Skocz do zawartości
IGNORED

Monitory Heybrook HB1 ?

robiz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zna ktoś z Was te monitory. W necie nie ma za dużo o nich. Czytałem recenzję w www.hi-fi.com.pl/testy_hifi_kolumny_txt.php4?id=108.

Jednak może ktoś je słyszał na żywo i może podzielić się swoimi spostrzeżeniami.

robiz

https://www.audiostereo.pl/topic/83146-monitory-heybrook-hb1/

Kolega posiadal wersje podlogowa i przyznam ze graly calkiem fajnie ale nie mialy szczegolowej perlistej gory pasma ,takie ,,miski,, troche lecz bardzo przyjemne:)

Jednym slowem kulturalne paczki i ladnie wykonane.

robix

Witam.

Ja jestem posiadaczem podłogowych Heybrooków HB4 i jak pisze robix, dźwięk jest niezwykle "miły" :) Bardzo przyjemnie się ich słucha, grają dźwiękiem dynamicznym, ale nie natarczywym. Maja rewelacyjny dół i nieco przytłumioną górę. Rewelacyjna jest scena, lokalizacja instrumentów. Ale to moja wersja podłogowa. Czy monitorki równiez takie są ?? Tego nie wiem. Ale chętnie bym ich posłuchał.

Luxmany i winyle 

No to jednak , ktoś coś widział i ktoś coś słyszał : )

Fajnie, dzięki za opinie.

Widziałem je an allegro i zastanawiam sie nad nimi czy może z moją Yamahy RS-300 zagrały by znośnie. Powiem szczerze, dla mnie nazwa była mało znana, ale widzę , że niektórym kolegom obiła się o uszy.

robiz

W HB1 siedzą Vify, więc nie jest źle. Woofer z tego co widzę jest bardzo podobny(taki sam?) jak w Dali 104, ten tweeter też był bardzo często stosowany. Znam parę konstrukcji na tych samych głośnikach i Heybrooki powinny zagrać jak piszę Viniu, czyli dynamicznie ale nie ostro.

HB1 wygrały 3 razy pod rząd w WhatHi-fi? W latach 84-86.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

HB1 wygrały 3 razy pod rząd w WhatHi-fi? W latach 84-86.

Nagrody zdobywała pierwsza, klasyczna wersja HB1, w obudowie zamkniętej. Obecne to inna konstrukcja (B-R).

Stare są godne polecenia (plastyczne, muzykalne, typowo "brytyjskie" brzmienie), nowych nie znam (niekoniecznie są lepsze).

Na forum da się znaleźć trochę wpisów na ich temat - wystarczy poszukać.

Myslalem ze glosniki w HB1 sa ich wytworem a nie markowej Vify (ta zolta kewlarowa plecionka ?)

Sluchalem wlasnie tej wersji kolumn sprzed jakis 10 lat (wygladaly identycznie jak te z Allegro) graja fajnie tylko cene trzeba troche utargowac bo nowe kosztowaly niespelna 1200 zl wiec 50% to jakies 600zl ,z tymm ze te maja jeszcze 2 lata gwarancji wiec mozna ja zaakceptowac w sumie.

robix

Myslalem ze glosniki w HB1 sa ich wytworem a nie markowej Vify (ta zolta kewlarowa plecionka ?)

Te pierwsze miały Vify i wyglądały tak (fotki u góry):

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

straszne brzydactwa, ale grały jak na budżet świetnie.

(wybaczcie jakość zdjęć, tylko takie wyguglałem na szybko - ale jak widać są firmy, które do dzisiaj dostarczają spare parts - a w pierwszych HB1 dość łatwo zużywały się zawieszenia wooferów).

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Sluchalem wlasnie tej wersji kolumn sprzed jakis 10 lat (wygladaly identycznie jak te z Allegro) graja fajnie tylko cene trzeba troche utargowac bo nowe kosztowaly niespelna 1200 zl wiec 50% to jakies 600zl ,z tymm ze te maja jeszcze 2 lata gwarancji wiec mozna ja zaakceptowac w sumie.

robix

Cześć ponownie.

Monitory HB1 już , albo dopiero stoja w domu. Zakupiłem własnie te z allegro. Stan i wygląd naprawde super i jest jeszcze dwa lata gwarancji. Z ceny tez troche udało sie utargować. Teraz musze dokupić standy i będzie nieźle. Kolumny graja naprawdę zacnie. Dół i średnica bardzo fajnie. Góra jak to było napisane "nie mialy szczegolowej perlistej gory pasma " , ale graja bardzo przyjemnie, jak przystało kulturalnie jak na Anglika : )

robiz

Jaka masz wersje, ta stara z Vifami? Ja pisalem caly czas o tej starej.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Kupiłem takie , tylko że czarne

Ukryta Zawartość

Powiem szczerze, ze nie wiem co tam siedzi w środku.

robiz

Ukryta Zawartość

czolgista778, dong

HB1, te wcześniejsze też miały bodaj 3 wersje, ja miałem takie jak na foto i to były oryginalne z maskownicami z gąbek, i faktycznie były to kolumienki "Made for Music" jak napisano na obudowach.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak powiedział pewien ślepy koń, stając na starcie Wielkiej Pardubickiej: "Nie widzę przeszkód" :-D

Te na zdjeciu maja woofery Alpharda :-) ale o ta generacje mi chodzi.

To w takim razie w tych moich HB1 sa bebechy Vify ?

robiz

W moich też była Vifa :-) . Czołgista powinien sobie poluzować chełmofon

Pozdr

Jak powiedział pewien ślepy koń, stając na starcie Wielkiej Pardubickiej: "Nie widzę przeszkód" :-D

Ktoś tu nie czyta ze zrozumieniem:

1sza generacja, czyli te brzydkie: Tweeter i woofer Vify i o tych cały czas pisałem

2ga generacja, z żółtym wooferem to zapewne jakieś głośniki OEM.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.