Skocz do zawartości
IGNORED

Kino domowe do opery

d_gr

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich na forum.

Moje doświadczenie z KD zaczęło się od błędu - pod wpływem chwili kupiłem zestaw 5.1 JBL cine pack oparty na frontach E-80 i HK AVR 260 - jako "polecane zestawienie". W kinie na 36m2 brzmiało to dość dobrze (duża dynamika, fajne wybuchy), w muzyce popularnej - jak kto lubi, mnie męczyło. Poważny problem zaczął się przy muzyce poważnej, a szczególnie przy moich ulubionych operach z BD, DVD i CD. Wycofane wokale zniekształcone przez podbity, wysoki bas (karykaturalnie wręcz) z niekontrolowaną górą. Szybciutko oddałem AVR 260. JBL już niestety nie mogłem, ale fronty muszę wymienić.

Chciałbym teraz skompletować coś nadającego się do słuchania oper i kina opierając się na budżecie do ok. 6000 PLN. Przeglądając forum doszedłem do dwóch wersji rozwiązań: 1. Przyzwoity amplituner KD z obsługą nowych formatów i do tego końcówka mocy/wzmacniacz stereo lub 2. Dobrej klasy amplituner KD używany i czytnik BD z wyjściami analogowymi. Do wszystkiego dobrane fronty. Przeglądając alegro takie oferty rzuciły mi się w oczy:

YAMAHA RX-V1065 np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Sony STR-DA3600ES np.

Ukryta Zawartość

YAMAHA RX-V4600 np.

Ukryta Zawartość

PIONEER vsa-ax10 np.

Ukryta Zawartość

a z kolumn (tu sądzę, że z używanych znajdę coś ciekawszego):

Dynaudio Facette

Ukryta Zawartość

CASTLE HALLECH

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) l

infinity kappa 7

Ukryta Zawartość

Proszę o opinie i propozycje z góry dziękuję.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/82867-kino-domowe-do-opery/

Cieżko kupić dobrze grający ampli. To tak jak ze złotą rybką - w sklepie zoologicznym jest wiele złotych rybek do wyboru ale czy któraś spełnia życzenia ?

A na serio na twoim miejscu kupiłbym Pioneer SC-LX72 + Pioneer BDP-LX53/54.

Całosć ok 5200 zł. Co prawda nie starczy na kolumny ale moim zdaniem warto zwiększyć trochę budżet.

Wspomniany ampli Pioneera ma cyfrowe końcówki mocy co przekłada się na dobry dźwięk i możliwość wysterowania większości budżetowych kolumn. A do tego ma zaawansowane systemy korekcji akustyki pomieszczenia.

Swoją drogą bez dobrych kolumn nie osiągniesz spodziewanego rezultatu. Cena kolumn powinna mniej więcej równać się cenie wzmaka.

Poszukaj na allegro używanych Minas Anor za 2500-3500 w zależności od zastosowanego wysokotonowca. Będziesz zadowolony.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Z wymienionych przez ciebie wyżej sprzętów tylko Pioneer AX10 jest wzmacniaczem, reszta to amplitunery. Jeśli dopuszczasz możliwość rezygnacji z HDMI oraz dekoderów HD to mogę ci go z czystym sumieniem polecić. Dźwiękowo nie dorównuje mu żaden z wymienionych przez ciebie amplitunerów. LX-72 także kapituluje co słychać już przy pierwszych odsłuchach w stereo. Trzeba będzie dobrać tylko dobrze kolumny i to nie jakieś tanie bo ten wzmak gra już z klasą i ma jakiś potencjał. No i odsłuchy koniecznie w trybie direct.

P.S.

Cena na allegro za pierwszą wersję AX10 jest zdecydowanie zawyżona. Powinna oscylować w granicach 2-2,5 k zł.

Cieżko kupić dobrze grający ampli. To tak jak ze złotą rybką - w sklepie zoologicznym jest wiele złotych rybek do wyboru ale czy któraś spełnia życzenia ?

No właśnie chciałbym trochę zjeść rybkę i mieć rybkę (może być złota) ;-)

Pioneer SC-LX72 + Pioneer BDP-LX53/54 - ciekawe choć niewiele o tym w sieci, no i trochę kosztuje. Minas Anor za 2500-3500 mignęły mi na allegro jakiś czas temu, ale znikły teraz są w mniej rozsądnej cenie, chciałem je porównywać z Dynaudio Facette lub Castle Hallech (te z aukcji po odnowieniu mogłyby całkiem ładnie wyglądać).

Pioneer AX10... Jeśli dopuszczasz możliwość rezygnacji z HDMI oraz dekoderów HD to mogę ci go z czystym sumieniem polecić

Męczy mnie strasznie ten dylemat - nowe kodeki czy niekoniecznie. Ewentualnie z BD po analogu. Choć patrząc obiektywnie to AX10 jest w sumie dość starą konstrukcją. Nieco droższa jest yamaha dsp z7. A czy nie lepiej budżetowy KD ze wzmacniaczem lub końcówką mocy - i nowe kodeki i przyzwoite stereo. Czy tu też jest jakiś haczyk?

