Skocz do zawartości
IGNORED

pułapki basowe czy zasłona?

dziobek1166

Rekomendowane odpowiedzi

Ciężka szmata na całej ścianie za zespołami nie zaszkodzi (powinny zachodzić na boki).

Ale to wybór filozofii bliskie a dalekie pole...

Co ma dać pułapka akurat za zespołami?

Zamierzam też to zastosować. Zasłonę na pewno. A pułapka basowa - hm.. na Allegro to jest cos takiego :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) oraz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Oni rzekli: Panie, tu są dwa miecze. Odpowiedział im: Wystarczy." (Łk 22, 38)

"Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz!" (Łk 22, 36)

Lord Rayden to co podałeś linkach to są kawałki gąbki, a nie pułapki basowe.

Tak wyglądają pułapki basowe:

Ukryta Zawartość

(w rogu na pierwszym zdjęciu)

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam Mirosław Andrejuk

Skoro się na tym nasz, może wyjaśnisz więc pokrótce, czy takie tanie ustroje, zwane przez Ciebie gąbkami oraz wspominane tu grube zasłony, cokolwiek dadzą w kwestii likwidacji dudnień i pomruków basu. Nie chodzi o cuda ale rzetelną informację czy to coś daje.

"Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz!" (Łk 22, 36)

Problem jest taki że dźwięk odbija się od ścian i powstaje echo.. Drugi problem jest taki że w miejscu gdzie siedzę basu prawie nie ma a w innym miejscu jest i to bardzo mocny i niski. Czytałem że po zastosowaniu pułapek bass wyrówna się w całym pomieszczeniu. Tak to wygląda

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zgadza się, zadaniem pułapek basowym jest wyrównanie charakterystyki i czasu pogłosu w paśmie ok. 20-300Hz

Oddziaływanie (absorpcja) zasłon, gąbek i tym podobnych wynalazków dla niskich częstotliwości jest bliskie zeru.

P.S

Czemu służy zamieszczona powyżej wstawka z YouTube ? bo raczej nie temu, ze ocenimy w ten sposób akustykę pomieszczenia ....

Problem jest taki że dźwięk odbija się od ścian i powstaje echo.. Drugi problem jest taki że w miejscu gdzie siedzę basu prawie nie ma a w innym miejscu jest i to bardzo mocny i niski. Czytałem że po zastosowaniu pułapek bass wyrówna się w całym pomieszczeniu.

Masz rację, że pułapki basowe prawią jego jakość, ale to muszą być ustroje z prawdziwego zdarzenia.

Wpisz sobie w Google np Bass trap lub Tube trap - wtedy zobaczysz jak wyglądają pułapki basowe.

Żadna gąbka, czy zasłona nie złapie Ci niskiego basu.

Fala dźwiękowa o częstotliwości 34 Hz ma ok 10m. A to że masz dziury w basie to wina fal stojących.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Lord, popróbuj może pojeździć nieco kolumnami po pokoju lub pobaw się doginaniem odginaniem, może znajdziesz takie ustawienie, które da w miejscu odsłuchowym bardziej wyrównane pole akustyczne w zakresie basowym. A jak na rozwieszasz kotar, to zubożysz średnie i wysokie i basu będzie jakby jeszcze wiecej :). Ważne abyś nie miał paczek tuż przy ścianach z takimi problemami jak twoje. Jak to nie pomoże, to pakuj się w bastrapy jak radzą koledzy.

Edit:

Pomierz sobie od centrum niskotonowca odległości do każdej ściany sufitu podłogi i znajdź ustawienie takie aby te odległości były jak najróżniejsze względem siebie. Zapewni to optymalne wyrównanie się pola basowego w pomieszczeniu. Co może poprawić na tyle twoją sytuację, że nie będziesz potrzebował na siłę bastrapów itp.

Ja wywaliłem kolce a wstawiłem rolki biurowe :), jeździ się po pokoju kolumnami aż miło :). Koszt coś ok. 4zł za sztukę :). A ile dzięki temu można zaobserwować i doświadczyć! Fiu, fiu :). A do kolców jak ktoś chce to może sobie potem wrócić :).

