Skocz do zawartości
IGNORED

Kino Domowe.Zenada Onkyo dobre na wszystko,niczym Bednarski.

dariusz964

Rekomendowane odpowiedzi

Witam od pewnego czasu forum stało sie nudne i jednostajne ,mało ciekawych wpisów,pełno nowych użytkowników.Praktycznie ciągle to samo jakie kino do 3000 pln Onkyo,jakie kino do 4000 pln Onkyo i tak dalej.Proponuje moze aby fanatycy i osoby zakochane w tej właśnie marce dokonywały wpisów,i porad w zakładce fan klub Onkyo,przypominam ze są takie zakładki.Fan klub Onkyo,fan klub Yamahy i praktycznie wszystkich marek.Teraz ten dział stał sie strasznie nudny,i mało osób chce w nim wymieniać doświadczenia,czy pomagać sobie ,bo jest po prostu bardzo nudno i jednostajnie.

Zgadzam się z przedmówcą. Może by tak założyć wątki : kino domowe do 4000zł, 6000zł czy 10000 i przypiąć do góry tak jak w dziale stereo. Myślę, że w znacznym stopniu ułatwi to początkującym userom zdobycie informacji na temat kupna pierwszych zestawów i nie będziemy co chwilę zaśmiecać działu.

Widzisz jednak Onkyo wraca jak bumerang,nie mam nic przeciw tej firmnie,ale to co tu się dzieje zaczyna być już tragiczne,każdy wątek zaczepia o właśnie te amplitunery.

podobnie jest w klubie "mini wież" , gada się tam głownie o 2 modelach denona i 3 yamahy...

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Widze koledzy ze "zapomniał wól jak cielęciem był" jezeli jest duzo nowych takich jak ja to widomym jest ze nasza wiedza jest w tym temacie ograniczona bo sie dopiero wdrażamy. Poza tym nikt tu nowych fanklubów nie zaklada tylko chce dowiedzieć się co i jak, wiec pytania muszą być w ten sposób formułowane. Następna sprawa to taka ze to jest dział Kina Domowego nie stereo, chociaż jestem nowy to wiem ze w Kinie Domowym do jednych z najlepszych i najpopularniejszych należy miedzy innymi Onkyo . A w pytaniach jakie kino do np.3000tys itd. były wymienianych co najmniej 6 firm wiec proponuje czytać troszkę dokładniej.A jeżeli cie nudzi ten temat to po prostu nie zabieraj sobie cennego czasu i nie pomagaj nowym userom. No chyba ze tu maja prawo pisać wszyscy za wyjątkiem osób które interesują sie Onkyo i Yamahy. A tak wogole idąc waszym tokiem myślenia można by to samo powiedzieć o kolumnach ciekawe ze nikt tego tematu nie poruszył. Tam tez się powtarzają pewne firmy.

Jestem tu nowy i nie mam faworyta ani ulubionego modelu kazdy jest dla mnie nowością. Słucham czytam w obcojęzycznych forach i w ten sposób sobie wyrabiam opinie ale tu widzę ze strasznie komuś zależny zęby przekonać ze Onkyo to straszny chlam.

Pozdrawiam i życzę więcej życzliwości.

/

Następna sprawa to taka ze to jest dział Kina Domowego nie stereo, chociaż jestem nowy to wiem ze w Kinie Domowym do jednych z najlepszych i najpopularniejszych należy miedzy innymi Onkyo .

Pomijajac cala reszte zastanawia mnie powyzsze. Co do 'najpopularniejszych' moge sie zgodzic ale 'jednych z najlepszych' juz nie bardzo. Skad sie bierze fenomen (tak to wlasciwe slowo) Onkyo? Czy aby nie na takiej samej zasadzie jak dobrych pare lat temu Daewoo Matiz, Lanos i Nubira, ktore byly najpopularniejsze i najlepsze:)

Tak na koniec. Kazdy chetnie nowicjuszowi pomoze ale co otworzysz temat tam budzetowy Onkyo wyjdzie:) Troche przesada. Co jest nie tak ze znakomitymi amplitunerami Marantz SR7002, 8002, Arcam AVR300, 350, seria 10 Rotel, Yamaha RX-V3800, Denon 3808, 4308 itp? Wszystkie w dobrej cenie porownywalnej z Onkyo 609, 708 itp. Czy tak naprawde bajery typu 3D, usb, wejscie pod ipod i najnowsza wersja hdmi maja az takie znaczenie? Czy na pewno sa nam niezbedne? Jesli tak dalej pojdzie to niedlugo przy wyborze amplitunera bedziemy kierowac sie iloscia bajerow i nowinek a nie jakoscia dzwieku. To wlasnie nowicujsze powinni byc uswiadomieni ze istnieje alternatywa, ze jest wybor.

