Skocz do zawartości
IGNORED

Kable głośnikowe Nordost lub VdH - co kupić?

il Dottore

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Bardzo proszę o pomoc w doborze kabla głośnikowego. Głośniki SF Concertino z pierwszej serii, wzmak Luxman L-3 świeżo po kuracji odmładzającej w Londynie, gotów na kolejne 20 lat grania... :) Pomieszczenie ok 20m. kw., dobrze wytłumione.

Preferencje: spokojny rock i blues, często akustyczny, dużo jazzu, smooth jazzu i śpiewających pań typu ponura Cassandra... :) Czasem jakiś Mozarcik czy Szopenik...

Zródła - wieloformatowiec Philipsa jak w "o mnie" i muza z komputera (FLAC). W planach zakup Benchmarka USB, choć i tak nie odróżniam tego co produkuje moje CD od FLAC, bez pośrednictwa DAC, no ale ponoć ten Benchmark warto kupić...

Wymagania: obecny mój kabel głośnikowy (Monster Bi-Wire) nie jest najwyższej jakości. Ale gra słodko, homogenicznie i głębokim basem, szwankuje natomiast kontrola. Od nowego żądam przede wszystkim:

- kultury

- głębokiego ale perfekcyjnie kontrolowanego basu

- szczegółowości

- powietrza

- słodyczy

W grę wchodzi TYLKO Nordost lub VdH, bo mój zaprzyjaźniony dystrybutor tylko te 2 marki oferuje.

Budżet: w zasadzie no limits, ale proszę mi nie proponować kabli po 1000 euro, bez jaj, umówmy się po prostu, że cena kabla ma być w jakiejś logicznej proporcji do reszty zestawu, który jest przecież dość budżetowy.

Z góry serdecznie dziękuję za porady.

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

nowa seria wyszła :)

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

Kablem raczej nie wpłyniesz na kontrole basu. Jeżeli już to w niedużym stopniu. Poza tym vdH i Nordost to kable diametralnie różne brzmieniowo.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Ukryta Zawartość

nowa seria wyszła :)

Oooooo, Blue Heaven znam... Solidna propozycja. Może faktycznie to jest jakiś punkt zaczepienia? Ciekawe o ile nowa seria przewyższa starsze?

Ukryta Zawartość

Oooooo, Blue Heaven znam... Solidna propozycja. Może faktycznie to jest jakiś punkt zaczepienia? Ciekawe o ile nowa seria przewyższa starsze?

obecnie posiadam takie kable ale kupione z rolki 25stóp

Ukryta Zawartość

dosyć szybkie i detaliczne ale bez ostrości

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

Kablem raczej nie wpłyniesz na kontrole basu. Jeżeli już to w niedużym stopniu. Poza tym vdH i Nordost to kable diametralnie różne brzmieniowo.

Słuchałem Nordostów w bardzo drogich systemach i świetnie tam się sprawdzały. Nie wiem jak z moimi klockami to by zagrało...

Z kolei VdH bywał stosowany przez Sonus Fabera do okablowania wewnętrznego, więc też sroce spod ogona nie wypadł...

"słodko, homogenicznie i głębokim basem"

Jesli tylko z tych dwóch marek to:

Daruj sobie Blue Heavena Nordosta bo stracisz to powyższe.

Red Down - lepiej ale to nie to.

Oczywiście piszę o rev.II

VdH - Wind minimum.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Czyli jeśli Nordost, to Red Dawn, a jak VdH - to Wind lub wyżej?

Ale czy to nie będzie sprzęt "za dobry" do mojego zabytkowego wzmacniacza i leciwych kolumn?

Jutro zajrzę do sklepu i zobaczę jak to cennikowo się przedstawia, bo, jak powiadam, chciałbym żeby cena kabla była w logicznej proporcji do reszty systemu.

Słyszę różnice między kablami i doceniam ich rolę, ale jej nie przeceniam (jesli rozumiecie, o co mi chodzi).

Czyli jeśli Nordost, to Red Dawn, a jak VdH - to Wind lub wyżej?

