Skocz do zawartości
IGNORED

pułapki basowe czy zasłona?

dziobek1166

Rekomendowane odpowiedzi

Zastosowanie tapety akustycznej jak i zaslony akustycznej jest gwarancja skrzywionego czasu poglosu w pomieszczeniu. Byc moze jest to ok w pomieszczeniu, gdzie nie slucha sie muzyki. Natomiast do zastosowan muzycznych - mocno odradzam.

miałem w swoim pomieszczeniu kiepską akustykę . Dokonałem tylko dwóch zmian . Poniżej wklejam z innego wątku swoją wypowiedź jakie zmiany i jaki efekt .

Ostatnio przeniosłem sprzęt zamieniając jego położenie na przeciwległą ścianę w efekcie słyszalny był dość duży pogłos , wzbudzał się bas ( na poprzedniej ścianie nie było tego efektu dodam że przeniesienie odbyło się na zasadzie lustrzanego odbicia ) Słowem dzwięk kicha . Pomieszczenie ogólnie przed zmianami było słabe akustycznie . Mimo wielu ustawień dzwięk był nadmiernie odchudzony bądź z za dużym pogłosem .

Zmiany

Położyłem na całą ścianę za kolumnami papierową fototapetę a przez środek ściany od dołu do góry położyłem 1.2 metra pas kamienia ozdobnego .

EFEKT

OPADŁA MI SZCZĘKA

Nie poznałem sprzętu

wrzucałem płytę za płytą i coraz większy miałem banan na ustach .

Dzwięk jak na żywo .

Bas jak marzenie atak , kontrola , wybrzmienia

Średnica perfekcyjna barwa , wokale jak na żywo

Góra słychać najmniejsze smaczki , pięknie wybrzmiewa i zero efektu kłucia po uszach

Scena dzwiękowa lokalizacja w głąb i w szerz bez konieczności skupiania się i zamykania oczu

Dodatkowy bonus : w całym mieszkaniu przedpokoju , łazience nie tylko w samym pokoju odsłuchowym słychać doskonale .

Największy bonus nie muszę się skupiać na siadaniu idealnie między kolumnami scena jest słyszalna nawet po przesunięciu się 2 metry od osi kolumn a w całym pomieszczeniu odsłuchowym dzwięk jest niemal identyczny nie słychać większych podbić któregoś z pasma .

Gra tak perfekcyjnie że powiedziałem żonie że ma mnie walnąć w głowę jak chciałbym kiedyś coś jeszcze zmienić .

Podsumowanie : Za niespełna 500 zł ( koszt kamienia i fototapety ) uzyskałem największą poprawę dzwiękową jaką kiedykolwiek słyszałem , uważam że nieco przez przypadek udało mi się osiągnąć idealane proporcje między wygłuszeniem a pogłosem pomieszczenia . żadne kable po 1000 zł , wymiana wzmaków po 7 000 , kolumn itd nigdy nie wniosła tak spektakularnej poprawy ani nie dała tak perfekcyjnego dzwięku .

Chorowałem na kolumny Tubowe bo one prezentowały dla mnie idealny dzwięk ale właśnie się wyleczyłem :)

życzę podobnych sukcesów w osiągnięciu idealnej akustyki bo to 70 % sukcesu w uzyskaniu świetnego dźwięku .

• 4 tygodnie później...

Witam zamówiłem sobie takie panele akustyczne problem jest taki że w pokoju mam echo i bass nie wszędzie jest taki sam w jednym miejscu jest a w innym go nie ma... mam nadzieje że coś się poprawi.. zamówiłem trzy. Dwa będą za kolumnami i jeden za mną.

zapomniałem dodać linka

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

<ironia> Na 100% zniknie echo i poprawi się rozkład basu w pokoju, stanie się on bardziej punktowy i mniej buczący.</ironia>

P.S.

A mogłeś wcześniej poczytać zamiast tracić kasę.

Pozdrawiam Mirosław Andrejuk

oj...

To chyba najgorzej wydane pieniądze na audio z możliwych...

Tą gąbką to umyć się byłby problem a co dopiero poprawić akustykę.

Jak ją już zamówiłeś to z musu możesz ją dać między kolumny i w miejscach pierwszych odbić. No ale na cuda nie licz...

