Skocz do zawartości
IGNORED

Onkyo tx-nr509 pomoc w wyborze kolumn

robixx1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Na wstępie pozdrawiam wszystkich forumowiczów!

Zastanawiam się nad zakupem amplitunera onkyo tx-nr509, głównie ze względu na możliwość odtwarzania utworów w formacie .flac z dysków przenośnych. Do tej pory miałem denona avr-1311 wraz z kolumnami wharfedale vardus 250.

1. Proszę osoby posiadające ten amplituner onkyo o podzielenie się opiniami jak wygląda odtwarzanie plików flac, jak odtwarza albumy z tzw. mixem utworów (czy jest płynne przejście czy też robi przerwę między utworami).

2. Proszę o odniesienie się co do jakości odtwarzanego dźwięku w stereo onkyo 509 do denona avr-1311.

3. Proszę o odniesienie się z którymi poniżej zestawami 5.0 onkyo 509 zagra dobrze w stereo bez subwoofera

a. Taga tps 500

b. Taga tps 600

c. Wharfedale diamond hcp

d. Jamo s506 hcp

4. Jak się ma impedancja 4 ohm kolumn taga tps 600 do impedancji 6 ohm amplitunera onkyo 509 (czy jedno drugiemu nie zaszkodzi; ewentualny wpływ na jakość dźwięku

Warunki w jakich zestaw będzie grał

pokój 17 m2

muzyka różna z przewagą elektroniki, popu, trip-hopu

Proszę o rzeczowe wypowiedzi.

https://www.audiostereo.pl/topic/83736-onkyo-tx-nr509-pomoc-w-wyborze-kolumn/

Bezapelacyjnie najlepiej, z branych przez Ciebie pod uwagę zestawów, zagra TPS-600. Tym bardziej, iż rozważasz podłączenie tego bez subwoofera. Impedancją nie musisz się przejmować. Może to jedynie skutkować tym, iż zagrają nieco głośniej.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Witam

Na wstępie pozdrawiam wszystkich forumowiczów!

Zastanawiam się nad zakupem amplitunera onkyo tx-nr509, głównie ze względu na możliwość odtwarzania utworów w formacie .flac z dysków przenośnych. Do tej pory miałem denona avr-1311 wraz z kolumnami wharfedale vardus 250.

1. Proszę osoby posiadające ten amplituner onkyo o podzielenie się opiniami jak wygląda odtwarzanie plików flac, jak odtwarza albumy z tzw. mixem utworów (czy jest płynne przejście czy też robi przerwę między utworami).

2. Proszę o odniesienie się co do jakości odtwarzanego dźwięku w stereo onkyo 509 do denona avr-1311.

proszę o rzeczowe wypowiedzi.

więc tak , mam model 609 i

ad1.

pliki Flac czyta bez problemu , ostatnio Marek Biliński i czystość dźwięku jest bardzo dobra aczkolwiek jest to muzyka elektroniczna i z ponad 20lat wstecz więc brakuje w niej basu ( ale to taki typ muzyki )

czy robi przerwę w mixie , tego nie wiem , bo ja mam przerwy między kolejnymi utworami

ad2

do tego 509 należałoby porównać Denona 1611 który zapewne jest lepszy od 1311 , troszkę mocniejszy podobnie jak Onkyo 309 vs 509 , powinno być lepiej

pytanie czy aż taka różnica aby zmieniać sprzęt na troszkę lepszy musisz sam ocenić

może warto by iść jeszcze wyższy model 609,709 lub coś innej firmy , za chwilę wyjdzie model Denona 1912 też czytający pliki flac i mający radio internetowe

Na wyższe modele czy to onkyo czy też innych firm raczej nie mogę sobie pozwolić. W tej klasie cenowej Onkyo 509 to jedyny amplituner który odtwarza flac.

Jeśli chodzi o Tagę tps 600, jeśli ktoś miał z nimi do czynienia to proszę odpowiedzieć jak daleko muszą być odsunięte od ściany.

Dzięki za dotychczasowe wypowiedzi i proszę o kolejne wypowiedzi.

1 metr najlepiej a min 30 cm, jeśli z subem wtedy polecam otwory bas-reflexu we frontach zatkać matą tłumiącą i pozwolić by to sub przekazywał cały dół, w tych frontach bas czasem lubi się rozłazić -chwilami przy najniższych dźwiękach występuje brak kontroli najniższego pasma, jednak niewprawione ucho będzie zadowolone

z tzw. ilości basu. Po wytłumieniu i skorygowaniu pasma frontów z subem można uzyskać bardzo dobre rezultaty dźwiękowe jak na kolumny w tej cenie.

o ile w pure direct przy odsłuchu muzyki stereo ten nadmiar basu nie będzie występował to jednak po załączeniu kilku funkcji może okazać się go nawet za dużo ( ale bas i wysokie nadal na "0" ) , wystarczy włączyć dynamic equalizer i on znacznie podbije dźwięk przy cichym słuchaniu , coś a'la loudnees w wzmacniaczach ( wg mnie bardzo fajna funkcja przy cichym odsłuchu ) , oczywiście można też popracować nad ustawieniem korektora

ja bym jednak nie zakrywał wylotów , bo one są po to stworzone aby były , a sub swoją drogą doda sporego efektu w kinie

609-tke można też tak skonfigurować , że i kino bez suba będzie grało całkiem nieźle , kosztem zwiększonej mocy na kolumny frontowe , ale te muszą być już niezłej jakości , aby w kinie poradziły sobie dobrze bez subwoofera

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.