Skocz do zawartości
IGNORED

Jaka lampa do Dac'a zamiast 6922 EH?

profundis

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Doradzono mi, abym wymienił lampę na wyjściu w Dac'u Xindak. Obecnie znajduje się tam electro harmonix 6922 EH. Chciałbym coś ulepszyć, a zmiana lampy na jakąś nos podobno da duże zmiany. Czy macie jakieś pomysły, bo nie bardzo wiem z czym to się je...;) W poradach prosiłbym jednak o krótki opis zmian jakie wprowadzą proponowane lamy..Z góry dzięki za podpowiedzi:)

https://www.audiostereo.pl/topic/82988-jaka-lampa-do-daca-zamiast-6922-eh/

Witam!

Doradzono mi, abym wymienił lampę na wyjściu w Dac'u Xindak. Obecnie znajduje się tam electro harmonix 6922 EH. Chciałbym coś ulepszyć, a zmiana lampy na jakąś nos podobno da duże zmiany. Czy macie jakieś pomysły, bo nie bardzo wiem z czym to się je...;) W poradach prosiłbym jednak o krótki opis zmian jakie wprowadzą proponowane lamy..Z góry dzięki za podpowiedzi:)

Dobrą lampą za jeszcze rozsądne pieniądze jest Philips sq. Wszystkie Telefunkeny i Siemensy to już znacznie droższa zabawa a dodatkowo trzeba bardzo uważać bo 88 są najczęściej podrabianymi lampkami - sporo na rynku jest różnych pseudo-nosów i przemalowanych tanich Tesli ( zarówno przez producenta jak i przez zwykłych cwaniaków ).

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Witam!

To raczej Ty napisz, co chcesz w brzmieniu zmienić, to Ci forumowi Koledzy podpowiedzą lampki. Ja mogę dać taką podpowiedź. Kup Tesle:

http://www.tubemongerlib.com/gallery2/d/10099-1/Tesla+ECC88+1970s++Roznov+Zavod+Vrchlabi+1+-+Czechoslovakia.jpg

i amerykańskie Philipsy ECG:

http://usr.audioasylum.com/images/y2010/04/35823/DSCF0001.JPG

Oba typy są tanie. Tesle są ciepłe i miękkie, Philipsy raczej zimne i detaliczne. Porównaj. Wybierz, który "kierunek" bardziej Cię interesuje i będziesz miał od czego zacząć "tube rolling".

Myślę, że chcę uzyskać coś pomiędzy, jeśli chodzi o brzmienie. W odbiorze dac'a na obecnej lampie jest nieco mało basu, w dodatku rozmytego. Reszta pasma jest w miarę satysfakcjonująca. Co do kupna lampy, szkoda, że nie ma pewnego źródła.. W zasadzie strach cokolwiek kupować, skoro nawet producenci podrabiają..

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Nie popadaj w paranoję, podrabia się lampy drogie, TFK czy Amperexy, nikt się nie będzie pierdzielił z podrabianiem Tesli, bo i cóż by na te Tesle przeriabiać :-) Jak się tak boisz podróbek, to są lampy sowieckie - niepodrabialne. Wsadź do układu 6N6P, jak zmiana będzie w dobrą stronę, możesz pomyśleć nad kupnem 6N30P - mają świetny bas (całą resztę też).

W odbiorze dac'a na obecnej lampie jest nieco mało basu, w dodatku rozmytego. Reszta pasma jest w miarę satysfakcjonująca.

a na początek wsadź odwrotnie wtyczkę do gniazdka i posłuchaj, bez kosztów a może pomóc

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

• 2 tygodnie później...
Gość Father_PiO

(Konto usunięte)
Opublikowano · Ukryte przez palton, 9 Czerwca 2011 - Wpis nie na temat, oraz obraźliwy.
Ukryte przez palton, 9 Czerwca 2011 - Wpis nie na temat, oraz obraźliwy.

Sugestia by wsadzić 6N6P lub 6N30P zamiast 6922 jest pomysłem głupim. W skrajnych wypadkach może się to zakończyć wręcz uszkodzeniem sprzętu.

A gdzie jest napisane "wsadź zamist 6922"? Jest wyraźnie napisane: "wsadź do układu", nie "bądź bezmyślną małpą i wsadź lampę w podstawkę". Cóż, jak widać kolega MakGajwer nadal cierpi na problemy z logicznym myśleniem. Szkoda. Myślałem, że to z wiekiem minie.

A gdzie jest napisane "wsadź zamist 6922"? Jest wyraźnie napisane: "wsadź do układu", nie "bądź bezmyślną małpą i wsadź lampę w podstawkę". Cóż, jak widać kolega MakGajwer nadal cierpi na problemy z logicznym myśleniem. Szkoda. Myślałem, że to z wiekiem minie.

Ja akurat wiem z czym się wiąże "wsadzenie do układu" 6N6P zamiast 6922, ale kolega który pyta o zamienniki dla 6922 tego nie musi wiedzieć. W tym kontekście sugestia "wsadzenia do układu" 6N6P podana bez żadnego dalszego komentarza jest sugestią głupią, i może narazić czytelników forum na wymierne straty materialne. Mało tego, ta sugestia jest ponadto szkodliwa. Bronienie jej za pomocą ataków personalnych fatalnie świadczy o pomysłodawcy tej sugestii, a złośliwe przekręcanie nicków forumowiczów jest po prostu żałosne.

