Skocz do zawartości
IGNORED

Problem z komputerem AMD/Gigabyte

wovo

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie. Mam problem. Zmieniłem flaczki w serwerze mediów na AMD Athlon X2 5400+ wraz z płytą Gigabyte GA-M61PME-S2, do tego 2GB RAMu TwinMos`a, HDD nowy na SATA II i jakiśtam zasilacz 450W. Mój problem polega na tym, że pomimo że wydawało mi się że to jest dosyć mocny komputer, nie jestem w stanie zobaczyć na nim żadnego pliku fullHD. Przez 10s jest spoko, potem zaczyna się przycinanie, rozsynchronizowanie obrazu z dzwiękiem, kompletnie nie do oglądania. Procesor wtedy ma wg. SpeedFan`a 52st. C. Chłodzony jest potężnym radiatorem Pentagrama na hotpipe`ach. Cały komputer się grzeje jak cholera, procesor gorący, chipset - nie da się dotknąć, stabilizatory napięć dla procesora - gorące. Szlag mnie już trafia.

Macie może jakieś spostrzeżenia?? jakąś pomocną dłoń ?? bo ja już nie wiem ...

Jest to mój pierwszy w życiu AMD. Jak ognia się tych procesorów wystrzegałem, ale ten zostawik akurat dostałem za flaszkę. Nie ma co więc narzekać, ale poprostu problem mnie denerwuje.

HELP !!!

https://www.audiostereo.pl/topic/83231-problem-z-komputerem-amdgigabyte/

Integra NVIDIA® GeForce 6100 / nForce 405. Ale z tego co zasłyszałem podobno karta graficzna nie uczestniczy w "przetwarzaniu" HDków, ona je tylko wyświetla. Z resztą to chyba nie jest jakaś słaba grafika prawda ?? nie jestem na bierząco w tych tematach :)

To widać:) Na tej zintegrowanej karteczce nie pooglądasz HD:(

Mam nadzieję, że tą flaszkę to chociaż razem wypiliście:)

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

To widać:) Na tej zintegrowanej karteczce nie pooglądasz HD:(

Bez przesady, obsługa HD to w obecnych czasach to standard dla kart zintegrowanych. Skoro mój 4-letni laptop to potrafi bez wysiłku...

Bardziej podejrzewałbym brak odpowiednich sterowników do karty lub chipsetu.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

sterowniki są od producenta. Instalowane wg. kolejności itd. Mój 4 letni laptop też ciągnie te HD, więc wina leży raczej w temperaturze. Myslicie że takie wysokie temp. to jest ok dla AMD ?? Ja nigdy nie miałem AMD, zawsze intele i tam takich temperatur nie było ...

ps. historia z wódką jest trochę inna, bo ten mój kumpel powiedział że chce za to flaszkę, tylko że on nie pije, wiec cholera wie po co mu ta flaszka była :)

Może się trochę rozpędziłem ale seria Nvidii 6 to parę lat do tyłu:) Problem może leżeć w programie do odtwarzania tzn. jego konfiguracji oraz zainstalowanych kodeków.

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

52 st nie są krytyczne dla procesora (chociaż speedfan to tak "na oko"), powiedziałbym, że dla niektórych procesorów to jest chłodek. Nie znam tych współczesnych konfiguracji, ale mostek ma prawo też być bardzo gorący.

Ja bym sprawdził na początek:

1. wersję bios - czasami płyty źle współpracują z "przyszłościowymi" komponentami

2. czy działa wspomaganie sprzętowe dla karty graficznej (np. w linie u ati musi byc załadowany poprawnie sterownik fglrx, w windowsie powinno dać się sprawdzić bardziej user-friendly)

3. przerwania - głównie dysk i karta

4. w biosie sprawdzić ilość pamięci przydzielonej dla karty

5. podczas odtwarzania zablokować rezydenty (np. antywirus, firewall)

6. nie znam współczesnych windowsów ale jeżeli są aktywne "upiększacze" pulpitu, aero itp. to pozwalniać zasoby

jakie jest obciążenie procesora podczas odwarzania?