Hej po przeczytaniu to ta gąbka, aż tak dramatycznej gęstości nie ma, no ale szału nie robi za tą cenę...

Słuchaj ustaw kolumny wedle kalkulatora, który podawał Imacman. Naprawdę ustawienie jest wtedy wręcz wzorcowe. Postaraj się o zachowanie symetrii w pomieszczeniu prawa lewa strona. Gąbki ustawisz pomiędzy kolumnami i w miejscu pierwszych odbić.

Teraz postaramy się wycisnąć z tej gąbki co się da. Najprawdopodobniej najlepiej będzie ją zamontować na sklejce (grubość się wyliczy) i trzeba będzie policzyć jaką odległość od ściany zastosować przy montażu. Potem będzie można się zastanowić, czy nie zastosować wypełnienia pod sklejką dla jeszcze silniejszego tłumienia basu. Chodzi o to, by z tej gąbki zrobić w miarę szerokopasmowy ustrój bo w obecnej swej postaci po przyklejeniu do ściany to basu on nie rusza. Za to tłumi mocno górę co jeszcze bardziej obnaża braki adaptacji akustycznej w obrębie niskich częstotliwości.

W kontekście pytań forumowicza dziobek1166 i tematu ze wzmacniaczem z gałkami lołdnesu, bassuuu i szopranu stwierdzam, że gdziekolwiek i cokolwiek przyklei nie ma znaczenia...

Jak zmienisz nastawienie to daj znać może coś się wymyśli...

Pozdrawiam Arczi

A jaką lepszą gąbkę która mogę do ściany przykleić polecacie?

Witaj, uparłeś się na gąbkę. Wiesz na czym polega działanie absorberów? Na zmniejszaniu energii drgań cząsteczek powietrza - w takim absorberze powietrze przekazuje swoją energię np piance, gąbce, ale, żeby taki absorber był skuteczny dla niskich częstotliwości, taka pianka (przy jej małej gęstości) powinien mieć grubość kilkudziesięciu cm,. Np dla 80Hz - ponad metr pianki - możesz sobie na to pozwolić? Dlatego aby tego uniknąć, zamiast pianek i gąbek stosuje się materiały porowate o większej gęstości - takimi materiałami są waty mineralne, szklane, skalne. Bardzo dobrym absorberem jest wata mineralna PT80 firmy Isover (gęstość 80kg/m3) - zastosowana w dyfuzorze z komorą powietrzną - przy grubości samej waty 15cm może tłumić drgania do 50Hz.

Witaj, uparłeś się na gąbkę. Wiesz na czym polega działanie absorberów? Na zmniejszaniu energii drgań cząsteczek powietrza - w takim absorberze powietrze przekazuje swoją energię np piance, gąbce, ale, żeby taki absorber był skuteczny dla niskich częstotliwości, taka pianka (przy jej małej gęstości) powinien mieć grubość kilkudziesięciu cm,. Np dla 80Hz - ponad metr pianki - możesz sobie na to pozwolić? Dlatego aby tego uniknąć, zamiast pianek i gąbek stosuje się materiały porowate o większej gęstości - takimi materiałami są waty mineralne, szklane, skalne. Bardzo dobrym absorberem jest wata mineralna PT80 firmy Isover (gęstość 80kg/m3) - zastosowana w dyfuzorze z komorą powietrzną - przy grubości samej waty 15cm może tłumić drgania do 50Hz.

Kolega bardzo madrze pisze sam mam takie panele i robia swoje :):) pozdrawiam

sam mam takie panele i robia swoje :):) pozdrawiam

Nawet zamieszczałem na Forum zdjęcie paneli Sławka, jako poglądowe. Również pozdrawiam. :)

Chciałem sprostować nazewnictwo - oczywiście poprawnie powinno być wełna mineralna. Przepraszam! Reszta pozostaje bez zmian.

