Skocz do zawartości
IGNORED

Badanie - jakie masz kable i dlaczego takie ?

IGNAC

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio dużo się dyskutuje na temat kabli (zworek itp) ... grają czy nie grają ?

Ciekaw jestem jak tak naprawdę jest ... pomijając fakt, czy słyszymy czy nie, odpowiedzcie na nw. pytania.

Proponuje aby każdy kto oczywiście chce i ma ochotę napisał:

1. Jakie ma kable ?

2. Ile zapłacił w przeliczeniu za 1m ?

3. Dlaczego akurat takie wybrał ?

Ciekawy jestem jaka będzie średnia wartość cenowa posiadanych przez Nas kabli ? I jakimi argumentami kierowaliście się przy ich zakupie ?

Na początek mój wpis:

1. Anti-cables

2. Ok 40 zł

3. Wcześniej słuchałem i charakter brzmienia mi pasował - analogowo, ciężar i równowaga tonalna przesunięta w dół (porównywałem miedzy innymi z furukawą)

1.transparent audio,mit.

2.naprawde sporo-choć kupuję dość okazyjnie wysokie modele-gdyż jestem cieprliwy.

3.bo to naprawdę najlepsze kable są...i jeszcze mit-y lub odwrotnie-ta sama idea tworzenia tych urządzeń.

1.VdH CS122 + IC DIY miedż srebrzona

2.bo była okazja kupić tanio

3.pasuje do systemu

Denon PMA 925R, Sony TA F690ES, ST-S590ES, NuBERT NuBox 360, AKG K550, Graham Slee Solo klon, BCL.

"Doświadczenie jest ostatecznym kryterium prawdy".

1. Zwykle 2.5mm2 OFC

2. Pare zl za metr

3. Graly lepiej od drogich zamulaczy.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Proponuję dodać punkt 4. Jakie będą następne kable.

1. Anti-Cables

2. ~40zł za metr

3. Zagrały lepiej niż DNM Reson, Ultralink Matrix 2, AQ Bedrock, zwykłe OFC, XLO 650, Jantzen taśma, Jantzen Solid Core 6N...

4. Następny będzie Transparent z puszką lub MIT 750 co by się dowiedzieć jak te puszkowce grają.

Pozdrawiam Mirosław Andrejuk

1. Cordial CLS 225-651 2*2.5 (bananki Nakamichi)

2. 9 zł za 1 m

3. Bo poprzednio miałem jakieś no name.

Póki mój system był stary, nie widziałem potrzeby w uzupełnianiu go o droższe kable. Podobnie mam inerkonekty za 50 zł konfekcjonowane w sklepie muzycznym. Jeden na KLOTZ 106, drugi ma Sommer Cable (wtyki Neutrik) a trzeci to stary Monster Cable (tradycyjnie łączy CD Player i wzmacniacz). Na razie zmieniłem kolumny, doszedł DAC, potem będzie wzmacniacz. Kable na końcu. Jednak nie przekroczę chyba w przypadku głośnikowych 50-80 zł za 1 m. I tak pewnie nic nie usłyszę.

"Oni rzekli: Panie, tu są dwa miecze. Odpowiedział im: Wystarczy." (Łk 22, 38)

"Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz!" (Łk 22, 36)

1. XLO-Ultra 6

2. mam je od dawna, tanie nie były,

3. mam je wciąż, pomimo tego że od czasu do czasu coś innego do domu przynoszę. I droższe i tansze, ale te są chyba optymalne, bo na inne nie mogę się zdecydować.

1.Tara Labs The2 ,Tara Labs Air 3 Series 2

2.6850/m ,2850/m

3.Bo ładnie wyglądają he he

marantz 8003 sacd ,calyx 24/192 dac+calyx power supply [wersja signature by GFmod], burson audio Ha-160[full GFmod], harmonix hs-101 GP ic,audiolot alf-2200 ,furutech 3ts762 35[g] i 25[g]x2 ,furutech 3ts20 35[g] i 25[g] x2 ,furutech fx alpha Ag coaxial ,grado rs2i ,sennheiser hd600,akg k701,

Gość rydz

(Konto usunięte)

1.Ostatnio Ultralink Ambiance 450 za m.

2.Infinity, miedż 3mm skrętka, część skrętki węgiel? brudzi cena brak dostałem.

3.Nie słyszę różnicy między Infinity a tym wyżej?

4.Zmiany? nie zanosi się:)

• Użytkownicy+

1. AQ midnight

2. 120 zł/m za używane

3. Porównywałem z wieloma innymi (najczęściej droższymi) i nic nie "zagrało" lepiej.

4. Nie zamierzam zmieniać, mam ważniejsze rzeczy do kupienia w systemie. Jeśli już kiedyś, to wyższe modele AQ.

1. Tara Labs Air 3

2. Używki - ok 400zł/m

3. Bo były lepsze od tańszych Siltechów i paru innych.

4. Jak się przydarzą lepsze w tej cenie to zmienię.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

1) Głośnikowe - Ultralink Matrix 2, IC - VH Audio Fine Silver IC DIY

2) Głośnikowe okazyjnie - wyprzedaż końcówki (ok 15PLN/m), VH Audio to DIY z elementów zakupionych w VH Audio. (ok 250-300PLN za parę 0.5m - wtyki Eichmann)

3) Głośnikowe: Bo z pośród innych, w tym nieco droższych kabli, te idealni mi się dopasowały do tamtego systemu a przy tym były wyjątkowo tanie, VH Audio - bo już je sprawdzałem wcześniej i jak na kable robią dużą wartość dodaną. Stosunek cena/jakość jest dla mnie wybitny

4) Nie planuje zmian. Prędzej w pozostałych elementach systemu.