Edit2:

poproś kolegę Imacmana o linka do miejsca gdzie zachomikował ciekawe PDF'y o adaptacji akustycznej i ustawianiu kolumn. Opisane przystępnie i z radami mogącymi spokojnie wystarczyć jak na warunki domowe.

Kolega L3VY planuje napisanie podobnego artykułu o adaptacji akustycznej dla naszych potrzeb. Więc poczekaj cierpliwie. Nie ma potrzeby aby teraz się rozpisywał.

Mam nadzieję, że nie będzie to tylko powielenie wspomnianych artykułów, bo szkoda byłoby jego wysiłku aby powstał kolejny ogólny tekst na podobnej kanwie. Tak więc ma nie łatwe zadanie.

Szukaj swojego dźwięku ale... nie wciskaj na siłę go innym :)))

Ja tak tylko odnosnie fal stojących

Rzeczywiscie dziury w basie są ich wynikiem. W związku z czym, trzeba je albo pochłonąć albo rozproszyć. Opcję pierwszą rozwiązuje się pułapkami basowymi membranowymi w naroznikach, zmniejsza to energię fal (wszystkie spotykają się w narożnikach) przez co zmniejsza się tez czas pogłosu dla niskich częstotliwości. Druga polega na załatwieniu jakichs ciezkich scian (mogą byc mobilne), ktore ustawione pod kątem rozpraszają średnie i średnio-niskie częstotliwości. Czas poglosu tez sie zmniejsza, ale w mniejszym stopniu. Jako pułapkę w narożniki mogę polecic

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Co do ścianek, można samemu pokombinować... :)

Pzdr

P.S

A czasem wystarczy zmienic miejsce siedzenia ;)

Ukryta Zawartość

Jako pułapkę w narożniki mogę polecic

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Witam, jesteś dystrybutorem tych bass trapów, czy użytkownikiem, że tak polecasz?

Ukryta Zawartość

Fajny link i powiem szczerze, że dużo fajnych rzeczy w jednym miejscu. Ale ceny są zaporowe no ale jak to zwykle bywa na rynku audio ceny zawyżone do granic możliwości... Porażka totalna.

Najlepiej dać szerokopasmowy absorber (10-15cm) zamiast cienkiej zasłony. Nie ryzykujesz wtedy, że dodając ewentualnie następne ustroje wytłumisz za bardzo górę pasma. Osobiście słyszałem zawsze znaczącą różnicę po umieszczeniu paneli na przedniej ścianie. Przede wszystkim poprawia się skupienie dźwięku/precyzja. Nie wykluczone, że panele na przedniej ścianie mogłyby pomóc również z basem.

Pozdrawiam,

Błażej,

Aku Pro.

Mnie zawsze zastanawia iluzja ze stosowania pułapek basowych.

Jeśli istnieją rezonanse w pomieszczeniu to wynikają one z gabarytów pomieszczenia i jego kształtu. Co ma spowodować pułapka? Jeśli "wessie" strzałkę to zwyczajnie osłabi bas. To samo można uzyskać poprzez zmniejszenie basu na korektorze.

;)

Grzegorz7

Kłania się akustyka... Zobacz dwa wodospady jeden bez adaptacji akustycznej a drugi po.

Co do wsysania basu nie masz racji, no ale nie ma co się rozwodzić.

Pozdrawiam Arczi

Mnie zawsze zastanawia iluzja ze stosowania pułapek basowych.

Jeśli istnieją rezonanse w pomieszczeniu to wynikają one z gabarytów pomieszczenia i jego kształtu. Co ma spowodować pułapka? Jeśli "wessie" strzałkę to zwyczajnie osłabi bas. To samo można uzyskać poprzez zmniejszenie basu na korektorze.

;)

Grzegorz - proponuję lekturę:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mnie zastanawia natomiast, z czego wynika niewiara wielu osób w potrzebę, a często konieczność realizacji adaptacji akustycznej.

W testach odsłuchowych zmiany absolutnie nieporównywalne do tych, które wprowadzają takie elementy jak kable sieciowe, platformy antywibracyjne itp.

