Skocz do zawartości
IGNORED

KODA 5500 T ... Pierwsze wrażenia.

sweetminio

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

Odnalazłem w dziale "Nowości" posty dotyczące tych nowych monitorów Kody. Użytkownik Elektromedia pisał, że będzie je odsłuchiwał i... nic. Cisza zupełna.

Proszę - potencjalnych właścicieli tych głośników i tych, którzy je odsłuchiwali, o opinie. Zastanawiam się bowiem, czy te monitory, połączone z Xindak serii 06 nie będą całkiem sensownym systemem za średnie pieniądze ( 3299 zł)? Oczywiście skrajne opinie należy odrzucić z założenia. Poza tym wiem, że można drożej i lepiej (lub nie zawsze lepiej), ale nie wszystkich stać na systemy za 20-30 tysięcy zł !!!!!

Pozdrawiam

Miłosz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/83259-koda-5500-t-pierwsze-wra%C5%BCenia/

Jeśli ich jakość jest proporcjonalna jak w Kodzie K2000B to są to bardzo dobre kolumny podstawkowe w swojej kwocie, z Xindakiem możesz mieć best buy. Już sam Xindak jest bardzo dobrym wyborem w swojej cenie.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Czekam na nie. Będę je prawdopodobnie testował dla Stereo Underground.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

ciekawe ile kosztują te xindaki

Ukryta Zawartość

violet jak uda się je przetestować to porównaj jak można do ushera s520 i czegoś jeszcze.

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

ciekawe ile kosztują te xindaki

Ukryta Zawartość

violet jak uda się je przetestować to porównaj jak można do ushera s520 i czegoś jeszcze.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do Xindaka są dedykowane monitory Xindak S06 - znacznie wyższej klasy niż Kody czy tanie Ushery.

Raczej porównywalnej klasy, moim zdaniem.

Wyższej klasy monitorki Xindaka to np. Compass 1.6:

Ukryta Zawartość

Proszę zwrócić jednak na ich niezwykłe podobieństwo do nowych Koda.

post-17176-0-00175800-1306437687_thumb.jpg

post-17176-0-73503800-1306437703_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Raczej porównywalnej klasy, moim zdaniem.

Wyższej klasy monitorki Xindaka to np. Compass 1.6:

Ukryta Zawartość

Proszę zwrócić jednak na ich niezwykłe podobieństwo do nowych Koda.

a kopułka ponoć wzorowana na dynaudio co zresztą chyba nie dziwi jeśli w jednej chińskiej fabryce obie te marki produkowane...

Ukryta Zawartość

a kopułka ponoć wzorowana na dynaudio co zresztą chyba nie dziwi jeśli w jednej chińskiej fabryce obie te marki produkowane...

w jednej fabryce można produkować zupełnie różne rzeczy, ale gdyby grała w stronę dynek to było by ciekawie i to bardzo w tej cenie

Focal + Naim

Witam serdecznie tak się złożyło ze jestem szczęśliwym posiadaczem Kody K 5500 od 2 tygodni.Kody może nie sa gienialnie wykonane,ale za to z nawiązką nadrabiają swym urokiem osobistym snując naprawdę dzwięk z wyższych swer.Własciwie nie ma się co czepiać jakiegokolwiek aspektu brzmienia i w mojej ocenie Koda wytyczyła w klasie kolum budżetowych bardzo wysoką poprzeczkę dla konkurencji.Porównywałem je bezpośrednio w domu na 18 metrach z nowymi Eposami Epic 2 na 2 wzmakach AMC-XIA oraz na mym nowym nabytku a mianowicie tanim FATMANIE I TUBE z lampami w sekcji przedwzmacniacza.I już pierwsze porównanie wykazało wyższość Kody nad Eposami znakomitą stereofonią mikro i makro dynamika na całkiem dobrym poziomie, bas szybki zdecydowany krótki taki jak lubię,niestety nie można tego powiedzieć o epicach basu duzo owszem ale bez żadnej kontroli odrazu nasuneło mi się porównanie z niechcianymi przeze mnie Monitor Audio RX-2.Słucham zróznicowanej muzyki ale raczej opieram się na dobrze zrealizowanych płytach ,czyli zremasterowni Doorsi ,Dire Straits,Holenderski Focus, Frank Sinatra,Leonard Cohena oraz Madonny oraz stroszkę sampli Naima .W kazdej z wymienionych gatunkach muzyki Kody odwcięczyły się spokojem kiedy był na to czas i brawurą przekazu kiedy była takowa potrzeba wykonawcy,sa u mnie odsunięte od tylnej sciany około 25 cm na 2,5m szerokości lekko skrzyzowane w kierunku do słuchacza ,ale naprawde niewielki kąt.W bardzo ciekawy sposób buduja scenę i raczej skupiają sie na przekazie mocno przed słuchaczem .Wygżewam je oczywiscie dzień po dniu przez 8h na dobę i myślę sobie że to jeszcze nie wszystko na co nowe Kody stać.Reasumując pierwsze wrażenia są jak najbardziej pozytywne i myślę że nowa Koda może znaleść wielu nowych słuchaczy muzyki naprawdę za niewielki budżet a co w dzisiejszych czasach jest istotne.

