Skocz do zawartości
IGNORED

pramp pasywny a lampa

mrpawel

Rekomendowane odpowiedzi

Zależy od konkretnych urządzeń. Pasywny preamp znajdziesz m.in. w Ongaku.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Twonk miał swego czasu Placette RVC ze swoimi monoblokami MPM na GM70 - napisz do niego.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Piszę to z niechęcią już po raz kolejny,że....pasywka=lewatywka))

Twierdzę tak bo słuchałem gm70 na lundahlach...ba miałem je nawet 2 miesiące u siebie.

z pasywka grało iście technicznie-natomiast z prawdziwym pre zagrało bardziej realistycznie-a w audio moim zdanie o taki przekaz należy walczyć-choć to tylko

moje zdanie.Niektórzy lubią z pasywką-ciekaw jestem ich zdania.

Zawsze myslalem, ze pasywny podaje to co dostanie Od zrodla

nie dodajac nic Od siebie...

Czyli wszystko zalezy Od cd I wzmacniacza

...chociarz dziwnie sie skadalo, ze sam osoniscie nigdy nie posiadalem

Pewnie dlatego wkoncu cos mnie ciagnie ku pasywnemu ...

Jest czym sobie zawracac glowe?

Z doświadczenia potwierdzam to co napisał stary audiofil. Niestety, ale paswyka ustępuje normalnym przedwzmacniaczom. Głównie pod względem dynamiki i zejścia na basie. Kwestia czy lepiej mieć pasywkę i zakończyć pogoń za króliczkiem czy szukać pre. Jak będzie lampowe to potem zacznie korcić żeby wymieniać lampy i dalej będziemy gonić zamiast słuchać muzyki.

Kompromisem według opinii do mnie docierających może okazać się Lightspeed Passive Attenuator, ale jeszcze go nie słuchałem.

Pozdrawiam Mirosław Andrejuk

To wszystko zależy jaka pasywka - bo pasywka, pasywce nie równa - z jakim sprzętem towarzyszącym będzie to grało i jaki preamp mamy za alternatywę.

Mam znajomego, który mógł kupić w zasadzie dowolny preamp, a po przesłuchaniu kilku urządzeń z najwyższej półki kupił topową pasywkę MF za chyba 42kzł.

Generalizując, z pasywką uzyskamy większą transparentność, większą rozdzielczość, lepszą mikrodynamikę, lepszą selektywność, mniej podbarwień, kosztem pewnych ograniczeń w zakresie makrodynamiki i basu.

Elberoth

Nie wiedziałem, że są pasywki za 42kilo, to naprawdę trudne zrobić potencjometr za tyle pieniędzy :)

mrpawel

Moja pasywka nazywa się goldpoint i z monoblokami Cary 300B gra tak sobie, trochę brakuje dynamiki w porównaniu do prawdziwego/dobrego przedwzmacniacza.

Plusy są następujące - brak szumu/brumienia, dobre wykonanie, służy jako przełącznik źródeł, dwa wyjścia, nie dokłada nic od siebie (słabe przedwzmacniacze dokładały zbyt dużo kiepskiego dźwięku).

Najlepiej kup prawdziwe pre za 40 lub 60 kilo, powinien być dobry (np. Accuphase, ma mnóstwo wejść i wyjść, regulacje, bardzo dobry pre słuchawkowy, nie brumi, nie potrzebuje lamp).

Jak kupisz coś taniej i będziesz zadowolony to daj znać - też przetestujemy :)

Tam nie ma potencjometru.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Elberoth

To oczywiście był skrót myślowy, chodziło mi o to, że działa jak potencjometr przynajmniej dla mnie tzn. reguluje siłę sygnału czyli głośność.

Music First wygląda bardzo ładnie, kiedyś wydawało mi się, że Audiosystem byl ich dystrybutorem, ale teraz nie widzę tego w ofercie, ciekawe. . .

Generalizując, z pasywką uzyskamy większą transparentność, większą rozdzielczość, lepszą mikrodynamikę, lepszą selektywność, mniej podbarwień, kosztem pewnych ograniczeń w zakresie makrodynamiki i basu.