Jakis czas temu na zagranicznym forum czytalem post wlasciciela procesora Proceed AVP2. Porownyal on jakosc dzwieku Proceed AVP + blu ray polaczony cyfrowo wysylajacy rdzen DTS z formatami HD w popularnym amplitunerze klasy Onkyo 80x czy Denon 28xx. Zgadnijcie jaki byl wynik testu? Stary procesor wygral. Nie neguje to przewagi nowych formatow ale zeby w pelni sie nimi cieszyc potrzeba w miare solidnego sprzetu (kolumny, amplituner). Tak wiec czasami warto poczytac, przeanalizowac a byc slepo zapatrzonym w nowinki i rady marketingowcow.

Pomijajac cala reszte zastanawia mnie powyzsze. Co do 'najpopularniejszych' moge sie zgodzic ale 'jednych z najlepszych' juz nie bardzo. Skad sie bierze fenomen (tak to wlasciwe slowo) Onkyo? Czy aby nie na takiej samej zasadzie jak dobrych pare lat temu Daewoo Matiz, Lanos i Nubira, ktore byly najpopularniejsze i najlepsze:)

Tak na koniec. Kazdy chetnie nowicjuszowi pomoze ale co otworzysz temat tam budzetowy Onkyo wyjdzie:) Troche przesada. Co jest nie tak ze znakomitymi amplitunerami Marantz SR7002, 8002, Arcam AVR300, 350, seria 10 Rotel, Yamaha RX-V3800, Denon 3808, 4308 itp? Wszystkie w dobrej cenie porownywalnej z Onkyo 609, 708 itp. Czy tak naprawde bajery typu 3D, usb, wejscie pod ipod i najnowsza wersja hdmi maja az takie znaczenie? Czy na pewno sa nam niezbedne? Jesli tak dalej pojdzie to niedlugo przy wyborze amplitunera bedziemy kierowac sie iloscia bajerow i nowinek a nie jakoscia dzwieku. To wlasnie nowicujsze powinni byc uswiadomieni ze istnieje alternatywa, ze jest wybor.

Jakis czas temu na zagranicznym forum czytalem post wlasciciela procesora Proceed AVP2. Porownyal on jakosc dzwieku Proceed AVP + blu ray polaczony cyfrowo wysylajacy rdzen DTS z formatami HD w popularnym amplitunerze klasy Onkyo 80x czy Denon 28xx. Zgadnijcie jaki byl wynik testu? Stary procesor wygral. Nie neguje to przewagi nowych formatow ale zeby w pelni sie nimi cieszyc potrzeba w miare solidnego sprzetu (kolumny, amplituner). Tak wiec czasami warto poczytac, przeanalizowac a byc slepo zapatrzonym w nowinki i rady marketingowcow.

Dokładnie o to chodzi,jest pełno ś

wietnego sprzętu,bijącego na łeb Onkyo ale tylko Onkyo i nikt nie chce nawet wziaśc pod uwagę niczego innego,ale to już prywatna sprawa kazdego potencjalnego kupca.Dla wiekszosci osób tak na prawde nie liczy sie dzwiek ,a o to pytaja tylko mp3,usb,radio internetowe,3d,i inne bajery które tylko degraduja muzykę.

