonego pojęcia w jakich warunkach sprawdzałem Conducfil Sonolene, a z góry zakładasz niechlujstwo i partactwo. Oj nie ładnie. Znam wpływ wtyków i gniazd na dźwięk od tych pospolitych tanich do tych najdroższych, przerobiłem temat i gdy chcę sprawdzić kabelek posuwam się nawet do lutowania kabelka bezpośrednio do wyjścia słuchawkowca z pominięciem wtyków i gniazd, lutuje cyną WBT 6% srebra. Prawidłowe ściąganie izolacji z kabelka też przerobiłem.

Nie chcę kłótni ani obrzucania błotem i w każdej chwili mogę się wycofać z tematu, nie zależy mi na lansowaniu swoich doświadczeń. W sumie, to faktycznie, mogłem przemilczeć i wszyscy dalej byliby zachwyceni i stosowali "cudowny" kabelek.

Henryku napisz proszę na jakich słuchawkach testowałeś i z jakimi kablami porównywałeś Conducfila.

Ciekawi mnie to bo muszę przyznać ze moje doświadczenia z tym kabelm są zgoła odmienne od twoich.

Już pisałem na jakich słuchawkach testowałem: HD600 i DT880. Napisze trochę przewrotnie ale temat bardzo podobny. Też myślałem i to jeszcze nie tak dawno, że średniej klasy interkonekty, takie jakie posiadałem nie degradują dźwięku i dopiero kiedy miałem sposobność porównania, odsłuchania ich na sprzęcie z najwyższej półki usłyszałem ile psują i przekonałem się jak dużo tracimy na czystości, przestrzeni, .... Przypuszczam, że sporo forumowiczów byłoby zaskoczonych jak jest w stanie zagrać ich sprzęt z odpowiednimi kabelkami i dokładnie to samo jest z nieszczęsnym Conducfil Sonolene. Gdy się nim zastąpi fabryczne, to słyszymy, że jest lepiej ale o ile może być jeszcze lepiej nie jesteśmy w stanie stwierdzić dopóki nie sprawdzimy lepszego kabelka i jeszcze ważne, reszta toru musi być na tyle dobra aby porównanie miało sens.

Czy możesz podać przykład jakiś sporo lepszych kabli słuchawkowych wg Ciebie?

Przecież ten Conducfil Sonolene nie jest najlepszym kablem na Świecie, lista lepszych jest długa i nie ma sensu wymieniać, no chyba, że interesuje Cię kabelek w zbliżonej cenie. Mogę wysłać do przetestowania ale nie wcześniej niż za miesiąc, a może nawet dwa. Nie mam teraz i musiałbym zamówić. Sam sobie zrobisz od podstaw i sprawdzisz w odsłuchach.

Henryk, nie podejrzewam Ciebie o cokolwiek tylko podałem wszystkie możliwe opcje jakie sobie wyobrażam. Nie wiem po co zapobiegać temu, żeby ktoś sobie sprawił coś taniego, dobrego i od ręki. Mnie nie interesuje coś, czego nie ma, a nawet mam już uczulenie na różnego typu urządzenia Yeti, co to miażdżą wszystko co, powstało i co powstanie, słyszał to tylko właściciel, a robił mu ktoś, kto nie chce się ujawnić, nie ma nazwy ani schematu, a koledzy, którzy też słuchali albo nie chcą pomóc poznać sprzęt, albo ich nikt nie zna. Czyli wielka aura tajemniczości wokół czegoś, co zapewne najbardziej boi się konfrontacji ze światem rzeczywistym. Dla mnie sprawa jest prosta - na Conducfilu powstaje lepszy kabel słuchawkowy niż dawany przez producenta. W stosunku do oryginału nie przerysowuje tak konturów, jest mniej natarczywy, a przy tym ma lepszy fokus i obrazowanie indywidualnych dźwięków. W HD650 znakomicie uprzestrzennia i cywilizuje bas oraz czyni dźwięk bardziej organicznym, a nie tylko bezsensownie nadmuchanym. DT880 Pro nigdy nie rekablowałem, bo mi z marszu dobrze grają, a do CAL Conducfil jest jak ulał. Odmula je przede wszystkim. Ograniczeń przestrzeni i innych zjawisk niekorzystnych nie zauważyłem. Nic mnie nie obchodzi, że nie jest najlepszy na świecie, zwłaszcza gdy na owo najlepsze mam poczekać nie wiadomo ile, nawet toto nazwy nie ma i nikt tego nie widział - nie da się nabyć.

Cyny używam różnej - ze srebrem, z miedzią, ołowiowej, Cardasa - różnic między nimi nie słyszę, Cardas się fajnie rozpływa, ale do cyny używanej przez Audio Note jeszcze mu brakuje w kwestii walorów fizycznych i zapachowych. ;)

No cóż...

róznice w brzmieniu między kablami, wtyczkami, cyna z 6% srebra...

Czyste voodoo.

Z mojej strony EOT.

No cóż...

róznice w brzmieniu między kablami, wtyczkami, cyna z 6% srebra...

Czyste voodoo.

Ciekawi mnie konkretna odpowiedz i wybaczcie ze pytam bo nie wytrzymam. Czy jestes zdania, iz najtanszy cieniutki nieekranowany chinol gra dokladnie tak samo jak kilkakrotnie grubszy ekranowany kabel za zajebista kwote?

Pytanie drugie. Najtanszy cieniutki nieekranowany 0,5 metrowy chinol gra dokladnie tak samo jak 5 metrowy?

Cordial - słabizna, raczej można go polecić ze względu na cenę i kwestie wygody.

Conducfil - w porządku, ciężko go dostać, sztywny.

Jeszcze lepiej to jest zrecablować je Canare L-4e5c, ale powodzenia w dostaniu go. Natomiast jakiś czas temu czytałem, że na zachodzie dużo osób korzysta z usług BlueJeansCable.com, podobno dobre okablowanie w rozsądnej cenie. Często oni wykorzystują kabel Belden 1800F, podobno gra identycznie jak Canare, jest jeszcze mniejszy niż L-4e5c (nie wspominając o L-4e6s "parówce") i do tego giętki. Przeważnie można go dorwać tylko przy "dużym zamówieniu", ale ostatnio widziałem, że ktoś go w Polsce sprzedawał na metry, jak znajdę to dam link. Warto spróbować, koszt nie jest wielki, metr kabla był poniżej 20 zł.

W składzie TME jest dużo przewodów Taskera do wyboru.

Na a...gro można nabyć z metra cienkie linki w teflonie. Skręcić i jest.

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.