Skocz do zawartości
IGNORED

Centuriony wrażenia

lorpa

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj odebrałem dłuuugo oczekiwane kolumny i to długo warte jest każdego dnia oczekiwania. Pograją trochę to coś więcej napiszę, ale wyglądają WSPANIALE !!! (wiadomo, bo są moje i w okleinie jaką chciałem)

Co do brzmienia to obawiałem sie o bas, bo głośnik to Focal troszkę większy niż wysokotonówka w Pretorianach ;))) no i mniejsze skrzynie. Obawiałem się niepotrzebnie mają bas i to w pełnym tego słowa znaczeniu, reszta nie odbiega od filozofii dźwięku jaką przedstawia nam Martin z kolegami (tutaj pozdrawiam naprawdę świetna robota !!!)

Wiadomo kolumienki są nowe, muszą trochę pograć nim się "ułożą";) wtedy będzie można napisać więcej konkretów.

=> Leszku na pewno nie będziesz rozczarowany, pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/8321-centuriony-wra%C5%BCenia/

=>Maro

Kolumny nie są małe wys ok 103 cm od podstawy bez kolców, przód prawie 22 cm i są cholernie ciężkie. Jeżeli chodzi o bas to odniesienie miałem do Pretorianów ;) a to już duuużo głębsze skrzynie !!! Poza tym linia transmisyjna to nie bas reflex, musiałbyś posłuchać. Nie kupowałem w ciemno słuchałem jeszcze mnieszych konstrukcji na dużo gorszych głośnikach niż Centuriony no i Petorianów. Jeżeli słuchałeś konstrukcji Sound&Line to wiesz jakie mają podejście do dźwięku i czego możesz się spodziewać, dlatego się nie zawiodłem !!!

Centuriony są "szybkie", dźwięk jest mniejszy niż z Pretorinów, ale ja mam mniesze pomieszczenie;) bo 20 m2.

U mnie grają z CD AA Paganini (modyfikacja by Garmin i tutaj dzięki Garminowi za dobrą robotę !!! ) lampka Jolida 502 B .

Jeszcze nie będę się wypowiadał na temat dźwięku, muszę przrobić parę płytek i kolumny muszę się dotrzeć ;)

Ale po tym co już prezentują można powiedzieć, że do TECHNO na pewno się nie nadają :)))))

Dzięki lorpa, masz rację, nie ma to jak odsluch, ale nie wiem, kiedy będę mógl być w Krakowie. Mialbym jeszcze ze sto pięćdziesiąt tysięcy pytań, lecz pewnie poczekam do czasu, gdy zamieścisz opis swoich bez wątpiemia wyjątkowych kolumn. Wtedy ośmielę się jeszcze zawracać ci glowę o muzę, jaką na nich odtwarzaleś. Jeśli powiem 'życzę przyjemnego sluchania' to pewnie nic odkrywczego nie powiem:-)

=> Maro Z tego co zauważyłem to masz lampkę na EL 34 ;)

Te kolumny pasowałyby Ci jak ulał, takie jest moje zdanie, ale dobrze żebyś ich posłuchał.

Moje pierwsze odczucia, to miałem kolumny za 6500 na scanach pln i dzieli je od Centurionów ogromna przepaść w klasie dźwięku, małe porównanie to jak słuchałem tatych kolumn (nie piszę jakie to były, ale oceny w obu znanych wszystkim czasopismach były bardzo wysokie) to jakbym siedział na sali koncertowej na balkonie w ostatnim rzędzie, a tutaj trzeci rząd lepiej słychać i lepiej widać ;))) Swoboda i jeszcze raz swoboda, scena poukładana, przestrzeń ogranicza tylko system, słychać doskonale odległe plany, skrzypnięcia tupnięcia oddechy, nie ma uśredniania itp. Słabiej nagrane płytki już niestrawne. Wiolonczela, organy stoją w pokoju na wyciągnięcie ręki, aż boję się co będzie jak się wygrzeją ;) i założę kolce, bo narazie stoją bez ;)))) cdn..

ps co do rzędu na sali koncertowej to zapomniałem uściślić, że Centuriony przenoszą mnie do trzeciego, ale oczywiście od orkiestry ;)))

Na chłodno podzielę się za ok. 2 tygodnie, ale myślę, że zaraz odbiorą swoje kolumny jeszcze inni i podzielą się również swoimi wrażeniami;)