W stu procentach sie zgadzam tyle ze chodzi o Kino domowe ,do kina domowego jednak czasami sa potrzebne dodatki extra czy jak tam zwal bajery. Bo poto kupuje amplituner zeby sterowal calym moim sprzetem i tu sa wazne ilosc wejsc i wyjsc , usb czy 3D jezeli ktos ma tv 3D i dlatego moim zdaniem Onkyo sa popularne poza tym w kinie graja dobrze no i cena tez ma znaczenie .Poza tym nie kazdy ma na tyle uwrazliwiony sluch ze dostrzeze te roznice a zwlaszcza poczatkujacy wiec nie ma sensu zeby kupowal na poczatek cos ponad przecietnego.Ja mysle ze za pare lat sie przesiade na cos lepszego a narazie ten pulap mi wystarczy , no i druga kwestie stereo. Ja tez zadawalem jaki ampli zagra najlepiej w stereo ale zdaje sobie sprawy ze zaden nie zagra tak jak wzmacniacz dlatego mi zalezy na ampli z pre-out . Narazie bede udawal ze slucham stereo na Onkyo 708 jak mi bedzie bardzo dzwiek przeszkadzal to kupie wzmak.I wtedy bede mial satysfakcje z suchania stereo. Ja jestem wychowany na sprzecie stereo z lat koniec 80 Unitra,Diora kolumny Altusy, Altony itp ale wtedy bylem łepkiem mimo to wiem co znaczy stereo. Ale kino domowe to co innego tam musza byc bajery znaczy moim zdaniem. Np. radio internetowe , 3D , USB , minimum 6 wejsc HDMI, Component, wejscie PC itd.Co z tego ze kupie np. Harmana bo chcialem jak on nie ma radia internetowego , usb czy malo HDMI i nie bede mogl z niego zrobic centrum multimedialne . Wydaje mi sie ze o to chodzi, ale moze sie myle.

A wiecie doskonale ze stereo to tylko ze wzmacniacza, wiec po co taki amplituner marantz udaje ze dobrze zagra w stereo , czy moze Harman wiecie doskonale ze tylko Wzmacniacze.

W stu procentach sie zgadzam tyle ze chodzi o Kino domowe ,do kina domowego jednak czasami sa potrzebne dodatki extra czy jak tam zwal bajery. Bo poto kupuje amplituner zeby sterowal calym moim sprzetem i tu sa wazne ilosc wejsc i wyjsc , usb czy 3D jezeli ktos ma tv 3D i dlatego moim zdaniem Onkyo sa popularne poza tym w kinie graja dobrze no i cena tez ma znaczenie .Poza tym nie kazdy ma na tyle uwrazliwiony sluch ze dostrzeze te roznice a zwlaszcza poczatkujacy wiec nie ma sensu zeby kupowal na poczatek cos ponad przecietnego.Ja mysle ze za pare lat sie przesiade na cos lepszego a narazie ten pulap mi wystarczy , no i druga kwestie stereo. Ja tez zadawalem jaki ampli zagra najlepiej w stereo ale zdaje sobie sprawy ze zaden nie zagra tak jak wzmacniacz dlatego mi zalezy na ampli z pre-out . Narazie bede udawal ze slucham stereo na Onkyo 708 jak mi bedzie bardzo dzwiek przeszkadzal to kupie wzmak.I wtedy bede mial satysfakcje z suchania stereo. Ja jestem wychowany na sprzecie stereo z lat koniec 80 Unitra,Diora kolumny Altusy, Altony itp ale wtedy bylem łepkiem mimo to wiem co znaczy stereo. Ale kino domowe to co innego tam musza byc bajery znaczy moim zdaniem. Np. radio internetowe , 3D , USB , minimum 6 wejsc HDMI, Component, wejscie PC itd.Co z tego ze kupie np. Harmana bo chcialem jak on nie ma radia internetowego , usb czy malo HDMI i nie bede mogl z niego zrobic centrum multimedialne . Wydaje mi sie ze o to chodzi, ale moze sie myle.

A wiecie doskonale ze stereo to tylko ze wzmacniacza, wiec po co taki amplituner marantz udaje ze dobrze zagra w stereo , czy moze Harman wiecie doskonale ze tylko Wzmacniacze.