Ale czy to nie będzie sprzęt "za dobry" do mojego zabytkowego wzmacniacza i leciwych kolumn?

Jutro zajrzę do sklepu i zobaczę jak to cennikowo się przedstawia, bo, jak powiadam, chciałbym żeby cena kabla była w logicznej proporcji do reszty systemu.

Słyszę różnice między kablami i doceniam ich rolę, ale jej nie przeceniam (jesli rozumiecie, o co mi chodzi).

wind nie spowalnia basu?

Focal + Naim

Minimalnie. Ale cechy które kolega podał raczej się wykluczają (przynajmniej na tym pułapie cenowym). Z vdH The Wind dostanie:

- kultury

- powietrza

- słodyczy

The Wind stosowany był m.in. do okablowania pierwszych SF Amati Homage.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Wbrew pewnym opiniom Wind nieźle kontroluje bas szczególnie jego wyższy zakres.

Oczywiście bez sprawdzenia we własnym systemie i pokoju wszystkie słowa to wróżenie tochę z fusów. Moim zdaniem Wind tak czy owak jest o klasę lepszy od BH Nordosta.

Wbrew pewnym opiniom Wind nieźle kontroluje bas szczególnie jego wyższy zakres.

Oczywiście bez sprawdzenia we własnym systemie i pokoju wszystkie słowa to wróżenie tochę z fusów. Moim zdaniem Wind tak czy owak jest o klasę lepszy od BH Nordosta.

to nordosty są takie suche i bez basu??

Focal + Naim

Zdecydowanie Van den Hull mkII The Wind; dla mnie klarowny,szczegółowy,ciepły, nie kłuje w uszy jak to czyni miedź, z bardzo dobrym basem.W mojej konfiguracji z marantzem PM 17 i CD 17KI.BTW słucham podobnej muzyki.

Zdecydowanie Van den Hull mkII The Wind; dla mnie klarowny,szczegółowy,ciepły, nie kłuje w uszy jak to czyni miedź, z bardzo dobrym basem.W mojej konfiguracji z marantzem PM 17 i CD 17KI.BTW słucham podobnej muzyki.

Może nie rozbebeszaj kabelków, to metalowe "nitki" nie będą Cię kuły.

Wind to trudny kabel.

Jego budowa jest skomplikowana, nie jest spójna.

Używa zarówno geometrii powodującej powstanie indukcyjności, jak i geometrii w której te indukcyjności znoszą się wzajemnie.

Użycie tych dwóch rodzajów podejścia w jednym kablu, jest niebezpieczne, musi spowodować niespójność.

Generalnie kabel jest dobry, nawet bardzo dobry, ale wymaga dobrego zasilania, typu Furutech.

Ponieważ żyła dodatnia i ujemna w VdH jest taka sama, kabel ma tendencję do przekazu nieco "napompowanego", dlatego zasilanie wzmacniacza z Furutech niweluje ten problem, gdyż ta z kolei firma, jej produkty posiadają najwybitniejsze parametry od strony "zamykania" wewnętrznych pojemności pasożytniczych przewodów, a to dzięki hartowaniu i demagnetyzacji oraz procesu OCC.

Wind może zagrać z tymi urządzeniami, które pracują w dość wysokim paśmie, mos-fet, lampa.Kondensatory pasujące do nich to nichicon.

Pozdrawiam.

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

"Kabelki: interkonekt Monster Cable Interlink 400 do CD/SACD i Monster Cable Interlink 100 do tunera , głośnikowy Monster Cable Bi-Wire. Monster Digital Coax z DVD"

..z takimi laczowkami - jesli to aktualne - to ten Wind nic Ci nie poprawi... a wobec mojego ostatniego odkrycia kabli miedzianych solid core srebrzohych ten Wind ..to szkoda czasu ...

