Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw stereo do rap/hip-hop + czasem dance do 2000 zł

Pajs

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Szukam wzmacniacza + głośników (kolumny stojące, bądź nawet ze względu na miejsce mogą być podstawkowe), które spełnią wymogi w tej cenie i w tym gatunku muzycznym. Zależy mi na dobrym, dynamicznym basie, ogólnie na jakości i precyzji dźwięku (oczywiście odpowiadającemu tym 2000 zł), niż na głośności zestawu (w sumie będzie to grało na dość niskiej głośności, ze względu na sąsiadów i ich małe dzieci itd...). Proszę o wszelkie propozycje.

Co do głośników to myślałem o np. JBL ES 30, ale nie wiem jak one wypadają, lub czy nie mogę dostać czegoś lepszego do moich preferencji w tej cenie. Aha, jeszcze jedna rzecz - zestaw będę chciał również podłączyć do TV/konsoli i do kompa przez DAC'a/zewnętrzną kartę muzyczną, ponieważ na nim mam pełne zbiory muzyczne czy to we FLAC czy high bitrate mp3. Z góry wielkie dzięki za pomoc.

Witam,

Szukam wzmacniacza + głośników (kolumny stojące, bądź nawet ze względu na miejsce mogą być podstawkowe), które spełnią wymogi w tej cenie i w tym gatunku muzycznym. Zależy mi na dobrym, dynamicznym basie, ogólnie na jakości i precyzji dźwięku (oczywiście odpowiadającemu tym 2000 zł), niż na głośności zestawu (w sumie będzie to grało na dość niskiej głośności, ze względu na sąsiadów i ich małe dzieci itd...). Proszę o wszelkie propozycje.

Co do głośników to myślałem o np. JBL ES 30, ale nie wiem jak one wypadają, lub czy nie mogę dostać czegoś lepszego do moich preferencji w tej cenie. Aha, jeszcze jedna rzecz - zestaw będę chciał również podłączyć do TV/konsoli i do kompa przez DAC'a/zewnętrzną kartę muzyczną, ponieważ na nim mam pełne zbiory muzyczne czy to we FLAC czy high bitrate mp3. Z góry wielkie dzięki za pomoc.

Biorąc pod uwagę Twoje wymagania i preferencje, zdecydowanie poleciłbym Tobie NAD 316-tkę oraz do tego zestaw głośnikowy marki Roth. Opcjonalnie, jako piecyk można by rozważać Marantz'a 5004, lecz NAD wydaje się być bardziej dynamiczny i niżej schodzi w dolnym paśmie. Byłoby to zdecydowanie zaletą przy gatunkach, które preferujesz.

W razie zainteresowania zapraszam serdecznie na odsłuch.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Ok dzięki za szybką odpowiedź i propozycję (niestety jestem z Warszawy). A co powiesz/powiecie na 2x Wharfedale Diamond 9.1 ?

Z tego segmentu znacznie ciekawiej i precyzyjniej brzmią wspomniane Rothy, bądź ewentualna alternatywa w postaci głośników marki KEF.

Rothy (ew. KEF) też będą lepsze od Wharfedale Diamond 10.2 ?

Mam jeszcze możliwość kupienia nówek, komplet 2x Tannoy F1 za 600 zł. Opłaca się w porównaniu do Roth ? Pytam o brzmienie, a nie o cenę.

szczerze mowiac trudno mi sobie kefy wyobrazic do ww gustow muzycznych bazujac na tych co slyszalem...

Roksan Caspian m2, Epos m12.2,Cambridge Audio Stream Magic 6

Oczywiście, wiele zależy od powierzchni pomieszczenia, w którym znajdą się głośniki. Rozumiem, że dla hydrogen chodzi o bass. Wbrew pozorom te KEFy są w stanie zagrać bardzo dobrze w dolnym paśmie, lecz również przy tej cenie nie spodziewajmy się głębokiego, mięsistego dołu.

Pajs, ciężko porównać dla mnie brzmieniowo wszystkie głośniki, o których piszesz, bez bezpośredniego odsłuchu między nimi. Co do Tannoy F1 to mogę jedynie napomknąć anegdotę, iż mieliśmy klienta, który posiadał te głośniki i zdecydował się je wymienić na właśnie Oli 2. Określił, iż dla niego mają bogatszą średnicę i niżej schodzą w dolnym paśmie.

Rozumiem, dzięki za wszelkie odpowiedzi i podpowiedzi. Jutro wybieram się na odsłuch Tannoy F1 i może jeszcze będą diamondy, więc jutro powinienem rozwiać wątpliwości czy roth/diamond, a może tannoy. Co do wzmacniacza to jakiś jeszcze poza tym modelem NADa, który podałeś ? Coś z yamahy w cenie do 1200-1300 zł ?

Rozumiem, dzięki za wszelkie odpowiedzi i podpowiedzi. Jutro wybieram się na odsłuch Tannoy F1 i może jeszcze będą diamondy, więc jutro powinienem rozwiać wątpliwości czy roth/diamond, a może tannoy. Co do wzmacniacza to jakiś jeszcze poza tym modelem NADa, który podałeś ? Coś z yamahy w cenie do 1200-1300 zł ?