I tu się mylisz strasznie panuje opinia że kazdy wzmacniacz zagra lepiej od amplitunera,proponuje posłuchac np amplitunera Marantz SR-6003,6004,7005,8001,8500,9600,czy Piomeera ax10,Yamahy z1,z9,Harmana avr-8500,745,Denona 4806 i jeszcze ze sto innych dobrych amplitunerów i po nich właczyc jakiegos lichego Cambridga,Denona ,Onkyo,czy Nada,kazdy z tych wzmacniaczy w cenie powiedzmy srednio budzetowej do 2000 pln nie zagra lepiej od tych amplitunerów które wymieniłem a jako uzywki kosztuja podobne pieniadze 2000-3000 pln.Prosze posłuchac a potem zastanowic sie czy faktycznie wzmacniacz grał lepiej.3d to fikcja zaraz 4d i 5dHdmi po co 7 gniazd a analogowe i inne cyfrowe,radio internetowe mozna kupic bez trudu za 200 pln z wi-fi i podpiac pod sprzet.o mp3 nie wspominam bo na to szkoda słow.Kupujemy amplitunery naszpikowane jak komputery a potem płacz a to hdmi nie daje obrazu,dzwieku,sub nie gra nie potrafimy konfigurować tych amplitunerów,reasumujac potem same problemy.Dobry amplituner powinien miec 4 hdmi ,multichanel,pre=out i to wszystko każdy dodatek obniza jego dzwiek ,i nawet w kinie te najnowsze Onkyo graja ,wzasadzie yulko chałasują.Ogólnie lipa i taka prawda.Na potwierdzenie słabosci tych amplitunerów prosze poszukac tak chwalonego tu i nagradzanego Onkyo 608 na allegro nowe,czy demo,lub uzywane nie sprzedaja sie za 1000 pln.Od siebie dodam że Onkyo ma bardzo dobre trzy modele 804,805,i 905.Kazdy nowszy gorszy od poprzednika.

I tu się mylisz strasznie panuje opinia że kazdy wzmacniacz zagra lepiej od amplitunera,proponuje posłuchac np amplitunera Marantz SR-6003,6004,7005,8001,8500,9600,czy Piomeera ax10,Yamahy z1,z9,Harmana avr-8500,745,Denona 4806 i jeszcze ze sto innych dobrych amplitunerów i po nich właczyc jakiegos lichego Cambridga,Denona ,Onkyo,czy Nada,kazdy z tych wzmacniaczy w cenie powiedzmy srednio budzetowej do 2000 pln nie zagra lepiej od tych amplitunerów które wymieniłem a jako uzywki kosztuja podobne pieniadze 2000-3000 pln.Prosze posłuchac a potem zastanowic sie czy faktycznie wzmacniacz grał lepiej.3d to fikcja zaraz 4d i 5dHdmi po co 7 gniazd a analogowe i inne cyfrowe,radio internetowe mozna kupic bez trudu za 200 pln z wi-fi i podpiac pod sprzet.o mp3 nie wspominam bo na to szkoda słow.Kupujemy amplitunery naszpikowane jak komputery a potem płacz a to hdmi nie daje obrazu,dzwieku,sub nie gra nie potrafimy konfigurować tych amplitunerów,reasumujac potem same problemy.Dobry amplituner powinien miec 4 hdmi ,multichanel,pre=out i to wszystko każdy dodatek obniza jego dzwiek ,i nawet w kinie te najnowsze Onkyo graja ,wzasadzie yulko chałasują.Ogólnie lipa i taka prawda.Na potwierdzenie słabosci tych amplitunerów prosze poszukac tak chwalonego tu i nagradzanego Onkyo 608 na allegro nowe,czy demo,lub uzywane nie sprzedaja sie za 1000 pln.Od siebie dodam że Onkyo ma bardzo dobre trzy modele 804,805,i 905.Kazdy nowszy gorszy od poprzednika.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Faktem jest też, że człowiek uczy się na błędach ale mnóstwo ludzi nie chce dobrych porad tylko woli marketingowe slogany. Bez względu na firmę zawsze trafią się dobre i złe modele a wybór konkretnego ampli nie jest prosty dlatego trzeba bardzo uważać aby zbyt wiele nie stracić. Kupić jest trudno a sprzedać za dobre pieniądze jeszcze trudniej.

A ja napisze ,ze mam Onkyo TX-NR 1007 i kolumny Elac FS68.2 i gra to wysmienicie.W stereo super dzwiek niewspominajac juz o kinie.

Ktos wczesniej wspomnial o kolumnach.Zgadzam sie z przedmowca w 200%.W propozycjach powtarzaja sie te same modele moze 3 roznych firm i nic wiecej.Czy taka uboga jest oferta sklepow?