Po prostu sie z tym nie zgodzę-bo preamp pasywny działa podobnie jak wejście regulowane w cd-a ono zazwyczaj odchudza i nie daje poczucia odbioru muzyki live.

Więc Panie Generale nie ma co generalizować,bo jak pasywka daje większa transparentność i rozdzielczość oraz mikro i makro......to mów mi wuju))

Zainstaluj piewszorzedny pre lampowy z dobrymi lampami,a wtedy zadna pasywka nie da rady tak zagrać-to tyle.

Kiedys na rynku sławne były pasywki placette.......i nawet wiem kto nimi handlował.

Właściwym posunięciem byłoby nie podtrzymywanie tej..LEGENDY bądż MITU-dziękuję.

Elberoth

To oczywiście był skrót myślowy, chodziło mi o to, że działa jak potencjometr przynajmniej dla mnie tzn. reguluje siłę sygnału czyli głośność.

Music First wygląda bardzo ładnie, kiedyś wydawało mi się, że Audiosystem byl ich dystrybutorem, ale teraz nie widzę tego w ofercie, ciekawe. . .

Faktycznie zniknął z ich strony. Najkorzystniej prezentuje się ich najtańszy model (miedziany), używany można kupić już za ok 1000 euro, w AS kosztował ZTCP ok 7kzł.

Inne godne polecenia rozwiązanie to Placette które ma Twonk - koszt ok $700 za używane.

Fajne (i bardzo tanie) pre transformatorowe robi też jedna firma z bodajże Malezji - nie mogę sobie teraz przypomnieć nazwy, ale ktoś ma na forum.

W kategorii cena jakość trudne do pobicia.

jedyną pasywką budząca powszechny entuzjazm (krążyła z 10 lat wstecz po całym mieście) było trafo z 24 odczepami, nie pamiętam f-y, z niemałe pieniądze

zgodnie z tą ideą, do dziś niektórzy pakują trafa w stopnie wejściowe, pośrednie i gdzie się da

ale właściciel owego trafa, przerzucił do dziś stertę innych pre a do koncepcji pasywki nie powrócił

trafo w torze audio to jak kondensator - zło konieczne, ale jeśli niekonieczne to po co?

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

nie znam sie na elektryce a pre pasywne jest chyba w większosci integr lampowych

mnie osobiscie nie udalo sie trafic na pasywke ktora zastapi dobrane pre lampowe tak aby przynajmniej nie drażniło

pasywka Placette po okresie zachwytu w poczatkowej fazie dystrybucji na forum szybko stała sie kukułczym jajem :)

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Placette to pasywka która kosi więszkość pre w połączeniu z końcówkami lampowymi i nie tylko.. jestem w stanie uwierzyc ze ten potencjometr za 42kpln moze zagrać. No ale to na razie poza zasięgiem, choć, s-h to powiedzmy 20kpln no i nie potrzeba kabla zasilającego, hmm dałeś mi Elb do myślenia ;)

Cir, Placette w Klubie Kaim za każdym razem jak przynoszą preampy przecieram oczy ze zdumienia jak po tym podłączamy Placette.. no ale nie zawsze ;) musi się to wpasować, to jeden ból, pre aktywne zawsze zagra powiedzmy miło..

Matthew jak pamiętam to wiele razy pisales ze szukach pre do monobloków a nie pasywki do monobloków :)

a chyba nigdy nie napisales ze wreszcie masz to co trzeba czyli Placette

pasywka Placette po okresie zachwytu w poczatkowej fazie dystrybucji na forum szybko stała sie kukułczym jajem :)

Mógłbyś rozwinąć ?

nie znam sie na elektryce a pre pasywne jest chyba w większosci integr lampowych

mnie osobiscie nie udalo sie trafic na pasywke ktora zastapi dobrane pre lampowe tak aby przynajmniej nie drażniło

Mnie nie udało się spotkać również pasywki lepszej od pre tranzystorowego.Trafa w torze?Po co?Dobre pre daje namacalność w dźwięku i większy realizm,bez tych bzdetów o makro i mikro dynamice,rozdzielczości itd.Są widać ludzie,którym to się udało,tylko czemu u nich w systemach nie ma pasywki?