• 2 miesiące później...

nigdy więcej nie kupie żadnych mat na ściany wygląda to paskudnie i nic nie daje. maty odpadły ze ściany razem z farbą i pokój do remontu nie polecam tego. kupiłem potężnego suba i teraz mam bass nie tyko w pokoju ale w całym mieszkaniu

nigdy więcej nie kupie żadnych mat na ściany wygląda to paskudnie i nic nie daje. maty odpadły ze ściany razem z farbą i pokój do remontu nie polecam tego. kupiłem potężnego suba i teraz mam bass nie tyko w pokoju ale w całym mieszkaniu

Ja to rozwiązałem trochę inaczej :) To pomarańczowe, to panele z PT80 o grubości 10 cm z pustką powietrzna też 10 cm.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A ja zrobiłem do inaczej jeśli chodzi o piankę/gąbkę. Kupiłem grubą 21 mm płytę OSB. Nawierciłem ją całą otwornicą o rozmiarze 16 mm, otwory są co 7cm. Płyty OSB o rozmiarze 200 cm X 50 cm przykręciłem na dystansach z PCV do ściany na gumowych podkładkach za kolumnami. Na to nakleiłem kupione tzw. piramidki, najgrubsze jakie były. I możecie wierzyć bądź nie bas jest lepszy. Nie ma przepaści ale szczególnie to słychać przy długich dźwiękach basowych-nie leją się w nieskończoność ( płyta Bregovica Ederlezi) albo atak stopy jest bardziej nasycony i krótki Deep Purple Purpendicular.

Aha, żeby piramidki wyglądały estetycznie płyty OSB podświetliłem od spodu ledami i od góry jest zrobione podświetlenie led tak, że podświetla od góry te piramidki. Zapalane to jest z pilota. Piramidki są szare a ściana czerwona więc nieźle się to komponuje. Światło jest nastrojowe, nie męczy i miło się słucha :)

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

A ja zrobiłem do inaczej jeśli chodzi o piankę/gąbkę. Kupiłem grubą 21 mm płytę OSB. Nawierciłem ją całą otwornicą o rozmiarze 16 mm, otwory są co 7cm. Płyty OSB o rozmiarze 200 cm X 50 cm przykręciłem na dystansach z PCV do ściany na gumowych podkładkach za kolumnami. Na to nakleiłem kupione tzw. piramidki, najgrubsze jakie były. I możecie wierzyć bądź nie bas jest lepszy. Nie ma przepaści ale szczególnie to słychać przy długich dźwiękach basowych-nie leją się w nieskończoność ( płyta Bregovica Ederlezi) albo atak stopy jest bardziej nasycony i krótki Deep Purple Purpendicular.

Aha, żeby piramidki wyglądały estetycznie płyty OSB podświetliłem od spodu ledami i od góry jest zrobione podświetlenie led tak, że podświetla od góry te piramidki. Zapalane to jest z pilota. Piramidki są szare a ściana czerwona więc nieźle się to komponuje. Światło jest nastrojowe, nie męczy i miło się słucha :)

Może jakieś zdjęcie, z opisu wnioskuję, że musi to fajnie wyglądać.

Fotkę umieszczę jakoś w weekend. Cały czas coś zmieniam i słucham. Między kolumnami stoi też stara komoda, jak ją stamtąd zabrałem do bas był nie do zniesienia, zero kontroli.

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

• 1 rok później...

Odświeżę trochę temat ;) Mam dwie pary kolumn zg40c, w tym jedną parę nie nadającą się do użytku, ale szczelne i z zamontowanymi głośnikami. Pod wpływem fal stojących w rogach pokoju membrany drżą jednak nie słychać specjalnej różnicy w akustyce pokoju. Czy ewentualne zestrojenie tych kolumn do częstotliwości rezonansowej spowoduje, że zadziałają one jak bass trap?

Chodzi o to, że mój pokój ma tragiczną akustykę, kombinuje z ustawieniem mebli i kolumn, ale po środku pokoju dalej jest ogromna dziura w basie, pomijając kilka niemiłych rezonansów. Resztę słychać tylko przy ścianach a szczególnie w rogach pokoju co zwalam na fale stojące. Nie stać mnie w tej chwili na zrobienie konkretnych bass trapów, a tym bardziej ich kupienie więc chciałbym jakoś wykorzystać nieużywane kolumny do tego celu. Dziś włożyłem do nich dużą ilość wełny mineralnej i zdemontowałem GDNy. Na środku pokoju w końcu pojawił się jakiś bas więc chyba ma to jakiś sens.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.