Skocz do zawartości
IGNORED

Technics SL 1200 mkI

Zdzislav

Rekomendowane odpowiedzi

Trochę informacji jest tutaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

audiokarma.org

Tym watkiem mozesz rozpetac istne PIEKLO! bo jak wiadomo na tym forum to jeden z najbardziej wzbudzajacy agrasje gramofon.

A z czym go sie je?....hmm z ziemniaczkamii kapustka zasmazana hihi czyli nadaje sie jak polski zestaw obiadowy do wszystkiego :)

robix

No dobra, to dołożę do pieca albo doleję oliwy. Czym konkretnie sobie zasłużył na tę agresję? Czytając angielskie fora nie znalazłem żadnej agresji w tym temacie, ogólnie deck uważany jest za bardzo udany, pojawiają się też np. ciekawe przeróbki czy upgrade'y.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Założyłem wątek, bo za jakieś 2 tygodnie spodziewam sie tego gramofonu u siebie. Będzie jechał z niemiec. Dlatego jeść z niego nie będę:) Wiadomo escherischia coli, teraz ten ołów...:)

W sieci jest bardzo dużo o sl 1200 mkII. Natomiast o jego protoplaście sl 1200 mało jest napisane.

Np to:

Ukryta Zawartość

Dowiedziałem sie że transformator sieciowy może trochę buczeć. Polecają zewnętrzny zasilacz. A co za problem wywalić trafo na zewnątrz do oddzielnej obudowy? Zrobiłem kiedyś tak w bernardzie :P Co wy na to?

Ukryta Zawartość

spokojnie, nic nie będzie buczało jeśli gramofon jest w pełni sprawny

nawet na niskopoziomowej DL-103 była absolutna cisza ( jeśli chodzi o zakłócenia )

Jak już go będziesz miał u siebie, to ocenisz stan techniczny, kupisz wkładkę ,posłuchasz itp

Na modyfikacje przyjdzie jeszcze czas

audiokarma.org

Tez sie zastanawiam gdzie sie podzial Nasz Yulian zeby dolozyc do pieca w tym temacie :)

Teraz juz calkiem powaznie ,jesli juz przyjedzie ow Technol to prawdopodobnie wycisnie niezlego banana na twarzy wlasciciela - moje zdanie jest powszechnie znane ,ze pyszny to gramofon:)

robix

Jestem ciekaw jakie beda wrazenia bo wersja MK1 to supelnie co innego niz poazniejsze wersja, Mk1 miała praktycznie wszystko inne, silnik, ramię i chyba była na sztywnym zawieszeniu.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Jestem ciekaw jakie beda wrazenia bo wersja MK1 to supelnie co innego niz poazniejsze wersja, Mk1 miała praktycznie wszystko inne, silnik, ramię i chyba była na sztywnym zawieszeniu.

No właśnie! To jest najistotniejsza dla mnie sprawa. Jak się ma sl 1200 do sl 1200 mk2 ! Bo o mk2 jest trochę na necie. Czy ktokolwiek z forum miał wersję pierwszą?

Ma to być bardziej melomańska wersja. Ja osobiście wolę wersje mk1. Po co mi ta cała didżejska otoczka?

1200 mk I Vs 1200 mk2

- Brak regulacji wysokości ramienia

- Brak kwarcowej stabilizacji obrotów

- Ramię to EPA-120 o masie efektywnej 17g ( w mk2 wynosi 12g )

- Inny rodzaj obudowy, bardziej podatny na drgania

- Talerz 1,75 kg w mk2 - 2kg

instrukcja

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiokarma.org

Ach witam!, witam!, stronnictwo miłośników sławnego gumowca! Szczególnie witam >rydza<, co mnie cztery razy nawoływał - w pas się kłaniam!

Jak widzę, wątek w klubie już nie wystarcza.

"...Teraz juz calkiem powaznie ,jesli juz przyjedzie ow Technol to prawdopodobnie wycisnie niezlego banana na twarzy wlasciciela - moje zdanie jest powszechnie znane ,ze pyszny to gramofon:)..."

Ja też jestem przekonany, że ów "banan" będzie, tylko czy w tę stronę wygięty??? :)

Pozdro,

Yul

1200 mk I Vs 1200 mk2

- Brak regulacji wysokości ramienia

- Brak kwarcowej stabilizacji obrotów

- Ramię to EPA-120 o masie efektywnej 17g ( w mk2 wynosi 12g )

- Inny rodzaj obudowy, bardziej podatny na drgania

- Talerz 1,75 kg w mk2 - 2kg

instrukcja

Ukryta Zawartość

-Czym różni sie budowa obudowy?? Dlaczego mk1 jeden jest bardziej podatny na drgania? Czy platforma antywibracyjna coś by pomogła?

