Skocz do zawartości
IGNORED

Centuriony wrażenia

lorpa

Rekomendowane odpowiedzi

Lorpa nie omieszkam napisać o mych wrażeniach ;O)Jeżeli ze słabymi kolumnami(odsłuch w Staszowie i wnioski na temat tych kolumn) zagrał WT30 dobrze to z Centurionami zagra jeszcze lepiej ;O) Albo na odwrót :O)

Wczoraj posłuchałem moich Centurionów z Amplifonem WT30 i pierwsze gorące ;o) wrażenia:bas większy,górka jakby łagodna,dla mnie jedynym mankamentem była jakby zamglona,rozmazona średnica.Notthing else...M.o niebo lepiej zabrzmiało niż na II spotkaniu w SAPR było to mięsko,które lubią tygryski :O) Powrót na mojego tranzystora nastąpił jednak bezboleśnie.Nadal podoba mi się jego dzwięk, może jest mniej basu,ale dla mnie jest go tyle ile lubię ;o)Przestrzeń,głębia przy cenie mojego systemu bez zarzutu.

Leszku dzieki za odsluch ( chyba zostawilem u ciebie moj notatnik ;-()

Jednym slowem piekny dzwiek z niesamowita przestrzenia. Leszek mowil ze tak mu ustawili kolumny, sporo oddalone od scian i bardzo mocno skrecone do srodka. Ta przestrzen i barwa kolumn moga jednoznacznie kogos przekonac do zakupu kolumn. Nie zgadzam sie z Leszkiem na temat rozmytej srednicy ;-)

Dla mnie jedynym zastrzezniem byl brak nizszego basu. Moze jest to wina pomieszczenia, moze ustawienia kolumn nie wiem ale mi go brakowalo. Reszta dzwieku wzorcowa.

I jeszcze jedno kolumny moim zdaniem dobrze zagraly i z Amplifonem pal55 i tranzystorem Leszka....dobrze chociaz inaczej ;-)

Wrócę na chwilę do pewnego incydentu: czy zwrócili Koledzy uwagę, że ten jakiś 'jacekmlast ' w całej historii forum popełnił tylko ten jeden wpis? Strasznie musiał się poczuć dotknięty, skoro chciało mu się zarejestrować tylko w tym celu.

CCC-czuwam czas caly-jak zdarzy sie ze ktos jeszcze napisze jakies banaly i bzdury,niepoparte niczym poza przeswiadczeniem o potedze wlasnej wiedzy,to cos dopisze,ale juz nie w tak prostym stylu jak do pana inzyniera-za prosty jezyk nawet jego mozna przeprosic choc nie dziwi mnie ze zapadlem mu w jego pamieci,czy panie inzynierze twoj wpis nie jest proba wskrzeszenia raz kolejny rozmow nie temat i bicia piany.ja sie juz wystrzelalem,a teraz milcze jak grob,ku waszej uciesze moznowladcy

Ja dla odmiany nieco w temacie. Jak juz wiecie z wczesniejszych wpisow wczoraj pare godzin bylismy goscmi Leszka - ja sluchalem Centurionow a Leszek Amplifona :) Sluchalo nas wczoraj trzech i kazdy ma nieco odmienne zdanie choc ostateczna konkluzja jest ta sama u wszystkich. Dla Leszka na niektorych plytach wystepowalo zamglenie srednicy - ja i Pawel nie stwierdzilismy, Pawlowi brakowalo niskiego basu - ja ani Leszek nie narzekalismy na jego brak, mi troszke przeszkadzalo pomieszczenie (znowu :) ) a koledzy na to nie narzekali (tzn wiem, ze Leszek nie bardzo moze :)) ). Nieco konkretow - jak zwykle do CDka trafila moja plyta testowa z nagraniami roznej muzyki. W klasyce urzekly mnie przede wszystkim dlugo wybrzmiewajace instrumenty i przejrzystosc nawet w nagraniach symfonicznych (to czego brakuje moim monitorkom), a kotly wreszcie zagrzmialy tak jak powiny. Jazz - bardzo gleboka scena - wychodzila daleko za okno - ale wlasnie tutaj pojawil sie problem pomieszczenia bo scena nie miala gdzie wyjsc poza glosniki na boki, a gdyby to sie jeszcze udalo to byloby znakomicie (ale zakladam, ze Centuriony to potrafia jak im dac szanse), instrumenty pieknie poukladane na scenie, brzmienie poszczegolnych instrumentow jak dla mnie bardzo dobre (nie podejmuje sie porownan do brzmienia na zywo - ale takie brzmienie jakie C zaprezentowaly mi odpowiadalo). Leszek nie omieszkal oczywiscie wrzucic Metalica, Toola a na moja prosbe rowniez ACDC - nawet w takiej muzyce Centuriony radzily sobie bardzo dobrze choc srednica odrobine sie ... zlewala - pytanie czy to kwestia "hardwaru" czy moze raczej nagrania. Ogolne wrazenia - podobne do kolegow - to sa bardzo dobre glosniki o bardzo duzym potencjale - co dla mnie istotne graja z slabawa lampa jaka jest WT 30 II :) Teraz czekam na mozliwosc odsluchu o siebie w domu - jelsi wypadnie rownie dobrze to ... jest duze prawdopodobienstwo, ze w koncu zostane wlascicielem ktoregos produktu S&L :)

pal55 co do tej średnicy, to może kolumienki były zbytnio dogięte do środka, Amplifon lubi mieć miejscie, bo generuje niesamowicie dużo powietrza pomiędzy instrumentarium i może się nie zmieścił z rozmieszczeniem w tak wąskim gardle;)))