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)
Opublikowano · Ukryte przez Fr@ntz, 9 Czerwca 2011 - niepotrzebne pyskówki
Ukryte przez Fr@ntz, 9 Czerwca 2011 - niepotrzebne pyskówki

Bronienie nieużywania mózgu w przeznaczonym mu celu jest znacznie bardziej żałosne. Przy okazji, dowiedziałeś się już, jaka jest zasada działania transformatora?

Bronienie nieużywania mózgu w przeznaczonym mu celu jest znacznie bardziej żałosne. Przy okazji, dowiedziałeś się już, jaka jest zasada działania transformatora?

Zamiast się batożyć po pęcinach trzeba było napisać że 6n6p ma znacznie większy prąd żarzenia i może uszkodzic zasilacz..

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Zamiast się batożyć po pęcinach trzeba było napisać że 6n6p ma znacznie większy prąd żarzenia i może uszkodzic zasilacz..

Datasheety są w necie. Wystarczyć używać makówki.

Father_PiO

wydajesz się być złośliwym trolem, który chłopaka mógł wprowadzić na minę, zakończ ten temat bo wprowdzasz tylko niepotrzebne zamieszanie i jeszcze nie uznajesz swojej winy

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Jakiej winy?? Ludzie, niepoważni jesteście. Wszyscy na ochotnika zapisujecie się do towarzystwa osobników, którzy nie korzystają z mózgu. A temat możesz sam zakończyć. Mała podpowiedź: poszukaj sobie znaczenia słowa "moderacja".

6N6P wszystkie pozostałe parametry też ma zdecydowanie różne od 6922, jedyne co się zgadza, to pinout, więc problem nie leży tylko w wydajności zasilacza.

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)
Opublikowano · Ukryte przez palton, 9 Czerwca 2011 - Wpis nie na temat, oraz obraźliwy.
Ukryte przez palton, 9 Czerwca 2011 - Wpis nie na temat, oraz obraźliwy.

Problem leży w wydajności umysłowej użytkownika. W tym przypadku - w jej braku.

Też przymierzam się do wymiany lampy w DAC-u (Xindak 8).

Póki co, to mam kilka kandydatur:

E88CC Gold Lion Genalex

6922 JAN NOS Philips

6H23 / 6922 Type 3

Ediswan CV2492 / 6922

A polaryzację zasilania też bym sprawdził - u mnie na fabrycznych 6922 EH basu jest raczej ciut za dużo, niż za mało.

I jeszcze napiszę, że w Skandynawii dystrybutor dodawał do Xindak DAC-5 drugą lampę - i to niezłą Siemens NOS... U nas nie ma co na to liczyć...

Pozdrawiam

Xen

Buduj zestaw z głową. Ona na zawsze zostanie w Twoim systemie! ;)

Xentrix

napisz jakiego brzmienia szukasz - to zasugeruję Ci jakas lampę (duzo ich słuchalem).

Lampą która ma olbrzymią dynamikę, najszybszy i najbardziej twardy bas, jednoczesnie mało koloryzujaca - to Telefunken E88CC Goldpin. TFK brzmieniem przypomina kable ze srebra.

Amperex BugleBoy - brzmienie pełne barwy, szybkosc, klarownosc gorsza znacznie niż w TFK, mamy za

to dużo kolorów i wybrzmień. Lampa nie zamula w przeciwienstwie do Philipsa SQ

Siemens CCA - gra raczej w szkole brzmienie Telefunkena, z tym ze jest wiecej barwy i wypelnieina

Lampa uniwersalna, wszytko robi co najmniej BDB.

Amperex byl na allegro za 80zl, Siemensa CCA NOS 16ma/16ma za 200pln sprzedaje moj znajomy. Telefunkena czasami da sie za 150zl kupić.

@ pr1nce

Dzięki wielkie za dokładny opis lamp.

Moje wymagania: jak najlepsza liniowość charakterystyki, dobra dynamika

brzmienia, głębia barwy.

Szczegółów w brzmieniu mam już teraz dużo, chciałbym dodać trochę "masy" i złagodzić

sybilanty, przy zachowaniu obecnej dynamiki i rozdzielczości.

Dlatego Telefunkeny raczej nie bardzo będą pasować - mam interkonekt Argentum i mogłoby

się to zestawienie gryźć.

Amperex może być lepszym wyborem - podobno zbliżoną charakterystykę do niego ma właśnie

E88CC Gold Lion Genalex. Może Siemens też by się sprawdził.

Fabrycznie jest zamontowana lampa Electro Harmonix 6922 EH (E88CC), więc powinna

to być podwójna trioda małej mocy o średnim wzmocnieniu do podstawki noval.

I wolałbym tutaj nie eksperymentować z zamiennikami.

Dzięki wielkie za podpowiedzi, sprawdzę też allegro :)

Pozdrawiam

Xen

Buduj zestaw z głową. Ona na zawsze zostanie w Twoim systemie! ;)

Nie ma za co :)

Jeżeli szczegółów Ci pod dostatkiem to Telefunkena odpuść.

Ja od Amperexa wolę Valvo E88CC goldpin którą używam. Szkola brzmienia ta sama, ale bardziej trafia w moje gusta.

Fajne są lampy z fabryki Heerlen w Holandii, te ze znaczkiem "delta" na lampie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.