Skocz do zawartości
IGNORED

Koss UR20 czy Sennheiser HD 202?

bussik

Koss UR20 czy Sennheiser HD 202?  

19 użytkowników zagłosowało

1. 1. Koss UR20 czy Sennheiser HD 202?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam problem:) Otóż niedawno byłem na regałowym koncercie gdzie było pogo i koleżki obiły się o moje Kossy R10, które się rozleciały:) Więc czas kupić nowe słuchafony, bo nie mogę już wytrzymać muzyki na dousznych Philipsach HE260, gdyż jest tak płytka że już nawet nie słucham przepiękniego reggae na dworzu :(

Koniec pieprzenia, czas przejść do rzeczy...:)

Spośród tańszych modeli wybrałem doświadczone przeze mnie Kossy UR20 :), oraz najlepsze na świecie Seinheisery HD 202 :)

Chciałbym się dowiedzieć które słuchawki lepiej brzmią, w sumie to mnie to obojętne bo słucham lajtowej muzy tj. reggae,blues,classic polish rap :D,trochu rocka... Ale chcę teraz kupić słuchawki już na dłużej, żeby nie zmieniać przez minimum 5 lat.

Proszę o dokładne opinie, bo na allegro między słuchawkami jest różnica 30 zł, a nie chcę ich wydać w błoto :)

Bless.

https://www.audiostereo.pl/topic/83197-koss-ur20-czy-sennheiser-hd-202/

heh kupowanie słuchawek do 100zł to właśnie chyba jest wywalenie kasy w błoto. lepiej dozbieraj trochę kasy i kup coś porządniejszego tymbardziej jak masz zamiar użytkować je co najmniej 5 lat.

Z dala od Hd-202, grają żenująco słabo z napompowanym buczącym basem i mocną sybilizacją. Jak już moi przedmówcy pisali, UR-40, albo SHP5401. Jeżeli nie boisz się słuchawek clip-on, to rewelacyjnie przy swojej cenie grają KSC-75.

Mi się wydaję, że chyba będę zadowolony z dźwięku w UR20, które są za 60 zł, jak byłem zadowolony z tych co miałem wcześniej, czyli Koss R10.

Czy aż taka jest różnica między UR20 a SHP5401?

Pozdro

Mi się wydaję, że chyba będę zadowolony z dźwięku w UR20, które są za 60 zł, jak byłem zadowolony z tych co miałem wcześniej, czyli Koss R10.

Czy aż taka jest różnica między UR20 a SHP5401?

Pozdro

Koss UR20 to chyba najgorsze słuchawki jakie można obecnie dostać na rynku. Owszem są wygodne ale nie za bardzo. Nauszniki są za płytkie i ucho się lekko miażdży.

Wpadły mi te słuchawki (UR20) kiedyś przez przypadek i już zostały (jak i zresztą kilka innych). Nie dało się tego słuchać.

Mając kiedyś trochę wolnego rozebrałem je i odkleiłem gęstą piankową wyściółkę z wewnętrznej części muszli, która przylega do ucha. Dodatkowo wymieniłem te skóropodobne nauszniki na welurowe duże i głębokie (miałem takowe zbędne po dość ciekawych słuchawkach Thomsona - takich jak na fotce) i trzeba przyznać, że dopiero wówczas UR20 zagrały jak powinny. O niebo lepiej, ale i tak bez żadnych ochów i achów. Po prostu poprawnie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

To jakie polecacie do 100zł? Chcę aby był gruby kabel, abym szybko nie musiał go wymieniać, może coś z AKG, jakieś K44 albo coś?

Proszę doradźcie bo ja już się przymierzałem do UR20, a tu takie opinie :/ , chcę kupić słuchafony na allegro jbc.

Proszę o pomoc :(

Pozdro

Słuchałem jednych i drugich, nie polecam żadnych... już lepsze są HD 201, ale też bez rewelacji. Za małe pieniądze polecam Amfiton TDS-15, mało basu, za to reszta pasma całkiem ok, mozna je kupić za 15-30zł, niestety mają spore wymagania co do wzmacniacza, z odtwarzaczem mp3 napewno nie zagrają dobrze. UR-40 też mi nie podeszły, może lepiej dołozyć parę zł, na coś konkretnego...

To podajcie coś ciekawego do ok. 100 zł.

Znalazłem ciekawe Panasonic-i: RP-HT225E/K. Co myślicie o tym sprzęcie? W końcu to Panasonic czyli Technicsy :P i są do tego w ciekawej cenie.

Pozdro

UR20 zjadaja hd202 juz od pierwszej sekundy. HD202 mozna porowywac do philipsow-195 za 20zl ( chociaz i tak gorzej od nich graja ), a nie do tych kossow .

Ja natomiast polecam do 100zl Philips SHP5401 albo Koss ksc75. Te drugie zagraja jasniej, przejrzysciej i beda mialy bardziej neutralna srednice. Philipsy natomiast beda mialy mocniejszy bas, ogolnie zrownowazony dzwiek oraz troche nienaturalna srednice.

HD202 mam, zawsze wydawały mi się ciemne i przebasowane.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Miałem akurat dzisiaj wątpliwą przyjemność słuchania UR20. Równie dobrze możesz kupić jakiekolwiek słuchawki za 20 zeta. Naprawdę dołóż i kup UR40 bo dzieli je przepaść znacznie głębsza niż te niecałe sto zeta różnicy w cenie. UR40 to bardzo przyzwoite słuchawki

• 7 miesięcy później...

Podniosę wątek bo:

Posiadam już słuchawki SHP-5401, które kupiłem dzięki wpisom na na tym i innym forum oraz kilku wiadomościach na PW. Podoba mi się ich sygnatura brzmienia ale teraz szukam kolejnych słuchawek o odmiennej konstrukcji jednak o podobnym brzmieniu. Musi to być konstrukcja zamknięta o dużych padach aby uszy weszły do środka (a nie leżały na uchu jak ma to miejsce w 5401) dobrze izolująca od otoczenia i w cenie do 100 złociszy. Zamknięte z tego względu, że będą najczęściej używane w pomieszczeniu gdzie jest dość głośno (wentylatory itp. przeszkadzajki). Niestety 5401 nie izolują prawie wcale i trzeba dość mocno podkręcać głośność aby coś usłyszeć a to powoduje dyskomfort - robi się zbyt hałaśliwie. Nie oczekuję cudów w tej cenie ale jeśli są słuchawki, które chociaż o 50% stłumią hałas i zagrają na zbliżonym poziomie co Philips to będzie miło.

Poproszę o jakieś przykłady na co warto zwrócić uwagę bo z pewnością SHP-1900 czy też SHP-2500 odpadają, pady odstają więc nie ma mowy o ich dobrej izolacji akustycznej. Brzmienie jest tragicznie "kulawe". Może coś z TDK, Thomson, Panasonic, Technics, Sony jest warte uwagi? ... inne, jakie modele?

Dzięki za pomoc..

pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.