Nieporównywalne, bo zmieniają fundamenty łatwo rozpoznawalne nawet dla tych, którzy słuchają muzyki z mp3. I rozpoznawalne również przy użytkowaniu sprzętu "budżetowego" -> niewłaściwe moim zdaniem ulokowanie wątku "akustyka wnętrz" na forum hi-end

Dodatkowo, dla tych, co to tylko "szkiełko i oko" -> twarde dowody w postaci pomiarów akustyki jasno pokazują, co i dlaczego się zmieniło.

Podejrzewam, że wiele osób zostało wprowadzone w błąd poprzez nieudane próby z pseudo-ustrojami z gąbki. Kupili jakieś ćwierćwalce albo piramidki, więc wcale się nie dziwię.

Grzegorz7 - zadaniem pułapek basowych nie jest "wessanie" strzałek, tylko taka ingerencja w akustykę pomieszczenia, aby zlikwidować/osłabić rezonanse, które jak słusznie zauważyłeś, wynikają z gabarytów pomieszczenia. Jeśli chcesz zgłębić temat, to musisz poświęcić trochę czasu, bo nikt Cię nie przekona w 2-3 zdaniach.

Dobre korektory parametryczne są owszem stosowane i potrafią skutecznie ingerować w akustykę pomieszczenia, ale to zupełnie inny temat. Jestem zdania, że na potrzeby "domowe" lepiej poprawić akustykę pomieszczenia, niż wpinać dodatkowy klocek w tor odsłuchowy. Klocek, który nie eliminuje problemu, a tylko go mniej lub bardziej skutecznie maskuje. Przy czym taki korektor trzeba precyzyjnie ustawić z dokładnością niemal do 1Hz.

Grzegorz7

Kłania się akustyka... Zobacz dwa wodospady jeden bez adaptacji akustycznej a drugi po.

Co do wsysania basu nie masz racji, no ale nie ma co się rozwodzić.

Pozdrawiam Arczi

To "wessanie" to deska ratunku dla teorii pułapek basowych ;).

Gdzie ten wodospad?

Jak wytłumaczyć zjawiska nie można w kilkunastu zdaniach to zwyczajnie jest to naciąganie...

;)

Więc czekam na krótką lekcję.

Kolega Arczi miał na myśli tzw. wykres wodospadowy (waterfall) - uzyskany na drodze pomiaru.

Jak to wygląda, możesz zobaczyć np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) lub na stronie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ... udziela sie zresztą ta firma na forum, może podejmą się Twej edukacji ;-)

W kilkunastu zdaniach można conieco owszem wytłumaczyć, ale aby nie była to strata czasu, musiałbyś chcieć zrozumieć.

Skoro jesteś przekonany, że dobrze opisane, udokumentowane i zweryfikowane pomiarowo zjawiska fizyczne są naciąganiem, ale nie chce Ci się czytać przydługich wywodów (nie mówiąc o książkach z dziedziny akustyki) to ja tym bardziej Cię nie przekonam. Odrób lekcje i wtedy zadawaj konkretne pytania.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja odpadam, mówiąc szczerze dzisiaj mi się nie chce :).

Dwie książki krążą po necie na temat akustyki. Jest co czytać...

Tak prosto tłumacząc jak głośnik ma rezonans to stosujesz pułapkę RLC i to wpływa że reszta pasma przez ten głośnik odtwarzana jest dużo lepiej. Tutaj zamiast pułapki RLC masz pułapkę basową i niweluje nie rezonans głośnika a pomieszczenia.

Korektor uważam że jest do "****" bo on nie niweluje problemu. On pozbawia Cię danej częstotliwości w głośnikach a nie tędy droga. Wodospad pokazuje co za częstotliwość błąka się po pokoju i wiesz co niwelować. Przejrzystość w nagraniu dużo większa.

Teraz tak patrze że coś napisałem :)

Pozdrawiam Arczi

Wiem co to wykres wodospadowy.

Inna sprawa czy jest poprawnie interpretowany ;)

Nie jestem na nie. Jestem gotów do przyjęcia dawki wiedzy.

