Skocz do zawartości
IGNORED

jaki dac na pcm 1704

tomp86

Rekomendowane odpowiedzi

paluje kupno dac na pcm 1704 myśle o lite dac 60, YULONG 1704 DAC , audio gd 19

może coś innego mam do wydania około 2 tys obecnie używam v dac

(Jak znacie jakieś dobre sklepy lub napatrzaliście jakieś używki w necie to przy okazji dajcie linka)

https://www.audiostereo.pl/topic/83633-jaki-dac-na-pcm-1704/

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i nie masz co wiecej szukac bo za lepszy dac na pcm1704 bedziesz musial juz dobrze zabulic, gdyz tutaj nie tylko jest dobry przetwornik ale mozliwie najlepsza jaka uzykal konstruktor aplikacja a w audio seryjnym na najlepsza aplikacje mozemy liczyc TYLKO w topowych dacach danego producenta

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

chwilowy brak działalności w audio.

mam audio gd19 i jest to bardzo dobry dac w swojej cenie.mialem poprzednio lite dac60,faktycznie bardziej lampowy z uwagi na obecnosc lamp ale nie tak dokladny i rozdzielczy etc jak 19stka.

moj kosztowal 500dol to w twoim budzecie,polecam

ps.mam jako zrodlo rotela rcd965bx-bardzo fajny cedek, to jednak dac to duuuzy krok w przod

pozdro

rs

• Użytkownicy+

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i nie masz co wiecej szukac bo za lepszy dac na pcm1704 bedziesz musial juz dobrze zabulic, gdyz tutaj nie tylko jest dobry przetwornik ale mozliwie najlepsza jaka uzykal konstruktor aplikacja a w audio seryjnym na najlepsza aplikacje mozemy liczyc TYLKO w topowych dacach danego producenta

Popieram w 100%. DAC na podstawie opracowania Waldiego, to b.dobra rzecz. Mam taki właśnie na testach w domu i okazał się lepszy od kilku innych.

Ukryta Zawartość

No dobra ale on wygląda zupełnie inaczej niż projekt waldiego06. Nie wiem czy ktoś porównywał zdjęcia środka tego dac'a z tymi jakie są na forum.

Może się mylę ale niech mnie ktoś oświeci. Bo nie widzę tam ani analogówki, którą projektował waldi06 itd.

Czy to nie ten pcm1748 czy coś takiego? Bo to już zasadnicza różnica mówiąc szczerze...

Pozdrawiam Arczi

No dobra ale on wygląda zupełnie inaczej niż projekt waldiego06. Nie wiem czy ktoś porównywał zdjęcia środka tego dac'a z tymi jakie są na forum.

Może się mylę ale niech mnie ktoś oświeci. Bo nie widzę tam ani analogówki, którą projektował waldi06 itd.

Czy to nie ten pcm1748 czy coś takiego? Bo to już zasadnicza różnica mówiąc szczerze...

Pozdrawiam Arczi

To jest projekt Waldka, ale wersja lite.

Analog jest na opampach.

Palton ma u siebie pewnie wersję hi-end, która gra również u mnie:)

Pozdrawiam Arczi

to jest projekt waldiego, wersja na 2 przetwornikach 1704 ale od wersji najlepszej dzwiekowo niewiele sie rozni

Dlaczego to musi być na PCM1704? Ten DAC jest w czymś lepszy od innych, czy jak? Za dwa kafle to w ogóle nie ma sensu takie kryterium wyboru. Weź tego, co dobrze gra. Podobno Yulong D-100 się do takowych zalicza.

• Użytkownicy+

Palton ma u siebie pewnie wersję hi-end, która gra również u mnie:)

Mam dokładnie DAC Ricka, który grał w listopadzie na wystawie AS. Wiem że jest zbalansowany, na 4xPCM 1704K. Ludzie na mieście mówią, że to dobre kości na audiofilską zupę ;)

No to argument po skurczybyku. :))) A może chodzi o certyfikat koszerności bitowej, czy coś podobnego?

Znam osoby, które uważają że delta-sigma to śmieci. Zresztą nie trzeba daleko szukać, na head-fi jest ich cała rzesza - miłośników Audio-GD

znalazłem jeszcze coś takiego

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Znam osoby, które uważają że delta-sigma to śmieci. Zresztą nie trzeba daleko szukać, na head-fi jest ich cała rzesza - miłośników Audio-GD

No no, tak właśnie myślałem, że to jakieś uznane grono ekspertów oceniło. Z Audio-gd to jest w ogóle ciekawa sprawa. Co chwilę wypuszczają nowego DACa o rzekomo nowym brzmieniu. Uzyskiwane jest to jakimiś zaszytymi algorytmami DSP. Wygląda, że nie mają własnej wizji brzmienia, a swoich klientów uważają za baranów. Nie chcesz marchewki, to masz kalarepkę, a i rzodkiewka się u nas znajdzie. Dla każdego coś miłego. Taki audio-warzywniak.