PS Z wyglądu przypominają Dynki 2/8 może i to ta sama fabryka haha..... Pozdrawiam.

Mnie się spodobały od pierwsze spojrzenia :)

ponadto duży woofer z lekką membraną zawsze mi się dobrze kojarzył z dobrym szybkim basem

stylistyka paczek pod Triangle też fajnie się sprawdza - może być ta Kodzina faktycznie przebojem

ale bądźmy lepiej cicho bo za raz dystrybutor podniesie ceny...

Grają u mnie głośniki Koda Harmony K-5500T już od wczoraj. Pierwsze wrażenia są ciekawe i na pewno pozytywne. Zaskakująca jest wielkość tych kolumn, bo są to naprawdę duże monitory. Zresztą widać to na zdjęciu poniżej w porównaniu z Vienna Acoustics Mozart Grand - Koda to są wielkie i ciężkie monitory. Fakt, można przyczepić się nieco do ich wykończenia, estetyki, etc, ale za to nadrabiają dźwiękiem. I to bardzo nadrabiają. Koda wyposażone są w niezłe głośniki - wysokotonowy jest bardzo rozdzielczy, lecz bez krzykliwości czy szklistości. Średnio-niskotonowy to ponad 20 cm średnicy i rewelacyjna papierowa membrana jakby żywcem wyjęta z droższych konstrukcji. Rewelacja. Wydawało by się, że bas będzie potężny i że będzie przykrywał recztę podzakresów - nic z tych rzeczy: bas mocny, żywy ale nie przesterowany. Dźwięk ogólnie harmonijny, z niezłym wykopem i z dynamiką znaną z monitorów aktywnych, nie męczący, spójny i soczysty. Warte każdej złotówki w nie zainwestowanej, czyli tym przypadku niecałe 900zł.

Słuchałem ich na razie w połączeniu z wzmacniaczami Accuphase E-213 oraz Yaqin MS-100B.

Niebawem napiszę jeszcze kilka słów tu na AS, a na obszerniejszy opis zapraszam na Stereo Underground.

Ukryta Zawartość

post-17176-0-60601800-1307194902_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

w tej cenie z pewnością, czy robiłeś jakieś porównanie do innych głośników?

Dwa miesiące szukałem głośników ! Miałem do przeznaczenia na nie 1800zł. Po odsłuchu Kef Q100, Monitor Audio RX2 stwierdziłem że muszą być to duże monitory bo nie chciałem stracić mocnego basu który lubię. RX2 dawały radę ale cena 2700zł. Zastanawiałem się jeszcze nad Paradigm Titan Monitor v6 za 1799, ale nie miałem możliwości odsłuchu ich na miejscu. Aż tu nagle proszę KODA. Powiem tak SAM jeszcze nie mogę uwierzyć że kupiłem głośniki firmy Koda, ale wystarczy że włączę sobie płytę i moje wątpliwości się rozmywają. Głośniki grają rewelacyjnie.

Bardzo jestem ciekaw jak zagrają te głośniki z "małą lampą" Xindaka (MT-1)...?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

albo

Ukryta Zawartość

to jest też ciekawe

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

^^ Z lampką nowe Koda całkiem przyjemnie grają. Nie ma tu oczywiście jakiejś wybitnej rozdzielczości, ale jest bardzo przyjemny klimat - dobra stereofonia, niemęczący przekaz i brak problemów z siłą/mocą przekazu. Koda oddają wiernie charakter nagrań - neutralnie i bezwysiłkowo.