A niestety czasy takie a nie inne, bajery i nowinki technologiczne ida pierwsze.Onkyo jako jedne z nielicznych oferuje tak wiele za rozsadna cene.

Na koniec najwazniejsze, sama nazwa wskazuje-Amplituner kina domowego a nie stereo.Onkyo w te klocki(kino domowe) jest naprawde b.dobre a stereon .....z mojego systemu zadowala mnie w sposob wystarczajacy.

P.S

W innym temacie wspomnialem ze posiadalem wczesniej ampli Denon 2307 z pre ampem H/K 970, i co -znow ktos napisal ze sie niedziwi ze Onkyo gra dobrze w stereo gdyz wzmak H/K do zbyt udanych nienalezy .Normalnie zygac sie chce.Tak to mozna w kolko i bez konca.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

pewnie i ja się z tym zgodzę ale kupując używkę , zapewne "lepszą jako nową" nie wiemy czy:

-sprzęt nie był katowany ( bo może się tak zdarzyć )

-kondensatory nadal trzymają "pojemność" , a to też wpłynie na jakość dźwięku ( kilku-kilkunastoletnie kondensatory potrafią mieć już 1/2 pojemności początkowej )

-oraz wiele innych czynników

to tak samo jest z samochodami , zapewne 10 letni Passat będzie lepszy od nowego Punto ( ale nie dla wszystkich )

nowe to nowe ( ma gwarancję , nieużywane podzespoły , naszpikowane jest dodatkowymi bajerami itp... , które niekoniecznie dadzą czasami lepszy efekt , ale są )

jestem też ciekaw dlaczego na aukcjach pojawiają się takie "wyśmienite perełki" w amplitunerach ?

ktoś je sprzedaje aby dołożyć 15tyś. do nowego tylko troszkę lepszego , pewnie i są tacy

jak kupisz komputer w sklepie za 2.000zł , tuż za progiem tego sklepu wart jest już 1.400zł , to normalne

skoro 608 nowego można kupić za 1.400zł to ile zapłacił byś za używkę ?

cena 608-ki ~900zł jest alternatywą dla tych co chcą kupić nowy amplituner , najniższej klasy za tą samą cenę ( Yamaha 3.. , Onkyo 3.. , Pioneer 4... itp... ) podobnie jest z amplitunerami za 2.500zł , albo nowy za taką kasę albo zapewne lepiej grający ale starszy , który kiedyś kosztował 5.000 ( bez bajerów ) lub więcej , coś za coś

jako nowoczesne centrum multimedialne , nowe amplitunery będą miały więcej możliwości ale możliwe , że i kosztem jakości

wszystko zależy też od kolumn , bo nawet najlepszy amplituner nie zagra dobrze z kiepskimi kolumnami ( odwrotnie już szybciej )

wspominasz , że można kupić radio internetowe z wi-fi za 200zł , ale można to mieć w sprzęcie od razu , z wyświetlaniem na ekranie

jak już tu ktoś wspominał jesteśmy na forum "kina domowego" więc liczy się tylko kino , a odsłuch stereo zapewne dla niektórych też ważny powinien być na drugim miejscu , ja pogodziłem dla siebie jedno i drugie , owszem za inną kasę zakupiłbym coś lepszego , ale już na innych kolumnach za znacznie większą kasę ( na obecnych kolumnach Onkyo 609 jest wystarczające a nawet za mocne )

P.S.

pisz czytelniej , bo błędów masz tyle ,że mam aż cały ekran podkreślony słowami na czerwono

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pragnąłem zwrócić uwagę na to że są tez amplitunery które potrafią zagrać równie dobrze jak wzmacniacze które są podłączane pod pre do amplitunera,w pewnych sytuacjach ma sens ich stosowanie np phono gramofonowe ,mało który amplituner to ma a jak ma to bardzo słaby.Lecz radze zwrócić uwagę na to ze kupując słaby amplituner nawet z pre-out i kiepski wzmacniacz nic nie osiągniemy.Oczywiście jak ma być tylko kino to może być i Onkyo,ale jak i wysokiej klasy stereo to radze się zastanowić.