sam też posiadam 16awg OCC pozłacane emaliowane w teflonowych rurkach dodatkowo:)

jestem pod dużym wrażeniem tych solid core

druga fotka firmowo zarobione

Ukryta Zawartość

post-21279-0-13168800-1307452027_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

sam też posiadam 16awg OCC pozłacane emaliowane w teflonowych rurkach dodatkowo:)

jestem pod dużym wrażeniem tych solid core

druga fotka firmowo zarobione

Jakby nie ten cienki drucik w środu to już 100% hi-end, tylko czyste audiofilskie powietrze ;)

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

"sam też posiadam 16awg OCC pozłacane emaliowane w teflonowych rurkach dodatkowo:)

jestem pod dużym wrażeniem tych solid core"

...ale to tylko pierwsze wrazenie...posluchaj kilka miesiecy ...ta pozlacana miedz jest zbyt gruba...

"sam też posiadam 16awg OCC pozłacane emaliowane w teflonowych rurkach dodatkowo:)

jestem pod dużym wrażeniem tych solid core"

...ale to tylko pierwsze wrazenie...posluchaj kilka miesiecy ...ta pozlacana miedz jest zbyt gruba...

1.3mm średnicy

audioquest stosuje z tego co pamiętam maks 1.2średnicy 17awg

Focal + Naim

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

"Ponieważ żyła dodatnia i ujemna w VdH jest taka sama, kabel ma tendencję do przekazu nieco..."

...kolego a znasz jakies kable glosnikowe gdzie plus i minus maja inna budowe?

...moze miales na mysli iz sa to zyle rozdzielone....

...wzmacniacz i kabel to jeden organizm...

...za duzo...cos trzeba robic by sprzedawac kable...

Przypominam, że:

"W grę wchodzi TYLKO Nordost lub VdH"

Po co ta filozofia metalurgiczna?

"Ponieważ żyła dodatnia i ujemna w VdH jest taka sama, kabel ma tendencję do przekazu nieco..."

...kolego a znasz jakies kable glosnikowe gdzie plus i minus maja inna budowe?

...moze miales na mysli iz sa to zyle rozdzielone....

...wzmacniacz i kabel to jeden organizm...

...za duzo...cos trzeba robic by sprzedawac kable...

Proszę sobie nie żartować.

95% kabli każdego typu, również takie, które kosztują 2,5 czy 10 pln, oraz 10-50kpln posiada żyły wykonane w odmiennych technologiach.

To przecież piaskownica w audio.

Proszę niech Szanowni Koledzy na forum mnie poprawią, zanim to jednak zostanie uczynione, proszę pozamieniać w swych domowych systemach plusy z minusami w przypadku kabli głośnikowych.

W przypadku firmy VdH również The Revelation i Revolution mają takie same żyły dodatnie i ujemne.

Zróżnicowanie żył dodatnich i ujemnych występuje przykładowo we wszystkich produktach takich firm jak XLO, Audioquest, Furutech.To proste, łatwo to sprawdzić.

Używając prostego języka - żyła dodatnia posiada cechy dobrego przewodzenia wysokich frekwencji, jest łagodna, bogata w harmoniczne, miękka.

Żyła ujemna jest twarda, ma bardzo dobre wygaszanie dynamicznych impulsów, gra "ciemno" bez wysokofrekwencyjnej głębi, posiada małą pojemność wewnętrzną, przez co jest w miarę "szybka".

Proszę popisać trochę po takim doświadczeniu z zamianą żył w tych kablach gdzie są one zróżnicowane, może to być ciekawe.

Dodatkowo, audioquest, dla żyły dodatniej i ujemnej stosuje odmienny kierunek przepływu prądu - przypominam.XLO, Furutech, ten sam kierunek dla + i -

Ciekawa teoria. Czy mógłby ja Kolega nieco rozwinąć?

Jaka teoria.

To fakty, każdy o tym wie.

Przecież kto żyw konstruuje kable, wszelkiego typu, i takie podstawy nie są znane?

To rozbrajające.

Przecież to specjalistyczne forum audio i doświadczeni forumowicze, jak więc może istnieć żdżiwienie tak podstawową informacją.

Proszę iść do salonu audio, zakupić 1 metr XLO, z półki przykładowo ok 100pln za metr i zweryfikować zagadnienie empirycznie.