Porównałem już także kolumny Koda Harmony K-2000B i K-5500T. Reprezentują one dwa różne style grania - K-2000B idzie w stronę eksplikacji bardzo nasyconej średnicy z mocną podstawą basową, a K-5500T raczej gra "pełnopasmowo" - bez szczególnej ekspozycji jakiegoś pasma.

Opis na Stereo Underground już gotowy, ale nie wiem kiedy nastąpi publikacja. Nie skupiam się tam na porównaniach poszczególnych odsłuchiwanych głośnikach, a raczej na samym dźwięku K-5500T.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość rydz

(Konto usunięte)

Vioiletm a co to za opis w stosunku do czego? Banialuki w stylu grają przyjemnie w porównaniu z czym ?Nie ma mowy o wybitnej rozdzielczości, w stosunku do czego?, klimat można miec w tzw wychodku zależy od gustu i nterpretacji wnętrz!.Co znaczy że Koda oddają wiernie charakter nagrań,?neutralnie i bezwysiłkowo.?

A ja pytam co to jest?, w jakim zestawieniu?Zrozumiałeś?

Vioiletm a co to za opis w stosunku do czego? Banialuki w stylu grają przyjemnie w porównaniu z czym ?Nie ma mowy o wybitnej rozdzielczości, w stosunku do czego?, klimat można miec w tzw wychodku zależy od gustu i nterpretacji wnętrz!.Co znaczy że Koda oddają wiernie charakter nagrań,?neutralnie i bezwysiłkowo.?

A ja pytam co to jest?, w jakim zestawieniu?Zrozumiałeś?

kubeł zimnej wody sobie wylej ochłoń...Violet napisał o swoich wrażenich odsłuchowych ww głosników, co jest w tym złego? Ty wylewasz jad dzięki czemu się dowartościowujesz? on pisze o jakimś produkcie dzieli się wrażeniami odsłuchowymi, Ty porównujesz klimat do wychodka WTF???? odpocznij. rydz nie propaguj trolingu ;-)

Co was te Kody tak bolą?? Są i będą czy się to podoba czy nie.Ja w sobotę umówiłem się na posłuchanie ww produkcji zobaczymy co i jak.

Kolego Francuz, a co to za recenzja? z czym?i na podstawie do czego? Paniał?

Tak obywatelu RYDZ! W naszym kraju znaczy zrozumiał i ja tak poczynił - to nie jest recenzja ponieważ recenzje piszą raczej ludzie z prasy lub podobnych instytycji chyba że u was rydz obywatelu jest inaczej w waszym paniał? kraju ;-)Prośba taka nie rozpiepszaj kolejnego tematu na pogaduszki o pierdołach nie masz nic do powiedzenia w tym temacie? nie zaśmiecaj... to forum wyrasta na narodziny troli... Panie TUSK trzeba zamykać same chuligany!!!

Co się Kolego Francuz zastanawiasz jestes na wizji!

I co Mama wyłączyła komputer?

Gość rydz

(Konto usunięte)

Trollem mozesz nazwać sam siebie, ani ty ani Kolega Violet nie odniósł sie do choćby jednego z moich pytań, porównanie Kody do

czego? Kolego?

Ustonsuktowaleś się do choćby jednego z moich pytań? Trolku?

Trollem mozesz nazwać sam siebie, ani ty ani Kolega Violet nie odniósł sie do choćby jednego z moich pytań, porównanie Kody do

czego? Kolego?

Ustonsuktowaleś się do choćby jednego z moich pytań? Trolku?

Ojoj spokojnie bo ci żyłka pęknie. Daj mi czas do soboty wtedy odsłucham te kody a do czego królu julianie je porównać mam bo nie wiem czy sklep w którym jestem umówiony posiada wymagane głośniki do konfrontacji z tą kodą...

He, pozostawie to bez komentarza, sącz kropelki oby z umiarem, co do pozostałych kwestii jestem otwarty na dyskusje.

czyli z czym mam porównać ? i do jakich kwestii jesteś otwarty ? tfu no na dyskusje oczywiście pisz jaśniej albo nie pij za dużo bo sam siebie nie rozumiesz ...

Gość rydz

(Konto usunięte)

No wiesz najlepiej z tym co do czego porównywał Violet? Paniał?:)

Myśle ze uskutecznianie złośliwości w stosunku do mojej osoby nie ma sensu.

Przemyślał bym na twoim miejscu jednak skróty moje i Violeta odnosnie takich wpisów i recenzji? do czego?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.