. "Gladius " - prawdopodobnie konstrukcja nie bedzie produkowana, materiał : płyta meblowa, zastosowane glosniki : Focal i Seas (na razie nie podaję modeli ) , jest zrobiona 1 konstrukcja jej cena to 3500 zł, tez mozna jej posluchac ... ale jak nadmieniłem z kilku wzgledów zaprzestaniemy jej produkcji i umieszczania w ofercie.

2. "Centurion " - Konstrukcja dwudrozna, przetworniki : Focal 6W4311 ( standard, B, Reference ) - niskosredniotonowy, Seas Noferro 900 lub 650 - kopulka wysktonowa. Impedancja 7,22 Ohm, Skutecznosc 89,5 dB , waga ok. 30 kg sztuka, materiał MDF, pasmo przenoszenia 35-20000 kHz, przeznacznie : 15 - 19 m2: Ceny : 5900 - 6500 zł w zaleznosci od wersji.

3. "Guardian " Konstrukcja dwudrozna, przetworniki : Focal 8V5411 - niskosredniotonowy, Seas Noferro 650, lub Morel MDT 33 lub ScanSpeak D2905-9700 - kopulka wysktonowa. Impedancja 7,35 Ohm, Skutecznosc 89-90,5 dB, waga ok. 38 kg sztuka, materiał MDF, pasmo przenoszenia 32-20000 kHz, Przeznacznie: 19 -25 m2 Ceny : 7900 - 9500 zł w zaleznosci od wersji

4. "Pretorian " - Referencyjna konstrukcja 2 drozna. Przetworniki: Scan speak 18W8531G00 - niskosredniotonowy , Scan Speak D2905-9900 - kopulka wysoktonowa. Impedancja 7 ohm, Skutecznosc, 87 dB , waga 50 kg , materiał MDF , pasmo przenoszenia 24-20000 kHz. Przeznacznie od 22 - 35 m2 . cena : 12 999 zł

6. "Konsul" - Referencyjna konstrukcja 3 drożna: Zastosowane przetworniki ( choc jeszcze trwaja prace ukonczeniowe ) Niskotonowy: Focal 10V6412 , Średniotonowy : Focal Audiom 6 WM, Wysoktonowy : Scan Speak D2905-9900. Waga 60 kg, Materiał MDF , Impedancja 7,35 ohm, Skutecznosc 90 dB pasmo przenoszenia 25-20000 kHz. Przeznaczenie: 25-40m2 Cena: około 19500 - 22000 zł ( jeszcze nie znana ostateczna wersja cenowa w zwiazku z trwaniem ostatnich prac)

7. "Emperor" Referencyjna konstrukcja 3 drożna: Zastosowane przetworniki : Niskotonowy: Audiom 13 WX , Średniotonowy : Focal Audiom 6 WM, Wysoktonowy :(prawdopodobnie w ostatecznej wersji - Scan Speak D2904-7000. Waga okolo 100 kg, Materiał MDF , Impedancja 7 ohm, Skutecznosc 90 dB pasmo przenoszenia 22-20000 kHz. Przeznaczenie: 37-50m2 Cena: około 33 - 350000 zł

8. W ofercie bedzie jeszcze monitor nad ktorym trwaja prace - planowane zakonczenie prac nad monitorem to koniec bieżacego roku , oraz prawdopodobnie jeszcze jedna konstrukcja , ale jeszcze nie zapadla decyzja o rozpoczeciu nad nia prac.

jeszcze raz gratuluję udanego zakupu szczęśłiwym posiadaczom. Ja jeszcze muszę poczekać :(( , zwłaszcza że mierzę trochę wyżej :) niestety odpowiednio drożej :(((

Ale nic to jutro jest kumulacja w lotto 20mln PLN będzie jak znalazł :)))

Zbig

Nabralam troszke dystansu...i sie uspokoilam.

Zreszta, podobnie jak moj przyjaciel glista.

A tak juz na marginesie szkoda ze ten watek nie sluzy tylko i wylacznie wrazeniom odsluchowym.

Jakos wyjatkowo trudno utrzymac odpowiedni poziom dyskusji. Ciekawe, ze zachodzi korelacja miedzy konkliktami a obecnoscia pewnych osob w pewnych watkach:)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.