Skocz do zawartości
IGNORED

Moc subwoofera a zastosowanego głośnika

damin111

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Zbudowałem subwoofer a raczej tubę basową i zastosowałem głośnik Alphard EW 80 o mocy max 100W/4Ohm. Jaką moc posiada ten subwoofer? Czy to zależy od wielkości/pojemności zastosowanej obudowy? Obudowa ma: 50cm długości, 29cm średnicy i jest typu band-pass z jednym otworem bassreflex. Jaka jest zasada podawania mocy subwoofera w stosunku do zastosowanego głośnika? Pytam ponieważ podczas sprzedaży takiej tuby chcę podać prawdziwą jej moc, podczas gdy wielu ludzi podając moc zawyża ją podając w setkach watów. Bardzo proszę o odpowiedź na to zagadnienie (spędziłem wiele godzin w necie szukając odpowiedzi na ten temat) i myślę, że wielu innych ludzi może to zagadnienie zainteresować. Mój e-mail to [email protected] Jeszcze raz POMOCY!

Nie wiem dlaczego miałyby się zmieniać, pytałem aby się upewnić. Czy Tobie również nie wydaje się, że podawane przez sprzedających subwoofery moce rzędu - równe 400W, 600W są fałszywe? Czy spotkałeś się osobiście z takimi przypadkami gdy producent zawyżał moce swoich produktów?

Pewnie, np moja Yamaha SW 800, niby 800-watów, a pobiera z sieci 250 W..., perpetum mobile czy cóś ;) Ale np. Paradigm nie zawyża mocy jak pisze 175 W RMS to tyle jest :-)

co do samych glosnikow zacnych firm to moc podawan w katalogu jest realna. Natomiest wiekszoc dobrych firm produkujacych kolumny nie podaje mocy a zalecona moc wzmacniacza. a wogole parametr mocy powiiene byc najmniej brany pod uwage

ale w życiu jest tak (znam to z otoczenia), że wpierw patrzy się na moc (aby jak najwięcej)a następnie na jakość. Zauważyłem jedną rzecz: kupiłem głośniczek Alpharda EW80 i na opakowaniu widniała moc 120W a na stronie producenta ten model posiada 100W. Czyżby ten głośniczek który kupiłem to podróba, czy na potwierdzenie tego iż producenci zawyżają moce już nie tylko np.kolumny ale już samych podzespołów?

Dzięki za "delikatne uświadomienie" :) mnie jeśli chodzi o Alpharda :( A może ktoś podać jakie głośniczki warto kupować i stosować podczas budowy subwoofera, których jakość w stosunku do ceny jest korzystna?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.