Akurat "wykastrowanie" windowsa ze wszystkiego co jest kolorowe i moze go zamulać jest pierwszym co robię po formacie. Mój system wyglada jak 98 i tak jest najlepiej. Dzisiaj spróbuję założyć większy radiator na GPU. Nie spodziewam się poprawy, ale dlaczegoby nie spróbować. Jak to nic nie da to instaluje windows XP i zobaczymy co się pod XP stanie.

• Administratorzy

52 to normalna temperatura dla procesora. Zainstaluj najnowsze wersje sterowników ze strony producenta, a nie te które dostałeś. Jakie masz kodeki? Polecam odinstalowanie wszelakich dostępnych i zainstalowanie K-lite Codec Pack oraz oglądanie filmów pod classic media player (dostępny w tym packu). U mnie HD chodziły na tych kodekach na dużo starszym AMDku niż podajesz.

Sprawdź nasze recenzje sprzętu w Magazynie Audiostereo:
https://www.audiostereo.pl/magazyn/

Chcesz zostać partnerem audiostereo? Zajrzyj tutaj.

nie mzma raczej znajomych maniaków gier z czymś mocniejszym niż to co mam. MAm jedynie jakiegoś Radeona X600 na pci-e ale to nijak jest lepsze od tej integry, poza tym w biosie nie mam możliwości wyłączenia integry (albo jest automatyczne, albo poprostu się jej nie wyłącza" jak również nie mam mozliwości przydzielenia jej większej ilości pamięci, choć podejżewam że nie w tym tkwi problem. Instaluje XP - zobaczymy

Advanced Bios Features->Init Display First:Onboard VGA

ABF->Frame Buffer Size:256M /można ustawić na mniej, może jest problem z opóźnieniem bufora

ABF->Onboard GPU:Enabled

ABF->AMD K8 Cool&Quiet control: sprawdzić na disabled

najnowszy bios to F5B

no i to co napisał fox, 10s jest ok, potem tnie, wygląda na problem z doczytywaniem i zapełnianiem bufora

dobra, pokombinuję. Na razie postawiłem XP - wyglada na to że jest lepiej. HD działa, prawie wszystko śmiga - ale żeby nie było za pięknie to system w ogóle nie widzi karty dzwiękowej zintegrowanej. Win7 od razu sam zainstalował do niej sterowniki, a XP jej nawet nie widzi. Nie pomogły poprawki Microsoftu i najnowsze sterowniki. Nie ma jej w menadżerze urządzeń. Naturalnie w Biosie jest Enable. Na szczęście do filmów dzwięk z komputera biorę przez zewnętrzną kartę dzwiękową, tyle że moja żona chaiałaby sobie filmy zobaczyć z dzwiękiem z TV a nie na sprzęcie... I nie byłoby problemu gdyby nie to że ta skur*** płyta pod tego pojeb*** AMD ma tylko 2 PCI, na jednym mam kontroler FireWire dla zewnętrznej karty, a na drugim radiówkę....

Nigdy więcej AMD !!!!

Czyli co z tą kartą, nie ma jej rezydentnej jako nierozpoznane urządzenie?

Za instrukcją:

Before installing the audio driver, make sure the "Microsoft UAA Bus driver for High Definition

Audio" has been installed from the motherboard driver disk and your operating system has

been updated with the latest Service Pack for Windows.

A co do sterowników to od producenta trzeba, one są sprawdzone akurat z tą płytą:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nigdy więcej AMD !!!!

A co tu AMD ma do rzeczy? Tak się składa że złożyłem rodzicom PC na AMD i płycie Gigabyte - i działa jak burza, bez problemów.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Za przegrzewanie się płyty głównej odpowiadają mostki czyli chipset.W większości współczesnych płyt głównych mostek północny pełni rolę kontrolera pamięci oraz pośrednika pomiędzy procesorem, pamięcią operacyjną i kartą graficzną. Komunikacja pomiędzy procesorem a resztą podzespołów płyty głównej odbywa się przy pomocy mostka południowego. W starszych modelach płyt głównych mostek północny i południowy były połączone szyną PCI, obecnie stosuje się do tego celu dedykowane magistrale o dużej przepustowości. Niektórzy producenci płyt głównych integrują z mostkiem północnym układ graficzny lub kontroler Gigabit Ethernet.