System gra dobrze, albo nie....

1. Audioquest Bedrock konfekcja fabryczna, widły/banany

2. 65 zł, z drugiej ręki

3. z ciekawości, czy jest różnica względem Cordiala

4. może coś z Kimbera, z ciekawości

We stand in the Atlantic
We become panoramic

1. Anticable, Sonus Oliva Bi-wire

2. 40/m, 94/m

3. trudno znaleźć coś lepszego w tej cenie, Sonus - lokata kapitału ;-) - teraz jest wart 2x więcej ;-) - srebro jest w cenie

4. nie plnuje zmian, ewentualnie podczas ataku audiophilia nervosa - Argentum, Albedo

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

1.Tara Labs The2 ,Tara Labs Air 3 Series 2

2.6850/m ,2850/m

3.Bo ładnie wyglądają he he

wybaczcie ,oczywiście to ceny za parę czyli 2 metry

marantz 8003 sacd ,calyx 24/192 dac+calyx power supply [wersja signature by GFmod], burson audio Ha-160[full GFmod], harmonix hs-101 GP ic,audiolot alf-2200 ,furutech 3ts762 35[g] i 25[g]x2 ,furutech 3ts20 35[g] i 25[g] x2 ,furutech fx alpha Ag coaxial ,grado rs2i ,sennheiser hd600,akg k701,

1. Cordial CLS 225

2. 10zł/metr

3. Bo grają nieporównywalnie lepiej od pseudo OFC za 1,20/m i puki co do mojego mini systemiku wystarczą. Rozbuduję - pewnie zmienię :)

• Moderatorzy

IC:

1.PSC Basic SC

2.300 - 0.6 m

3. kapitalna góra

kolumnowy:

1.AST 200

2. 30 pln/m

3.wcześniej miałem AST75 i chciałem coś o ostrzejszej górze i bardziej dobitnym basie

wymienione okablowanie w kolumnach:

Jantzen solid core i postebrzany z Polinku

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

1. Albedo Blue/Albedo Blue.

2. Jakoś 150-180 zł po upustach za metr jednego kabla wychodzi ( widełki srebrne, chinch pozłacany).

3 i 4. Miedź z jaką miałem do czynienia była nudna ( kilka kabli gdzieś tam do 100zl/m próbowałem), najtańsze srebro ( QED-a) straszliwie ostre, ale juz zaświtało, że trza szukać srebra. Okazało się, że dwie ulice dalej siedzibę ma Albedo, pożyczyłem, uklękłem z wrażenia tak mi porozsuwały instrumenty i wyciągnęly szczegoły. Świetnie spisuja się nawet na najbardziej szajsowatych sprzętach łączonych sznurkiem. Dobitnie, zawsz epokazują, że kabel gra. A najlepsze, że u mnie grają z Tannoy F1, czyli są sporo droższe od koluminek. To póki co nie będę może szukał lepszych kabli:)

IC

1. VdH First Ultimate i Second XLR

2. First - 450 i 500 zł, Second - 300 zł za 0,8 m i 450 zł za 1,5 m

3. Lubię wyższe VdH. Używane są tanie w stosunku do jakości bo jest ich dużo i już się opatrzyły.

głośniki:

1. VdH Magnum Hybrid.

2. Nie pamiętam, chyba 300-400 zł za 2x2m

3. Potrzebowałem sporo basu i lekkiego osłodzenia do Radmorów LS40. Teraz czekam na zamianę na VdH Revelation (kwestia kasy) bo te mają już basu za dużo do Tempo 25.

Ogólnie lubię VdH. Są wystarczająco przezroczyste, mają dobry głęboki bas. Nadają brzieniu delikatną sygnaturę, której nie słychać od razu ale wychodzi w bezpośrenim porównaniu. Coś jakby welurowe włoski. Tak jak w tapicerce samochodowej :) Niby welur nie zmienia twardości i kształtu siedzenia ale komfort jakby większy :)

Porównywalem z wieloma kablami (Siltech, Mogami, XLO, Audioquest). Te podobają mi się najbardziej.

IC

1. Neotech NA-012095 z wtyczkami Eichmann Bullet Plug

2. Nie pamiętam, ale coś ok. 350 zł za komplet 75 cm

3. Zagrały lepiej niż np. Audioquest Quartz, VdH The First i parę innych

4. Nie mam bladego pojęcia jakie mogą być następne

Kolumnowe

1. Neotech NS-1952

2. 250 zł/m

3. Zagrały lepiej niż np. Audioquest Midnight++, DNM Reson

4. Nie mam bladego pojęcia jakie mogą być następne

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.