Proszę posłuchać jak grają, żyły dodatnie, ujemne, posłuchać jaki jest dżwiek kiedy podłączamy plus i minus w tych samych kierunkach, a jaki kiedy minus jest odwrócony, jak zachowuje się przewód kiedy metalurgię dodatnią weżmiemy za ujemną, a ujemną za dodatnią.

Następnie proszę wyciągnąć z tych doświadczeń wnioski.

Następnie proszę zamówić próbki pochodzące ze wszystkich możliwych do uzyskania typów, rodzajów, producentów, szczególnie renomowanych, najdroższych jakie tylko są dostępne.

Proszę je przebadać.

Proszę przeanalizować całą światową historię produkcji kabli hi - end, przeanalizować na czym polegał postęp na przestrzeni lat, jak ewoluowały produkty danych firm, jakie technologie mają jakie właściwości, gdzie się sprawdzają, i jak wyglądają oraz z czego wykonane są bezwzględnie najlepsze, najdroższe kable jakie kiedykolwiek powstały i dlaczego mimo rozwoju nauki i postępu, jako najlepsze z najlepszych są ciągle te same kable tych samych producentów/Generalnie w pewnym uproszczeniu/

Następnie proszę wyciągnąć wnioski.

Po jakimś czasie znikną wszelkie tajemnice, nastąpi zrozumienie występujących zależności, wszystko będzie jasne.

Jasne będzie z jaką sytuacją mamy do czynienia przy transmisji sygnału audio.

Jasne będzie, jaki przewodnik, z czego wykonany i jak przygotowany, gdzie ma zastosowanie, takie zastosowanie, gdzie jego skończone cechy fizyczne da się najlepiej wykorzystać, czy od strony ekonomicznej czy stricte technicznej.

Jasne będzie jaka geometria przewodu, składającego się z jakich przewodników, powoduje jakie efekty soniczne, dysponuje jakimi parametrami technicznymi, które z kolei mają gdzie najlepsze ich wykorzystanie, gdyż te parametry również mają cechy skończone.

Do tego potrzebna jest jeszcze wiedza z zakresu izolatorów, która jest równie ważna.

XLO twierdzi, że izolatora nie powinno w ogóle być.Przychylam się do tego twierdzenia.

W moim otoczeniu jest to jasne i zrozumiałe, nikt tego nie krytykuje, przeciwnie, są osoby, które przykładowo nie używają izolatorów przy minusach głośnikowych, minus jest na masie obudowy, nie ma więc wielkiego zagrożenia w typowej sytuacji, jak mamy wzm symetryczny oczywiście mamy wtedy dwa plusy

Tyle.

Pozdrawiam.

Plusy dodatnie, plusy ujemne... dajcie spokój!

A ja tylko pytam, co by pasowało do moich zabawek z oferty VdH lub Nordosta.

Nie przez moje uwielbienie do w/wym firm, tylko dlatego, że w znajomym sklepie innych kabli nie prowadzą, twierdząc, że im niepotrzebne... :)

Tylko więc takie kable mogę pożyczyć do domu w celu odsłuchu przed ostatecznym wyborem. Ale jest kaucja, więc nie mogę zabrać 5 kompletów, tylko 1-2... Można oczywiście pojechać po 1 kabel 5 dni z rzedu ale to jest 30 km, więc sorry... Poza tym porównywanie ma sens podczas jednej sesji a nie dzien po dniu.

Oczywiście interkonekt taż sobie mogę podmienić, skoro już zmieniam głośnikowe - to nie problem.

Hello

Ja używam Wind MkII Vande den Hula i wskazane wymagania

- kultury

- głębokiego ale perfekcyjnie kontrolowanego basu

- szczegółowości

- powietrza

- słodyczy

spełnia, z jednym zastrzeżeniem, że nie jestem dostatecznie kompetentny w obszarze analizy zagadnienia nr 2 (głębokiego ale perfekcyjnie kontrolowanego basu); po prostu nie wiem kiedy bas jest perfekcyjnie kontrolowany

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.