A ja mam Onkyo 608 i powiem krótko. Teraz kupiłbym coś innego.

Prawdopodobnie poczekam aż skończy się gwarancja i zmieniam na Denona starszy model ale za to wyższy.

Prawdopodobnie poczekam aż skończy się gwarancja i zmieniam na Denona starszy model ale za to wyższy.

Bardzo dobrze że idziesz w dobrym kierunku.Kierowałeś się tym że były tak dobre opinie o tym amplitunerze.Wniosek jest prosty lepiej posłuchać niż kierować się opiniami ludzi którzy tak na prawdę nie maja pojęcia o czym piszą i czego chcą.Nie dawno pisał tu niby jeden właściciel Onkyo 609 i twierdził że jego amplituner ma pre-out na wszystkie 7 kanałów ręce opadają.

Podejrzewam że jeżeli byłby to mój pierwszy amplituner to może by mi się podobało. Niestety Onkyo poległ przy pierwszym porównaniu z Pioneerem którego kupiłem na Ebayu za 15 Euro. Brak dynamiki, podkolorowanie wysokich tonów rozmyta stereofonia i brak głębi sceny. W porównaniu z rasowymi wzmacniaczami to w ogóle nie ma co wspominać.

Do kina sprawuje się dobrze. Ten Onkyo ma po prostu bardzo kiepskie końcówki mocy. Gdyby miał preouta to pewnie można by było coś z niego wyciągnąć.

Podejrzewam że jeżeli byłby to mój pierwszy amplituner to może by mi się podobało. Niestety Onkyo poległ przy pierwszym porównaniu z Pioneerem którego kupiłem na Ebayu za 15 Euro. Brak dynamiki, podkolorowanie wysokich tonów rozmyta stereofonia i brak głębi sceny. W porównaniu z rasowymi wzmacniaczami to w ogóle nie ma co wspominać.

Do kina sprawuje się dobrze. Ten Onkyo ma po prostu bardzo kiepskie końcówki mocy. Gdyby miał preouta to pewnie można by było coś z niego wyciągnąć.

Też nie szczególnie bo ma beznadziejną sekcje przedwzmacniacza.

Blad taktyczny. :) Lepiej sprzedaj teraz, gdyz sprzet z gwarancja osiagnie wyzsza cene przy sprzedazy tym bardziej, ze bedzie nowszy.

Dziwie sie, ze "meczysz" sie ze sprzetem, ktory ci nieodpowiada. Albo nie miales mozliwosci przetestowania sprzetu przed zakupem (kupiles z odleglego sklepu "przez internet") albo z tej mozliwosci nie skorzystales (kupujac w lokalnym sklepie). W obu przypadkach niestety jestes sam sobie winien. W drugim chyba jest oczywiste dlaczego, natomiast w pierwszym miales mozliwosc zwrotu, z ktorej nie skorzystales.

server unreachable;--

Blad taktyczny. :) Lepiej sprzedaj teraz, gdyz sprzet z gwarancja osiagnie wyzsza cene przy sprzedazy tym bardziej, ze bedzie nowszy.

Dziwie sie, ze "meczysz" sie ze sprzetem, ktory ci nieodpowiada. Albo nie miales mozliwosci przetestowania sprzetu przed zakupem (kupiles z odleglego sklepu "przez internet") albo z tej mozliwosci nie skorzystales (kupujac w lokalnym sklepie). W obu przypadkach niestety jestes sam sobie winien. W drugim chyba jest oczywiste dlaczego, natomiast w pierwszym miales mozliwosc zwrotu, z ktorej nie skorzystales.

Nie wpadajmy w paranoje sam mam Onkyo 905 i nie jest to pewnie najlepszy amplituner na świecie, natomiast spełnia swoje zadanie. Miałam już Denony, Yamahy, Marantze i na tym tle Onkyo na pewno nie wypada zle, a wręcz całkiemn dobrze.

Niestety kupiłem na raty. Nie sprzedam póki mi się raty nie skończą.

Poza tym właśnie kupiłem plazmę i mi żona łeb ukręci gdy zmienię amplituner.

Nie wpadajmy w paranoje sam mam Onkyo 905 i nie jest to pewnie najlepszy amplituner na świecie, natomiast spełnia swoje zadanie. Miałam już Denony, Yamahy, Marantze i na tym tle Onkyo na pewno nie wypada zle, a wręcz całkiemn dobrze.