Biorąc pod uwagę budżet, to wyboru mamy - chodzi o nowe produkty - opcjonalnie dwa modele. A-S300, alternatywnie z niewielką dopłatą nagrodzony 5. gwiazdkami przez WHAT HI-FI, A-S500.

Pomyślałem jeszcze o monitorach Audio Bronze BX2 zamiast tych Jamo, mimo że wynosi to o 200 zł drożej względem Jamo, tylko zastanawiam się jak z ich dźwiękiem, mocą/basem w porównaniu do Jamo...?

to klasa wyżej od Jamo ale basu nie będzie zbyt nisko schodzącego, do tak małych podstawkowców przy tego typu muzyce potrzebny jest dobry sub, więc w tej kwocie się nie wyrobisz

kolumny

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

albo jeśli Canton to może takie używane w ładnym stanie, na pewno sporo lepsze od w/w i mocniejsze

Ukryta Zawartość

wzmacniacz

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

+ subwoofer, jeśli się okaże, że basu będzie za mało - tutaj masz możliwość bezpłatnego przetestowania u siebie w domu, wg mnie jest wart swojej ceny, mały, mocny i o dobrej kontroli basu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Aha...mogę je dostać za cenę 1100 zł, zaproponujesz jakieś monitory w podobnej cenie, które będą grały w miarę podobnie/godnie ?

A napisz mi na czym słuchałeś wcześniej?

Ile masz mkw pokój?

Jeżeli nie boisz się kupować z drugiej ręki to szukaj Paradigm monitor 3v4,zostanie jeszcze na wzmacniacz i kable spokojnie.

Tylko znowu Ci sąsiedzi i ich małe dziecko.

Nie zawsze musisz głośno grać,na spacery pewnie wychodzą i wtedy jak znalazł.

A napisz mi na czym słuchałeś wcześniej?

Ile masz mkw pokój?

Jeżeli nie boisz się kupować z drugiej ręki to szukaj Paradigm monitor 3v4,zostanie jeszcze na wzmacniacz i kable spokojnie.

Tylko znowu Ci sąsiedzi i ich małe dziecko.

Nie zawsze musisz głośno grać,na spacery pewnie wychodzą i wtedy jak znalazł.

Szczerze mówiąc nie ma się do czego odnosić (Geniusy 5005, a przez ostatni czas PC podłączone przez DACa do wieży Panasonica - choć akurat to grało całkiem OK, porównując wczorajszy odsłuch tannoy F1 na yamaha as300). Pokój to około 23 m2 (jednak jest to pokój z aneksem kuchennym, więc interesuję mnie skupienie dźwięku na połówce pomieszczenia, choć wiem, że oczywiście dźwięk będzie się rozchodził po całym pokoju).

@don111 dzięki za propozycje. Tak sobie myślę, że może faktycznie lepszym rozwiązaniem dla mnie i do tego gatunku muzyki będzie 2x monitory do 500-600 zł i za 500-600 zł sub + wzmacniacz ? Co o tym sądzicie ?

Do rapu subwoofer za 600zł pewnie i zda egzamin,ale do szybkiego dance zapomnij.

Będzie za wolny i nie nadąży za kolumnami a zwłaszcza monitorami.

Zawsze możesz do rapu włączać subwoofer a do szybkiej muzyki nie włączać go.

Do rapu subwoofer za 600zł pewnie i zda egzamin,ale do szybkiego dance zapomnij.

Będzie za wolny i nie nadąży za kolumnami a zwłaszcza monitorami.

Zawsze możesz do rapu włączać subwoofer a do szybkiej muzyki nie włączać go.

No tak racja, choć z drugiej strony tak sobie myślę, że jest cała masa utworów z przechodzeniem dźwięków/efektów z lewy na prawy głośnik i odwrotnie (a czasem na lewej gra celowo 1 sampel, a na 2 inny/pentelka), więc sub raczej odpadnie, ze względu na produkcję basu/niższych dźwięków z jednego pudła/miejsca punktowego :/

Swoją drogą co powiecie o Onkyo A-5VL ? Dostałem ofertę na 1000 zł, hm ? (czy lepiej dołożyć i wziąć 5 gwiazdkową Yamahe AS500 ?)

wg mnie źle dobierasz proporcje cenowe, przede wszystkim $ ma być na kolumny, na wzmacniacz wydasz połowę budżetu i zostanie co najwyżej na same podstawkowce, czyli z dobrego basu nici... chyba że trafisz z drugiej ręki tanio, wyższej klasy podłogowe kolumny ale i tak efekt, delikatnie mówiąc, nie będzie lepszy a prawdopodobnie gorszy niż np z tych moich propozycji wzmacniaczy kosztujących grosze

@Arcam

ten subwoofer kosztuje tysiąc zł, nie 600zł i w szybkiej muzyce radzi sobie bardzo dobrze, inna sprawa że takiego basu nie uzyska się z nawet dużych kolumn podłogowych, tym bardziej przy cichym słuchaniu, do tego problem z ustawieniem suba znacznie mniejszy niż z ustawieniem takich kolubryn, które dorównałyby temu subowi basem

zgranie z małymi monitorami będzie dobre, bo ten sub świetnie sobie radzi także z wyższym podzakresem basu

wypożycz go sobie, nic nie tracisz

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.