Nie tylko na head-fi lubują się w 1704, na pozostałych forach jest to samo i osoby, które słuchały naprawdę dobrych przetworników (Weiss DAC2, W4S DAC2, Prism Orpheus, Metric Halo LIO-8, BADA itp), bardzo pochlebnie wypowiadają się o Audio-GD Ref 7, Lite DAC-83, Resolution Audio Cantata czy Lenehan PDX. Wszystkie te DAC-e są na 1704 - zbieg okoliczności? Przetworniki na tej kostce uchodzą za najbardziej neutralne, ale sam nie słuchałem, więc nie powiem :)

Tu jeszcze coś do poczytania:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

znalazłem jeszcze coś takiego

Ukryta Zawartość

tez jak szukalem daca widzialem ten projekt i omawialem go z ludzmi ktorzy projektuja dace, odradzali, "do daca waldiego nie ma nawet startu"

ale oczywiscie nie sluchalem wiec nie potwierdzam potwierdzam tylko opinie z ostatniego postu Marcin_gp - zgadza sie sa bardzo neutralne przynajmniej w tej wersji w ktorej sluchalem

Ukryta Zawartość

Wyred4Sound przegrywa dźwiękowo z Anedio D1 według recenzji. Ten jest na ESS9018 - 3-bitowa delta-sigma. Ostatnio miałem w domu Lite DAC-68. Nie wiem na czym on jest, bo kostka spolerowana, ale na CS4397 można zrobić wyraźnie lepszego DACa. Ja nie twierdzę, że PCM1704 jest zły, a jedynie, że podniecanie się wielobitowością, albo w ogóle jedną konkretną kostka DAC, jest idiotyczne. Zaraz tu wpadną fani ESS Sabre i się zacznie, że "nie ma startu", itp. bzdety.

To fakt ,nie ma sie co podniecać tymi kostkami.Miałem ostatnio sługi czas buffalo dac na słynnym sabre dodatkowo lampizowany przez L.Fikusa,powiem tak :szału nie było ,mój stello najnowsza wersja gra jak dla mnie sporo lepiej,mało tego ,denon dcd 3000 mod by piotrek608 [4x pcm1702 j ,dla lubiących kostki] grał od bufflo lepiej [koszt denona z modyfikacją to około 1300 zł] ,oczywiście denon w roli daca

marantz 8003 sacd ,calyx 24/192 dac+calyx power supply [wersja signature by GFmod], burson audio Ha-160[full GFmod], harmonix hs-101 GP ic,audiolot alf-2200 ,furutech 3ts762 35[g] i 25[g]x2 ,furutech 3ts20 35[g] i 25[g] x2 ,furutech fx alpha Ag coaxial ,grado rs2i ,sennheiser hd600,akg k701,

To fakt ,nie ma sie co podniecać tymi kostkami.Miałem ostatnio sługi czas buffalo dac na słynnym sabre dodatkowo lampizowany przez L.Fikusa,powiem tak :szału nie było ,mój stello najnowsza wersja gra jak dla mnie sporo lepiej,mało tego ,denon dcd 3000 mod by piotrek608 [4x pcm1702 j ,dla lubiących kostki] grał od bufflo lepiej [koszt denona z modyfikacją to około 1300 zł] ,oczywiście denon w roli daca

Stary PS Audio DL Three świetnie gra jak się go dobrze grzebnie, jest właśnie na 4x PCM1702 i "dużym" CS8412. W sumie to się nie spodziewałem, że tyle się wyciśnie z niego, bo na surowo gra nieszczególnie. Chodzi o wersję z 1995 roku.

Z Audio-gd to jest w ogóle ciekawa sprawa. Co chwilę wypuszczają nowego DACa o rzekomo nowym brzmieniu. Uzyskiwane jest to jakimiś zaszytymi algorytmami DSP. Wygląda, że nie mają własnej wizji brzmienia, a swoich klientów uważają za baranów. Nie chcesz marchewki, to masz kalarepkę, a i rzodkiewka się u nas znajdzie. Dla każdego coś miłego. Taki audio-warzywniak.

w dacach serii NFB nie ma żadnych DSP a innych Audio-GD już nie ma w ofercie

do reszty stwierdzen nie ma sensu sie odnosic

Ja nie twierdzę, że PCM1704 jest zły, a jedynie, że podniecanie się wielobitowością, albo w ogóle jedną konkretną kostka DAC, jest idiotyczne. Zaraz tu wpadną fani ESS Sabre i się zacznie, że "nie ma startu", itp. bzdety.

nie bardzo rozumiem dlaczego sympatia dla r2r albo konkretnej kostki DAC jest idiotyczna, może rozwiń?

nie słyszysz różnic między dacami sigma/delta a r2r czy nie rozumiesz różnic w obu technologiach?

nie bardzo rozumiem dlaczego sympatia dla r2r albo konkretnej kostki DAC jest idiotyczna, może rozwiń?

nie słyszysz różnic między dacami sigma/delta a r2r czy nie rozumiesz różnic w obu technologiach?

