Skocz do zawartości
IGNORED

Quadral Phonologue AMUN, jakie głośniki?

akan666

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

W moje ręce wpadły obudowy kolumn jak w temacie, moc 150W, lite drewno.

Wyglądają tak jak te

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) z jedna różnicą, mają 1 głośnik basowy 25cm a nie 2 po 20cm jak te w linku, reszta identyczna.

Niestety mam same obudowy, bez głośników i zwrotnicy.

W związku z tym że raczej nie będzie mnie stać na nowe oryginalne głośniki mam kilka pytań:

1. Czy wybrać konstrukcję 2 czy 3 drożną (oryginalnie 3 drożna, jednak głośniki są w osobnych komorach więc brak jednego głośnika nie zrobi "dziury w całym", a maskownica ukryje ten fakt).

2. Głośnik wysokotonowy - tania wstęga, czy kopułka? (oryginalnie jest wstęgowy).

3. Głośnik średniotonowy, szukam i szukam i nic, chyba tylko Tonsile nowe się da kupić, średnica 12-13cm.

4. Głośnik niskotonowy - wrzuciłem Tonsila z altusów i bas mnie mile zaskoczył, głośnik grał dużo lepiej niż w oryginalnych altusach, średnica 25cm. Jednak szukam czegoś lepszego.

5. Zwrotnica, zastanawiam się czy jest wogóle sens kupowac to "badziewo" czy samemu nie zrobić, jeśli macie coś godnego polecenia do zastosowania to czekam na propozycje.

Jak pisałem wyżej nie dam po 1000zł za głośnik, ale z drugiej strony chciałbym aby sprzęt wyraźnie grał lepiej niż jakieś tam Tonsile 80, czy Altusy 140.

Czekam na różne propozycje, ew gdyby komuś udało się znaleźć jakie oryginalnie tam były głośniki byłbym wdzięczny.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To są bardzo dobre kolumny i ciężko będzie zrobić z nich coś dobrego jeśli zastosujesz tanie przetworniki. Radzę skontaktować się z serwisem EIC i spróbować dowiedzieć jaki koszt oryginalnych przetworników. Ogólnie to można dostać często wysokie modele Quadrali na allegro w śmiesznych cenach więc może gra nie wart świeczki.

• 2 tygodnie później...

Udało mi się "załatwić" głośniki VIFA M25WO-49-08, parametrami zbliżone do oryginału. Udało się również kupić oryginalne zwrotnice.

Basy grają wyśmienicie, deklasują kolumny Altus 110, taki dźwięk mnie zadowala, na razie w jednej kolumnie testuje różne soprany, mam jakiegoś GDWK 10/80/T i Wstęge "nomame" Monacor. GDWK gra trochę kiepsko w porównaniu do wstęgowego, ale nadal nie mam nic do pary i szukam.

Najgorzej natomiast jest z głośnikiem średniotonowym, po testach Tonsilów i STXów jestem podłamany, ponieważ po wrzuceniu do kolumny z VIFA + Wstega, wypadają bardzo źle.

Jeśli ktoś ma namiar na sklep gdzie da się kupić dobre średniotonowce, nie koniecznie tanie prosze o pomoc.

W tym sklepie jest wszystko, do wyboru do koloru, Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mogę prosić o jakiś link, kontakt, namiar do tego serwisu centralnego ? Skoro wiesz że kosztują 160zł sztuka, to może wiesz jaki to konkretnie model głośnika ? Pozdrawiam

Mogę prosić o jakiś link, kontakt, namiar do tego serwisu centralnego ? Skoro wiesz że kosztują 160zł sztuka, to może wiesz jaki to konkretnie model głośnika ? Pozdrawiam

Nie pamiętam oznaczenia ale szukałem takich głośników do kolumn Quadral Phonologue Gold Shogun i orientowałem się w cenach jakieś 3 miesiące temu. Wpisz w googlach "Serwis Quadral" i wszystko znajdziesz :-)

Generalnie przerabiałem sprawę może nie zakupu ale naprawy głośnika i niestety tylko za pośrednictwem serwisu naprawy w Niemczech. Jeżeli będziesz będziesz chciał nabyć oryginalne przetworniki, to sprawa rozbije się o wysokie koszty. Quadral korzysta z podwykonawców wielu głośników i w momencie zakończenia produkcji mają tylko pewien zapas tych głośników i części do ich naprawy. Możesz spróbować skontaktować się z nimi przez tę stronę

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Odpowiedź jest w miarę szybko. W serwisie EIC generalnie nie posiadają takich informacji, też pytają się Niemców.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Nie myśl - słuchaj.

• 3 lata później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.