Skocz do zawartości
IGNORED

Fronty Klipsch F2 lub F20,Dali Concept 6 czy Klipsch RF 52

januszno

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ponownie, Ampli wybrałem padło na Onkyo NR609 ale mam problem z kolumnami.Wielkość salonu gdzie będzie sprzęt to max 25m2. Kolumny raczej muszą stać przy ścianie mniej więcej metr od ściany bocznej. Pytanie co wybrać Klipsch RF52, Klipsh F20, Klipsch F2, czy moze Dali Concept 6 , Klipsch mi się podobają a Dali słuchałem na Denonie ale tez mi się podobały. Ale mam wrażenie ze Klipsch grały lepiej. No i rozmiar czy dobry bo chyba nie są za małe. Proszę o podpowiedzi.

Zdecydowanie RF-52 dzwiękowo będą najlepsze i sprawdzą się w podanym pomiesczeniu, jedynym problemem może być ustawienie bardzo blisko ściany. Jak da rade ustawić je chociaz 30 cm od ściany to wybór jest tylko 1.

Pieniądze nie grają !

Witam ponownie, Ampli wybrałem padło na Onkyo NR609 ale mam problem z kolumnami.Wielkość salonu gdzie będzie sprzęt to max 25m2. Kolumny raczej muszą stać przy ścianie mniej więcej metr od ściany bocznej. Pytanie co wybrać Klipsch RF52, Klipsh F20, Klipsch F2, czy moze Dali Concept 6 , Klipsch mi się podobają a Dali słuchałem na Denonie ale tez mi się podobały. Ale mam wrażenie ze Klipsch grały lepiej. No i rozmiar czy dobry bo chyba nie są za małe. Proszę o podpowiedzi.

zaproponowane Klipsche mocno się różnią , przede wszystkim głośnikami basowymi 2x13cm vs 2x16cm vs 2x20cm

te kolumny mają sporą efektywność i grają bardziej efektowo niż Dali , te z kolei bardziej łagodnie

wg mnie F-2 , pośrednie i starczą do tego pokoju

musisz odsłuchać najlepiej i to na swoim ampli

też mam 609 - Onkyo

Ja odsłuchiwałem oba głośniki na onkyo 608 i szczerze nie widziałem wielkich różnic ale to było w mediamarkt dużo hałasu wszędzie i zewnętrznych zakłóceń. No i one nie stały przy ścianie a te będą o około 30cm od ściany i tu się trochę boje o to jak to będzie z RF52 bo te mi się podobają najbardziej.

Seria RF jest dużo lepsza od F. Podstawowe różnice słyszalne odrazu to średnica oraz bas mimo iż głośnik jest mniejszy w RF-52 to bas niżej schodzi jest bardziej "miękki". Na 25 metrów wystarczy RF-52 spokojnie

Pieniądze nie grają !

Dzieki za pomoc tylko co z ta ściana bo RF52 ma bas z tylu jak będzie odsunięty od ściany tylko na 30 cm to nie będzie problem i dalej to będzie lepsza opcja niż bas z przodu?

moim zdaniem 30 cm wystarczy mialem z tylnym bass reflexem np: Wharfedale Diamond 10.7, Paradigm Monitor 7 i nie było problemu. Natomiast z mission M35i byl ale to jest wielka kolumna która wali tylko basem i tu nie mogłem jej ogarnąc ale mysle że to nie byla do końca wina bassreflexu bo nawet jak zatkałem gąbkami to było źle, chyba poprostu mi niepasowała.

Pieniądze nie grają !

Super Wielkie dzięki. No to klikam i zamawiam.

Pozdrawiam i dzięki jeszcze raz wszystkim.

A wogole to jesteś zadowolony z 609, czy teraz tez byś kupił taki sam czy może jednak inny. Oczywiście w tym segmencie

myślę ,że w tej klasie oferuje sporo możliwości i nowinek takich jak radio internetowe ( jak już gdzieś pisałem kupiłem na f-re koledze , a ten oddał mi VAT i ampli wyszedł sporo taniej niż zakładałem - poniżej 1,8kzł )

jestem z niego bardzo zadowolony i bez wahania zakupiłbym ponownie ( za 2.500zł może niekoniecznie , ale w życiu trzeba kombinować aby kupić taniej ) , ma masę ustawień i możliwości ale o tym był niedawno wątek ( może nawet kilka )

Dzieki , chodzilo mi tylko o ogolna opinie no ja kupie za normalna cenę ale pozostanę przy tym sprzęcie ja dopiero zaczynam przygodę z takim sprzetem wiec pobawię się nabiorę trochę doświadczenia w słuchaniu a po paru latach jak już będę miał większe doświadczenie pewnie pójdę o stopień wyżej albo może w stereo dodatkowo. Dzieki jeszcze raz za pomoc wszystkim forumowiczom

No to masz jeszcze małe zamieszanie , bo wjeżdżają na rynek nowe extra wyposażone modele Harmana AVR 156 :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ciekawa propozycja ale ja mam takie pytanie bo znowu mam watpliwosci.Znaczy chodzi o tego Onkyo 609 bo on nie ma pre-out wiec jak bym chcial z czasem zrobic z tego stereo bo sie okaze ze juz mi dzwiek z kina nie wystarczy to nic nie zrobie . Tak ?