Lorpa jestem w klubie! :O)Od wczoraj wyczekane Centuriony u mnie.Pierwsze wrażenia: bardzo dokładnie trzeba je ustawić,piękna stolarka,dżwięk po 3 h słuchania dla mnie piękny,wyrazny,punktowy,basu tyle ile lubię ;o)Przy Nothing else...Metaliki miodzio.Muszą jeszcze pograć ~100h żeby były uformowane :O)Dziś po pracy dalej słucham :o) i to by było na tyle :O)

Leszku no to klub się powiększa ! ;O)

Martin się spisał;) Jak na początku jest dobrze to po wygrzaniu musi być jeszcze lepiej, ale pożywiom...;)

=> Maro na Twoim miejscu też byłbym ciekaw ;) Nie były złe, ale Centuriony są lepsze ;)

-> Maro - te stare kolumny Lorpy, to teraz mam ja, he he, i jestem z nich zadowolony. Nieco mnie rozczarowuja w 'duzej muzyce symfonicznej' (ktorej slucham malo) - rzeczuywiscie Lorpa ma absolutna racje ze plany dzwieku zlewaja sie w gleboka, ale nie 'rozczlonkowana' scene. mozna tez powiedziec, ze ich minusem jest wrazliwy na ustawienie bas, ktorego produkuja bardzo duzo. Poza tym nie mam do nich zastrzezen, zwlaszcza w cenie, ktora za nie dalem. Naszukalbym sie jeszcze dlugo (a juz mialem szukania trwajacego kilka miesiecy dosc) w poszukiwaniu czegos lepszego, a tak zaspokoilem sie ;-) na dlugi czas, jak sadze. Na razie niczego wiecej nie szukam, nie tylko z powodu brakow finansowych. Po kupieniu kolumn i cd powrocilem z radoscia do kupowania plyt.

-> Lorpa, serdecznien pozdrawiam, jakos nie mialem okazji odezwac sie wczesniej, w grudniu troche sie pochorowalem, potem jakos chec kontaktu sie rozmyla, przepraszam. Gratuluje Centurionow i zycze dlugich godzin pelnych wrazen.

=>i_nemes no proszę, a myslałem, że już wogóle się nie odezwiesz;) wiem co zrobić, żeby w symfonice było lepiej, tyle, że nie ten CD, który masz i nie te kable i jeszcze coś... ;) Rzeczywiście basem chciały mnie pozabijać, sam wiesz, nie te warunki dla nich ;)

Pozdrawiam serdecznie i za tą cenę rzeczywiście ciężko byłoby coś znaleźć lepszego z bass reflexem.

=>Rogus, znalazłem lepsze, bardziej odpowiednie ;) Z lampką Ultralinki grają, ale nie z Centurionami ;) Z Creekiem też nie zagrały, co ? ;))))

=>Maro sprawa się wyjaśniła ;) To wiesz mniej więcej co i jak, mam odniesienie do bdb kolumienek, więc Centuriony...reszte dopowiedz sobie sam ;) pozdrawiam

No, lorpa nie obrażaj się. To tylko taka moja badawcza dociekliwość, a nie chora ciekawość. Bardzo cenię sobie Twój głos we wszelkich wątkach, a w połączeniu z niekłamaną sympatią do produktów Sound&Line, dni w oczekiwaniu na opis Centurionów dłużą się... serio pozdrawiam

Maro no coś Ty się nie obrażam ;) A niekłamany entuzjazm jest, zgadza się, bo jest za co wg mnie.

Muszę więcej posłuchać, coby napisać jakieś konkrety ale jedno już mogę powiedzieć warto było czekać i tyle;)

• Redaktorzy

Jozwa posluchal sobie troche, poprzesuwal meble, poprzekladal kable, i ma juz pierwsze wrazenia. Wrazenie nr.1: to są bardzo dobre zestawy. Nr.2: pomimo swoich rozmiarów mieszczą się z dźwiękiem w 17m2. Dalsze wrazenia później.

lorpa,

odnośnie przesiadki do trzeciego rzędu od orkiestry,

uważaj, ponoć np: Valery Gergiew bardzo się angażuje emocjonalnie i dyryguje niezwykle ekspresyjnie, do tego stopnia, że podczas dyrygowania orkiestrą osoby z pierwszych rzędów czasami "obrywają" śliną :) ;)

pozdrawiam szczęsliwców testujących nowe nabytki z s&l.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.