No ale to jednak trochę wyższy model.

Niestety kupiłem na raty. Nie sprzedam póki mi się raty nie skończą.

Poza tym właśnie kupiłem plazmę i mi żona łeb ukręci gdy zmienię amplituner.

No ale to jednak trochę wyższy model.

To prawda, jednak jak odniesiesz 608 do modeli konkurencji w tym zakresie cenowym to na pewno też nie będzie lepiej brzmieniowo. ^08 swojego czasu był na pewno najnowocześniejszym sprzętem w swoim zakresie cenowym. Jeśli chcesz lepiej yo trzeba jednak sporo dopłacić.

Z tym dopłaceniem to nie za bardzo rozumiem. Mam w domu parę wzmacniaczy i jedyny który mi się mniej podoba od tego Onkyo wzmacniacz na lm3875. Pewnym rozwiązaniem byłoby montowanie wyjścia preout zamiast tych wszystkich wejść analogowych z których dźwięk to po prostu żenada.

pewnie i ja się z tym zgodzę ale kupując używkę , zapewne "lepszą jako nową" nie wiemy czy:

-sprzęt nie był katowany ( bo może się tak zdarzyć )

-kondensatory nadal trzymają "pojemność" , a to też wpłynie na jakość dźwięku ( kilku-kilkunastoletnie kondensatory potrafią mieć już 1/2 pojemności początkowej )

-oraz wiele innych czynników

to tak samo jest z samochodami , zapewne 10 letni Passat będzie lepszy od nowego Punto ( ale nie dla wszystkich )

nowe to nowe ( ma gwarancję , nieużywane podzespoły , naszpikowane jest dodatkowymi bajerami itp... , które niekoniecznie dadzą czasami lepszy efekt , ale są )

jestem też ciekaw dlaczego na aukcjach pojawiają się takie "wyśmienite perełki" w amplitunerach ?

ktoś je sprzedaje aby dołożyć 15tyś. do nowego tylko troszkę lepszego , pewnie i są tacy

jak kupisz komputer w sklepie za 2.000zł , tuż za progiem tego sklepu wart jest już 1.400zł , to normalne

skoro 608 nowego można kupić za 1.400zł to ile zapłacił byś za używkę ?

cena 608-ki ~900zł jest alternatywą dla tych co chcą kupić nowy amplituner , najniższej klasy za tą samą cenę ( Yamaha 3.. , Onkyo 3.. , Pioneer 4... itp... ) podobnie jest z amplitunerami za 2.500zł , albo nowy za taką kasę albo zapewne lepiej grający ale starszy , który kiedyś kosztował 5.000 ( bez bajerów ) lub więcej , coś za coś

jako nowoczesne centrum multimedialne , nowe amplitunery będą miały więcej możliwości ale możliwe , że i kosztem jakości

wszystko zależy też od kolumn , bo nawet najlepszy amplituner nie zagra dobrze z kiepskimi kolumnami ( odwrotnie już szybciej )

wspominasz , że można kupić radio internetowe z wi-fi za 200zł , ale można to mieć w sprzęcie od razu , z wyświetlaniem na ekranie

jak już tu ktoś wspominał jesteśmy na forum "kina domowego" więc liczy się tylko kino , a odsłuch stereo zapewne dla niektórych też ważny powinien być na drugim miejscu , ja pogodziłem dla siebie jedno i drugie , owszem za inną kasę zakupiłbym coś lepszego , ale już na innych kolumnach za znacznie większą kasę ( na obecnych kolumnach Onkyo 609 jest wystarczające a nawet za mocne )

P.S.

pisz czytelniej , bo błędów masz tyle ,że mam aż cały ekran podkreślony słowami na czerwono

Jeżeli sprzęt jest solidnie zbudowany to gra dobrze zarówno w kinie jak i stereo. Co do kolumn to owszem racja choć zdarzały mi się przypadki kiedy wysokiej klasy sprzęt zagrał dość dobrze ze słabymi kolumnami ( słabymi w sensie klasy do której przynależały) więc nie do końca jest to prawdą.