tak nic nie zrobisz ale

wydaje mi się że przy tych kolumnach spokojnie wystarczy ci Onkyo 609 , a po lekkiej kalibracji sprzętu ( ale nadal bez podkręcania basów i wysokich ) amplituner zagra na prawdę przyzwoicie w stereo , a można też i tak poustawiać , że i w kinie suba nie będzie potrzeba , ale kosztem obciążenia kolumn frontowych , sam byłem w szoku że udało się tak poustawiać amplituner , jednak podłączenie subwoofera odciąży amplituner jak i kolumny przednie i co jak co da lepsze efekty dźwiękowe w kinie

HK 156 też nie ma pre-out

z nowych amplitunerów w tej cenie to raczej nic nie znajdziesz co ma pre-out , najtańsza to chyba Yamaha 767 , która dodatkowo też ma 2 wyjścia HDMI ( np TV + projektor ) ale nie ma USB i radia internetowego a wg mnie i mojej żony to super sprawa jest - masz do wyboru kilkanaście tyś. stacji radiowych bardzo dobrej jakości

No wlasnie Radio internetowe , usb no i HDMI na froncie to dla mnie bardzo wazne czynniki ktore posiada 609. Prawda jest taka ze ja jestem poczatkujacym sluchaczem . Ostatnio sluchalem u kolegi Denona 1910 + Dali Concept 8 pomieszczenie bylo male okolo 12 m2 w prostokącie sluchalismy w 2.0 muzyke klasyczna, madonne, Michael Jakcson, Lady Gaga , Frank Sinatra, Metalica . A w 5.1 Koncerty na DVD i BD Metalica , Madonna, Michael Jackson , oraz Film Avatar BD, Chelikopter w ogniu DVD i Przyrodnicze BD z BBC. No i bylem pod ogromnym wrazeniem a stereo bylo dla mnie jak HiEnd kino lepiej niz w kinie bo w kinie dudni i ludzie ciagle cos robia i zagluszja . Onkyo 608 + klipsch sluchalem w sklepie w Media wiec nie za dobry odsłuch no i tylko dwa gatunki muzyki Jazz i cos z popu ale bylem pod wrazeniem tych klipsch jak na miejsce odsluchu wydawalo mi sie ze ten dzwiek jest bardziej szczegilowy niz na Dali Concept, dlatego postawilem na klipsch ale generalnie oba zestawy jak dla mnie to poezja. Wiec tak sie zastanawiam sie czy to mi nie wystarczy a moze kiedys jak sie oslucham juz muzyki na tym dobrym sprzecie jak dla mnie to pomysle o tym zeby muzyke sluchac osobno w stereo a kino w np. 5.1 lub 7.1. I dlatego pomyslalem o tym pre-out. A w tym segmencie cenowym co Onkyo 609 za 2500 moge tez kupic dokladnie za taka sama cene Denona AVR 2311 2500, Yamaha RX-V767 moge kupic za 1900,Pionier VSX-1020 2600, Harman Kardon AVR-360 za 2950 ale to tak max bo raczej 2500 nie chce przekraczac jak dla mnie na poczatek to i tak wypas. Co wy na to koledzy mili ?

I dlatego pomyslalem o tym pre-out. A w tym segmencie cenowym co Onkyo 609 za 2500 moge tez kupic dokladnie za taka sama cene Denona AVR 2311 2500, Yamaha RX-V767 moge kupic za 1900,Pionier VSX-1020 2600, Harman Kardon AVR-360 za 2950 ale to tak max bo raczej 2500 nie chce przekraczac jak dla mnie na poczatek to i tak wypas. Co wy na to koledzy mili ?

Jakbyś dobrze poszukał i pokombinował to Onkyo wyszło by ci Ciebie poniżej 1.900zł ( kupujesz za 2.300zł komuś na fakturę i ten zwraca Ci VAT , podobnie z innymi amplitunerami )

dźwiękowo to ja bym chyba poszedł w Denona jeżeli masz możliwość jego zakupu za 2.500zł , co prawda nie ma HDMI z przodu oraz brak radia internetowego ( albo poczekał chwile na model 1912 , jednak to półka niżej i nie ma już tyle wejść co 2311 jak i Onkyo 609 ( które ma też wejście RGB z komputera ) ,ale ma radio internetowe i USB , HDMI tylko z tyłu )

zobacz tyły sprzętów , i sam wybierz czy idziesz w możliwości multimedialne czy przyszłościowo w rozbudowę o wzmacniacz