Mógłbyś rozwinąć ?

rozwinięcie polegałoby na przytoczeniu konkretnych wątków i wypowiedzi niezadowolonych nabywców a na to zwyczajnie nie mam ani ochoty ani nerwów do nowej ulepszonej wyszukiwarki forumowej

Opublikowano · Ukryte przez Fr@ntz, 10 Czerwca 2011 - niepotrzebne pyskówki
Ukryte przez Fr@ntz, 10 Czerwca 2011 - niepotrzebne pyskówki

Mógłbyś rozwinąć ?

Mam upoważnienie kolegi cira na piśmie sporządzone u notariusza,więc może sie wypowiem na ten temat............

Zadając takie pytanie trzeba być niedorozwiniętym,albo udawać głupka wiejskiego....bardzo mi się takie postępowanie nie podoba,ale cóż kiedyś trzeba

było od czegoś zacząć,a teraz wstyd się do tego przyznać,bo to takie przypadłości sa w celu osiągnięcia 25 stadium Nirvany!!

powiem ci tyle - daruj sobie te insynuacje.

powiem ci tyle - daruj sobie te insynuacje.

Rozumiem,że chciałeś powiedzieć tak...

KOŃCZ WAŚĆ WSTYDU OSZCZĘDŻ-.......więc jesli tak mam to rozumieć to pełna zgoda i przysłowiowy szacun!!

wydaje mi sie, ze zakladka hi end nie byla dobrym miejscem na zadanei tego pytania, troszke drogie te klocki .. ja szukam czegos najlepiej z 2 reki w przyzwoitych pieniadzach

goldpoint zostal mi polecony .. jako sredni...

obecnie posiadam meridian 502 a chialbym troszke przeskoczyc wyzej nei rozbijajac banku

.. jak narazie wiecej jest opini na "nie" dla pasywki .. a "stary audiofil" jest podwojnei na "nie"

moze znajdzie sie ktos kto weznie w obrone przedwzmacniacze pasywne i poda dobry przyklad do 10tys

Masz już dwie, jedna za 2000zł, druga za 4000zł, czego ci więcej trzeba ?

Zamiast siedzieć tu na forum i czytać opinie osób które z w/w urządzeniami mają ZEROWE doświadczenie (a mimo to czują się w obowiązku podzielić swoimi opiniami), polecam ci lekturę zagranicznych for, tudzież zachodniej prasy.

Ewentualnie możesz popytać jeszcze w wątku o KAIM:

Ukryta Zawartość

PS. Firma której nazwy nie mogłem sobie przypomnieć to Promitheus Audio:

Ukryta Zawartość

PS2: U mnie Placette RVC zastąpiło lampowe pre BAT 51SE - onegdaj najdroższy preamp w ofercie tej szacownej firmy. Sprzedałem dopiero jak kupiłem sobie zestaw ARC Ref-3/Ref 110 (oba wspomniane preampy, BAT i ARC, kosztowały ponad 40kzł, a więc a pewno nie były to klocki słabe.)

A tu masz system za kilkaset tysięcy dolarów, którego centralnym elementem jest właśnie ... Placette RVC:

73832461.jpg

Aktualnie właściciel nie używa już Placette - zamienił na kosztujący 120.000zł preamp Dartzeela.

Czy takie urządzenie może być dobre - wnioski wyciągnij sobie sam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

takie urządzenia wcale nie muszą prezentować jakości odtwarzania w proporcji do ceny

wystarczy, ze dostatecznie znobilitują kilku snobów z kasą

i wcale amęryki tu nie odkrywam, prawda powszechnie znana, Tobie też

dla tego wątek o nirwanie omijam szerokim łukiem

z uszanowaniem

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Opublikowano · Ukryte przez palton, 10 Czerwca 2011 - Wpis nie na temat, oraz obraźliwy.
Ukryte przez palton, 10 Czerwca 2011 - Wpis nie na temat, oraz obraźliwy.

Szkoda słów, Elbik i tak nie zrozumie, w końcu zalicza się do grona ...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.