-Jaki wpływ ma różnica w masie efektywnej ramienia 12g vs 17g? Jakie wkładki są najlepsze do tego typu ramienia? Chce zamontować na razie ortofona 2m red( bo ta wkładkę akurat mam). Czy nie będzie kolizji??:)

-Czy kwarcowa stabilizacja obrotów daje dużo lepsze efekty? CZy bez niej też będzie dobrze?

Dziękuję za instrukcję:)

Filmiki w których główną role zagrał sl 1200 z yt:

Czyli ludzie też inwestują w lepsze ramiona itp. To chyba znaczy, że ten gramofon wcale nie jest taki zły...

Ukryta Zawartość

-Czym różni sie budowa obudowy?? Dlaczego mk1 jeden jest bardziej podatny na drgania? Czy platforma antywibracyjna coś by pomogła?

mk1 - plastik, mk2 - jakiś rodzaj gumy absorbującej drgania

platforma pewnie pomoże

-Jaki wpływ ma różnica w masie efektywnej ramienia 12g vs 17g? Jakie wkładki są najlepsze do tego typu ramienia? Chce zamontować na razie ortofona 2m red( bo ta wkładkę akurat mam). Czy nie będzie kolizji??:)

taki ma wpływ, że musisz dobrać odpowiednio podatną do w/w masy wkładkę

2M Red będzie OK, o ile zastosujesz lżejszy od standardowego headshell, na oryginalnym wg wyliczeń wychodzi rezonans 7,2273

Więcej info nt. dobierania wkładki do ramienia znajdziesz na forum

-Czy kwarcowa stabilizacja obrotów daje dużo lepsze efekty? CZy bez niej też będzie dobrze?

W mk1 zastosowano servo-controlled, dopiero w mk2 kwarcową

z tego co wyczytałem na VE servo też jest stabilne

Czyli ludzie też inwestują w lepsze ramiona itp. To chyba znaczy, że ten gramofon wcale nie jest taki zły...

Nie napisałem ,że jest zły, pytałeś o główne różnice , to je podałem :]

audiokarma.org

Uff, juz myślałem, że cała obudowa jest z plastiku...

Jacku, a jakiej używasz wkładki do sl 1200?

Czy sa jakieś dobre MM które będą grały barwną, nasyconą średnicą bez dominacji wysokich tonów ?? Oraz oczywiście, które będą pasować do ramienia w technicsie ?

Ach witam!, witam!, stronnictwo miłośników sławnego gumowca! Szczególnie witam >rydza<, co mnie cztery razy nawoływał - w pas się kłaniam!

Jak widzę, wątek w klubie już nie wystarcza.

"...Teraz juz calkiem powaznie ,jesli juz przyjedzie ow Technol to prawdopodobnie wycisnie niezlego banana na twarzy wlasciciela - moje zdanie jest powszechnie znane ,ze pyszny to gramofon:)..."

Ja też jestem przekonany, że ów "banan" będzie, tylko czy w tę stronę wygięty??? :)

Pozdro,

Yul

Yulu drogi, Napisz proszę dlaczego ów uśmiech może być wygięty w drugą stronę? Chciałbym poznać też drugą stronę medalu. Proszę również o konkretne przykłady porównań itp.

>>>Zdzislav,

Jeśli ten gramofon już jedzie do Ciebie z Niemcowa, to po co chcesz o nim czytać, skoro lada monent sam go posłuchasz? Jeśli masz porównanie z innymi gramofonami, i tańszymi i droższymi, i nowymi i starymi, to gdybyś to uczciwie opisał, to byłoby to cenne dla tej zakładki. W czym lepszy, w czym gorszy. No chyba, że podejdziesz do tego dogmatycznie, tak jak wielu tutaj, czyli: jest najlepszy pod Słońcem, bo...jest najlepszy i basta, a tych co uważają inaczej należy momentalnie eksterminować! :)

Pozdro,

Yul

Chce poczytać o nim bo to takie uśmierzenie oczekiwania. Tym bardziej, jestem nowy w gramofonowym świecie. I podejrzewam, że nie będę sie bawił w porównania z innym sprzętem. Raczej od razu przejdę do słuchania muzyki :) Stąd moja ciekawość:)

A dogmatów w audio nie lubię...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.