P.S. Naprawdę jeśli się chce to można sobie podarować te wszystkie bajery albo zastąpić je innymi domowymi urządzeniami. Nie zapominajmy do czego służą urządzenia audio -> do słuchania dźwięku! I to on powinien mieć pierwszeństwo :-)

IMO na wyposazeniu amplitunera czy procesora KD powinny znalezc sie formaty dzwieku (DTS, DD oraz ich odmiany HD) odpowiednia ilosc wejsc oraz wyjsc i ewentulnie procesor obrazu oraz system autokalibracji. bajery typu usb, radio internetowe, odtwarzanie flac, mp3 itp sa zbedne. Jesli ktos uwaza inaczej niech wyjasni dlaczego produkty firm Rotel, Arcam, Krell, Audiolab i podobnych nie maja prawie wcale zadnych dodatkow a mimo wszystko znajduja miejsce w powaznych zestawach KD.

BTW sa takie wynalazki jak NAD Visio... moze to trafi w gusta niektorych:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

IMO na wyposazeniu amplitunera czy procesora KD powinny znalezc sie formaty dzwieku (DTS, DD oraz ich odmiany HD) odpowiednia ilosc wejsc oraz wyjsc i ewentulnie procesor obrazu oraz system autokalibracji. bajery typu usb, radio internetowe, odtwarzanie flac, mp3 itp sa zbedne. Jesli ktos uwaza inaczej niech wyjasni dlaczego produkty firm Rotel, Arcam, Krell, Audiolab i podobnych nie maja prawie wcale zadnych dodatkow a mimo wszystko znajduja miejsce w powaznych zestawach KD.

BTW sa takie wynalazki jak NAD Visio... moze to trafi w gusta niektorych:)

Ukryta Zawartość

Szanowny kolego musisz wiedzieć ze wiekszość fanów Onkyo i ich wyposażenia nie zna tych firm nigdy ich nie słyszała a nawet widziała,bo i gdzie w MM,czy Saturnie ich nie ma,mało tego nie ma tam nawet wysokich modeli Yamah,czy Marantza,wiec kupują to co im poleca nie uczciwi sprzedawcy.Dlatego tak duzo tych Onkyowców.

Ukryta Zawartość

Ok, w takim razie krótka piłka - jaki amplituner spełniający poniższe warunki możecie polecić z czystym sumieniem?

1. Pre-Out

2. DTS-HD Master Audio

3. Max. 2000 - 2200 zł

Podkreślam, spełniający te trzy warunki, stąd proszę o nie komentowanie, iż MA ma każdy odtwarzacz BD i w ampli nie jest to potrzebne, a Pre-Outa można zastąpić przełącznikiem z Allegro za 4 zł.

Ok, w takim razie krótka piłka - jaki amplituner spełniający poniższe warunki możecie polecić z czystym sumieniem?

1. Pre-Out

2. DTS-HD Master Audio

3. Max. 2000 - 2200 zł

Podkreślam, spełniający te trzy warunki, stąd proszę o nie komentowanie, iż MA ma każdy odtwarzacz BD i w ampli nie jest to potrzebne, a Pre-Outa można zastąpić przełącznikiem z Allegro za 4 zł.

W tej cenie musisz poszukać coś z drugiej ręki,lub RX-V 1065 nowy.Może uda się jeszcze nowy Marantz Sr-5004,uzywana Yamaha rx=v 1800,1900,Onkyo 805,Denon 2310,może Sony es3600 ale nie słuchałem i to wszystko,ograniczenie to właśnie dekodery HD muszą to być stosunkowo młode amplitunery

W tej cenie musisz poszukać coś z drugiej ręki,lub RX-V 1065 nowy.Może uda się jeszcze nowy Marantz Sr-5004,uzywana Yamaha rx=v 1800,1900,Onkyo 805,Denon 2310,może Sony es3600 ale nie słuchałem i to wszystko,ograniczenie to właśnie dekodery HD muszą to być stosunkowo młode amplitunery

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To musi być niezły policzek dla denona i innych ... tyle reklam ... tyle orderów uśmiechu w polskich gazetach

a ludzie i tak swoje - idą do sklepu odpalają sprzęt i wybierają Onkyo :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mały wybór każdy jest zdecydowanie lepszy od 608 i 609,708.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.