W budżetowym KD nowe kodeki i inne bajery raczej nie dadzą Ci satysfakcji bo jakość tego wątpliwa.

Ja wybrałem maksymalnie dobry amp (jak na ówczesne możliwości finansowe) z nowymi kodekami i tani blu ray jako transport.

Wtedy gdy kupowałem trudno było o BD z dobrym torem analogowym dlatego zdecydowałam się na daną kombinacje.

Dziś pewnie wybrałbym zachwalane Oppo i używany, stary wzmcniacz wielokanałowy.

Sporo wysokich Denonów na allego.

pozdrawiam

A czy nie lepiej budżetowy KD ze wzmacniaczem lub końcówką mocy - i nowe kodeki i przyzwoite stereo. Czy tu też jest jakiś haczyk?

Oczywiscie, że jest haczyk!

Budżetowy ampli + końcówka mocy - słabe pre w ampli pogrzebie tą konfigurację

Budżetowy ampli + wzmacniacz - musisz kupić porządny wzmak z wejściem na końcówkę mocy - ciężko przy ograniczonym budżecie

BR po analogu - jasne ale sam BR rozsądnie grający to minimum 2-3k zł

Moja wcześniejsza propozycja jest przemyślana - "Od kilku lat producent wyposaża swoje odtwarzacze i amplitunery w układ PQLS, synchronizujący pracę zegara dwóch połączonych urządzeń. Oczywiście warunkiem jest, aby obydwa były ze stajni Pioneera i miały wspomniany system. W przypadku Pioneera BDP-LX53 układ PQLS pracuje zarówno z sygnałami PCM, jak i surowym strumieniem Bitstream."

Wspomniany system umożliwia połączenie za pomocą HDMI i zapewnia jako taki dźwięk. Sam SC-LX72 to ubiegłoroczny model ale można go dostać za 4k zł. Warto dla jego końcówek mocy ICE-POWER. Posiada wszystkie najnowsze dekodery, nie ma tylko HDMI przystosowanego do 3D.

Sam przymierzam się do SC-LX83 do mojego przyszłego kina.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

ale czegoś nie łapię.

Najpierw rozumiem że dobierałeś sprzęt do kina domowego . I zestaw Harmana z JBLem jak piszesz zdał egzamin.

Przy doborze pewnie nie mówiłeś o tym ze chcesz słuchać muzyki poważnej.

I teraz sytuacja jest taka że znów chcesz sięgać po amplituner ale droższy ?

A po co - skoro Harman zdaje egzamin do kina - do wystarczy jak dokupisz zestaw do stereo.

I będziesz miał kilka przewag:

1.Wzmacniacz stereo będzie błyszczał w muzyce poważnej znacznie lepiej niż nawet drogi amlpli.

2.Nie masz kłopotu ze sprzedażą sprzętu dotychczasowego.

3.Łącznie i tak będzie wyjdzie taniej jak dokupisz sprzęt stereo niż wywalać stary i znów pakować się w ampli - chyba że Susano za 20.000 zł

4.Oszczędzisz czas , pieniądze .

5.Zyskasz ogromną radość odsłuchując na wzmacniaczu i CD muzyki poważnej.

Choć patrząc obiektywnie to AX10 jest w sumie dość starą konstrukcją. Nieco droższa jest yamaha dsp z7. A czy nie lepiej budżetowy KD ze wzmacniaczem lub końcówką mocy - i nowe kodeki i przyzwoite stereo. Czy tu też jest jakiś haczyk?

DSP Z7 to nic specjalnego! (w kategoriach flagowców). To taki RX-V 3900 z lepszą sekcją video. Również odradzam niski model ampli + końcówka bo efekt będzie słaby. Może faktycznie pójść śladem kolegi locoloco i dokupić po prostu zestaw stereo. No chyba, że nie dopuszczasz trzymania dwóch zestawów naraz.

Wzmacniacz stereo będzie błyszczał w muzyce poważnej znacznie lepiej niż nawet drogi amlpli...

W tym budżecie opery uratuje tylko zestaw stereo i to po odsłuchach.

Może nie do końca precyzyjnie się wyraziłem. Opera to obraz i dźwięk - coraz więcej ciekawych tytułów wychodzi na BD w formatach DTS-HD Master Audio (polecam zainteresowanym

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Oczywiście jak mam w formacie wielokanałowym uzyskiwać efekty jak dotychczas to może faktycznie lepiej oglądać w stereo. No, ale z drugiej strony ciągnie mnie te opcja stary dobry ampli i stare dobre kolumny, nowoczesny transport. Co poza AX10 (jeśli nie z7)jest w takim razie godne uwagi?

A tak swoją drogą to rozważając stereo strasznie wizualnie spodobały mi się te monitory.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ale to przeskakujesz w zupełnie inne przestrzenie finansowe.

Takie kolumny i takie zapotrzebowanie na DTS HD oraz Twoje doświadczenie ze sprzętem to rzeczywiście ampli musi być kilka klas wyżej niż ten co masz.

I to jest przestrzeń kasowa :

Harman 760

Ca 840

Anthem MRX 700

Arcam AVR 500 lub 600

Pioneer LX 83

Marantz 8003

Denon 4312

Ukryta Zawartość

Onkyo 5008

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.