1.Musisz założyć wentylator na radiator na mostku,przed założeniem zobacz czy jest tam pasta

2.Wentylator podłącz do SYS FAN na dole tam jest 4 lub 3 pinowe wejście na płycie głównej obok wejścia na flopka

3.Sprawdż czy kondensatory nie są już napuchnięte

4.Ściągnij sobie EVERAST tam są wszystkie typy czujników jakie masz na płycie głównej

5.Ściągnij jeszcze jakiegoś 3Demarka i zobacz czy nie masz artefaktów

Najlepiej byłoby gdybyś puścił kompa w SP2004 lub PRIMARE w stresie i wtedy obserwował temperatury na everście przy otwartej i zamkniętej obudowie.Zasilacz i chłodzenie to podstaw,żeby komp dobrze działał a większość to olewa tak jest podobnie z akustyką pomieszczenia.

Od zawsze miałem komputery z Intelami i tam nigdy nie miałem problemów z temperaturą, a temperatura to podstawa. Dlatego nigdy wiecej AMD.

Co do mostka - na tej płycie jest tylko jeden, i ok, nie znam się, ale skoro producent daje na niego za mały radiator to to jest jakieś nieporozumienie i nie zamierzam montować tam żadnych wentylatorów. Prędzej ten komputer wyleci z 4 piętra. Można wsadzić 10 wentylatorów a najlepiej lodówkę, tylko jak to się ma z tym ,że ja tego komputera nie chcę słyszeć ??

Co do sterowników - zainstalowałem to co mówi Liberas, wyczytałem na innym forum w kolejności:

chipset, UAA, dzwięk, reszta. System nadal nie widzi karty dzwiękowej. Jakaś kompletna porażka. Wszystkie sterowniki naturalnie ze strony producenta.

Jeśli chodzi zaś o jakieś benchmarki czy inne rzeczy do testów - po co mi to ?? Załużmy że on przejdzie test a na HD się wypierdziela. Nic mi to nie da. Ten komputer ma tylko 3 zadania: ma być bezgłośny, ma być serwerem plików i odtwarzaczem multimedialnym. Nic wiecej od niego nie wymagam, a tu wysoki AMD, z mocną płytą i 2GB ramu nie potrafi tego co mój poprzedni serwerek z Celeronem D... jest to dla mnie baaardzo podejżane. Dlatego ja już nie wiem o co chodzi.

W niektorych plytach GB mozna wylczac zintegrowana dzwiekowke w biosie byc moze masz ja wylaczona.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Jakiej zewnetrzenj dzwiekowki uzywasz?? Czy menadzerze zadan jest widoczna??

Czy po odlaczeniu jej, i odinstalowaniu w Men. zadan. Dodaj nowy sprzet nadal nie widzi zintegrowanej??

Czy przy instalacji systemu zewnetrzna karta dzwiekowa byla podlaczona??

Czy zintegrowana jest zaznaczona jako niezainstalowany sterownik czy w ogole jej nie ma w men. zadan??

Byc moze ta zewnetrzna gryzie sie ze zintegrowana.

Odlacz karte zewnetrzna. Odnistaluj wszytkie karty muzyczne widoczne w menadzeze.

Uruchom ponownie kompa.

Znajdz nowy sprzet przy odlaczonej zewnetrznej karcie dzwiekowej.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Mam w domu taki zabytek:

płyta Asrock k7s8x

procek Athlon 2400+ czyli realne 2000

1 GB ram DDR400

grafika Asus 3650 HD (na agp rzecz jasna)

Na Media Player Classic wszelkie 720, 1080 MKV, AVI a nawet zrzucone Bluray po 40 GB idą bez przycinki. Karta załatwia sprawę.

Temp procka 48 stopni, karty grafiki podobnie. Obciążenie procesora przy odtwarzaniu to jakieś 15%

Nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie nie było specjalnych problemów z instalacją czegokolwiek. Zdaję sobie sprawę, że to zestaw już mocno leciwy i ograniczony, ale mimo wszystko działa bezproblemowo.

