Skocz do zawartości
IGNORED

Dodatkowe wyjście RCA w CD a jakość dźwięku - ?

whiter1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam odtwarzacz CD Cambridge Audio Azur 540C v.2 podpięty po wzmak 540A v.2 i głównie słucham muzyki przez monitorki DM 2/6 (bo pomieszczenie 14m2).

Jednak często wieczorami jestem zmuszony słuchać przez słuchawki (HD 650) przez wzmaka OTL Marka Bozka.

Myślę o wymianie go na Lovely Cube'a.

I mam pewien "problem":

Stereo stoi we wnęce meblościanki, przez co nie mam bezpośredniego dostępu do gniazd z tylu sprzętu.

Aby zmienić wzmaka CA na wzmaka OTL w przypadku chęci posłuchania przez słuchawki (i na odwrót), muszę wysuwać wszystkie elementy z półki, żeby przepiąć kable, co jest na tyle męczące, ze słuchawki prawie całkiem odstawiłem.

Dlatego moje pytania do fachowców:

Czy warto dorobić drugie wyjście RCA z CD, tak, abym na stałe miał wpięte 2 wzmaki i tylko sobie wybierał, przez co chcę posłuchać (monitory-słuchawki)?

Czy nie zmieni (czyt. pogorszy) mi to jakości dźwięku w sposób słyszalny poprzez dodanie elementów w torze?

Kto ewentualnie i za ile mógłby coś takiego profesjonalnie zrobić?

(nie chcę się wpędzać w wysokie koszta)

Z góry dzięki za konkretne i fachowe porady.

P.S. Dodam, że użycie OTL jako pre wpływa niezbyt pozytywnie na dźwięk :(

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

Nie lepiej po prostu zbudować prosty selektor wyjścia na przełączniku obrotowym? Jedno wejście z CD oraz 2-3 wyjścia.

Na przykład na takim przełączniku:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Podłącz go przez pętlę magnetefonową, do gniazd Tape Out, nie musisz stosować żadnych przełączników.

Denon PMA 925R, Sony TA F690ES, ST-S590ES, NuBERT NuBox 360, AKG K550, Graham Slee Solo klon, BCL.

"Doświadczenie jest ostatecznym kryterium prawdy".

Podłącz go przez pętlę magnetefonową, do gniazd Tape Out, nie musisz stosować żadnych przełączników.

W CD mam tylko gniazda RCA out do wzmaka i jedno do sterowiania, nie mam TAPE OUT

Zresztą we wzmaku nie mam takiego również. Jest co prawda PRE OUT, jednak wolałbym integry w to nie mieszać.

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

We wzmacniaczu gniazda Tape Out są opisane jako Rec Out - i stąd weż sygnał do OTL-a.

Denon PMA 925R, Sony TA F690ES, ST-S590ES, NuBERT NuBox 360, AKG K550, Graham Slee Solo klon, BCL.

"Doświadczenie jest ostatecznym kryterium prawdy".

Czy nie zmieni (czyt. pogorszy) mi to jakości dźwięku w sposób słyszalny poprzez dodanie elementów w torze?

Kto ewentualnie i za ile mógłby coś takiego profesjonalnie zrobić?

(nie chcę się wpędzać w wysokie koszta)

Z góry dzięki za konkretne i fachowe porady.

Witaj. Nie wiem czy to będzie fachowa porada ale kup (lub zrób sobie) IC rozgałęźne 2 na 4 i podłącz to wszystko razem i zobacz czy jakąś różnicę usłyszysz. Zamiast grzebać w CD będziesz miał tym sposobem to samo na kabelku.

Szukaj swojego dźwięku ale... nie wciskaj na siłę go innym :)))

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.