Nie słyszę różnic w optymalnych aplikacjach, przynajmniej różnicy w jakości nie ma, bo nie ma prawa być. Patrz parametry w datasheet, które znacznie przekraczają możliwości stopni analogowych i zasilających, z którymi najczęściej te DACki grają.

Drugi akapit jest bez sensu. Pytania z architektur przetworników miałem na kilku egzaminach i obronie pracy dyplomowej, czyli wiedza podręcznikowa sprzed ery forumowych mitów.

Nie słyszę różnic w optymalnych aplikacjach, przynajmniej różnicy w jakości nie ma, bo nie ma prawa być. Patrz parametry w datasheet, które znacznie przekraczają możliwości stopni analogowych i zasilających, z którymi najczęściej te DACki grają.

Drugi akapit jest bez sensu. Pytania z architektur przetworników miałem na kilku egzaminach i obronie pracy dyplomowej, czyli wiedza podręcznikowa sprzed ery forumowych mitów.

Wskazówki dlaczego sigma/delta i R2R mogą brzmieć inaczej są w

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Każdy z typów ma swoje wady i zalety które dziwnym trafem pokrywają się z niektórymi forowymi "mitami" (np. R2R bardziej naturalne, sigma/delta dynamiczne).

Twierdzenie że wszystkie chipy muszą brzmieć tak samo bo różnice w podawanych przez producenta parametrach są poza słyszalnym zakresem jest rażące. Gdyby tak było, to chipy sprzed 15 lat były by tak samo dobre jak najnowsze, a firmy Burr-Brown / Texas Instruments, Wolfson, Analog Devices.. no właśnie, ponad dekadę wciskają kit niezorientowanym odbiorcom wypuszczając kolejne nic tak naprawdę nie wnoszące modele? Kolektywny spisek producentów? Czy paranoja?

Największy kłopot w tym, że w kwestii daców postępy są wyjątkowo wyraźnie słyszalne, wystarczy posłuchać kilku porównywalnych cenowo urządzeń sprzed 15 lat i paru najnowszych. W przeciwieństwie do np wzmacniaczy, gdzie raczej trudno wskazać i usłyszeć jakiś postęp, tutaj różnice są ogromne.

Ukryta Zawartość

Tak jest kolejny, który się buntuje i wie lepiej bo słyszał. Kolego axw jeśli zrobisz kostkę do konwersji cyfrowo analogowej i parametrach obecnych kostek to poprosimy Cię o ponowne przedstawienie swoich poglądów. Bo obecnie starasz się być mądrzejszy od tych co te kości projektują. Nie masz pojęcia jak coś działa a teoretyzujesz niezbyt trafnie.

Michelangelo na tacy wyłożył Ci co wpływa na różnicę w dac'u a co nie. Nie jest to kość a aplikacja i część analogowa, która ma dużo większe zniekształcenia i tyle w tym temacie.

Pozdrawiam Arczi

kolega również zna problem z tematów na egzaminach? ;)

Idąc za waszą teorią, producenci chipów od 15 lat robią niepotrzebną robotę dalej podnosząc te parametry (pewnie tylko po to żeby nakręcać popyt, nie?), recenzenci pism audio są wszyscy przekupieni, masa ludzi piszących na forach zbiorowo majaczy pisząc o poprawie ("mity" forowe kolegi michelangelo), a DACe sprzed 15 lat brzmią tak samo jak porównywalne dzisiejsze..

Weź się w garść i zastanów kolego, nad konsekwencjami tego co wypisujesz, przetworniki dac to jednak coś więcej niż dwa parametry podane przez producenta w datasheet..

Bzdury nad bzdurami. To właśnie na tym forum wyczytałem kiedyś, że delta-sigma nie ma dynamiki. Wystarczyło parę lat i już się bajki bohaterami pozamieniały. Recenzenci ostatnio pisują, że multi-bit R-2R ma problemy z mikrodetalami, ale rytmem i dynamiką nieźle sadzi. Z tym bym się prędzej zgodził. Najlepsze barwy słyszałem z delta-sigma - MN74761, TDA1547, CS4397, AD1955. To nie dziwi, natomiast dziwi mnie upór, z jakim Burr-Brown robi przetworniki bipolarne. Po co?! Żeby przechodzić przez zero i angażować dwa napięcia zasilania? To jest dla mnie durnota, której nie ma np. w Cirrusach. Z Wikipedii to taki podręcznik jak z Faktów program informacyjny. Wyłuszczałem parokrotnie na tym forum jakie parametry musi mieć tor analogowy, żeby ogarnąć to, co DAC z siebie wypluwa. Do tego dochodzi zagadnienie napomknięte kiedyś w wątku o Lampucerze - zasilanie. Jak podają w datasheet, że kondek ma mieć 10uF, to wszyscy ładują 10uF jak na obrazku, a że producent napisał pod spodem, że to daje 40dB PSRR dla 1kHz to już nikogo nie interesuje. Te wszystkie różnice brzmień kości DACów to są różnice w artefaktach wynikających z ciulowej aplikacji - tak podsumowując forumowy mainstream. W optymalnych aplikacjach powinny być one bardzo mało słyszalne i nieistotne.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.