Korektor uważam że jest do "****" bo on nie niweluje problemu. On pozbawia Cię danej częstotliwości w głośnikach a nie tędy droga. Wodospad pokazuje co za częstotliwość błąka się po pokoju i wiesz co niwelować. Przejrzystość w nagraniu dużo większa.

No i widzisz. Zaczynasz kręcić.

Zadam pytanie (wszak prosicie o konkretne pytania): Co ma zdziałać pułapka basowa? Ja myślałem, że zmniejszyć daną częstotliwość...

...a Ty napisałeś, że to robi korektor...

To co robi pułapka?!

Zmniejsza rezonans, "wydźwięk", przydługie wybrzmienia danej częstotliwości (czy jak by to nazwać w przystępny sposób) w pomieszczeniu. Co może wpłynąć na osłabienie danej częstotliwości na wykresie. No a korektor działa na odwrót czyli osłabia daną częstotliwość no i siłą rzeczy mniejszy jest i rezonans w pomieszczeniu. Różnica subtelna ale zasadnicza, nie wiem czy jasno tłumaczę.

Pozdrawiam Arczi

Przejrzałem ten dokument:

Ukryta Zawartość

Ble, ble, ble...

Dajcie coś poważniejszego.

Dla Kolegów, którzy nie zapoznali się z tekstem powiem, że napisali tam iż butelka (rezonator Helmholtza) potrafi wytłumić fale stojące w pomieszczeniu ;). Nawet nie napisali w którym miejscu tą butelkę postawić...

Chyba już jasne dokąd zmierzam...?

Ukryta Zawartość

Przejrzałem ten dokument:

Ukryta Zawartość

Ble, ble, ble...

Dajcie coś poważniejszego.

Mnie to się podoba ten tekst, z forum o dźwięku, cytuję:

"To nie jest szum. Zasada działania analizy CSD wykorzystująca operacją rozplotu odpowiedzi pomieszczenia na sekwencję pseudolosową MLS praktycznie eliminuje losowy składnik tego co zarejestruje mikrofon.

Szum jest zjawiskiem o charakterze losowym, fluktuacyjnym. Wibracje, oscylacje to zjawiska okresowe, a więc regularne, a nie przypadkowe. Można mówić o zakłóceniach losowych, oraz zakłóceniach deterministycznych (lub okresowych lub tonalnych). Te dwie kategorie mają zupełnie inne właściwości zarówno jeśli chodzi o wpływ na wszelkie pomiary, jak i jeśli chodzi o ich słyszalność."

Ukryta Zawartość

Czytać możemy też tutaj :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) oraz

Ukryta Zawartość

Co do korektorów - wszelkiego rodzaju korekcje są używane w studiach nagraniowych, telewizyjnych, na koncertach... A w pokojach jakoś się ich pozbyliśmy bo to nie "audiofilskie".

Z drugiej strony jak pomyślę,że "przebudowa" pomieszczenia będzie za trudna albo nic nie da to może spróbować korektorem...

Ukryta Zawartość

"Korektory parametryczne mogą być wykorzystywane do całościowego kształtowania brzmienia, ale najlepiej sprawdzają się w przypadku rozwiązywania określonych problemów, na przykład likwidując rezonanse albo poprzez podbicie lub podcięcie częstotliwości dwóch ścieżek, dopasowując je do całości miksu. Korektory te doskonale nadają się również do zadań wymagających "chirurgicznej" precyzji, takich jak wycinanie przydźwięków, osłabianie sprzężeń oraz redukcja sybilantów, szumu przetworników gitarowych oraz wielu innych problemów akustycznych."

Tu też dyskusja podobna była :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Podstawa to pomieszczenie.

A niestety pułapka basowa/e to nie pomieszczenie ;)

Jak ktoś zdesperowany chce wstawiać jakieś klamoty do pokoju, to niech lepiej najzwyczajniej w świecie pochyli nieco sufit, zrobi krzywe (nierównoległe) ściany.

Jak?

Regipsami...

Do tego podstawą jest właściwe wytłumienie odpowiednich miejsc i rozproszenie w innych.

Pułapki basowe to takie mity technokratycznej części społeczności audiofilskiej.

A czemu nie muszą być skuteczne?

Jak rezonansów jest wiele to zabrakłoby pułapek...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.