Ukryta Zawartość

post-34824-0-46587500-1306661931_thumb.jpg

post-34824-0-00253400-1306661940_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No wlasnie nie wiem, szczerze mowiac najbardziej zalezy mi radiu internetowym to hdmi z przodu moge przezyc jego brak najbardziej mi zalezy na jakosci jedyny bajer z ktorego bym nie chcial zrezygnowac to jest wlasnie radio internetowe , hdmi out wystarczy 5 a optyk dobrze zeby bylo 2 ale 1 tez moze byc, te opcje sieciowe moze byc. Generalnie chodzi mi o to zeby to bylo kino domowe z mozliwie najlepszy stereo jak to tylko mozliwe czyli w miare mozliwosci dobre w kinie i w stereo, taki kompromis co do ceny to dla mnie nie ma znaczenia ze np. cos tam jest tansze o 500zl to kupie jego bo jest tanszy. Chodzi o to tylko ze gorna granica to modele np. Denon 2312, Onkyo 609, Yamaha 767, Harman Kardon 360 ale to max, Pioneer 1020, to jest ten max pułap i nie doloze wiecej ani centa. No i kwestia kolumn do poszczegolnych ampli. Oczywiscie tez wszystko poziom maksymalny to 3.5 tys za fronty, ale mysle bardziej okolo 3 tys za fronty wydaje mi sie ze to jest ok , Takie np. Klipsch Rf52, Dali Concept 6 itp

Mam prośbę do wszystkich napiszcie opinie jaki zestaw będzie najlepszy jakościowo. Czyli W kinie Domowym i w Stereo najlepszy typ taki konsensus 50/50 muzyka film. Cena nie ma znaczenia wyposażenie tez bo to pozwolę sobie sam wybrac chodzi mi tylko o opinie o jakość dźwięków i współpraca z kolumnami, jaki zestaw będzie optymalnym wyborem.Bardzo ważne są dla mnie wasze opinie nawet jeśli są bardzo rożne i bardzo krytyczne. I to będzie wszystko w tym temacie jeżeli chodzi o mnie

Amplitunery :

Yamaha RX 767

Pioneer VSX 1020

Harman Kardon AVR 260, AVR 360

Denon AVR 1612,1911,1912,2311,

Onkyo SR 608, NR 509, NR 609, NR708

Fronty z późniejszym rozbudowaniem na 5.1 lub 7.1 : kolumny będą napędzały tymczasowo 15m2 ale docelowo 25m2 max :

Klipsh lub Dali

Z góry bardzo dziękuje i czekam na opinie finalne , no i w końcu będę musiał podjąć decyzje i zamknąć definitywnie ten temat bo za długo się już zastanawiam .

W tym tygodniu chce podjąć decyzje .

Im więcej opinii tym lepiej dla mnie .

z tych co wymieniłeś najbardziej rozbudowany będzie Onkyo 709 i ma to co chcesz:

-USB z przodu

-HDMI z przodu

-radio internetowe

- pre-out

- spory zasilacz ( troszkę mniejszy niż w 609 )

- w stereo zagra równie dobrze co 609

-2 wyjścia HDMI ( moze mi kiedyś zabraknie tego w 609 )

za ile możesz go mieć ?

do pokoju 15m2 będzie aż nadto i nawet za mocny do tych kolumn , ale można ustawić maksymalną głośność aby ich nie uszkodzić

ja mający model 609 bardzo go bym polecił , a modele wyższe jeszcze bardziej

to nie jest sprzęt dla Ciebie. I na pewno nie do muzyki stereo.Czyli tego co na razie będzie Ci towarzyszyć.

Dlaczego to nie jest sprzet dla mnie , czy moglbys mi wytlumaczyc . Co jest z nim nie tak, przeciez ma pre-out wiec bede mogl podlaczyc wzmacniacz , prawda?

25m2 to musisz jeszcze posłuchać Studio 190.

Niewielka zmiana w stosunku do starej serii E. Czyli znowu grają na skrajach pasma z mocno zaznaczoną podstawą basową. Kino OK a stereo słabiutko - niestety.

Jasne ze sie da cos zrobic :) Moj drogi dzielnk napiecia o ktorym juz pisalem w innych postach i masz pre outa ;)

Co do kolumn zgadzam sie z przedmowca.

Co do dzwiek uw kinie Onkyo wypadaja swietnie, co do dzwieku w stereo kazdy gra srednio na jeza jesli jestes wymagajacy, wez ten tanszy dobrze wyposazony np 609 badz 608 i zastosuj wspomniany dzielnik i dokup wzmaka

Co do dzwiek uw kinie Onkyo wypadaja swietnie, co do dzwieku w stereo kazdy gra srednio na jeza jesli jestes wymagajacy, wez ten tanszy dobrze wyposazony np 609 badz 608 i zastosuj wspomniany dzielnik i dokup wzmaka

wystarczy troszkę pozmieniać ustawienia w menu i jakość stereo jest OK ( bas i wysokie nadal na "0" ) , ale w pure direct dopiero przy głośniejszym słuchaniu czuć dynamikę

wystarczy troszkę pozmieniać ustawienia w menu i jakość stereo jest OK ( bas i wysokie nadal na "0" ) , ale w pure direct dopiero przy głośniejszym słuchaniu czuć dynamikę

Rozumiem, że chodzi ci o mocny bas przy głośnym odsłuchu w trybie direct ? Ale pojęcie "dynamika" nie ma z tym nic wspólnego.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.