W menadżerze urządzeń są pewene elementy zintegrowanej karty dzwiękowej, jakieś tam kodeki i inne, one są zainstalowane poprawnie, ale nie ma głównego urządzenia, tak samo w dzwiękach w panelu sterowania nie mam żadnej karty dzwiękowej do wyboru, tak jakby nie było urządzenia.

Zewnętrzna karta to Focusrite Saffire pro14 na złącze firewire. Nie ma możliwości żeby ona gryzłą się z normalną kartą dzwiękową, chociażby z powodów że jej sterowniki to nie WDM tylko ASIO. Focusrite jest bezproblemowo widziany w systemie i działa bardzo poprawnie. Problem w tym że kiedy jestem w pracy zabieram tą kartę ze sobą i wtedy żona zostaje z komputerem bez dzwięku.

problem leży na 100% w sterownikach, bo bez jakichkolwiek ingerencji w BIOS czy w sprzęt, na windows 7 jest dzwięk od razu po zainstalowaniu systemu, a na winXP system nie widzi nawet karty.

Zaznaczam że jest tak po zainstalowaniu UAA.

W menadżerze urządzeń są pewene elementy zintegrowanej karty dzwiękowej, jakieś tam kodeki i inne, one są zainstalowane poprawnie, ale nie ma głównego urządzenia, tak samo w dzwiękach w panelu sterowania nie mam żadnej karty dzwiękowej do wyboru, tak jakby nie było urządzenia.

Zewnętrzna karta to Focusrite Saffire pro14 na złącze firewire. Nie ma możliwości żeby ona gryzłą się z normalną kartą dzwiękową, chociażby z powodów że jej sterowniki to nie WDM tylko ASIO. Focusrite jest bezproblemowo widziany w systemie i działa bardzo poprawnie. Problem w tym że kiedy jestem w pracy zabieram tą kartę ze sobą i wtedy żona zostaje z komputerem bez dzwięku.

problem leży na 100% w sterownikach, bo bez jakichkolwiek ingerencji w BIOS czy w sprzęt, na windows 7 jest dzwięk od razu po zainstalowaniu systemu, a na winXP system nie widzi nawet karty.

Zaznaczam że jest tak po zainstalowaniu UAA.

Odinstaluj sterowniki od kar. zintegrowanej. Uruchom kompa na nowo. Zainstaluj sterowniki z CD dolaczonej do plyty glownej. Wszytsko oczywiscie przy wylaczanej zewnetrznej karcie i innych urzadzeniach. Poodlaczaj wszelkie kable audio i HDMI.

Generalnie tak właśnie robiłem. Focusrite podczas instalacji systemu i sterowników był w szufladzie. Co do płyty nie mam takowej, zassałem sterowniki ze strony Gigabyte, poczytałem FAQ i zrobiłem wszystko tak jak tam opisali. Powinno być ok... a nie jest. Poza tym Focusrite nie ma tu nic do rzeczy bo to jest traktowane w systemie jako kontroler firewire a nie karta dzwiękowa.

Cycki mi już opadły ...

Z tego co widzę nie zainstalowane są sterowniki chipsetu płyty głównej i nigdy nie zainstalujesz karty dżwiękowej bo system jej nie widzi.Podam Ci stery

sterowniki co chipsetu:

Ukryta Zawartość

sterowniki audio:

Ukryta Zawartość

sterowniki do karty graficznej zintegrowanej

Ukryta Zawartość

oj coś nie działa czy na tym forum jest zakaz wklejania linku ??? bo normalnie strona działa ze sterownikami ja już ściągnąłem do audio.

Wysłałem Ci sterowniki na pocztę E-mail

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

TO zainstaluj dla zony obok xp-ka 7 i bedzie sobie ja uruchamiala majac dzwiek - jesli oczywiscie problem jest nie do rozwiazanie.

tylko że win7 nie pozowoli mi zainstalować sterownikóe producenta, bo takich pod win7 nie ma, dlatego HD nie ruszą.

Teraz mam albo tnące HD z rozjechanym dzwiękiem, albo w miarę płynne HD bez dzwięku... Ot cały AMD i Gigabyte...

To moze ubuntu??

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.