Skocz do zawartości
IGNORED

Koda sl-800f

andy101

Rekomendowane odpowiedzi

Jako nowy użytkownik na witam użytkowników forum.

Zakupiłem kolumny Koda sl-800f jako fronty do amplitunera Pioneer vsx-917.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wcześniej używałem Tonsili Fenix II. W moim pokoju na poddaszu o powierzchni ok 36 m2 dopiero Kody zagrały przyjemnym niskim basem. Niestety mimo marki Tonsil, Feniksy mają tylko ładny wygląd. Jako odtwarzacza używam PS3 podłączonej kablem optycznym do ampli. Kody podłączyłem do ampli w trybie bi-amp używając zwykłych najtańszych przewodów głośnikowych 2x2,5mm OFC Voice Kraft, co ciekawe połączenie bi-amp moim zdaniem jeszcze bardziej uwydatniło przyjemny basik. Docelowo planuję dokupienie pozostałych komponentów do zestawu Kody 800, głośników tylnych i centralnego.

Mam kilka pytań.

1. Chciałbym mieć możliwość rozbudowy mojego zestawu aby posłuchać sobie czasami dobrego stereo, jak wiadomo posiadany przeze mnie ampli zupełnie się do tego nie nadaje, do filmów i gierek z ps3 jest ok i bardzo podoba mi się jego wygląd ale chciałbym wykorzystać wyjście optyczne line-out i podłączyć dobry wzmacniacz stereo w cenie max 2000zł. Muzyka jakiej słucham to klimaty typu Nightwish, Sabaton, Rammstein.

2. Czy w tak budżetowym zestawie jak mój warto inwestować w kable wyższej jakości ?

3. Czy dla preferowanej przeze mnie muzyki i dla pomieszczenia 36 m2 można znaleźć wyższej klasy nowe kolumny frontowe w cenie do 1000zł para grające przyjemnym niskim basem?

4. Czy Waszym zdaniem Koda 800f jest porównywalna do Tonsili Zeus ?

Pozdrawiam.

Jurek.

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/83248-koda-sl-800f/

Mam kilka pytań.

1. Chciałbym mieć możliwość rozbudowy mojego zestawu aby posłuchać sobie czasami dobrego stereo, jak wiadomo posiadany przeze mnie ampli zupełnie się do tego nie nadaje, do filmów i gierek z ps3 jest ok i bardzo podoba mi się jego wygląd ale chciałbym wykorzystać wyjście optyczne line-out i podłączyć dobry wzmacniacz stereo w cenie max 2000zł. Muzyka jakiej słucham to klimaty typu Nightwish, Sabaton, Rammstein.

Poszukaj coś z drugiej ręki, np. Audiolab 8000S (wersja brytyjska)

2. Czy w tak budżetowym zestawie jak mój warto inwestować w kable wyższej jakości ?

Na tym etapie na jakim jesteś nie warto . Lepiej kase przeznaczyć na elektronike.

3. Czy dla preferowanej przeze mnie muzyki i dla pomieszczenia 36 m2 można znaleźć wyższej klasy nowe kolumny frontowe w cenie do 1000zł para grające przyjemnym niskim basem?

Nie bardzo wiem o co Ci chodzi... Na wstepie piszesz że jestes zadowolony z kolumn KODA.

Jeżeli chcesz dobre stereo to koniecznie kup wzmacniacz i dobre CD ( ewentualnie przyzwoitego DAC-)

4. Czy Waszym zdaniem Koda 800f jest porównywalna do Tonsili Zeus ?

Bez sensu pytanie....

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/83248-koda-sl-800f/#findComment-2202648

Dzięki za odpowiedź.

Odnośnie mojego 3 pytania, nieprecyzyjnie się wyraziłem. Po prostu chcę zostawić sobie Kody z amplitunerem a do wzmacniacza podpiąć fronty w cenie do 1000 zł, które będą wystarczające na 36 m2 aby posłuchać dobrego stereo, bez przełączania kabli głośnikowych.

Odnośnie wzmacniacza Audiolab 8000S to jak dla mnie nie spełnił by na obecną chwilę moich wymagań ponieważ jako źródło sygnału używam Playstation 3 jako odtwarzacza Blu-ray i potrzebowałbym wzmacniacza w cenie do 2000zł z wejściem optycznym (obecnie tak mam podłączone do ampli), lub proszę o sugestie jak podłączyć go do ampli jako końcówkę mocy. Czy mogę użyć gniazd zaznaczonych na zielono, skoro nie mam możliwości użycia optycznego line-out.

Pozdrawiam.

Jurek

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/83248-koda-sl-800f/#findComment-2202884

Dzięki za sugestie,

mam możliwość zakupić okazyjnie takie maleństwo za 300zł.

Ukryta Zawartość

czy jako DAC do Audiolaba 8000 byłby wystarczający ?

i jakie kolumny fronty do mojego 36m pomieszczenia byłyby odpowiednie do mocniejszego uderzenia.

tak max 1000zł komplet ?

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/83248-koda-sl-800f/#findComment-2203010

Powli, powoli, powoli...

Widze że jestes w goracej wodzie kąpany.

Jeszcze raz napisze:

Wypożycz dobry wzmacniacz - to da Ci odpowiedź co mozesz uzyskać zmieniajac amplituner na wzmaka.

Jeżeli zmiany wg Ciebie będą na tyle duże że warto - to kup wzmacniacz.

Potem troche poeksperymentuj z ustawieniem kolumn.

Możesz sie zdziwić, że własciwe ich ustawienie plus wydajny prądowo wzmacniacz pobudzi do życia Twój system.

Jeżeli starczy kasy to dopiero po tych zabiegach i nabrawszy troche doswiadczenia ( osłuchania) możesz zainwestować w przetwornik ( ten DAC z linka co podałeś jest mi nieznany)

Dopiero po tych zabiegach mogę ja i mysle inni koledzy z forum cos sensownego napisać.

Wówczas napisz co jest ok, a co nie tak z dzwiekiem i wtedy dopiero coś mozemy poradzić.

Jezeli chcesz wszystko od razu wiedzieć to... zadzwoń do wróżbity Macieja:)

https://www.audiostereo.pl/topic/83248-koda-sl-800f/#findComment-2203368

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.